Keresés

Részletes keresés

green69 Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12487

Erre én is kíváncsi vagyok.

Előzmény: szinai (12485)
Benedek János Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12486

1,5 m-re letettem a 180as Leot, 80-100 l jon percenként. Szerintem kozepesen adja. Ásott kút nyugvoja 5men van.

Előzmény: madpapa2 (12483)
szinai Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12485

Végül is mi lett a döntés?

Fagyás óta aludtál már párat a dologra...

Előzmény: harogem82 (12409)
szinai Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12484

Bogyó, bogyó, bogyó, bogyó... hogy, szólt valaki? Bogyó, bogyó, bogyó ;)

Adunk neki rendesen.

Akikkel csak beszéltem a környéken 50-100 km-en belül, túlkötést jeleztek.

19-re lapot húzunk. Bergeront így még nem ritkítottunk meg, pedig a sok modern fajta mellett idén itt nem lesz piacos, de volt már hasonló évünk. Szerintem már a koraiakkal dömping lesz. A pannónia felét, a gönci egy részét ritkítjuk komolyan, és ahogy tudjuk öntözzük. Ezeket lekvárosainknak szánjuk.

Az új ültetvény még nem lesz hatalmas tétel, talán idén nem is baj.

Ezekben az években a cefrések is minőséget követelnek, ezért is dolgozunk vele most is többet.

A munkaerőt meg kell majd fizetni, a növényvédőszer sem lett olcsóbb, ezért nagyon durván nem viheti le senki az árat. Sok helyen embert sem találnak eleget a nagy ültetvényekhez.

Még bármi alakúlhat, de most így látjuk.

Előzmény: Mozo66 (12407)
madpapa2 Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12483

De nem is drága. Jól adja a vizet?

Előzmény: Benedek János (12481)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12482

Hát nem gondoltam volna, hogy egy szimpla kérdés ilyen tirádát von maga után....ennyire tudományosan azért én nem gondolkodok  egy szimpla kajszifajtáról...és annak piaci hatásairól.

Én nem mondtam, hogy jobb, mint...akármelyik x fajta , de szemre azért szép. Nekem is van több fajta, meg asszem lesz is , 40-45 fajta mellett jó ha vannak ilyenek is...meg lesznek fakók is...

...de erről nekem kicsit  azok a vélemények  jutnak eszembe, amelyek a " régi " meg "magyar " fajták mindenhatóságát, szuper tulajdonságait ecseteli , miközben minden új, meg nyugati az sz.r...nos , sztem ahogy az első állítás, úgy a második sem igaz....de mélyebb elemzésbe én nem bocsátkoznék.

...ja az én szempontomból a marketingnek nincs jelentősége, én nem ebből élek...amit meg eladok, ahhoz túl sok reklám ,meg fényezés nem kell.

Előzmény: diospyros (12467)
Benedek János Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12481

120 e Ft- ért fúrták meg. Nem olcsó!

Előzmény: harogem82 (12473)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12480

".  Piaci értéke a színe miatt nem lesz kiemelkedő "

...khm ...ezt te mondtad , nem én...én egy szóval sem fikáztam a Shamadet / főleg hogy a szemzővesszőt tőled kaptam anno.../...csak szimplán megkérdeztem, hogy akkor mi a véleményed a " színesekről " piaci szempontból.

Mellesleg az én vásárlóim meg azt kapnak, amit viszek nekik...nem foglalkoznak a fajtanevekkel én meg nem mondom nekik hogy ez éppen milyen cot vagy tudomisénmi...és mindig finom, akármit viszek :D

Előzmény: Mozo66 (12450)
green69 Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12479

Köszi az infókat skacok!

green69 Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12478

Még lehet kapni? Már jó pár éve nem hallottam róla :D :D

Előzmény: Mozo66 (12476)
Bubi504 Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12477

Én kajszin ólomfényűségnél ugyanezt tapasztalom. Az ágmetszet is ugyanúgy barna mint a kolléga őszis képén. 

Nem csináltam tavaly a beteg fákkal semmit (szokásos permetezéseken kívül), az idén nem is látszik rajtuk, hogy bármi bajuk lett volna. Idén újabb fákon is megjelent, de az ültetvény túlsó oldalán, úgyhogy sem a gyökér, sem a metszőolló nem fertőzhetett). 

