Keresés

Részletes keresés

Ylang-Ylang Creative Commons License 2003.12.05 0 0 372
Gabiii!

Szinte 100%-ig egyetértek veled abban, amit írtál. Ezeket már én is korábban részletesen kifejtettem. Egyet viszont részletesebb is kifejtenék most. Az első hetekben a csecsemő szükségletei nagyjából ezek: élelem, meleg, tiszta ruha és pelenka, biztonságos ölelés, anyai hangok és illatok, ritmusos mozgás. A tiszta ruha és pelenka, ill. ritmusos mozgás kivételével mindet biztosítani tudja az édesanya a szoptatással. Plussz még a szemkontaktust is. Ha egy anya mégsem tudja szoptatni gyermekét ugyanezeket mind meg tudja adni a babájának, csak kicsit nagyobb odafigyelést igényel, mert a szoptatásnál természetesebben kialalkul pl. az összebújás, mint ha cumisüvegből kap élelmet a baba. Tehát a szoptatás az első időkben egy rendkívül hasznos és a legtöbb nőnek a Földön rendkívül egyszerű is. Itt már nem részletezem azt, hogy milyen hasznos a tejtermelés kialakítása szempontjából is az igény szerinti szoptatás. Ha egy újszülött nem szopni akar, akkor el fogja fordítani a fejét. És akkor nem is szabad erőltetni. Erre már egy frissen született újszülött is képes!

Majd még jobban kifejtem ezt lejjebb, Lovászinak.

Másrészt tapasztalatom szerint, ha egy család nem változtat az addig kialakult napi ritmusán, rendjén egy újabb családtag kedvéért, akkor előbb-utóbb káosz fog kialakulni. Egy új ember a családban annyira hangsúlyos jelenség, hogy igenis onnantól kezdve végig más lesz már az életük a családtagoknak. Természetesen jó, ha bizonyos családi normákhoz ez az új jövevény is alkalmazkodik és egyetértek veled abban, hogy ezt szelíden kell elérni, de még hozzátenném azt is, hogy csak onnantól, amikortól már érett rá az új emberke. Aki figyel a gyermekére, ezt nem tudja elszalasztani.

Zsuzsa!

Úgy látom, hogy valami félreértés kezd kialakulóban lenni. Te úgy látod, hogy csak azoknak szabadna pl. IBCLC vizsgát tenniük és később praktizálniuk, akiknek több éves tanulás és szakmai gyakorlat előzi meg a vizsgát? Ez adja meg az alapot?

Lovászi!

Valami félreértés lehetett itt is: valóban hét IBCLC van Magyarországon, de magánpraxist csak Iboly folytat. Külföldön, pl. az USÁ-ban persze sokkal többen folytatnak magánpraxist, sőt, hogy ne menjek olyan messzire, Ausztriában is. Iboly egyik nemes célja az, hogy ezt, mint szakmát elfogadtassa. Hivatalos utakon.

Valóban nem tudom leellenőrizni a tevékenységét. De nem is áll szándékomban, ugyanis ismerem őt annyira, hogy bátran megbízzak ilyen téren (is) benne. Nem tudok neked olyan biztosítékot adni, hogy most ezért és ezért te bízzál meg bennem és akkor fogadd el azt is, amit Ibolyról írok. Ezért írtam, hogy ha teheted ismerd meg magad is őt személyesen és mélyebben. Ezen alapulhat az emberek közti bizalom.

Azért vetettem fel, hogy esetleg stressz vagy nehéz adaptáció állhatott a ti esetekben a sok sírás mögött, mert az a tapasztalatom, hogy hasonló esetekben sokkal inkább ez adja a megoldást, mint pl. az általad említett ok. Ezzel nem azt akarom írni, hogy nem létezik valóban rossz emésztés miatti hasfájás és azt sem, hogy esetenként nem emiatt sírtak a gyermekeid. De talán nem egész nap sírtak volna emiatt. Ám ez így csak találgatás, sokkal jobban ki kellene veséznünk ezt ahhoz, hogy megtaláljuk a megoldást. Viszont úgy érzem, hogy érzem, hogy te sem adtál esélyt az én verziómnak.
Úgy látom, hogy élből elvetteted. Pl. arra gondoltam, hogy főleg első gyerekes családoknál az anyós, nagymama nyugtalaníthatja és elbizonytalaníthatja az édesanyát, hogy esetleg egzisztenciális problémák is állhatnak még a háttérben. A csecsemők ezt kiválóan érzékelik és ők sírással próbálják oldani a bennük rejlő feszültséget. Nálatok semmi ilyem jellegű probléma nem volt akkoriban?

"Pont fordítva: ha nem szoptat(na) is lenne teje."
Ezt idike2000 válaszára írtad, arra vonatkozóan, hogy elég-e a hormonális csúcs. Persze, lenne még 1-2 csepp három hónapnyi nem szoptatás után, de azt lehetne elapadásnak is nevezni.

Abban 100%-ig egyetértek veled, hogy nem a szoptatáson van a hangsúly. Ezt már Gabiiiinak is kifejtettem. Valóban a gyerek valós igényeinek érdemes megfelelnünk. Ám én úgy tanultam pszichológiából, hogy az első években a kisgyermeknek ún. orális fázisa van, amikor olyan dolgok okoznak neki örömet, ami a szájával kapcsolatosak. Sőt elsőként azért vesz mindent a szájába, mert azzal érzékel. Ha egy anyukának nem fogadja el a mellét az újszülöttje, akkor egy LLL vezető és egy IBCLC is azt fogja javasolni az édesanyának, hogy akkor adja cumisüvegből a lefejt tejét, mert a csecsemőnek mind pszichés, mind élettani szempontból rendkívül nagy szüksége van arra, hogy szophasson.
Ideális esetben ez az anyamell.

Örülök, hogy szimpatikus neked az LLL. így legalább ebben is egyetértünk!

