elöször is egy kellemetlen dolgot osztanék meg veletek:
tegnap vettem a maxabonál (ott vettem a gépet) egy pár oldalablak légterelőt, csak hogy "rendkívül egyedi" legyen a sevi, 7500 ft volt 20% kedvezménnyel mert ilyen rendesek, kértem hogy egy kolega rakja fel, nem akartam eltörni, azt mondták hogy rendben, lementem és a szervízben kitolták hogy 5000 ft a munkadíj kicsit meglepett hogy egy két perces munkáért annyit kérnek amennyibe az egész került , ezért nem kértem , és otthon felraktam. Jó lett bár nem tökéletes, mert az ablak felhuzáskor hozzá ér de nem tudok mit tenni.
De az azért gusztustalan nem,? hogy ott vettem az autót és ezt nem képesek ingyen megcsinálni!
Tudom hogy ezekből élnek, de akkor is rosszul esik!
Amugy minden jo a géppel , és amire rá jöttem hogy nagyon kényelmesek az ülései
18.000 még kevés ahhoz, hogy baja legyen egy csapágynak.
Ismerve a gördülőcsapágy-gyártás technológiáját, azért ez nem kizárt. Annak valószínűsége azonban, hogy ez mindkét kerék csapágyára igaz legyen, nagyon csekély.
Csapágyhangról: előző járgányomal megyek a-ból -be. Út közben hangokat hallok a gumitól. Kiszállok, defekt semmi, megyek tovább. Hang ugyanaz. Ez megy még 5-ször, mire rájöttem, hogy valami barom a rágógumját hagyta az úton. Rátapadt a gumira és olyan hangot adott. mintha defektes lenne.
Ezt csak azért mondom, mert ami csapágynak hangzik, az még nem bizti, hogy az is.
Isten barmai garanciálisan még baromabbak (tisztelet a kivételnek). VIDD EL MÁSIK SZERVIZBE! Igaza van, 18.000 még kevés ahhoz, hogy baja legyen egy csapágynak.
Emlitettem azt a csapágyhangot néhány hete. Sort keritettünk a javitásra. Illetve a szerelésre, mert ugye a javitás az a művelet, mejnek során a hiba megszünik.
Szval próbakör, zúgás, időpont, alkatrészrendelés, stb.
Kollégám vitte Lacsikát dokihoz, én külföldön voltam. Kicserélték a jobb első kerékcsapágyat. Majd hivtak telcsin hogy kész, de majd a jövő héten vigyük vissza, mert megrendelte a balost is!!! Magyarán ugyan olyan szar, mint volt!
1. Egy csapágy nem mehet tönkre 18.000 km alatt, az kizárt!
2. Ha mégis, akkor felemelve is hallatszik, ez nem!
Szerintem ez a difiből jön, esetleg a féltengely kihajtás csapágya lehet. De csak megtalálják eccer! Addig még nem jutottak el, hogy olajszintet nézzenek a váltóban. Ugyebár azok az alkatrészek olajba vannak tervezve, ha nincs olaj, behánynak kis időn belül. De egy kerékcsapágy? A saját kis zsirjában tekereg körbe-körbe, mig el nem telik 5-10 év és az örök csapágymezőkre nem kerül!
Ja, még 5% esélyt adok ennek a kumhó szutyinak is.
Az rendben van, hogy a Trabantot fel lehet állítani a fent említett módon. Viszont Lacettivel ugyanezt hogyan kell végrehajtani és mivel kell alátámasztani, hogy le ne essen? Hol lehet elérni a neten a frissített változatot? /ha a szerző azóta meg nem hót.../
Hali R*R!
Valamit vagy félreértek, vagy... :)))))
Szóval: a járművel megállsz a fal elött 5 m-re... ;o), azaz nem a fényszorókat kell külön-külön rögzítened valahogyan :-)), kockáztatva a leesés megtörténtét...
Holnap a scannelt változattal jelentkezem majd, a kép alapján egyértelművé válik majd a dolog...