Előzmény: arpad-lajos (12404)
Mozo66 Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12476

Kicsit dinnyeízű a kajszi és már nem is tetszik ..... képzeld el a citromízű banán milyen lehet .

Előzmény: Jani71 (12457)
Mozo66 Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12475

Fonákját is látni kellene .  Az innen  is látszik , hogy az a valami gátolja a levél növekedését  . Kérdés , hogy mennyi ilyen levél van ???  ha kevés akkor nem jelent nagy gondot , de ettől függetlenül ki lehetne deríteni az okot .

Előzmény: petrol19 (12460)
Mozo66 Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12474

Idén érdekes a helyzet: Mao-n sok helyen elfagyoptt a kajszi, sok helyen viszont túlkötött... nehéz előrejelezni az árát, aki akar jósolni, majd írja meg! :)

Valóban úgy néz ki , hogy be fog jönni az amit pár hete Szinai írt , hogy rengeteg kajszi lesz majd a piacon de aprók .  A túlkötődés általános mivel ahol tavaly volt kajszi ( keleten ) ott az idén nincs ahol meg van ott ugye tavaly nem volt . Ez miatt egyrészt a pihent fák túlvállalták magukat másrészt nem tudom biztosan , de sejtem , hogy a gazdák nem vitték túlzásba a metszést azon oknál fogva ha megint fagy akkor több vesszőn több marad .  Kérdés , hogy mennyire tudnak ritkítani ( vagy akarnak-e egyáltalán ) .

A nagy kajszisokból a minőségi ( méretes ) megy majd exportra az apró meg elárasztja olcsó pénzért a hazai piacokat .   ( én nem aggódok a Pinkcot már most jóval nagyobb mint a dobozos teszkós kajszi a Tsunami meg egy átlagos  bergeron ( érésben ) méreten van . )

Az ár  ???  A kezdő ár már évek óta 1000 ft környékén van persze ez szép áru esetén ennyi ...más kérdés , hogy ennyiért mennyit lehet eladni .  Ez függni fog , hogy az eper addigra mennyire fog lemenni a cseresznye milyen lesz ( reped nem reped ? ) tehát képlékeny a dolog . Az biztos , hogy a vásárlók kénytelenek megszokni a magasabb árakat ...krumpli hagyma 400 ... hülyén nézne ki ha primőr kajszit tavalyi krumpli árban adnánk .

harogem82 Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12473

Üdv milyen árban furták ezt a mélységes az adott csővel? Én még  elötte állok.... Sajnos

Előzmény: Benedek János (12444)
Mozo66 Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12472

A fedőszín jó ha van mert akkor egyből felismeri a vásárló , hogy ez a " rózsakajszi " ...mert ugye az az etalon a námbörván a non plusz ultra ...stb ( ja és persze ezt az egy fajtát ismeri meg esetleg az ananászt ) , és nem csak az idősebbek hanem a fiatalok is tehát ez egy ideig még így marad .  A Shamade-t majd ananászkajszinak adom el ....

A teljesen piros egyelőre nem ismert a piacon igaz már láttam kínálatot de szerintem abból nem vett senki olyan erősebb cseresznye méret volt . Én egyelőre azt tapasztalom a piacon , hogy elsősorban nem a szín ( fedő ) ami eladja a kajszit hanem a méret . Erre jó példa hogy az olasz színtelen hűtőben érett kajszi is eladható jó drágán még akkor is ha tudja a vásárló , hogy jobb esetben teljesen íztelen rosszabb esetben valami erős vegyszer mellékíze van csak ....  csak jó nagy legyen .

Szerintem árutermelésre a méret az elsődleges szempont és ez nem igen fog változni .

amúgy a Shamade nem csúnya a színére azt írják hogy pasztell ... kb olyan is tehát nem a most divatos fényes .

Előzmény: Törölt nick (12456)
TK421 Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12471

"17A megjósolhatatlanság törvénye. Nem tudod megjósolni a jövő t, hacsak nem tekészíted a konkurencia terveit. "

Ja, és valójában még akkor sem!