Y-y

Törölt nick Creative Commons License 2003.12.05 0 0 371
elképesztő ami ebben a topicbna zajlik, helyettetek szégyellem magam.

Minden anyának kötelessége megadnia agyerekének a legjobbat. A szoptatást tehát meg kell próbálni! Ha nem megy, meg kell tenni mindent érte, hogy menjen. MINDENT!!!!!
A mindenen túl azonban meg kell állni. Mert igenis van, hogy a minden után se megy. És az anyának az is kutya kötelessége, hogy boldog gyereket neveljen. És boldog gyereket önmarcangoló, boldogtalan anya nem tud nevelni!

Mindenki, aki nem tudott szoptatni, nézzen mélyen magába. Valóban megtett mindent? Ha igen, akkor nyugodtan lépjen túl ezen a kérdésen. ennyi a titok. Ha nem, akkor szégyellje magát.

Mindenki aki tudott szoptatni nézzen magába, meg tudta volna tenni mindazt amit mások esetleg megtettek és mégsem ment? Ha igen, akkor rendben. Ha nem és mégis ítélkezik, szégyellje magát.

Az a bizonyos MINDEN amit meg kell tenni és a teljes és felesleges kiborulás között nagyon vékony a határvonal. Van-e jogunk megállapítani, külső szemlélőknek, hogy kinél hol van ez a határ?

Ezt mindenki döntse el maga. És nevelje a gyerekét a tőle telhető legjobb módon és szeresse.
_és_élvezze_az_anyaságot_mert_ez_a_lényeg_

Lovászi Creative Commons License 2003.12.05 0 0 370
-Mi a hiba ebben a gondolatsorban?
"ha kevesebb idő telt el az előző szopás óta, akkor arra a mellre tegyék vissza, amelyiken utoljára szopott."
Meg fogsz lepődni, de erre magamtól is rájöttem mindenféle IBCLC tanácsadó nélkül is... egyszerűen azért, mert úgy okoskodtam, hogy abból nem bír majd annyit enni, és nem fog annyit hízni... (Volt olyan hetünk, hogy 62 dkg-t gyarapodott.) A probléma változatlanul fennállt.

Tudod, Iboly, nem az a lényeg, hogy ebben a gondolatsorban van-e hiba! (Hangsúlyozom én nem foglalkozom szoptatási tanácsadással.) Egyetlen lényeg van benne: a fiam sokkal de sokkal kevesebbet sírt, amikor megtartottam a min. 2 órás időközöket! Nekem és neki akkor és ott ez volt a lényeg! Az pedig, hogy ez esetleg egy hibás gondolatsorból következett, kit érdekel??? (Egyébként én tudatlan, műveletlen anya a gyermekemnek akartam megkönnyíteni a dolgát... bármilyen bután is tettem... most elvonulok és kardomba dőlök...)

Előzmény: R Iboly (362)
Lovászi Creative Commons License 2003.12.05 0 0 369
Azt hiszem te kevered az LLL-t és a magánpraxist Magyarországon még egyelőre egyedül folytató Ibolyt.

Érdekes, ő azt írta, heten vannak a piacon...

Az LLL ingyenesen segít, sőt ha nagyon szépen kérik őket még arra is módot ejtenek, hogy személysen is segítséget nyújtsanak, noha ez nem tartozik az ő "kötelességeik" közé.

Nem keveren össze az LLL-t, és Ibolyt olvass vissza, sehol nem tettem ilyet! Éppen csak arra a létező jelenségre hívtam fel a figyelmet, hogy baromi sokan az ingyenes segítségnyújtásra létrehozott szervezetekben dolgozva "privatizálnak" maguknak ügyfeleket. (Még mielőtt megint rámhúznád, hogy magamból indulok ki, hozzátenném, hogy NEM így van. Én egészen más területen dolgozom nap mint nap, és állandóan találkozom ezzel a jelenséggel.) Ha Iboly nem teszi, elismerésem! (De nem tudom leellenőrizni, ahogyan Te sem.)

Lehet egy nehéz adaptáció, stressz jele is. Nem lehet, hogy a ti esetetekben erről volt szó?

Ó hát hogyne, lassan biztos eljutunk oda, hogy azért volt ilyen, mert kórházban született... Mi lenne, ha egyetlen aprócska esélyt adnál annak a variációnak, amit én írtam? Olyan nehéz ez?

Ha az első 3 hónapban, akár szoptatás nélkül is fennmaradna az elégséges tejtermelés, akkor nem fordulna annyi kismama az LLL-hez. Nem elég a hormonális csúcs, ugyanolyan fontos a mell rendszeres és alapos kiürítése is.

Egyetlen szóval sem írtam, hogy szoptatás nélkül is fennmaradna az elégséges tejtermelés! Én csak azt írtam, hogy az első 3 hónapban van a tejtermelés hormonális hatás alatt is. Nagyon sok ismerősöm van, akinek utána hipp-hopp elapadt a teje, pedig szoptattak igény szerint.

Mint már korábban kifejtettem, tévedsz, ha a szoptatást ledegradálod élelemnyújtásra.
Egy frászt degradálom le élelemnyújtásra! Csak azért, mert nem lihegem állandóan, hogy csak a szoptatás, a szoptatás, a szoptatás?! Mindössze arra próbáltam rávilágítani, hogy egy gyerekkel való harmonikus anya-gyerek kapcsolat kialakításában nem kizárólag a szoptatáson van a hangsúly!!! Most már komolyan kérem, hogy olvass egy kis gyermekpszichológiát, különös tekintettel a már említett Winnicotra! (Vagy havatkozzak Ericsonra?) Ha egy anya a síró babájának folyton a mellét tömködi a szájába, az pont olyan káros lehet, mint az, ha órákig hagyja bőgni. A babák hajlamosak akkor is elfogadni a mellet, ha egy kis vígaszra várnak, különösen akkor, ha nincs cumijuk, vagy nem szopják az ujjukat. (Ezt hívják szopóreflexnek...)
Ezzel a mindenáron, mindig szoptatással az a legnagyobb baj, hogy ha valakinek folyton ezt szajkózzák, és vakon hisz benne, esélyt se adnak neki arra, hogy igazán figyeljen a babája jelzéseire! Szvsz minden mamának és babának meg kellene adni azt az esélyt, hogy egymásra hangolódjanak. Minden mamának bíznia kellene annyira a saját ösztöneiben, hogy kialakíthassa ezt a kapcsolatot.