Igaz nem ismerem az alább hivatkozott szakirodalmat, mégis érdekelne:
"A felhasznált irodalom: Prof. Dr.-Ing Franz Meissner Hogyan tovább? Trabant Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1978. 3. kiadás 281. oldal
- a járművet falra merőlegesen felállítjuk, hogy a fényszorók a faltól 5 m-re legyenek"
Az rendben van, hogy a Trabantot fel lehet állítani a fent említett módon. Viszont Lacettivel ugyanezt hogyan kell végrehajtani és mivel kell alátámasztani, hogy le ne essen? Hol lehet elérni a neten a frissített változatot? /ha a szerző azóta meg nem hót.../
Booby la cetti- nek üdvözeltem, idejekorán észrevette a sebváltó a Lacetti egyik leggyengébb pontja és marad is! Hacsak nem avatkozik be átalakítással vagy cserével. Remek vitorlázóidő van, mármint a honi vizeken...
köszi CápaFeri az infót! Kb. hány kilométert kell (ajánlott) bejáratni? Én ahány embertől kérdeztem, mindenki mást mondott, az eredmény 0, 500, 1000, 2000 és 5000 km lett? Na ettől nem lettem okosabb :) Az új autóba sikerült két nap alatt beleszeretni, gyarkorlatilag folyamatosan megy.. Sajna az asszonynak már odaadtam, és neki is bejött. Ápolásra nem lesz gond!
+1 kérdés: a váltó be fog kopni? most elégé akadozik, ez az 1 ami nem tetszik.
Gratula a géphez, sok-sok balesetmentes, örömteli km-t kívánok kettőtöknek!
Ami meg a figyelmet illeti:
- arra figyelj, hogy más kezébe (itt főleg az asszonypajtásokat értem) ne add a lacsit, mert nem akarják majd visszaadni!
- vigyázni pedig az egész autóra kell, hogy sokáig egészben maradjon! Te vigyázz rá, hogy ne sérüljön, ápolgasd, kényeztesd (de csak annyira, hogy asszony ne jegyezze meg, hogy többet símnogatod, mint őt) és ő majd vigyázni fog Rád, ha netán arra lesz szükség!
Viccet félretéve: rendesen járasd be, hagyj időt az alkatrészeknek összekopni! Tartsd szem előtt mindig, hogy ez nem amerikai álom, ennyi pénzért sem luxus, sem sportautót nem vettél, de törődéssel, odafigyeléssel hosszú évekig megbízható, hűséges társad lesz, ami elvisz A-ból B-be.
Köszönöm littlejohn, a logot megkaptam! Amint időm engedi felkeresek valami nyomdászt, aki tud valamit mondani az általam áhított matricára. A végeredményről tájékoztatom a fórumot valszeg csak kép formájában, mivel egy hét tuti kevés lesz, hogy a talin ott virítson a lacsimon.
Bevallom férfiasan, hogy az alább említett ködlámpabeállításokon kívül életemben nem csináltam ilyesmit. A kb. 10 centi is csak sacc volt. Hozzávetőleg annyival kell 5 méteren lejjebb vernie, hogy megfelelő távolságban világítson a tompított. Mindezeket csak józan paraszti ésszel következtettem ki..:-))
Mindezektől függetlenül maximális tiszteletem azon emberek iránt, akik ki tudják mondani, ha tévednek! Számomra nem az az intelligens úriember, aki mindent pontosan, megfelelő formában tud közölni, hanem az, aki belátja esetleges tévedését is és amilyen meggyőződéssel tudta igazát állítani, ugyanolyan lendülettel közli tévedésének tényét is. Te egy ilyen úriember vagy Novi1! Tiszteletem!
Az már az érem másik oldala, hogy ilyen dologokon nem tudnék senkivel összekülönbözni már csak abból a megfontolásból sem, hogy jómagam laikus vagyok és tiszteletben tartom más szaktudását és hozzáértését.:-))))))))
Baráti üdvözlettel: cápaFeri
u.i.: sajnálom, hogy nem tudsz eljönni a siófoki talira, szívesen megismertelek volna személyesen is!
Persze Novi1! Ha refit használsz! :-)) Topítottnál az 5 méter kb. 10 centit jelent lefelé. Én eddig max. saját szerelésű ködlámpát állítgattam falnál. A fényszórót tanácsosabb műszerrel beállíttatni, ha nem akarsz a szembejövőktől sűrű villogtatást.:-)) Egyébként egy idősebb autónál még olyan haszna is van a műszernek, hogy fényerőt, szórást, stb. is mér, így az égő és a foncsor állapotára is lehet következtetni.