Előzmény: diospyros (12469)
TK421 Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12470

RE: kelenvölgyi

vettem többfélét tőlük, szabadgyökeres barack, kajszi, málna/szedermálna, néhány díszfa, eredéssel jellemzően nem volt baj, talán 1-2 tő szedermálna halt csak be,  amúgy pedig egyébként is elég segítőkészek voltak

Előzmény: green69 (12462)
diospyros Creative Commons License 2019.05.01 0 1 12469

talán nem haszontalan leírni kedvencemet, a klaszikust:

Al Ries - Jack Trout:

A marketing 22 vastörvénye

1Az indulási vezérpozíció törvénye: Fontosabb elsőnek lenni, mint jobbnak. [Atari / Microsoft]

2A kategória törvénye: Ha nem lehetsz első ként piacon egy adott kategóriában, állíts fel egy új kategóriát, amelyben első lehetsz. [PINK LADY alma]

3A koponya törvénye: Jobb elsőnek lenni a koponyákban, mint elsőnek lenni a piacon. 

4.Az érzetek törvénye: A marketing nem a termékek, hanem az érzetek csatája. 

5A fókuszálás törvénye:  A marketing egyik leghatékonyabb fegyvere, hogy birtokoljunk egy szót a potenciális vevő koponyájában ["STILfűrész" :]

6A kizárólagosság törvénye: vevő fejében nem birtokolhatja egyszerre két vállalat ugyanazt a szót.

7A létra törvénye:  Az alkalmazandó stratégia természete attól függ, létra melyik fokán állsz. 

8A dualitás törvénye: Hosszú távon minden piaci küzdelem egy kétlovas versennyé válik

[Coca-Pepsi]

9Az ellentétek törvénye. Ha a második helyet céloztad meg, stratégiádat mindig az el őtted lévő határozza meg. 

10Az osztódás törvénye. Egy kategória idővel osztódni fog, és több kategória lesz belőle. 

[RED kajszi?]

11A távlat törvénye. A marketinghatások csak hosszabb idő után mutatkoznak meg. 

12A lineáris választékbővítés törvénye. Ellenállhatatlan nyomás hajt egy márka által biztosított nyereség növelésének irányába. [nem mindig jó. A Nokiának még faipari vállalkozása is volt, csődbe is ment. maradj a kaptafánál. a Coca cherry coke-ja sem lett siker. de a Burn sem lett piacvezető lásd Red Bull, lásd 1. törvény. és akkor a Coca más dimenzió, mint a kis magyar vállalkozások... megengedheti magának a bukást, ill. a választékbővítés csapdáját is előnyre fordíthatja...]

13Az áldozat törvénye. Ha valamit meg akarsz kapni, valamit fel kell adnod. [...előző életed, ld. Hivekovics... vagy el kell adnod a lakásod, lásd Gerendai Károly Sziget fesztivál...]

14A tulajdonságok törvénye. Minden tulajdonságnak megfelel egy ellentétes, eredményes tulajdonság. 

15A nyíltság törvénye. Ha elismersz egy negatívumot, a vevő valamilyen pozitívval fog felruházni.

[bár már sztem nem kapni, DE: Chokito - RONDA és FINOM https://www.youtube.com/watch?time_continue=28&v=m9fkA3oXyOA]

16Az egyedülállóság törvénye. Minden helyzetben csak egyetlen olyan húzás van, ami komoly eredményt hoz. 

17A megjósolhatatlanság törvénye. Nem tudod megjósolni a jövő t, hacsak nem tekészíted a konkurencia terveit. 

18A siker törvénye.  A siker gyakran arroganciához vezet, az arrogancia pedig kudarchoz. 

19A kudarc törvénye. A kudarcra számítani kell és el kell fogadni. 

20A mesterséges szenzációkeltés törvénye.  A helyzet gyakran pontosan az ellenkezője annak, ami a sajtóban megjelenik. 

21A gyorsulás törvénye. A sikeres marketingprogramok nem felkapott irányokra, hanem trendekre épülnek. 

22Az erőforrások törvénye. Megfelelő finanszírozás nélkül lehetetlen egy ötletet sikerre vinni. 

Amúgy itt sok letölthető könyv van:

http://www.ujkorklub.hu/load/

Előzmény: diospyros (12467)
petrol19 Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12468

Simán csak kálcium hiány lenne? Hm, érdekes. Akkor adok neki kálciumot, hátha megoldódik. Köszi!

Előzmény: tányérvirág (12464)
diospyros Creative Commons License 2019.05.01 0 1 12467

A "RED apricot"-nak biztos lesz felfutása (mekkora?),

már van is külföldön, ahol előbb kezdték ültetni.

