Jakab apostol leveléből tudható, hogy a törvényt lehetetlen betartani.
Ezért Jézus tanításában a törvényt felváltja a szeretet betartásának kívánsága.
A törvény a test bűneire válaszol (szemet szemért, fogat fogért), a szeretet a lélek bűneit próbálja kijavítani.
De vajon meg lehet-e felelni a szeretet elvárásának?
Sajnos nem.
Akkor most jo a buntudat, vagy rossz? Kell ereznunk, vagy nem? Mert allitolag nem szabad buntudatot ereznunk, mert ez a csunya keresztenyseg/keresztenyek talalmanya.
Isten azt mondja, hogy nem jó az embernek egyedül lenni, tehát ez rossz.
Ez azt jelenti, hogy noket is teremtett Isten, nemcsak ferfiakat. Es a ferfi/no hazassagabol szuletik a gyermek. Tehat Adam nem maradt egyes-egyedul a vilagban. Nem egyedul vagyunk, hanem csaladban. Aztan ha az ember felno, vagy meghazasodik, vagy valasztja a szerzetesi/papi hivatast, amire Jezus meghivott egyeseket.
Nem szabad valogatasrol van szo, hanem a Biblia helyes ertelmezeserol.
Mint említettem, én nem fogadom el a farizeus Pál tanítását, ha már választani lehet, akkor feltétlenül Jézusra szavazok.
Tegnap eppen ez a pali level volt az olvasmanyban:
1Kor 12,31 - 13,13 Ti azonban törekedjetek a nagyobb adományokra! Emellett még egy mindennél kiválóbb utat is mutatok nektek. Szóljak bár az emberek vagy angyalok nyelvén, ha szeretet nincs bennem, olyan vagyok, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom. Legyen bár prófétáló tehetségem, ismerjem akár az összes titkot és minden tudományt, és legyen bár olyan teljes a hitem, hogy a hegyeket áthelyezzem: ha szeretet nincs bennem, semmi sem vagyok. Osszam el bár egész vagyonomat alamizsnaként, és adjam át testemet, hogy dicsekedhessem: ha szeretet nincs bennem, semmit sem használ nekem. A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, nem féltékeny, nem kérkedik, nem fuvalkodik fel, nem nagyravágyó, nem keresi a magáét, nem gerjed haragra, nem gondol rosszra, nem örül a gonoszságnak, de együtt örül az igazsággal; mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel. A szeretet soha meg nem szűnik. A prófétálások véget érnek, a nyelvek megszűnnek, a tudomány elenyészik. Mert töredékes a megismerésünk, és töredékes a prófétálásunk; amikor pedig eljön majd a tökéletes, a töredékes véget fog érni. Amikor gyermek voltam, úgy beszéltem, mint a gyermek, úgy éreztem, mint a gyermek, úgy gondolkoztam, mint a gyermek; amikor pedig férfivá lettem, felhagytam azokkal a dolgokkal, amelyek gyermekhez valók. Most ugyanis tükör által, homályban látunk, akkor pedig majd színről színre. Most töredékes az ismeretem, akkor pedig úgy fogok ismerni, mint ahogy én is ismert vagyok. Most azért megmarad a hit, a remény, a szeretet, ez a három; de ezek közül legnagyobb a szeretet.
Azt mondta a pap a prediakacioban, hogy helyettesitsuk be a szeretetet a nevunkkel: X turelmes, X josagos, nem feltekeny....X soha el nem mulik....
Nagybojt februar 10-en kezdodik. Azt mondta, hogy nyomtassuk ki ezt a reszt, es minden nap olvassuk el nagybojben. (Persze, elotte es utana is lehet).
Nincs arra garancia, hogy itt és itt nem fogja kinyitni…
Eppen a nem keresztenyek ertelmezik teljesen felre, mint pl. te. Te most magadrol beszelsz? Hogy kinyitod valahol, es pontosan azt fogod csinalni? Hany keresztenyt lattal mar, hogy kinyitja a Bibliat, es elmegy olni, vagy kinyitja valahol a Bibliat, es a szombatot megtartja, es nem megy tobbet 1000 lepesnel, vagy ilyesmi?
Es most mit akarsz mondani? Tiltsuk be a Bibliat, mert barki barhol kinyithatja? Sot, tovabbmegyek, tiltsunk be minden konyvet ?
Igen. A keresztenyegtol jobba valunk. Sajnos, keresztenykent is teszunk rosszakat, es eppen ez mutatja, hogy ilyen a termesztunk: bunosek vagyunk, es szuksegunk van a megvaltasra, irgalomra, a keresztenysegre.
Ezzel a hozzaszolasoddal ellentmondasz onmagadnak. Valami olyasmit allitasz, hogy a keresztenyek rosszak, bunosek, stb. A nem keresztenyek nem azok ? - ok mind egytol egyig jo emberek?
Bennem senki sem kelt buntudatot. En buntudatot erzek, ha vetkezek - gondolattal, szoval, cselekedettel, vagy mulasztassal. Nagyon faj, pl. hogy egy kozeli rokonomat nem hivtam fel, amikor beteg volt, es meghalt, anelkul, hogy tudtam volna vele beszelni, vigasztalast nyujtani. Ez, amit te buntudatnak hivsz, arra osztonoz, hogy maskor ne mulasszak el ilyen dolgokat. Vagy pl. szoval megbantok valakit. Buntudatot erzek, es legkozelebb maskepp teszek.
A történet szerint az új szövetség alapján nem kell senkinek "ádám romlott természete " miatt bűnbocsánatért esdekelni.
