Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
tény, hogy vannak magukat jobban ritkító fajták és kevésbé "öntisztítók".
Pl. Kioto elég jól megoldja (de így is kell dolgozni rajta rendesen), de pl. a Cognat brutálisan ragaszkodik (egyelőre... bár már fosóka nagyságúak a gyümölcsök...),
nem tudom mit akar, hogy képzeli ezt...
fajtaválasztásnál sok minden előkerül, a ritkítás kérdése ritkán :) :( pedig amikor ritkít (gályáz) az embör, arra gondol, milyen jó is lenne, ha csak jól ritkuló fajtái lennének... (sajnos ilyen igazából nincs, amihez abszólút nem kellene hozzányúlni, legalábbis az én 30 fajtám alapján...)
érdekes, nem tudom, hogy fajtajelleg-e, de pl. a ceglédi óriást csak minimálisan kellett ritkítani...
(nem az van, hogy jól ritkítja magát, hanem hogy kevesebb kötött. persze lehet -valószínűbb- hogy neki ez egy ilyen éve...)
ami segítség, hogy a kis (esetleg közepes) gyümölcsök maguktól is leesnek (hozzájuk érve már pottyannak is le 90%-ban), így azokkal nem érdemes foglalkozni, bár sokszor ingerlik az embert, hogy azokat is lesodorja, de az időveszteség... ami még tanulság (nekem), hogy nem érdemes túl korán elkezdeni a ritkítást, mert a fa egy részét úgyis ledobja, így akkor feleslegesen dolgozunk. kis fáknál ezért megcsináltam már ribizliszem nagyságnál. hogy segítsem a fa növekedését...
---
Káli-medencében ebben az évben még alig esett eső..:(
szombatra mondott 10 mm-t, amiből 1-2 lett...
talán a május 4-5. azaz szombat-vasárnap elhozza a megváltást...
Igazad lett/van, mint esőben mint hűvös nyárral kapcsolatban, de azért még 1 hónap a nyár addig hízniuk kell a gyümiknek :) Senkinek nincs tippje a képemre? Már a facebookra is felraktam. Ez tavalyi fotó mondjuk, meg kéne néznem idén is, csak jussak ki világosba a telekre.
Talán annyira nem veszélyeztetett a terület, bár mostani szélsőséges időjáráson kiigazodni nem igazán lehet. Ez az aszály teljesen kicsinál, nem is emlékszem ilyenre, h áprilisban az ásott kútból fél órát tudok locsolni aztán kifogy :-(
Értem persze :-D .. Igen a terv az volt , a többi úgy 60 cm lett koronába vágva.
Vártam rá is egy darabig , de aztán nyissz lett a vége. Törpésített alanyon van de ő szegényke lépett egy szintet lefelé, de marad így. Majd megvigyázom vhogy :-)
Ez egy április 10-i (20 napos) kép. A felső 3-4 hajtást meghagytam és már 20 centit nőttek. Nagyon gyorsan nő. A törzsön lévő hajtásokat folyamatosan lecsipkedem.
Hogyan érdemes ritkítani és ezzel a jó állású hajtásokat nevelni? Folyamatosan? Vagy majd nyáron 1x? Vagy évente 1x?
Szívem szerint már most belenyúlkálnék, de nem tudom szabad-e :-)
A törzsön mostmár lassabban, de rendszeresen megjelenik 1-1 zöld hajtás. Azokat 2-3 naponta leszedem.
600 dínár kb 1500 ft ha jól számolom és ezért van 1 dl Bi 58 ( más a neve ) és a másik szer ami nem tudom hogy mi csak azt látom , hogy rovarölő ...talán Actara klón lehet ??? Ha felezzük a két szerre akkor 750 be van a Bi 58 decije ..... ennyiért itthon is meg lehet venni ha valaki megkapja ( most nem tudom a pontos árát de valahol e-körül lehet .
Igazából nem olcsóbb csak annyi hogy meg lehet venni .
Nálam 2 éve úgy alakult, hogy a Bergeronom törzse kb. 50 cm magas "lett", most szép vezérágai vannak tele gyümölccsel és még szedni is könnyű lesz a barackokat, pláne, hogy 193 cm magas vagyok... ;)
A legfelső hajtást, vagy azt a hajtást ami a legjobban hagyja magát szépen függőleges állásba hozod és kikötöd. A többit levágod. Most teheted meg amíg hajlékony.
Nagyon szépen hajtott az feül is, csak nálad alul van a felül - már ha érted... :D (a suhángot 60-80 cm-re szokták visszavágni, nálad ez max 30 a kép alapján)
Tegnap este akartam írni,hogy egy 20 mm-t szívesen átvennék így ti is haladnátok és nekem is jól jönne :-) Áprilisban 14 mm jött +tegnap reggelre 3mm de a talajon meg sem látszott.Esőnap még nem volt áprilisban minden nap tudtunk dolgozni.Tegnap déltől talajmaróztam porzott utánam a föld.
Szerencsére mára megváltozott minden mert kelet felől visszaforgott a ciklon és reggel óta esik.Most 13 mm-nél tartunk.
Köszönöm a tájékoztatást. Jó hírem van. Ha még 1-2 évig kibírja és nem pusztul ki, akkor túl fogja élni, kipusztul belőle a gomba és az élete végéig egészséges marad, hacsak újra nem fertőződik. Mást gyakorlatilag nem tudsz csinálni, mint drasztikusan visszavágni és várni. Nem olyan halálos baj mint a fitoplazma. A közelébe ne ültess paradicsomot, burgonyát stb.-t.
Egy kis háttér: a talajban mikroszkleróciumokkal (áttelelő képletek) marad fenn akár 8-10 évig. A gyökérszőrökön keresztül fertőz. Nagy valószínűséggel a faiskolából hozta a betegséget, de ezt lehetetlen bizonyítani. Vegyszeresen szinte lehetetlen ellene védekezni. Én láttam olyan francia kísérletet, hogy beöntözték a talajt benomillal (fundazol) és nem sok eredménye lett.
Ha egyszer kipusztul ne ültess a helyére fát, csak valami egyszikű növényt, mert a legtöbb kétszikű növény gyökerén képes fennmaradni, a krumplit, paradicsomot, paprikát stb. meg is támadja.
Sajnos a hazai kézikönyvekből kimaradt, hogy a megtámadott fák képesek regenerálódni, ezért egyértelműen a kivágást javasolják. A gyakorlat azonban bebizonyította, hogy a beteg fák 2-3 év alatt kigyógyulnak. A betegség csak a fiatal fákon okoz komoly betegséget, utána már nem.
Kajszi esetében a ritkítás a legnagyobb meló ...talán a szedés mellett ... nálunk is ez adja a szűk keresztmetszetet , minden más munkát meg tudnánk csinálni beleértve a metszést is , de ha nem tudjuk leritkítani akkor ezek a fajták nem működnek hosszú távon .
Felvétel kb 1hetes. Sima gazos rész volt, parlagon hevert évekig, előtte szőlő volt bent. Burgonya szamóca 100m-en túli távolságban van kb. GF alanyon Zee lady lenne a nemes, két éve ültetve alig nőttek, persze iszonyat szárazság van felénk, ahogy lehetőségeim engedték azért öntöztem őket. Próbáltam az egészséges részek alá picivel vissza vágni az elmúlt időszakokban is, de mindig száradt folyamatosan vissza felé. Azért próbáltam most jóval tovább megvágni, megnézni mit látni, hát így készült a kép.