Erre utalnak az olasz, spanyol oldalak, leírások, videók.

Honunkban az első zsengét, a Rubista-t sem lehet még kapni, Olaszországban már a 

Rubilis, Rubyngo (https://www.dalival.com/abricots/rubissia-c-o-v-5/) megy, meg ki tudja mik,

nem tudom ezek mennyiben jobbak, biztos ízben, ellenállóságban, stb. szelektálgatták tovább...

https://www.youtube.com/watch?v=KcMlA5amXsA&t=192s

Meg persze Totem, Fuego, Cirano... stb.

Hogy mi a gazdasági jelentőségük? Mikor kijön valami, ami azelőtt nem volt a piacon, nem lehet biztosan előre sejteni, "zabálják"-e a népek. Pl. kijött ível LED TÉVÉ is, aztán nem lett sikere, persze az ára miatt is, de vannak olcsóbb és idevágó példák is, csodaélelmiszerekkel: stvevia ("édeslevél") amit először csak tablettásítva lehetett kapni, jó drágán, már lejjebb van az ára... már van belőle több ültetvény... chia mag, utifű maghéj, goji bogyó, noni...

gyerekek körében is megfigyelhető:

80-es évek: moncsicsi, pedálos moszkvics, majd tamgocsi stb. és érdekes, hogy pl. a Rubik kocka sikere nem volt megjósolható, most meg...

Amikor az Iphone-t fejlesztették, kiröhögték őket, hogy ki akar telefonon netezni, stb.

Csakhogy a WAP és utódai kudarcából ítéltek, közben brutálisan fejlődött a tecnikai háttér: érintőképernyő, nagy sebességű net, nagy kijelzők, stb.,

megváltoztak az igények és új generáció(k) jöttek... és siker lett, sőt drágán is veszik.

persze ez a márkának is köszönhető, sőt. persze a márkáknak is van életgörbéjük, lásd pl. NOKIA.

De ellenpélda a Coca-Cola, ami meg tudott újulni. (Bár nyomul a Pepsi, meglátjuk. de em fogja eltüntetni a cocát... nekem amúgy tök mind1 :)

Mindig vannak növénydivatok is:

a 70/80-as években ilyen volt az aranyeső, tamariska, kukacvirág, tuja, puszpáng ... stb.

90-es évektől: kivi (sikertelen volt a st*rkl és társai sok hím példányai miatt), liliomfa, stb.

2000-es évektől: japán fűz, csodasövény (turkesztáni szil) galambfa, homoktövis, bodza,

utóbbi időben pl: császárfa, örökzöld korallberkenye, datolyaszilva, édesburgonya, red almák, orchidea, új szőlőbirtokok (bioszőlő és bor) és ... RED kajszi :)))

persze a korszakok összemosódnak.

Szóval red kajszi. Én is ültettem több félét, meglátjuk. A színe piacos. Szokatlan. (Mint egy nektarin.)

A szokatlan figyelemfelkeltő, vágyfokozó :) - addig amíg nem szoknak hozzá. Utána már elvárás.

(A termelőnek a betegségellenállósága stb. is fontos, meglátjuk.)

Amit még ültettem, korai kajszik, viszont ezek esetében a tavaszi fagyok gondot jelentenek majd, úgyhogy nem érdemes úgy tervezni, hogy minden évben teremni fognak, ha viszont nálam megmarad, máshol elfagy (nem kárörvendve, csak nyugtázva a helyzetet) akkor jó ára lesz...

Idén érdekes a helyzet: Mao-n sok helyen elfagyoptt a kajszi, sok helyen viszont túlkötött... nehéz előrejelezni az árát, aki akar jósolni, majd írja meg! :)

Amjit látok, hogy sokan ültetnek kajszit, bár lehet, hogy csak sokat olvasom a fórumot, és úgy látszik, mindenhol kajszi nő... Nekem nem lesz gondom, mert 60 fa sok, de ugyanakkor valójában kevés, kezelhető, nem kell kótyavetyélni, mert sok van >> rámrohad... (Bár már rohadna rám! ... Idén??)

