Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ha nem akarod erősen visszavágni akkor nem kell . Ha megerősödik a fa akkor a mézgás részt szépen begyógyítja majd . Ha kivágod és kipucolod akkor is ott fog maradni a heg .
..ja hogy idei ültetés ...és ekkora fa . Hát nem tudom honnan szerezted de nem szoktunk ekkora fát már átültetni . Ha erősen visszavágod akkor ugyan ott leszel mint ha normál csemetét ültettél volna ha így hagyod akkor meg esetleg elhagyja magát . Nem könnyű döntés ... ezt rád bízom a Te fád .
Ha elkezd hajtani akkor valami jó minőségű lombtrágyával lehetne permetezgetni csak finoman nehogy perzselje ... az esetleg segítene rajta . És egy jó tanács a jövőre nézve : teljesen felesleges ekkora fát venni a normál csemete erősen visszavágva fogja a legjobb eredést biztosítani és az hozza legelőbb a termést .
Nálam annak idején szelektíve perzselt ...pl : magyar kajszit nem harcotot igen . Valószinűleg gyengébbek voltak a levelek a harcoton de azóta nem használom .
Őszintén ...... ???? Ez elé sz@rul néz ki . Több levélnek kellene lenni rajta olyan végelgyengülés kinézete van . Ilyen állapotban szerintem csak valami drasztikus visszavágás hozhatna eredményt a megoldás az lenne ha nem kerülne ilyen állapotba a fa .
Igaz, hogy a négy fagyos reggel után nálam nem nagyon van barack, de a levelek vagyis a lomb már ennek kb. a tízszerese. Kíváncsi vagyok mit mondanak a tapasztaltabbak.
Most fog az áttelelő nemzedék rajzani és lerakni a petéket amik a hajtáscsúcsba rágja be magát , nálam őszibarackba mennek bele de szerintem más hajtáscsúcsba is berágják magukat . Na ezeket kell elkapni vagy úgy , hogy a rajzó lepkéket permetezzük .... nálunk ez szokott sikerülni vagy úgy hogy felszívódóval irtjuk le a hajtáscsúcsba rágó hernyókat . Viszont figyelni kell mert mire a hajtáscsúcs visszahajlik a rágás miatt a hernyó már nincs benne tehát látatlanba kell permetezni . Mi holnap permetezünk ...ma akartunk , de jött az eső ... és innen kezdve azért meg lehet fújni időnként tetű molyok meg más kártevők ellen is .
Adok egy tippet mi Sumi Alfát használunk és 8-10 napos rotációban 3 permetezés megoldja az említett kártevőket .... és nem mellesleg olcsó a szer !!!! ( csak nehogy kivonják ezt is )
A kérdés, hogy az első nemzedéket milyen módszerrel észleled? Te nyilván már jól tudod, mik azok a jelek amire figyelni kell. Ha elmondanád, sokan megköszönnénk.
Én még nem találkoztam molyos ( kukacos ) kajszival őszi is csak régen kukacosodott . A molyok első nemzedékét kell jól elkapni akkor nem lesz annyi a következőkben ....persze azokra is oda kell figyelni . Nálunk a szilvákat kell védeni a molyok ellen , de ha az ember sokat jár kint a fák között és tudja mit kell nézni akkor be lehet határolnia permetezés idejét .... persze sárga lap is segíthet .
( most kaptunk egy nagy zuhét helyi zivatarból csak 15 percet tartott de jött rendesen , tegnap szórtam a kajszira némi nitrogént ez most bevitte )
Sziasztok. Van egy 8-9 éves barackfam (mandula kajszi) ami bőven terem és még soha semmivel nem permeteztem eddig. A monilia és a gutautes az összes többi barackfamat elviszi lassan, de ezen a fán moniliat meg soha nem lattam. Ennek mi lehet az oka? Ha oltok róla akkor ellenállóak lesznek az oltványon is ?
Én úgy csinálom, hogy a normál érésű fajtákig, a Farclo is kap mindenből. AZtán szünet, majd AUg. közepe, végétől (évjáratfüggő), neki kell állni az ismert felszivódó rovarölők használatának.
Nem csak a kukaccal van baj, nálam tavaly már a poloskák is nagyon támadták.
Én minden évben találkozom kukacos kajszival, szerencsére nem sokkal. Viszont a Farclo esetében már más a helyzet, mert két évvel ezelőtt szinte az összes gyümölcsöt károsította. Azóta is azon gondolkodom, mivel, mikor és hányszor permetezzem a hosszú érési idő alatt (két termő korú fám van belőle).