Jeremiás próféta könyve 31. rész
Ama napokban nem mondják többé: Az atyák ették meg az egrest, és a fiak foga vásott el bele.30. Sőt inkább kiki a maga gonoszságáért hal meg; minden embernek, ki megeszi az egrest, tulajdon foga vásik el bele.31. Ímé, eljőnek a napok, azt mondja az Úr; és új szövetséget kötök az Izráel házával és a Júda házával.32. Nem ama szövetség szerint, a melyet az ő atyáikkal kötöttem az napon, a melyen kézen fogtam őket, hogy kihozzam őket Égyiptom földéből, de a kik megrontották az én szövetségemet, noha én férjök maradtam, azt mondja az Úr.33. Hanem ez lesz a szövetség, a melyet e napok után az Izráel házával kötök, azt mondja az Úr: Törvényemet az ő belsejökbe helyezem, és az ő szívökbe írom be, és Istenökké leszek, ők pedig népemmé lesznek.34. És nem tanítja többé senki az ő felebarátját, és senki az ő atyjafiát, mondván: Ismerjétek meg az Urat, mert ők mindnyájan megismernek engem, kicsinytől fogva nagyig, azt mondja az Úr, mert megbocsátom az ő bűneiket, és vétkeikről többé meg nem emlékezem.
"Csak azt nem ertem, hogy miert nem merulsz el totalisan a keleti vallasokban, ha azok annyira jok, es miert olvasod ezt a csuny, rossz Bibliat, amitol mindenki csak rossz lett."
Roppant egyszerű a válasz:
Európában a kereszténység a meghatározó vallás, s miután én is itt élek, ezért foglalkozom mélyebben vele.
A Biblia megítélése az érintettség okán mindenkinek alanyi joga.
"Nincs olyan, akinek nem kell megtérnie, akinek ne lenne szüksége bűnbocsánatra,
Isten vezetésére, védelmére az életében."
Pedig úgy látszik mégiscsak van, sőt az is sejthető, hogy jóval többen vannak, mint a bűnösök.
Lk 15,7 "Mondom néktek, hogy ily módon nagyobb öröm lesz a mennyben egy megtérő bűnösön, hogynem kilenczvenkilencz igaz emberen, a kinek nincs szüksége megtérésre."
"Nem Isten szemében volt utolsó, hanem az emberek egymás közötti értékrendjében."
Értem a logikád, de Isten szemében sem lehet első, mert a cselekedetek mérlegelése hozza meg a végeredményt, s ott nyilván nem kaphat jobb osztályzatot, mint az egész életében becsületes, segítőkész társa.
Ha így lenne, akkor az ember igazsága jelenne meg Isten igazsága helyett.”
Nem helyette, hanem visszatükröződéseként: Az emberi igazságban Isten igazságának kell visszatükröződnie. Ha nem így van, akkor az hazugság. – Nem állhat egymással szemben az ember és Isten igazsága.
„Akkor csak ott esne eső, ahol megművelik a földet.”
Az eső csak az egyenlő feltételeket jelenti semmi egyebet. A gyümölcsért dolgozni kell.
„Szakadjál már el az emberi ítélkezéstől, a bosszútól, és nézz szét a természetben.”
Milyen bosszút látsz abban, ha valaki érdem, azaz elvégzett munka, teljesítmény szerint ítél?
Igen, szétnéztem a természetben s ott minden teljesítményorientált. Ez Isten első számú szabálya….
A példában Jézus (vagy bárki) az emberek elé olyan példát tesz, ahol XY egész életben gyilkolhat, rabolhat, és elegendő az utolsó órában megbánást tanúsítania, s azzal minden el van intézve, máris az első sorban érezheti magát…. Nos, abban már megállapodtunk, hogy ez igazságtalan.
A félreértés abból adódik, hogy két dologról van szó:
Az egyik, hogy valaki miként jut be a mennyek országába, s ez lehet akár az utolsó pillanatban megtért megrögzött bűnöző is,
A másik pedig az a megmérettetés, ami a cselekedetekre vonatkozik.
A szándék (a megbánás/megtérés) nem egyenértékű, és soha nem is lehet egyenértékű a cselekedettel!
A szándékot lehet méltányolni, de nem mérhető a cselekedethez, a cselekedet külön van megítélve.
Ebből következik, hogy a „későnjövő” semmiképp sem előzheti meg a tisztességben, becsületben megőszültet, mert ő még csak belépőt kapott a megmérettetésre. A sava-borsa csak ezután jön…
"Ha nem hiszed el, olvasd el a katolikus katekizmus, amely a katolikus hitet tartamazza"
- Olvastam, olvasom. De nem vagyok elmosva tőle... Mint említettem, én nem fogadom el a farizeus Pál tanítását, ha már választani lehet, akkor feltétlenül Jézusra szavazok.
- Úgy-e, aki szeretetet hirdet az nem szokott gyilkolni… vagy vizet prédikál, miközben bort iszik….
„De nem hiszem, hogy a Jehovak is a gyilkossagot hirdetnek.”
A kérdés mindig akkor és ott dől el, mikor valaki kinyitja a Bibliát… Hol fogja kinyitni…?
A parancsok mindegyike él, egyik sincs hatályon kívül helyezve…Természetesen a normális gondolkodású (legyen az keresztény, jt, zsidó, vagy bármilyen szekta tagja) pontosan tudja, mit fogadjon el a Bibliából (hol nyissa ki a könyvet) de bárki bárhol felütheti azt. Nincs arra garancia, hogy itt és itt nem fogja kinyitni…
„Ezekben a sztorikban pedig, hogy tobb 10 000 embert lemeszaroltak, nem hiszek.”
Pedig ez történelem, nem kitaláció.
„A kommunistak es liberalisok oriasi propagandat fejtettek/fejtenek ki a keresztenyseg ellen. Szived joga, hogy nekik hiszel.”
Én nem hiszek senkinek, még annak sem, aki csak kérdez.