Minden nagy stackelő a gépet moozgatja előre-hátra valamilyen precíziós csúszkán, ugyanis úgy csak az élességi sík mászik el, de az objektív élességállító gyűrűjének tekeregetésével a nagyítás is változik.
"Sajnos ide nem tudok gif animációt feltölteni, különben jól látszana egy olyan probléma is, amelyet a fókuszsorozat összevonása során meg kell oldani. Az optikai sajátosságokból adódóan ugyanis, a fókusz változtatásával a kép "elmászik" még akkor is, ha a témát és a fényképezőgépet nem mozgattuk közben. A focus stacking programok tehát egyrészt a sorozat képein megkeresik a nagy kontrasztú pontokat, és ezeket egyetlen képben egyesítik, másrészt korrigálják ezt az "elmászást" is."
Sziasztok! Én most kezdtem csak játszadozni a technikával. Az nem mindig volt tiszta, hogy manuális fókuszt változtatva lövitek a képeket vagy a gépet mozgatjátok ilyen precízen? Ahogy tapasztaltam 1-2 mm-ben mérhető a mélységélesség és akár gép mozgatással, akár fókuszváltoztatással elég nehéz szépen összehozni egy használható sorozatot.
Sőt, ahogy észrevettem, néha kifejezetten nem jó ha sok a kép. Gyakorlatilag a mélységélesség a szeletekből jön össze, és ehhez a szükséges de elégséges képszám lenne az ideális.
A technikai hiányosságok, kis leleménnyel megoldhatóak.
Az én gépem olyan, hogy még távkioldót sem lehet hozzá csatlakoztatni, ezért az exponálást a 2 mp-es önkioldóval csinálom. A 2 mp elég ahhoz, hogy mire bekövetkezik az expó, addigra az egész apparát lenyugugodjon. :)
Mindenekelőtt azt kell, hogy megemlítsem, hogy a világ egyik legjobb focus stackelő embere a barátom, aki rengeteg tanáccsal lát el. Szerintem tudjátok ki az.
Bugacon készült a kép.
Technika:
canon 30d
pentacon kihuzat
rossz exponálózsinór
fordítógyűrű
el-nikkor 50mm f/2.8 N obi fordítva a kihuzaton
slik állványka
zerene
Első nagy hiba, hogy nem derítettem alulról a légyre, így jó sötét lett, nem jöttek jól ki a színei. A második, hogy az a régi NDK pentacon kihuzat nem valami precíziós szerkezet. A harmadik, hogy az exponálózsinórom el volt romolva. A negyedik, hogy a 30d expógombja rosszalkodik, és nagyon erősen kell lenyomni, hogy érzékelje.
Most kb. ennyi jutott eszembe.
Ma még rakok fel egy másik képet is, egy 47 db-ost!