Pedig vastag csak ott leszel:) Mm izmosan vastag. Ha zavar, hogy mindenki más kigyúrt állat, keress olyan helyet, ahol ez nem annyira így van. Van sok hely, ahová "átlagosabb" ebmerek járnak. (mindenképp oda menj, ahol jól érzed magad, enélkül hosszú távon nemmegy.) De ha azt hiszed, hogy majd lenéznek téged, akkor ne félj. Azt nézik le, aki csak lötyögni jár, szarul csinálja a gyakorlatokat, mindenféle rendes edzésterv nélkül. Ha komolyan veszed, próbálod a lehető legjobban végrehajtani a gyakorlatokat, akkor nem néznek le, akármekkora súllyal csinálod. Csak majd elismerően bólogatnak, amikor látják h mekkorát fejlődtél:)
jaja, a minimum amivel értelmes munkát tudsz otthon végezni (még ígyis elmaradva egy terem lehetőségeitől): rúd (a szokásos 20 kilós), fekpad, valami állvány, hogy a rúd alá állhass guggoláshoz, és valami alkalmatosság húzódzkodáshoz. És persze megfelelő súlyok. Ezekkel a legalapabb gyakorlatok (fekvenyomás, guggolás, felhúzás) kivitelezhetőek, és a többi alapgyakorlat jó része is megoldható. De sztem a terem lényegesen olcsóbb:) + több eszköz + atmoszféra + könnyebben találsz segítséget is.
Teljesen egyetértve Juzosch véleményével annyival árnyalnám a képet, hogyha már mindenképp csak egykezes súlyzók, akkor legalább állítható súlyúak legyenek (leszsedhatő tárcsákkal) mert így ha egy kicsit fejlődsz akkkor tudod növelni az impulzust. Újonnan kb 30-40 ezer lehet egy egyszerű fekpad, már azzal is sok nagyságrenddel komolyabb eredményeket tunál elérni.
Én első félévben (nem a testépítés első félévében, hanem a sportolás első félévében, ne keverjük!!!) futottam, fekvőtámaszoztam, húzódzkodtam, tolódzkodtam, felüléseket csináltam. Ez adott egy alap erőnlétet. Az edzettség növeléséhez kitűnő gyakorlatok ezek, de izmot csak igen korlátozottan lehet felszedni velük. Viszont javítják a tüdőkapacitást, vérkeringést, stb... amik szükségesek, bármit is akarsz sportolni.
De komolyabban erősödni, nőni csak nagy súlyokkal lehet. És persze még messze nem a versenyzésről beszélek:)
Sztem a felhúzás a létező legjobb/legalapabb gyakorlat (én még a guggolásnál is előréb bhelyezném), tehát semmiképp sem halogatnám. Kivétel persze, ha nem bírja a hátad, de az lehet 1-2 év múlva ase lesz jobb.
Semeddig:) De tényleg. Persze az átlagnál valamivel jobb lesz a kondíciód, de testépítés szempontjából a 0ához konvergál.
A miértre a válasz egyszerű: mert nem tudsz vele 100 kilós nagyságrendű súlyokat (de legalábbis a saját súlyodat) mozgatni. Az alapgyakorlatokat márpedig ennyi súllyal kell végezni, és az alapgyakorlatok adják a fejlődés kb 80%át.
Akkor azt hiszem, a hátra külön oda kell figyelnem, remélem, kialakul a dolog.
Felhúzást szerintem hagyom még későbbre (1-2 év múlva), marad a döntött törzsű evezés, egykezes, húzódzkodás, ill. vmi hátgép levezetésként... ez sztem kezdő szinten elég is.
A hátedzés tipikusan olyan dolog, amiről lehet sokat dumálni, de semmi sem pótolja a saját tapasztalatot. hiába írjuk le a mozduatsort, az nem biztos, hogy bejön nálad is. Pl a döntöt törzsű evezésnél én több variációt is alkalmazok, mindegyik jó, nekem használ. nem attól fogsz tudni jól hátra edzeni, hogy elmondjuk a titkot, hanem hogy kipróbálod amit hallasz, és megnézed, hogy neked mi használ.
egykét tipp a hátedzéshez:
-A széles fogás a hát belső részét, a szűk a külső részét terheli jobban. -soha ne "karból" húzz! használj gurtnit, ha kell! -Felhúzás, elemelés, deadlift!!! (Gaby ezzel vitatkozni fog :)) -felejtsd el a csigás gépeket! másodladosak. -döntött törszű gyakorlatoknál mindig ügyelj a HELYES TESTTARTÁSra. homorú hát, tekintet felfelé néz. (a lapockák öszehúzása pont ezt jelenti) -övet használni se hülyeség... - nézd meg a Lakatos Misis BBTV-t. 23. asszem.
Arra gondolok, hogy pl. döntött törzsű evezésnél milyen pozícióból meddig kell felhúzni a súlyt, karokat merre húzzam (hátrafelé, vagy inkább oldalra?), egyáltalán mit is jelent pontosan az, amit sok helyen olvasni: összehúzni a lapockát, stb... vagy mondjuk a gyakorlat melyik részénél dolgozzon csak a hát és mikor lehet belevinni pl. a vállat (karokat)
Egyáltalán bedurranhat-e úgy egy hát, mint mondjuk egy kar, vagy mell?
Na akkor ezt fogom választani. Köszönöm! Közben válogatom összefele, hogy mit kellene enni egy nap. hogy megfelelő legyen a fehérjebevitel. Nem könnyű, nem könnyű...
Számomra az ízében. Amúgy táplálék-szempontból is értékesebb, hisz a fehérrizsből a hántolás miatt eltávolítják az összes vitális anyagot, valamint a rostokat.
Ti hogy álltok ezzel? Mennyire ment könnyen ráérezni, hogy egy igazán jó, intenzív edzést produkáljatok erre a tesrészre? Nekem nagyon nehezen "durran be", pedig próbálom szabályosan... a többi testrésszel nincs gond egyébként, csak ezzel... próbáltam már kisebb súlyokkal, nagyobbakkal is, de kicsi a változás. Valami tipp?
Jóval nehezebb (sajnos) növényi táplálékból fedezni a teljesértékű fehérjét... mert ugyan a lencsében sok fehérje van, de van pár esszencsiális aminosav (amit a szervezet nem nagyon tud előállítani magának), ami nincs benne a lencsében. Ezért szokták a vegetáriánusok azt csinálni, hogy pl. gabona mellé esznek mondjuk hüvelyest és magvakat is, mert így lesz teljes a dolog. De hogy ez tényleg van-e annyira jó egy testépítőnek, azt nem tudom, pedig engem is érdekelne a dolog...
A témához kötődik: most készítettem el köretnek először a bulgurt, amit vettem. Búzatöret, ez is nagy áverés, mert eladják mint egzotikumot, újdonságot, pedig gyakorlatilag hántolt búza, olcsóbbnak kellene lennie, mint a lisztnek. 11-12 perc alatt megfő, és nekem jobban ízlett, mint a rizs, nem olyan száraz. A jobb íz érdekében kicsit vajon meg is pirítottam. Nem tud valaki olcsó forrást? Szerintem hasznos is lehet mint ch forrás, mert ha a teljes kiőrlésű lisztek, illetve az abból készült tészták, kenyerek jók, akkor ez legalább olyan jó kell hogy legyen.
Na, azt biztos nem bírnék. :) Akkor csirkemell mellé marad inkább a rízs. Ha esetleg a rízset feltupírozom némi borsóval és kukoriácával, az jó tömegnövelés időszakában?