Az LLL nekem nagyon szimpatikus, és én is szoktam ajánlani őket telefonos tanácsadásra, csak az nem tetszik nekem, hogy akik a nevében lépnek fel, azok elképesztően egyoldalúan állítják be a szoptatással kapcsolatos dolgokat.

Előzmény: Ylang-Ylang (356)
ZÓRA Creative Commons License 2003.12.05 0 0 368
zsuzsa!

Szerintem Te vagy a csőlátó szektás, akinek istenei az orvosok (meg mindenki, akinek valami köze van valamilyen eü. végzettséghez).

Miért gondolod, hogy egy általános orvos, aki a hat év alatt egyetlen előadást hallott a csecsemőtáplálásról (ld. http://www.gyermekklinika.hu/tantermi_eloadasok.php)jobban ért a szoptatáshoz, mint az, aki beleásta magát ebbe a témába, és jól ismeri a szakirodalmat?

És mi a véleményed a természetgyógyászokról? Bizonyos tgy. szakmákban ÉRETTSÉGI + TANFOLYAM elvégzése után letett vizsga a feltétele a tevékenységnek. És ők valóban előírnak ill. végeznek terápiát....

Egyébként pedig, mivel neked megvan a megfelelő előképzettséged, és a szoptatáshoz is nagyon értesz, ugyan miért nem teszed le Te is az IBCLC vizsgát? Akkor végre Te is részt vehetnél ebben a bomba üzletben, ahol fél év alatt akár bruttó 30 ezret is kaszálhatnál...

Előzmény: zsuzsa (364)
Gabiiiiii Creative Commons License 2003.12.05 0 0 367
En sem versenyheyzetre gondoltam,hiszen o a legkisebb,o kivanja a legtobb torosdest.De kell,hogy legyen egy hatarvonal.
Az valoban oka lehet a 1/2 orankenti szoptatasnak,hogy eleinte nem nagyon tudjuk,mitol is sir.De eleg hamar meg lehet tapasztalni,melyik az "igazi" siras,mikor baja van,es mikor unatkozik.Az utobbi esetben nem feltetlenul kell a cicit a szajaba dugni,amitol persze azonnal elhallgat.Eleg lehet egy kis jatek,ringatas,stb.De az a baba,aki megszokja,hogy az elso nyikkanasara a cicit belegyomoszolik a szajaba,ezt fogja megszokni es tenyleg kis zsarnokka valik.
Es valoszinuleg ez az egyszerubb megoldas,hiszen ettol tenyleg azonnal elhallgat.Sokkal nehezebb kitanulni,mikor mit szeretne.Esetleg fazik /erre is megoldas a szoptatas,hiszen a testmeleg segit/,de lehet,hogy eleg lenne egy takaro.
Es azt azert ne felejtsuk el,hogy altalaban egy gyerek a csladba beleszuletik,ahol mar kialakult szokasok,ritmus van.Eleinte ugyis felrugja oket,de az a legfontosabb,hogy ne 20 ember alkalmazkodjon evekig hozza,hanem szepen fokozatosan o tanulja meg a jatekszabalyokat.Persze szepen,erzessel,fokozatosan,az igenyeihez alkalmazkodva,de a cel az,hogy beilleszkedjen a csalad eletebe.
Előzmény: Ylang-Ylang (356)
redd Creative Commons License 2003.12.05 0 0 366
A védőnőt én is nagyon utálom... Tök felesleges!
Előzmény: zsuzsa (364)
redd Creative Commons License 2003.12.05 0 0 365
Sziasztok!
Én ugyan "csak" egy apa és férj vagyok, de szeretnék hozzászólni a témához. Minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy ha a szüleink vagy a már gyermekes barátaink emlékein, tapasztalatán vagy tudásán múlott volna az azóta már 4 hónapos kislányunk tápszeres baba lenne! Még mielőtt ledorongoltok, az sem rossz, de valahogy én inkább az anyatej híve vagyok. Szóval, nálunk is eljött a az idő mikor úgy gondoltuk, hogy anyának nincs elég teje. Meg valahogy a pici sem akart idomulni a 4 óránkénti etetéshez. Na ekkor jöttek a "jótanácsok"... Kb. 2 hétig a szoptatás mellett tömtük a picibe a tápot is, bár nem nagyon tetszett Neki. 2 hét elteltével felhívtuk az LLL-t, amolyan már úgyis mindegy alapon. Megtudtunk egy pár új dolgot! A "tanácsadók" meg csak néztek, mikor meséltünk Nekik a dologról. Megfogadtuk a Liga tanácsait, és azóta boldogan élünk... :)))
A tápszer nagy ívben repült...
zsuzsa Creative Commons License 2003.12.05 0 0 364
te tényleg egy csőlátó szektás vagy....

