Izopropyl alkohol helyett inkább használj féktisztító sprayt. Azzal egy-két fújás, és haladhatsz tovább. Nyom nélkül párolog el, csak közben nem szabad cigizni mellette :-)
Lehet, hogy rosszul gondolom, de jobb, ha a hangerő szabályozó elé van kötve a zengető, mert ott egy állandó jelszintet kap a bemenet ami a rugókat rángatja. Ha szabályozott jelet kapna, -ami állandóan változik játék közben- akkor vagy nem zengetne kis hangerőnél, vagy csattogna a rugó egy fortisszimónál.
Nincsen véletlenül felesleges Leslie csatlakozó aljzatotok eladó? Két darab kellene a szokásos rugós alátét gyűrűvel rögzíthető típusból.
Elég jól előre haladtunk a kis B2-B3 rendbetételével. A 110V-os orgona két db 220-as Leslie-t kell, hogy vezérelni tudjon, ehhez már benne van a megfelelő relés kapcsoló blokk és trafó, valamint a többi gyermekbetegség is lassan gyógyul:
1. A perka túl hangos volt, mert a hangerejét beállító ellenállás, ami a P ponton van, az előfok (A0-28) elején, kívül, egyszerűen hiányzott. A rajz 33K-t ír, de még úgy is hangos volt, 22K-t tettem végül a helyére.
2. A scanner sajnos kicsit kihagyogat, szétszedés közben látszott, hogy rogyásig volt olajozva, tocsogott a motor és a scanner is. Izopropifalkohol fürdőben ülnek éppen a darabjai.
3. Sosem fogom megérteni, hogy az Organ Mate miért a hangerő pedál ELÉ van bekötve?? Miért nem a hangerő szabályozó kondi és a hangszín poti közé, ahol minden ilyen cucc lenni szokott.
Hamarosan teljesen elkészül a hangszer, majd csinálok valami videót róla.
Lesz Kéknyúl koncert is ápr. 26-án: https://www.facebook.com/events/397817303693381/
Igen, érdekesen titkolózó gyártó a Studiologic. Én már egy dupla manuálosra számítottam volna inkább, de ez is meglepi a kis idétlen drawbar buckájával. Hangra nekem így nagyon nyúbíszrís behatást nyújt, túlzottan steril, hifis makulátlansággal, mint egy szénné epilált playboy. Pont a karcosság, a varacskosság, a borosta meg a gubancos szakáll ami hiányzik a valódi elektromechanikushoz mérve. A keyclick is túl sok, s ráadásul itt is a jól borotváltság szagú felhangokkal, az izzadt, mocskos macsóság csak illúzió, de lehet hogy nincs jól beállítva. Árban az elődje sem volt olcsó, gondolom ez sem lesz kevesebb.
Nagyon komoly méréssorozatot végeztünk Szalay Andrással a 142-es lezlimen egy későbbi lezlieffekt megalkotása végett. Frekvenciamenetek, gyorsulások, spektrumok rotoronként külön-külön. A legtöbbször az egyik rotor némítva a crossoveren műterheléssel, plusz motorkonnektorjai kihúzva. A szélzaj, motorzajok szintén rögzítve. Akusztikai jellemzők 45°-okban rögzítve. Minél több "hiba' kidomborítása a lényeg amitől olyan egyedi, élő lesz a hang. Az impulzusok az egyenletes forgás ellenére nem színusz, nem háromszög jellegűek, inkább mint a szívdobbanásoké. Ami processzorok 10 éve az Akai megalkotásakor még drágák voltak és szem előtt volt a processzor és memória ár, korlát, az mára eltűnt, nem szükséges ilyen anyagi-műszaki kompromisszum. Remélhetőleg sikerül egy jó szimulációt megalkotni amely ha messziről is származna, de Magyarországon fejlesztett.
(Ha meglenne, milyen jó lenne egy B3 szimulációt is összehozni! :-)
Évek óta megrendezésre kerül Bad Radkesburgban egy zenei esemény a "GET ON STAGE" Workshop. Idén május 29. és 30. között. http://www.badradkersburg.at/soulbluesgrooveworkshop.html Egy Isten hátamögötti kisváros tud ilyet csinálni, és tele van 16-tól 99 éves korú érdeklődővel. Itthon is lehetnének ilyen programok...
Nálunk az általános iskolában minden hónapban hangszeres bemutatót tartanak képzett zenészek. Mindenkinek kötelező elmenni, mert benne van a délelőtti órarendben. A gyerekek érdeklődőek, de azért a rockosabb előadásokat jobban kedvelik :-) A következő tanévben jó lenne egy igazi Hammondot (A100, B3) is sikerülne megszólaltatni, megismertetni a gyerekekkel.
Budapesttől 300 km-re vagyunk nyugati irányban.
Volt egyszer egy Gozsdu Udvar, egy nagyon jól sikerült rendezvény, de azóta néma csend van ez ügyben. Lesz folytatás ?