Hali Cápa!
Sajna ;o) ellent köll, hogy mondjak.
A beállításra én emlékeztem jól :-)), persze csináltam éveken keresztül.
A többiben persze igazságod lehet/van :o).
A felhasznált irodalom: Prof. Dr.-Ing Franz Meissner Hogyan tovább? Trabant Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1978. 3. kiadás 281. oldal
- a járművet falra merőlegesen felállítjuk, hogy a fényszorók a faltól 5 m-re legyenek
- a fényszorók magasságát és széllességét a falon X-el megjelőljük
- a két kereszt közti távolság felezőpontjában a falra bocsátott merőlegesnek és a járműközépvonalnak egybe kell esnie
- átkapcsolt helyzetben /távolsági fény!!/ mindegyik fénypontközépnek a bejelölt keresztekkel kell egybe esnie
- a két keresztett összekötő vízszintes vonallal, attól lefelé 80 mm távolságban párhuzamost húzunk
- tompított fénynél a két fényszoró világos-sötét határvonalainak ezen a párhuzamoson kell lennie
- asszimmetrikus fényszorónál a 15 fokos levágásnak megfelelő mezőnek /jobbra felfelé/ függőlegesen a bejelölt kereszt alatt kell kezdődnie
A többi szöveg, már a trabirnyák lámpabeállítás lépéseit írja le.
Amennyiben az ábrával ellátott szövegre valakinek szüksége van, azt scannelt formában a honlapon /Pusztazamor közremüködésével/ megjeleníttetem.
Természetesen mióta komolyabb, modernebb járművet használok, azóta a sufnituning nálam már nem létezik :)))), cseresznyére van jó ismeretségem megfelelő szakszervízben ;o))
Persze Novi1! Ha refit használsz! :-)) Topítottnál az 5 méter kb. 10 centit jelent lefelé. Én eddig max. saját szerelésű ködlámpát állítgattam falnál. A fényszórót tanácsosabb műszerrel beállíttatni, ha nem akarsz a szembejövőktől sűrű villogtatást.:-)) Egyébként egy idősebb autónál még olyan haszna is van a műszernek, hogy fényerőt, szórást, stb. is mér, így az égő és a foncsor állapotára is lehet következtetni.
És mondd: mihez igazítod a beállítást? Ráállsz egy falra vagy az utcán nézed be, hogy milyen messzire lő? Bocs, ha már kitárgyaltátok és elkerülte a figyelmemet, de nagy a lemaradásom... :-))
Üdv,
Bejfez
valami olyasmi rémlik nekem /off trabirnyákos/ koromból, hogy 5 m-re a faltól, a kibocsájtott fénynek, a lámpa magasságával, szélességével megeggyezően köll látszódnia...
Ma óta én is boldog Lacceti tulajdonos vok, (1.4 es Sedan). Jelentős, mintegy 120 km-es tapaszalattal rendelkezem, úgyhogy minden jótanácsot, javaslatot (h. mire kell figyelni, vigyázni) szívesen fogadok. Most találtam ezt a topicot, igérem beleolvasgatok.
És mondd: mihez igazítod a beállítást? Ráállsz egy falra vagy az utcán nézed be, hogy milyen messzire lő? Bocs, ha már kitárgyaltátok és elkerülte a figyelmemet, de nagy a lemaradásom... :-))
Miután túl voltam két szétszerelésen, tegnap rájöttem a legegyszerűbb megoldásra! :) Ha csak nekem volt új a dolog, akkor sorry!
Tehát: fényszórónként két csavarral (az egyik a vízszintes, a másik a függőleges szög) lehet állítani a fénycsóvát. Az egyik viszonylag egyszerű, mert mindkét oldalon hozzáférhető:
A másikhoz eddig kivettem a fényszórót, de nem kellett volna... Van ugyanis felette egy kis lyuk, amibe egy kis csavarhúzó pont befér. Ennek segítségével a csavar recés részét forgatva - lassan ugyan - de szépen be lehet állítani a kívánt szöget!