Irtam én egy szóval is, hogy ÉN szoptatási szakember vagyok? Igen, lehet korrekt véleményem, mert ehhez elég időt tanultam az emberi testről, sok évet dolgoztam betegekkel ( ti kérdeztétek mennyit és hogy Én végzek-e karitativ munkát- ugy látszik csak azért kérdeztétek, hogy bele tudjatok kötni ) a sajátomon kivül két másik babát és a tejgyüjtőt is elláttam ,tudok fejni stb Én gyógytornász vagyok, ha a babának torticollisa van, abban adhatok tanácsot, de nem KONTÁRKODom bele olyanba, amihez nem 100% a képzettségem.Bár véleménye mindenkinek lehet, neked is, másokank is csak ha nem kell rögtön feketlistát csinálni azokból, akiknek a véleménye eltér a tiedtől )

Pusztán azt akartam mertem volt leirni, hogy a te tanfolyamod mellé kellene még 4 év alapképzés, tudod mint a Dévény módszerrel újszülöttet kezelő gyógytornásznak, aki elvégez 4 év főiskolát, meg 3 év gyakorlat mellett egy plusz iskolát mielőtt megmondja, hogy milyen letapadások vannak a baba szájában. ÉS még akkor sem teszi ki public feketelistákra azokat a kollégákat, akik esetleg másként gondolkodnak.

Ok, ismeretterjesszetek, világositsátok fel az embereket, próbáljátok meggyőzni az orvosokat, tarsatok képzést a védőnőknek,igyekezzetek eljuttani a felvilágositó kiadványaitokat az emberekhez, csináljatok alapitványt, ahova fel lehet ajánlani az adónk egy százalékát stb mert nem a szoptatással van a bajom csak a világnagy arcotokból, ahogy a babanetes oldalon is kizárólag a szoptatás létezik, az az ezernyi más tényező ami még befolyásolja az anyuka döntéseit, számotokra jelentéktelen apróság.

Beszélj egy olyannal akinek 800 grammra született a gyereke és naponta szembesült azzal, hogy esetleg meghal vagy akinek családi gondjai vannak vagy sulyos depresszióval küzd . Az is ember, aki valamiért nem tud/akar szoptatni és a picsa védőnőt ugyanugy elutasitom mint a szektás szoptatásmániást, akik szerint nincsen semmi más helyes ut, alternativa csak az övék.

tegyetek engem is feketelistára, térdepeltessetek kukoricára, huuu nem azt szajkózza mait mi, akkor már nem ember....Igen, használtam bimbóvédőt is, most menjek börtönbe vagy szórjak hamut a fejemre mert szerintetek az HELYTELEN ?????

Előzmény: R Iboly (362)
bokor Creative Commons License 2003.12.05 0 0 363
De jó, most megnyugodtam! Na jó, eddig sem aggódtam ezen túlságosan, csak kaptam már miatta a fejemre, például a sógornőmtől, aki társaságban sem szoptatott, hanem félrevonult, hogy mély kapcsolatot tudjon kialakítani a babájával, és kettesben lehessenek, szemkontakt, ilyesmi, mondjuk az ő gyereke időre szopott...
Előzmény: Ylang-Ylang (360)
R Iboly Creative Commons License 2003.12.05 0 0 362
Zsuzsa!

Végzettséged: "Eü föiskola + közgazdász, összesen 7 ev korhazi munka ( sebeszet, szeptikus, ambulancia, intenziv ellátás ) lymphödema terapeuta diploma"

A "Kitől szabad elfogadni szoptatási tanácsot?" kérdésemre ezt válaszoltad:

"Olyantól akinek legalabb felnött szakápolói v szülesznöi vagy 4 eves eü föiskolai diploma vagy orvosi diploma mellett legalabb 2 ev korhazi gyakorlata van ( sajat gyerek elöny )"

Ez azt jelenti, hogy szerinted "a picsa védőnődtől és a még picsább kórházi személyzettől" (idézet tőled, hsz. 48.) valamint tőled szabad szoptatási tanácsot elfogadni.

Kérlek válaszold meg az alábbi kérdéseket, az ITT OLVASOTTAK ismeretében:

-Mi lehetett a LEGVALÓSZÍNŰBB oka a mellgyulladásodnak? Annak, hogy olyan göbök voltak a melledben, hogy Pufi néni kellett hozzá, hogy kimasszírozza?

-Mi az összefüggés Alice tályogja és a kisbabája hasgörcse között?

-Mikor és hogyan szabad tályoggal szoptatni és mikor nem?

-Mi a LEGVALÓSZÍNŰBB oka annak, hogy Lovászi kisfia hasfájós lett az igény szerinti szoptatástól és miért oldódott meg a probléma 6 hetes korában, amikor áttért a kétóránkénti szoptatásra?

-Igaz-e, hogy az első 3 hónapban akkor is lenne teje egy anyának, ha nem szoptatna?

-Mit okozhat a bimbóvédő használata?

-Milyen esetekben indokolt a bimbóvédő használata?

-Mi a hiba ebben a gondolatsorban?
"ha kevesebb idő telt el az előző szopás óta, akkor arra a mellre tegyék vissza, amelyiken utoljára szopott."
Meg fogsz lepődni, de erre magamtól is rájöttem mindenféle IBCLC tanácsadó nélkül is... egyszerűen azért, mert úgy okoskodtam, hogy abból nem bír majd annyit enni, és nem fog annyit hízni... (Volt olyan hetünk, hogy 62 dkg-t gyarapodott.) A probléma változatlanul fennállt.

Köszönöm.

Iboly

R Iboly Creative Commons License 2003.12.05 0 0 361
Szasenykával szólva, ha értelmeznétek is, amit leírtam, nem csak olvasnátok, hasznosabb lenne.

Az LLL nem egyenlő az IBCLC-vel.

Az IBCLC nevében benne van a "certified" kifejezés: International Board Certified Lactation Consultant.

Nevezzük ezentúl az IBCLC-vizsgát igazoló dokumentumot oklevélnek! Mostantól ezzel sem lehet probléma.

