" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Coldiretti, allarme grandine su frutta e verdura Brusco cambiamento stagione ha provocato danni per milioni euro Con il ritorno del cattivo tempo, nelle campagne è allarme grandine che danneggia irrimediabilmente le verdure e la frutta sugli alberi, dalle ciliegie alle fragole fino alle albicocche. E' quanto afferma la Coldiretti nel sottolineare che il brusco cambiamento di stagione ha già provocato milioni di euro di danni nelle campagne. La perturbazione si abbatte su importanti aree agricole del paese con temporali accompagnati da grandinate, fulmini e forti raffiche di vento. Le colture si trovano in una fase stagionale delicatissima - sottolinea Coldiretti - dalla quale dipendono i risultati e le opportunità di lavoro di molte aziende agricole
"Coldiretti,jégesőriadógyümölcsre és zöldségre Hirtelen évszakváltásokozotttöbb millióeurós károkat. Arossz idő visszatértével jégesőriadó van érvényben, amely időjárási elem helyrehozhatatlan károkat okoz azöldségkultúrákban és afákon lévő gyümölcsökben, a cseresznyétől azepren keresztülasárgabarackig. Ezt a megállapítást teszi a "Coldiretti,hangsúlyozva, hogy ahirtelen bekövetkezett, évszakváltás nagyságrendű időváltozás már eddig is több millióeuróskárokat okozott a termelőknek.A jégesőkkel, villámcsapásokkal és viharos széllökésekkel kísért zivatarok formájában érkező hidegfront az országfontos mezőgazdaságiterületeit sújtotta.Anövényi kultúrák éppen egy nagyon kényes fenológiaifázisban vannak -hangsúlyozza a Coldiretti-amitől nagyban függenek a termelési eredményekés nagyszámú mezőgazdasági vállalkozás munkalehetőségei..."
Nekem az Asimina oltványokkal az a rövidtávú tapasztalatom, hogy hoznak két levelet viszonylag gyorsan, majd jócskán rápihennek. Aztán mikor az ember kezd aggódni, megint megindulnak. Mondom ezt az oltványokra, a magonc sokkal zöldebb, de alig alig fejlődik. Átültettem 2,5 L-es PET palackba egyenlőre bent vannak s maradnak is az idén, szerintem jövő tavaszon a kiültetés után fognak megindulni, legalábbis remélem, persze akkor kapnak majd árnyékolást és tápoldatot is. Most még nem merem tápozni őket.
Ezt jelentősen meghatározzák az időjárási körülmények.
30 fok körüli magas hőmérséklet mellett, különösen, ha a páratartalom is alacsony (azaz túl száraz a levegő), mindössze egy napig, szélsőséges esetben (30 fok fölött), akár még egy teljes nappal időtartamáig sem. Ugyanakkor alacsony hőmérsékleten és magas páratartalom mellett a kinyílás pillanatától számítva egy hétig is lehetséges.
Nekem az ültetés éve tavaly volt, későn ősszel. Most tavasszal hajtott ki először mindkét oltvány. Az egyiket kitúrta a vakond, le is törte a karó gyökerét, de elültettem, és nőtt tovább még 4-5 cm-t, majd leállt, egyszerre a másikkal ami már hozott két oldalhajtást is. Mostanra pedig már a nagyobb eddig ép levelek szélei körbe feketednek. Nagyon aggódom értük. Nehezen is szántam rá magam a megvételükre mert az én zsebemhez ez túl drágák, de nagyon vágytam rá hogy ilyen gyümölcsöm legyen. :( Persze ha a sok munkát és időt nézzük amivel elő lehet állítani ilyen oltványokat, úgy nem sok. csak az én szemszögemből nézve az. Még azért bizakodó vagyok, hátha meggondolják magukat.
Pár éve próbálkozok füge telepítéssel.Na nem nagyban, csak a kis család kedvére két bokrocskával.Idén az egyik már hoz pár termést is.Viszont valami nincs rendben vele, a levelein ilyen elváltozások alakultak ki:
Ez ügyben szeretnék tanácsot kérni.Mi lehet a baj és én mit tehetnék?
Valószínűleg öntermékeny egyed, mert idén csak ez az egy példány virított és emiatt bekeményítettem és nem porozgattam ecsettel. Kötött terméseket úgy tünik. Hangyák mászkáltak rajta. Egy cincért is láttam egyszer egy virágban bóklászni és döglegyek is döngicséltek körülötte. Ennyi. Tavasszal a töve köré hurcoltam a feltüzelt gallyak hamuját és egy féllapátnyi komposztot is tettem alá. A gyökerét nem bántottam. Vagy 3 ízben kapott egy-egy 14literes kanna vizet.
A virágzás alatt minden nap végigecsetelem a virágokat másik növényről származó virágporral. A kötés mértéke egyértelműen az idegen virágporral történő megtermékenyítés intenzitásának a függvénye. Mesterséges beporzás nélkül egyetlen virág sem kötne rajta.
Szép nagyra meg tud nőni akkor. Amúgy ugy vettem észre, a kihajtásnál elég gyenge a kivi kar, már három negyven centis letört a lányokról a nem is nagy viharban. (((