Casablanca: a legnagyobb marokkói nagyváros, itt megfér egymás mellett az arab papucskészítő műhelye és Yves Saint Laurent elegáns butikja. Látnivalója: a nyugati világ legnagyobb mecsete, amely olyan, mint egy vízen ringó trón.
Ha valaki az igazi marokkói hangulatra vágyik, azt Marrakeshben találja!
Marrakesh: Az örök szépség utolsó érintése. "Olyan örökkévaló, mint a hó a legmagasabb csúcsokon, és olyan megragadó, mint az Atlasz"- írják róla a megbűvölt utazók. Nagy uralkodók harcoltak érte, dinasztiák örökölték, minden idők bölcsei, kézművesei, építészei, festői és szobrászai építették hatalmas palotáit, mecseteit, kertjeit és Korán-iskoláit. Naplemente idején "izzik a város". Ahogy csitul a hőség, úgy bukkannak elő Marrakesh fimszerű figurái: szaharai gyógyítók, varázsszerárusok, hennafestők, kígyóbűvölők várják az egyre csábítóbb illatokba burkolt Jemma El Fna téren klienseiket. Ez a világ mit sem változott ezer éve. Barangolhatunk az óváros gyékénnyel fedett utcáiban, sétálhatunk a rózsakertek mentén. Marrakesh megunhatatlan, folyamatos mese.
Ezért is gondoltam, hogy érdemes lenne lemenni Marrakesh-ig, csak a hajó fakultatív programja, kicsit soknak tűnik 124 EUR/fő.
Így kértem ajánlatot kisbuszra sofőrrel egész napra: 18.000 Ft/fő, ez a fele a hajós árnak és több minden fér bele időben, mint egy 40 fős busszal. Természetesen azért Casablancán a mecset nem maradhat ki!
Várom az érdeklődőket, hogy mihamarabb jelezzenek vissza, mert legkésőbb jövő hét közepéig le kell fixálnunk a foglalást! Mi ketten vagyunk, így van még hely! 11.25 indulású Divinások...
Szerintem nagyon sokan voltunk ezen az úton, de így általánosságban nehéz válaszolni. Mindent leírtunk róla, és kérlek először a keresőben néznd meg mit írtunk. Ha a hsz-eimben keresel ott is több oldalas leírást találsz. Ha ezek uán valamit nem találsz légy szíves konkrétan kérdezz, és akkor én is, vagy más is szívesen válaszol.
Semmi sem történik. Azért kell jelezni az irdának, hogy biztosan legyen parkolóhely, és nehogy anélkül érkezz meg. Velencében eleve automata a parkolás, és külön kell fizetni a parkoló elhagyásakor az automatánál, az utazás kezdetén kapott kártya alapján. Genovában kell a hajón fizetni, kb a 3. napon kapják meg, hogy kik vették igénybe a parkolót, és akkor kell jelezni a recepción, hogy fizetni szeretnél, és ott kapod meg a fizetés után lepecsételve a jegyet, ami alapján vissza kapod a kocsit. Igaz ez csak 2 éve van, de nem érdekli az MSC-t, hogy hol parkolsz. Azért kell ott fizetned, mert problémák voltak a parkoló személyzetével.
Igazad van, mert szerintem jobb a közbiztonság, mint Magyarországon.:) Az igazi arabok, és ők aok nagyon vendégszeretőek. Élvezet sétálni a városban, és a bazárban. És minden egy köpésre van, de persze elgondolkodtató elmenni a lehangoló Marakeshbe is jó pénzért, hiszen legalább kidobtuk valamire.:))
Mi ugyan még csak tervezzük az utat, tehát most utitársak biztosan nem leszünk, de nagyon hálás lennék ha a csomag árakat és tartalmakat az italok vonatkozásában elküldenéd a baltzerand@freemail.hu címre.
az amerikai oldal teljesen rendben van, én is így foglaltam. bár azt hittem, hogy jár a bónusz ami a cruise direct oldalon szerepelt, de az csak amerikaiakra vonatkozik:-(
csak a foglalási számot kellett megadni a becsekkolásnál...
más:
mi mind a kétszer Costával voltunk, a belső dizájn tényleg sokkoló egy kicsit, de elégedettek voltunk mindennel egyébként.
mondjuk a Mediterránhoz képest a Magicán sokkal kevesebb a személyzet viszont sokkal több az utas, ettől néha zsúfoltnak éreztem pl. a reggelizést, de meg is nézhettem volna a személyekre vonatkozó adatokat előtte...