Két telefonszámom van. Az egyiken akkor hívnak, ha egy LLL-vezetőtől kérnek segítséget, a másikon, ha azt szeretnék, hogy házhoz menjek. A Liga nagyon szigorúan veszi, hogy az önkéntes segítségnyújtás ne legyen összefügésbe hozható semmiféle pénzes tevékenységgel. Ha egy LLL-vezető történetesen ügyvéd, nem ajánlhatja saját magát, ha az anya be akarja perelni az orvosát. Az LLL-vezető, ha történetesen IBCLC is, nem ajánlhatja saját magát, ha az anyának személyes segítségre lenne is szüksége.
Sokan nem értik, hogy ha az "LLL-es" számon hívnak, miért nem megyek ki, miért ajánlok nekik más valakit, vagy a szoptatási ambulanciát. Amikor még nem dolgoztam magánpraxisban, többen kértek, hogy látogassam meg őket, szívesen fizetnek érte. Annak ellenére, hogy az ambulancián ingyen foglalkoznának velük. Nem tettem meg. Ellenben, ha az időmbe belefért és nem járt túl sok plusz költséggel, kimentem ingyen. Ma ugyanez a helyzet.

A nőgyógyászom 6000 forintot kér egy vizsgálatért. Ezért 15-20 percet foglalkozik velem, a saját költségemen utazok oda, várakozok, ha csúszás van, kétszer megyek, ha szülése van, stb.
Engem az anya a saját, kényelmes otthonában fogad, fel se kell öltöznie, legalább 2 órát foglalkozom vele és a babájával, általában az apuka és a nagymama kérdéseire is válaszolok. Én utazom oda a saját költségemen. Nem fogok meggazdagodni ebben a szakmában,fogalmazzunk úgy, végre nem én fizetek azért, hogy segíthetek.

"4. Ehhez szvsz semmi közöd, nem is értem hogy jön ez ide?!" Rátapintottál a lényegre.

Az LLL nem ad kéretlen tanácsot. Nem hirdet semmit. Nem mászik be a postaládába, mint a tápszerreklám.

Egyetlen LLL-vezető se javasolna olyat, hogy spricceld a baba szájába a tejedet, ha nem akar szopni.

Nem Vietnám, hanem Afganisztán. Nemzetközi megállapodás van rá, hogy háború sújtotta területre nem szabad tápszert küldeni a segélycsomagban. Ezt szegte meg az a bizonyos tápszergyártó cég.

A szoptatási tanácsadó (LLL és IBCLC) nem gyógyít, hanem a szoptatásban segít. Nincs szüksége orvosi végzettségre.

A gyerekek nem azért szopiznak sokáig, mert a mamájuk akarja.

Sokáig szopó gyerek is járhat oviba.

Nem kötelező 3 évesen oviba járni.

Nem létezik LLL-topik.

Én akkor eszem, amikor én akarok. Ez olyan trendi.

Iboly

Ylang-Ylang Creative Commons License 2003.12.05 0 0 360
Bokor!
Dehogyis! :-)

Amikor a pároddal még csak randizgattál, akkor végig, egyfolytában egymás szemébe nézve társalogtatok, megszakítás nélkül?
Természetesen van a szemkontaktus idejének és a "társalgásnak is" egézséges határa. Ez is igény szerint történhet, figyelembe véve az anya igényét is. Gondolom a kislányod "csócsálás" közben behunyta a szemét és elszundikált. Te meg jól tetted, hogy ezt az időt olvasással töltötted, vagy akár tévézéssel. Ezek is egyfajta pihenési eszközök, segítség abban, hogyan ne váljunk "zombivá" és hogyan ne érezzük megunkat rabszolgának.

Y-y

Előzmény: bokor (358)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.05 0 0 359
En is teveztem, amig el nem kezdett a cicimmel a szajaban a teve fele fordulni. :( Akkor raszoktam az olvasasra, lehet, hogy attol ilyen konyvmoly a fiam ;)
Előzmény: bokor (358)
bokor Creative Commons License 2003.12.05 0 0 358
Olvasgatok itt csak, meg ámuldozok az indulatokon, és azon gondolkodom, vajon mit kapnék a fejemre, ha kiderülne, hogy a test és szemkontaktus helyett én egy idő után lazán olvastam vagy tévéztem szoptatás közben. Igény szerint szoptattam ugyanis, és a kicsi lányom azt igényelte, hogy legalább fél órát, de inkább többet csócsálja a mellemet. Egy ideig néztem a szemét, meg élveztem az együttlétet, aztán kiolvastam több könyvet... :-)
Nem sérült a lelke, sőt, egész jó viszonyban vagyunk. Vajon nagy bűnt követtem el?
Ylang-Ylang Creative Commons License 2003.12.05 0 0 357
"Egy csecsemőt addig érdemes szoros testkontaktusba vonni, ill. tartani, amíg ő azt igényli. Amint megtanul ülni, járni, már nem akar annyit édesanyja testén tölteni, mert hajtja a természetes kíváncsisága."

Ebben az írásban ott van, akárhogy is olvasom, hogy ameddig azt ő igényli. Ez azt jelenti, hogy ha nem igényli, akkor nem kell hurcolászni.

Y-y

Ylang-Ylang Creative Commons License 2003.12.04 0 0 356
Alice!
Bárhogyan is kerestem rá, több napra is viszaolvastam, mégsem talátam Ibolytól az általad említett kvázi gyilkosok kifejezést. A wietnámi nőkről pedig nem ezen a fórumon ment a vita? Itt csak egyetlen 1x szólalt meg Iboly és akkor szót sem ejtett "gyilkosokról".
Kérlek, mégiscsak keresd meg nekem ezt a részt!