Egy hét múlva az Almáriumban (VIII. Horánszky u.5.) 20 órától ének-orgona felállásban játszunk blues-t, standard-eket és saját számokat, ha ráértek, gyertek el! :)
Ebben biztos vagyok. Általában a II-es változatokban nagyon szépen továbbreszelik az alapötletet. Milyen jó volt a Nord C1. De a C2 nagyon odatett neki.
Rabata Zsolti in dojcsland? Akkor erre váltotta az RT20-át? Azt is csipázta, előtte meg vmi tranyós Dynacord rack laci-szimut favorizált. Aztán jött az Emu B3 modul neki, majd nekem. Mai füllel annak is van egy érdekes karaktere hiába sample alapú, persze 8 éve még a legelérhetőbb megoldás volt a hangzás szempontjából.
Eddig a 73-ast hasznaltam, de sikerult beszereznem egy 54-es modellt, igy "konnyitettem" a cuccon. 80 kilo helyett csak 45... Mi cipelunk mindent, de probaljuk okosan megoldani a logisztikat. A zenekar egyik kulonlegessege, hogy vintage hangszereket hasznalunk.
Ez persze az orgona eseteben nem mindig igaz, regebben volt a zenekarnak egy Gibson G101-ese, szo szerint minden heten gond volt vele... Az YC-30-at csak par hete szereztem, nagyon bizom benne, a hangja nagyon ott van, es szerintem sokkal megbizhatobb mint barmelyik masik tranyos hangszer abbol az idobol (1970).
Hasznalunk samplert biztonsagi megoldaskent. Mainstage egy oreg Macbook-on Gibson G101 hangmintakkal. Itt pl. az szol:
Azért gondolkodom én is ilyen effekten. A Minivent 300Eur, A Lex Rotary úgyszintén 300. A GSi BURN 379 Eur. Viszont méretes, jól taposható, külön stop gomb is van rajta meg irgalmatlanul programozható. http://www.crumar.it/?a=purchase
Yamaha orgona, Rhodes basszgép, öreg Peavey kombó,.... szép cuccot kell cipelned! Vagy szállítják neked?
Ilyenkor megint csak a sampleres megoldásom jut az eszembe. Biztos van 5-10 beállításod a Yamahán, 1-2 a basszgépen. Ezeket semmiből nem állna lemintavételezni, kiosztani. Meg hozzátenni olyan preseteket-hanxíneket amilyenre méxükség lehet. Két könnyű masterbillentyűzet, egy aktívboksz és a fellépőcuc negyedsúlyból megoldva. A sampler 4-8 kimenetét könnyű megcímezni, melyik hang melyik lyukon jöjjön ki. Egyik direkt, a másik a Lexen át és kész.
Igen a Lex fényesebb(nek tűnik), a tisztább hangja, ráadásul a sok beállíthatóság következtében biztos megtalálod az optimumot. Németországi cimborám odavan érte. Emu és hangbankommal használja.
Egyre vigyázz, nagyon pici és könnyű! :-) Tényleg jó és hasznos a hozzádugható lábkapcsoló. A kis doboz miatt elkerülhetetlen a gyakori félrelépés=félrekapcsolás rajta. Meg nem lesz szétrugdosva, menet közben is korrigálhatók az értékek. A Bi-Amping is egy érdekes lehetőség. A Stop különösen. Az az érdekes és hasznos benne hogy nem véletlenül áll meg összevissza, hanem mindig egy ideális stop pozícióra áll.
Igazából a mic distance az effekt erőssége, a Horn level magaskiemelés, a Boost cut a mély szabályzója, az idők, sebességek, torzító ok. A Cab directiont nem részletezik, arra kíváncsi volnék mi is állítható a potival általa?
A Lexet vagy a Neo-t javaslom. Az Rt-20-at bárhogy tekergettem, nem tudtam kedvemre beállítanom. A régebbi nevek egész elkoptak és sok új bukkant föl.
A kis Neo kerül annyiba mint a "nagy" Lex, szűk 300Eu. Elég drágák ezek az effektek, de az utóbbi időben pont itt volt tapasztalható nagy fejlődés. A Roto Choir talány, de lehet hogy nem rossz.
A három nagy nem olcsó:
A Leslie igen hitelesnek néz ki és van rendes stop gombja. A Burn-nek is, emellett ez brutál mélységben programozható. A Ventilator meg tényleg jó hangú.
Igazából a Mini Vent szimpatikus, mert legyen jó és ne kelljen diplomával gépészkedni a szinte érthetetlen, bonyolult menüsorok között. csak bedugni és hadd szóljon.
A Burn viszont csöves előfokával, abszolút állíthatóságával szintén bajnoknak néz ki. A tenyérnyi Lex meg egyszerűen jól szól pl. az Esi4000-esen.
Milyen jó lenne egyszer ezt a hatot egymás mellé tenni és egy A100-ra ráakasztani!