és egy kérdés:
olyan hajóutat keresek ami megáll a francia riviérán, minden megoldás érdekel
én notoríus MSC-s vagyok több a pozitív tapasztalatom de például a Magnifica számomra maga volt a katasztrófa, mint a személyzet, mint az ellátást tekintve.
De ugyanakkor a szép emlékű Rapsody és legutobb a Melody, csodás volt, és ezt elmondhatom a Musicáról is.
Valaki megtudná mondani, hogy mi történik ha befoglalás ellenére nem az MSC parkolóba teszed a kocsit?
Valaki azt írta, hogy a kabin kártyáról veszik le díjat lehet, hogy ha foglalás van akkor automatikusan leemelik? Mi kevesebb autóval mennénk ezért is kérdezem.
Kössz az írásod, komolyan gondolkodóm a véleményeden, ugyanis élvezettel szoktunk barangolni idegen városokban a feleségemmel, és a barátokkal. Az egyedüli zavaró tényező Marokkóban a közbiztonság.
Sikerült választ kapnom a Casablanca- Marrakesh külön programra kisbusszal és sofőrrel (angolul beszél), a kikötőben várna már minket és 22:00-t írtam, de előbb is visszaérhetünk, de szerintem érdemes kihasználni, biztos több helyre vinne minket, mint a hajós fakultatív busza...
Ára 1 főre: 18.000 Ft. A héten, legkésőbb jövő hét közepéig le kell fixálnunk, ezért kérem aki szeretne csatlakozni, írjon a makossuti20@freemail.hu címemre, hogy egyeztetni tudjunk!!!
Pedig Marokkóban a legegyszerűbb gyalog, egyedül. Ha visszakeresel tavaly sokan voltunk ezen azúton is, még térkép is van. Persze, amint már megjegyezték itt többen is, mindenki tele van, és taxival akar menni.
Szerintem is ízlések és pofonok, hogy kinek melyik hajó illetve hajóstársaság jön be itt Európában. Mi például MSC hívők vagyunk. Tavaly MSC Fantasia, idén nyáron Costa Favolosa-val voltunk, és nekük az volt katasztrófa. Maga a hajó belülről gusztustalan design-al van felszerelve. A szinházteremben vagy az oszlopoktól, vagy az előttem ülő fejétől, vagy a felső emelet belőgó részétől nem lehettt látni semmit, továbbá az ülések egy tartásjavító tornához alkalmasok és nem szórakozáshoz. Maga az előadások is katasztrófálisak voltak. Opera, Stand - up (persze csak olaszul)...stb
Ezzel szemben az MSC modern minimalista felszereltség, szuper szinházterem, személyzet együttműködő, (non-stop).(Ezért is választottuk most Nov 25-én a Divinát újra!)
Ami pedig a sok italfogyasztásos hozzászólást érinti, szerintem aki ilyen útra megy az ne akadjon fenn azon ha valami drága, ugyanis ha bemegyünk egy 5* szállodában bárhol, szintén ugyanezzel az árakkal találkozunk.
Azért remélem mindenki megtalálja a maga hajóstársaságát!
Először az italcsomagról, mert látom sokan foglalkoztok vele. A hajón ugynaannyiba kerül, mint itthon, és a 23 euros allegrissimo, az azt jelenti, hogy egy kabinban utazók közöl mindenkinek meg kell venni, és 23 euro, per nap, per fő. Ki kell számolni, drágább mint maga az út. Ásványvízet minden kikötőben lehet kapni, és felengedik a hajóra, mi mindennap 2 - 2 literest vittünk fel, látták, de senki sem szólt. Néhol a 2 litert, 0,30 centért vettük. A hajón 1 liter 2.30 euro, plusz 15 % szervízdíj.
Sok magyar volt a hajón, de inkább letagadtam magam, hogy én is az vagyok. eszméletlen, ennyi bunkó magyarral a mindennapi életben sem találkoztam, mint ott egy rakáson. Mindenki úgy viselkedik, mintha legalábbis övé lenne a hajó...
A kaja átlagos, a süti nagyon finomak. Választékosak.
A parti kirándulást magának az ember sokakl olcsóbban meg tudja oldani. Minden kikötőben külön emberek foglalkoznak ezzel.
Gyerekprogram, illetve felnőtt program mondjuk azt hogy semmi volt. Egy helyi kocsma színvonala lehetne.
A személyzet alig beszél angolul.
Sokadik hajóutunk volt, nem bántuk meg, jó volt az útvonal, de Msc-vel többet nem megyünkaz biztos. Más hajótársasággal is ugyanennyi pénzért el lehet menni, és többet nyújtanak.