Igen, valóban érdemes a csecsemő min. 6 hónapos koráig fenntartani az éjjeli szoptatást. Addig ideális esetben csak anyatejet kap, ami gyorsan emésztődik, ezért igen valószínű, hogy valóban éhes lesz éjjel. Másrészt én kb. 1 éves korig javaslom, mert onnatól kezdve már meg lehet egy deddel értetni, hogy éjjel nincs szopás, mert az édesanya fáradt Kb. ekkorra alakul ki a gyermekben akkora bizalom a szülője iránt, hogy ezt megértse és különösebb tragédia nélkül elfogadja.
Egyébként egy átlagos baba 3 hónapos korára már nagyjából tisztában van éjjellel és nappallal. Éjjel sokkal rövidebb ideig szopik és könnyebben visszalaszik. De sok csecsemő már korábbi időktől is átalussza az éjjelt, gyermeke válogatja. Viszont fontos az is, hogy az édesanya szelíden segítse azt a folyamatot. (Éjjel nincs beszéd, világosság, felesleges mozdulatok.)

Ha valaki odáig jutna két gyermek szoptatása mellett, hogy annyira kialvatlan, hogy depressziós lesz és ezért akár öngyilkosságot is forgat a fejében, akkor annak az édesanyának nincs segítsége. Ha valóban nincs segítsége (egyedülálló, vagy egy lusta férjjel "megáldott", nincs senki barátja, rokona), akkor pedig az az anyuka bátran tegye meg azt, hogy leszoktaja a gyermekeit az éjjeli szopásokról. De tegye ezt humánus, szelíd módszerekkel. (Ezt most idő hiányában nem részletezem.) Mindemellett nekem van egy ismerődöm, aki a kt legkisebb gyeemekét még éjjel is szoptatja (nem ikrek) és van még plussz két nagyobb. Ez a valaki kitünő (nem tökéletes) anya és bár néha kicsit "zombi", de nem depressziós és elfogadja szívesen, hogy ez ezzel jár.

Az együttalvás valóban nagyon nem javasolt italozó, drogozó, ill. dohányos szülők esetében. Egyébként meg csak egy lehetőség, amit az LLL csak, mint egy megoldást sorol fel. Felsorolja még azt is, hogy plussz egy matrac a szülők mellé, a kiságy a szülők szobájába, vagy matrac a gyermek ágya mellé a gyermek szobájába stb. Ezeket mind az LLL úgyanúgy felsorolja és jó megoldásnak tartja. Ki-ki válassza ki a neki szimpatikusat és megfelelőt.

Ha egy édesanya arra kényszerül, hogy 3 évesen óvodába adja gyermekét, akkor valóban érdemes olyannak nevelnie a gyermekét, aki bízik a világban, képes egyedül is játszani és elfogadja a többi gyermeket, felnőttet. De ha figyelembe veszzük a gyermek valós igényeit és érettségét, akkor az erre való nevelést, inkább csak azután kezdhetjük el, amikor már megalapoztuk az irántunk való bizalmát (pl. igény szerinti szoptatással, igény szerinti hurcolászással stb.) és látjuk, hogy érett arra, hogy magára hagyjuk, és közösségbe vigyük. Az egyedül játszás már kb. 6-10 hónapos korban elkezdődik, ilyenkor hagyni kell őt valóban egyedül játszani, de lehetőleg nem ráerőltetve, kalodába, járókába zárva. A járóka nem valós igénye egy dednek. A közösségi igény leghamarabb 1-1.5 éves kor tájékán jelentkezik. És akkor nagyszerűen ki lehet ezt elégíteni játszóházi pajtásokkal, barátnők gyermekeinekk összehozásával. Tehát addig bőven ráér az anyuka, nem kell már pár hónaposan, akár 3 hónaposan arra "beállítani" egy gyermeket, hogy megkülönbeztesse az éjszakát a nappaltól.

Az LLL-nek nincs topicja, csak honlapja!!! Vannak az LLL vezetők. A liga csak az ő munkájukért vállal felelősséget. Az LLL tagok és szimpatizánsok valóban gyakorta mondanak valótlanságot, ill. túlzásokat! Ha korrektek akarunk maradni, akkor ezeket nem szabad az LLL kontójára írni!

Én nem találom az LLL írásait, sem vezetőit empátia nélkülinek vagy szemellenzősnek. Pontosan azt tapasztalom, hogy alaposan kikérdezve segítenek az édesanyának meghozni a számára helyes döntést. Legyen az akár az egy adott esetben, hogy igenis cumiztassa a babáját, ne hagyja éhenhalni, és akár tápszerrel, ha mással nem megoldott.

Egyébként már értem, hogy miért lehetett az a sok ismerős gyermek a környezetedben az igény szerinti szoptatás hurcolás ellenére magatehetetlen. Te magad írtad le: mert nem igény szerint szoptatták, hurcolászták, cumiztatták őket, hanem azért, hogy elhallgassanak, ne unatkozzanak. Ezek nem valós igények, így nem beszélhetünk igény szerinti szoptatásról. Sajnos esnek néhányan ebbe a csapdába, még szoptatós anyák is.

Mint már írtam, az LLL a LEGIDEÁLISABBNAK tartja azt, hogy min. 3 éves korig otthon maradjon az édesanya. Ha ezt nem teheti meg, akkor is tudja szépen és jól nevelni a gyermekét és akkor is ha kezdettől tápszerezésre kényszerül. Ezt az LL is elismeri és segít is ezeknek az anyáknak, ha kérik.

Azt hiszem te írtad még, hogy nem feltétlenül méreg egy csecsemőnek 6 hó előtt a szilárd étel. Nem feltétlenül fog a szervezete hányással, hasmenéssel reagálni. Az allergiának 4 féle mechanizmusa van. A 4. (a T-sejt mediálta) olyan, hogy akár csak órákkal, napokkal, hetekkel, hónapokkal, vagy ne adj Isten évekkel később jelenkezik tüneteiben az allergia. Így még egy répa is okozhat allergiát egy 6 hónapos kornál fiatalabb csecsemőnél.

