A "RED apricot"-nak biztos lesz felfutása (mekkora?),
már van is külföldön, ahol előbb kezdték ültetni.
Erre utalnak az olasz, spanyol oldalak, leírások, videók.
Honunkban az első zsengét, a Rubista-t sem lehet még kapni, Olaszországban már a
Rubilis, Rubyngo (https://www.dalival.com/abricots/rubissia-c-o-v-5/) megy, meg ki tudja mik,
nem tudom ezek mennyiben jobbak, biztos ízben, ellenállóságban, stb. szelektálgatták tovább...
https://www.youtube.com/watch?v=KcMlA5amXsA&t=192s
Meg persze Totem, Fuego, Cirano... stb.
Hogy mi a gazdasági jelentőségük? Mikor kijön valami, ami azelőtt nem volt a piacon, nem lehet biztosan előre sejteni, "zabálják"-e a népek. Pl. kijött ível LED TÉVÉ is, aztán nem lett sikere, persze az ára miatt is, de vannak olcsóbb és idevágó példák is, csodaélelmiszerekkel: stvevia ("édeslevél") amit először csak tablettásítva lehetett kapni, jó drágán, már lejjebb van az ára... már van belőle több ültetvény... chia mag, utifű maghéj, goji bogyó, noni...
gyerekek körében is megfigyelhető:
80-es évek: moncsicsi, pedálos moszkvics, majd tamgocsi stb. és érdekes, hogy pl. a Rubik kocka sikere nem volt megjósolható, most meg...
Amikor az Iphone-t fejlesztették, kiröhögték őket, hogy ki akar telefonon netezni, stb.
Csakhogy a WAP és utódai kudarcából ítéltek, közben brutálisan fejlődött a tecnikai háttér: érintőképernyő, nagy sebességű net, nagy kijelzők, stb.,
megváltoztak az igények és új generáció(k) jöttek... és siker lett, sőt drágán is veszik.
persze ez a márkának is köszönhető, sőt. persze a márkáknak is van életgörbéjük, lásd pl. NOKIA.
De ellenpélda a Coca-Cola, ami meg tudott újulni. (Bár nyomul a Pepsi, meglátjuk. de em fogja eltüntetni a cocát... nekem amúgy tök mind1 :)
Mindig vannak növénydivatok is:
a 70/80-as években ilyen volt az aranyeső, tamariska, kukacvirág, tuja, puszpáng ... stb.
90-es évektől: kivi (sikertelen volt a st*rkl és társai sok hím példányai miatt), liliomfa, stb.
2000-es évektől: japán fűz, csodasövény (turkesztáni szil) galambfa, homoktövis, bodza,
utóbbi időben pl: császárfa, örökzöld korallberkenye, datolyaszilva, édesburgonya, red almák, orchidea, új szőlőbirtokok (bioszőlő és bor) és ... RED kajszi :)))
persze a korszakok összemosódnak.
Szóval red kajszi. Én is ültettem több félét, meglátjuk. A színe piacos. Szokatlan. (Mint egy nektarin.)
A szokatlan figyelemfelkeltő, vágyfokozó :) - addig amíg nem szoknak hozzá. Utána már elvárás.
(A termelőnek a betegségellenállósága stb. is fontos, meglátjuk.)
Amit még ültettem, korai kajszik, viszont ezek esetében a tavaszi fagyok gondot jelentenek majd, úgyhogy nem érdemes úgy tervezni, hogy minden évben teremni fognak, ha viszont nálam megmarad, máshol elfagy (nem kárörvendve, csak nyugtázva a helyzetet) akkor jó ára lesz...
Idén érdekes a helyzet: Mao-n sok helyen elfagyoptt a kajszi, sok helyen viszont túlkötött... nehéz előrejelezni az árát, aki akar jósolni, majd írja meg! :)
Amjit látok, hogy sokan ültetnek kajszit, bár lehet, hogy csak sokat olvasom a fórumot, és úgy látszik, mindenhol kajszi nő... Nekem nem lesz gondom, mert 60 fa sok, de ugyanakkor valójában kevés, kezelhető, nem kell kótyavetyélni, mert sok van >> rámrohad... (Bár már rohadna rám! ... Idén??)
Ültetnek még: meggy, dió, mandula, stb. legalábbis ezt látom a Káli-medencében. Meg van ott mogyoróültetvény is. Külföldhöz képest persze még sehol sem vagyunk, minden gyümölcsfajta termőterületében nagy, vagy brutális (pl. gesztenye a kéregkrák miatt) visszaesés főleg a 80-as évekhez képest. Ami talán sok van, az a szőlő, pl. Káli-medencében anyósomtól idén már nem veszik át... Volt egy nagy telepítési hullám, de lehet hogy most már megint sok van? Alkoholban is változik a divat, sok új hepp vagy divatos szóval hájp (hype) van... érdekes a palackozott fröccs
(fesztivál)sikere. cider, kézműves és ízesített sörök...
(kézműves sör: 90-es évekbeli fellendülés, majd halál, majd megint feltámadás... aki kitartott, tarol, Fót, Tapolca, stb.)
"Érdekes" növényeket ültettek:
Hivekovics áfonyás 14 hektáron 108.000 db vödörben...
https://index.hu/gazdasag/2019/02/24/hivekovics_afonya_zala_mividekunk/
Kiviültevény 7 hektáron Becsehelyen (nem semmi volt személyesen látni, benne sétálgatni kétszer is)..., citrom ültetvény Lajosmizse( https://www.youtube.com/watch?v=5VkdHEOaKkQ&t=281s - a "magyar narancs" mégis megvalósult! :) szarvasgomba ültetvények stb. Medvehagyma gyűjtés és export Németországba...
A lényeg az lenne, hogy a piac előtt járjunk...
A követése, amikor már valami sikeres: elkésett. Egy lépéssel előtte: nem rossz. 2 vagy több lépéssel előtte: még jobb. Saját magad nemesítesz ki valamit (lásd pl. Sándor tiszteletes): leeegjobb! :)
Anyukám szokta mondani, hogy amikor jó ára van a krumplinak (=felkapott), a következő évben mindenki azt ültet, így akkor nem szabad azt ültetni... most ez van az ingatlannal: sokan jó drágán vesznek most befektetési céllal, ez hiba. (lásd még tőzsde is.) jövőre, 2020-ban válság jön, hogy honnan tudom? nem mondom meg (=nem tudom :), de jövőre majd térjünk vissza erre a bejegyzésre :)