Ültetnek még: meggy, dió, mandula, stb. legalábbis ezt látom a Káli-medencében. Meg van ott mogyoróültetvény is. Külföldhöz képest persze még sehol sem vagyunk, minden gyümölcsfajta termőterületében nagy, vagy brutális (pl. gesztenye a kéregkrák miatt) visszaesés főleg a 80-as évekhez képest. Ami talán sok van, az a szőlő, pl. Káli-medencében anyósomtól idén már nem veszik át... Volt egy nagy telepítési hullám, de lehet hogy most már megint sok van? Alkoholban is változik a divat, sok új hepp vagy divatos szóval hájp (hype) van... érdekes a palackozott fröccs

(fesztivál)sikere. cider, kézműves és ízesített sörök...

(kézműves sör: 90-es évekbeli fellendülés, majd halál, majd megint feltámadás... aki kitartott, tarol, Fót, Tapolca, stb.)

"Érdekes" növényeket ültettek:

Hivekovics áfonyás 14 hektáron 108.000 db vödörben... 

https://index.hu/gazdasag/2019/02/24/hivekovics_afonya_zala_mividekunk/

Kiviültevény 7 hektáron Becsehelyen (nem semmi volt személyesen látni, benne sétálgatni kétszer is)..., citrom ültetvény Lajosmizse( https://www.youtube.com/watch?v=5VkdHEOaKkQ&t=281s - a "magyar narancs" mégis megvalósult! :) szarvasgomba ültetvények stb. Medvehagyma gyűjtés és export Németországba... 

A lényeg az lenne, hogy a piac előtt járjunk...

A követése, amikor már valami sikeres: elkésett. Egy lépéssel előtte: nem rossz. 2 vagy több lépéssel előtte: még jobb. Saját magad nemesítesz ki valamit (lásd pl. Sándor tiszteletes): leeegjobb! :)

Anyukám szokta mondani, hogy amikor jó ára van a krumplinak (=felkapott), a következő évben mindenki azt ültet, így akkor nem szabad azt ültetni... most ez van az ingatlannal: sokan jó drágán vesznek most befektetési céllal, ez hiba. (lásd még tőzsde is.) jövőre, 2020-ban válság jön, hogy honnan tudom? nem mondom meg (=nem tudom :), de jövőre majd térjünk vissza erre a bejegyzésre :)

Előzmény: Törölt nick (12456)
raczno Creative Commons License 2019.05.01 0 1 12466

Ki ne ásd! Pálinka különlegesség lenne belőle... :-)

diospyros Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12465

Kelenvölgyi: a

http://borostyanfaiskola.hu/

webáruhuháza.

A tündérkertje.hu is.

(lásd elérhetőségünk menüpont:

kelenvolgyidiszfaiskola.lapunk.hu

Csomagküldő kertészet:
www.tunderkertje.hu)

Meg személyesen is mondták az egyik kiállításon.

Vannak nagyker áraik is, nem tudom ezért mennyit kell vásárolni,

érdeklődni kell az elérhetőségeken:

http://borostyanfaiskola.hu/elerhetosegeink/

Előzmény: green69 (12452)
tányérvirág Creative Commons License 2019.05.01 0 1 12464

Hali!

Nekem anno az oltványneveléskor volt ilyen a GF 8-1 alany. Hozzáértő azt mondta, hogy Ca-hiány. Megkapta a kalcium-nitrátot, helyrejött.

Előzmény: petrol19 (12460)
Jani71 Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12463

Igen. De egyetlen és egyben legelső terméséről még ne vonjunk le túl nagy következtetést.

Bár őszintén szólva több helyen is hasonló jellemzéseket olvastam. Mindegy, kiderül.

Előzmény: green69 (12461)
green69 Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12462

Köszi. Milyen fákat vettél? Eredésükkel ha jól gondolom nem volt bajod.

Előzmény: TK421 (12455)
green69 Creative Commons License 2019.05.01 0 0 12461

Köszi. Ennyire nem passzol az íze?

petrol19 Creative Commons License 2019.04.30 0 0 12460

Előzmény: petrol19 (12459)
petrol19 Creative Commons License 2019.04.30 0 0 12459

Sziasztok!

Mindhárom kajszi fámon furcsa tünetek jelentek meg a leveleken, fekete foltok formájában.

Csatolok képeket. Szerintetek mi lehet?

zerger88 Creative Commons License 2019.04.30 0 0 12458

A képen a vessző bele barna pöttyös, ma megnéztem egy vesszőt az meg teljesen barna volt a bele. Ránézek amit írtál.

Előzmény: Mozo66 (12448)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!