Zsuzsa!
"rácsuktam az ajtót" és gondolom akkor a babád sírt és akkor amiatt nem tudtatok nyugodtan aludni. Ha egy édesanyának van segítsége akkor meg tudja tenni azt, hogy akkor alszik, amikor a babája, akár délután. Ha nincs segítsége, akkor indokolt, amit már feljebb is írtam. De szelíden, egymás igényeit közelítve egymáshoz.

Senki nem írta vagy mondta, hogy " fél óránként kell mellen lógnia" egy csecsemőnek. Azt írtuk, igény szerint. Ez egy stresszes, beteg vagy növekedési ugrásban lévő csecsemőnél lehet valóban fél óránként, de te sem hiheted el, hogy ez 6 hónapig valóban egyfolytában megy.

Másrészt kérlek hidd el, hogy a gyereknek a szoptatással nem csak kizárólag az élelemre van szüksége, hanem a testkontaktusra, anyai biztonságra, ismerős, megnyugtató, melegséget adó dologra is.

A gyerekek általában leghamarabb 1-1.5 éves korukban választják el magukat, feltéve, ha hozzátáplálás történt az esetükben és nem elválasztás. Lényegi különbség a kettő között, hogy hozzátápláás esetén a szoptatás után kapja a szilárd ételt, elválasztás esetén előtte. A te gyerekeidnél ez hogyan ment?

Lovászi!

Azt hiszem te kevered az LLL-t és a magánpraxist Magyarországon még egyelőre egyedül folytató Ibolyt. Az LLL ingyenesen segít, sőt ha nagyon szépen kérik őket még arra is módot ejtenek, hogy személysen is segítséget nyújtsanak, noha ez nem tartozik az ő "kötelességeik" közé.

A tályogban nincs nagy mennyiségű vér, hanem genny van benne, letokolódott formában. Ettől tályog. Amikor a kislányod vért hányt és emésztetlen vért ürített, akkor nem volt sebes a melled?
Jó lett volna valóban, ha akkor találkozhatsz egy LLL-essel, talán nem is alakult volna ki tályogod.

A vélemyényedet Ibolyról úgy látom, hogy nem is tudom megváltoztatni, nem is áll már szándékomban, mert te ebben már szinte hiszel és ha valaki valamiben hisz, azt nem szándékozom "megtéríteni", a hite iránti tiszteletből. Az, hogy mégis védem őt, az azért van, mert talán mások is olvassák ezt a topicot (talán nem is szólnak hozzá) és őket szeretném megtisztelni azzal, hogy a másik oldalt is feltárom. Ibollyan nem beszéltem erről a fórumról és nem az ő kérésére kezdtem ide írni.

Azok az anyák, akik a táblázatot készítették, nem írták, hogy azok az orvosok "svindlerek" lennének. Mint már írtam, azt írták le, ami velük megtörtént. Nem feltételezéseket.

A te gyermekeid nem "speciálsak", hanem szerencsések, hogy nem alakult ki cumizavaruk. Hála Istennek! De ettől még esetleg elfogadhatnád, hogy igenis létezik ez a cumi-mellbimbó zavar. És pontosan amiatt alakulhat ki, amit te is írtál: másképp kell a cumit, mint a mellet szopni. Nem minden gyerek érett arra, hogy ezt születésétől kezdve meg tudja különböztetni!

Mint már írtam a hasfájának nem csak az éretlen emésztés lehet oka. Lehet egy nehéz adaptáció, stressz jele is. Nem lehet, hogy a ti esetetekben erről volt szó?

Ha az első 3 hónapban, akár szoptatás nélkül is fennmaradna az elégséges tejtermelés, akkor nem fordulna annyi kismama az LLL-hez. Nem elég a hormonális csúcs, ugyanolyan fontos a mell rendszeres és alapos kiürítése is.

A testkontaktust adott esetben a szoptatással lehet legkönnyebben és leghatékonyabban biztosítani a csecsemőnek. Mint már korábban kifejtettem, tévedsz, ha a szoptatást ledegradálod élelemnyújtásra. Nem csak ennyit jelent és a Liga ezt rendkívüli módon hangsúlyozza!!

Nem hiba, vagy bűn egy mellből szoptatni. A Liga általános ajánlása a két mellből való szoptatás, de bátran megnyugtatják az édesanyákat azzal kapcsolatban, hogy nyugodtan szoptasson egy mellből, ha ezt alapos kikérdezés után ők is így látják a legideálisabbnak.

Gabii!

Arról már fenntebb írtam, hogy valóban helytelenítem, ha nem veszik figyelembe a gyermek valós igényét és feleslegesen pátyolgatják.

De! Ezt mindenkinek: Egy családban, egézséges körülmények között nem versenyről van szó, ez nem az a teljesítmény orientlt világ, ami manapság körülvesz minket! Nem kell, hogy az édesanya, szülő, vagy a gyermek igénye győzzön. Nem harc, verseny egymással, hanem összefogás, kiállás egymásért, az igények összehangolása. (Pl. nem hagyom a gyermeket éjjel sírni már 3 hónaposan, hogy megtanulja és elfogadja a szülők igényét, hanem megvárom, míg megérik rá, hogy ezt el tudja fogadni. Én, mint felnőtt rendelkezem azzal az előnnyel, hogy tudom, ez nem tart örökké. A gyermeknek ennyi idősen még nincs időfogalma.)

Bobus, ha egy csecsemő nem akar "cicizni", akkor az egyszerűen nem fogadja el a mellet. Ennyi.

Emma! Pont ezért írtam a magyarázatot a táblázathoz. Esetleg tedd meg azt, hogy írsz nekik, hogy ők is tegyék ezt meg, minden táblázat aljára!

Y-y

Lovászi Creative Commons License 2003.12.04 0 0 355
hat en pont ettol felek, az elsot nem lehet felulmulni :)

Általánosságban nem lehet, de van olyan terület, ahol igen :-)))
Nálunk első irtó nyugis baba volt, evett-aludt.
A második jól szopott, de sírós volt. A harmadik meg mindkettő, mégis imádom :-))) Az elsőt azért mert lány, a másodikat azért mert fiú, harmadikat meg azért mert VAN!

Előzmény: Törölt nick (354)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.04 0 0 354
hat en pont ettol felek, az elsot nem lehet felulmulni :)

Lehet, hogy csak jol csinaltad? ;)

Előzmény: bobus (352)
Lovászi Creative Commons License 2003.12.04 0 0 353
Mostanaban a kul. forumokat olvasva az az erzesem, hogy a gorcsosseg egyre jobban eluralkodik az anyakon...es azt latom, hogy annak megy, aki lazan tudja venni, es nincsenek sem magaval, sem a babaval szemben elore elkepzelt elvarasai...

Hogy ez mennyire így van!!!
Volt olyan szobatársnőm a klinikán, aki vagy állandóan szoptatta a kislányát, vagy fejt, közben öntötte magába a bűvteákat, de egyetlen csepp teje sem volt. Egy napon szültünk, de neki még az nyolcadik napon sem volt teje. (Akkor engedték haza.) Én annyit sírni embert még nem láttam... és nagyon sajnáltam. Ő is azt olvasta, hogy anyatej, meg testkontaktus, meg hűha.
Van 3 tejtesónk, és bizony egyik anyuka sem azért nem szoptatott, mert a tápszer jobb... Mindegyik szabályosan pironkodva jött a tejért, vagy a férjét küldte...

Előzmény: bobus (345)
bobus Creative Commons License 2003.12.04 0 0 352
Idike, nekem az elsovel annyira semmi gondom nem volt semmilyen teren (szupin szopott, volt tej, sose sirt, stb.), hogy csak remenykedem, hogy a masodik is olyan lesz!!:-)) O tul jo prototipus!!!

Ja, es ezert sem osztok tanacsot,mert tul komplikaciomentesnek tartom az en esetemet, ugy meg konnyu dumalni...

Előzmény: Törölt nick (342)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.04 0 0 351
nem mennyisegi :)
Előzmény: Törölt nick (349)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.04 0 0 348
ja, ha ilyen szintu a szexepilmeres, akkor bocs :)
Előzmény: Törölt nick (347)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.04 0 0 346
Hat ez az, de ezen nem segit, ha nemely "devianciakat", mint az igeny szerinti szoptatas, vagy a hordozokendo hasznalata, elbol elvetunk.
Előzmény: bobus (345)
bobus Creative Commons License 2003.12.04 0 0 345
Hat igen , ezt kellene...Csak az a baj idike, hogy keves olyan anya van (meg mindig!!), aki mer az osztoneire hallgatni, es a gyereket figyelve hasznalja fel a kulonbozo iranyzatokbol a neki es babajanak megfelelo hasznos informaciokat, vagy uram bocsa ha ugy adodik, a gyerek erdekeben valtoztat a jol elore kialakult a nezetein..

Mostanaban a kul. forumokat olvasva az az erzesem, hogy a gorcsosseg egyre jobban eluralkodik az anyakon...es azt latom, hogy annak megy, aki lazan tudja venni, es nincsenek sem magaval, sem a babaval szemben elore elkepzelt elvarasai...(kivetel persze azegy-ket valoban problemas esetet..)

Előzmény: Törölt nick (340)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.12.04 0 0 344
"Szerintem az LLL nem gyerekszabvanyositassal foglalkozik es barmennyire furcsa, vannak nem szabvanyos gyerekek. Akik pont olyan jol mukodnek, mint a szabvanyosok, csak maskeppen."

Már megint egy ilyen riposzttal válaszolsz. Említettem volt, hogy sajnos olyan társadalomban élünk, ahol egy gyereknek - átlag nem átlag - 3 éves korára bozonyos kivánalmaknak meg kell felenie, különben mehet a kisegítő foglalkozásokra, vagy rá lesz sütve - akár alaptalanul is az autista vagy akármilyen jelző! Holott lehet, hogy emögött csak az áll, hogy a mamája túl sokat foglalkozott a szoptatással...

(Ezek szerint a természeti népek gyerekei közül egyik sem szabványos? Mindegyik valami különleges... no mindegy ezt nemigen értem, ezek szerint ők nem szoktak éjszaka aludni, ilyesmi.)

Előzmény: Törölt nick (335)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.04 0 0 343
akkor te sosem voltal csehszlovak kiralylany??? :)))
Előzmény: Törölt nick (339)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.04 0 0 342
Az ember sosem aggodik ugy a masodikkal mint az elsovel. Az a PROTOTIPUS! :)
Előzmény: bobus (338)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.04 0 0 341
ehhez gratulalok :)

valoszinuleg a te szexepiled ot kevesbe erdekelte annak idejen mint teged, csak ezt te nem vetted eszre ;) pontosabban szexisnek talalt teged ugyanugy, meg ha a kanoni szabvanyoknak nem is feleltel meg mindenben. Nehez szexisnek lenni tejtol csorgo mellekkel, bar lehet hogy tevedek :)

Előzmény: Törölt nick (339)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.04 0 0 340
Nem akarok szovegertelmezesi vitakba belemenni az angyalok nemerol, de ezt ugy is lehet ertelmezni (a teljes bekezdest) ahogy en ertelmeztem. Szvsz en a FIAMra figyeltem es bar sok okossagot olvastam a testkontaktusrol (meg az egyagybanalvasrol meg sokmindenrol), a kiprobalast kovetoen nem folytattam, ha nem valt be mindkettonk megelegedesere. Ezt is, mint mindent celszeru esszel csinalni, otlet tetszik, kiprobalom, bevalt gyakorlat lesz belole, nem valt be, elvetjuk. Ennyi.
Előzmény: Lovászi (337)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!