Keresés

Részletes keresés

lebben Creative Commons License 2005.02.07 0 0 238
Rovó,érdekel a véleményed...http://public.kubsu.ru/~usr02898/sl4.htm
First, I use the results of the decipherment of the ancient Western Slavonic and Russian inscriptions (Rjabchikov 1998a: 5-6; 1998b: 23). Second, I use the results of the Slavonic interpretation of the Proto-Palestinian, Proto-Sinaian and Proto-Byblian inscriptions (Rjabchikov 1998a: 22-3).

The text of Saka consists of the two parts. The upper text has one determinative, the sign of a horse on the right. This text reads p(i)-u-r-u v(e) n-r v(e) l-e-sh HORSE. The first word is comparable with Russian burya 'storm', Sivka-burka (Belyakova 1995: 131) 'fairytale horse' (where the epithet Sivka may be compared with the name of the Indo-Aryan god Shiva). The sign of the Linear A (B) 75 ve is a preposition, cf. Russian v 'in, into, at'. The word n-r, otherwise nar is comparable with Old Church Slavonic naroy 'fury; aspiration'. The term lesh is comparable with Russian loshad' 'horse' and Old Church Slavonic l'shchati 'to shine' (Rjabchikov 1998a: 8). It is known that the horse is equal to the fire in the Indo-Aryan mythology (Propp 1998: 264). I think that the decoded fragment reports about the solar horse (2).
Előzmény: rovó (227)
rovó Creative Commons License 2005.02.07 0 0 237

Hortobágyi ivótülök felülnézeti világmodellje (az "f", azaz Föld rovásjel rokona)  Lükő nyomán

rovó Creative Commons License 2005.02.06 0 0 236

Ez meg a székely "us", azaz "ős" szójel. Ebből nyilvánvaló, hogy az alábbi népi ábrázolás székely jelek rokonait használja, azaz a tartalmára lehet következtetni, tehát egy hieroglifikus népi írásról van szó. (Hieroglifa = szent véset).

Előzmény: rovó (235)
rovó Creative Commons License 2005.02.06 0 0 235

A székely írás "s" betűjének változatai.

rovó Creative Commons License 2005.02.04 0 0 234

A milejszegi mángorló tulipánja a sarok hegyén (azaz az "s" rovásjel felett) áll, belsejében az "us" (ős) jele.

rovó Creative Commons License 2005.02.04 0 0 233

Ez "cak"-ként olvasható ki (a "c" és az "ak" jelek összevonása).

rovó Creative Commons License 2005.02.04 0 0 232

Ez egy másik "b" a csészéről.

rovó Creative Commons License 2005.02.04 0 0 231

A "b" rovásjel megfelelője a szkíta ezüstcsészéről.

rovó Creative Commons License 2005.02.04 0 0 230
Négy éremoldalt tettem fel. Ezt melyikből olvastad ki?
Előzmény: ftonyo (229)
ftonyo Creative Commons License 2005.02.04 0 0 229

"Tény, hogy valamilyen magyarázatot kellene adni a Kukai által vizsgált "esetleg rovásírásos" oldalra is. S eddig Kukai magyarázata a legjobb. Ha neked van jobb olvasatod, add elő!"

Nem figyelsz:)))

Már irtam, hogy: REGIA CIVITAS (Királyi város). A kutatók közt csak az a vita, hogy ez Esztergom vagy Székesfehérvár lenne-é....

Előzmény: rovó (225)
rovó Creative Commons License 2005.02.03 0 0 228

Mindent összevetve kb. 20 azonos jel található a szkíta és a székely jelek között.

Ez azért lehetséges, mert a szkíták őshazájában és a környékén több olyan írás is volt, ami a székely rovásírás közeli rokonának számít (azaz kb. 20 azonos alakú jele volt).

Előzmény: rovó (227)
rovó Creative Commons License 2005.02.03 0 0 227

Az Isszik kurgán szkíta feliratos ezüstcsészéje.

A második szkíta jel pl. azonos a székely "ak" jellel.

rovó Creative Commons License 2005.02.03 0 0 226

Igen, igazad van, ez az értelmezés jó lehet.

A horezmi és párthus(?) érmeken is szerepelt Niké-nek, a győzelem istennőjének az alakja. 

Előzmény: ftonyo (224)
rovó Creative Commons License 2005.02.03 0 0 225

Lehet, hogy Kukai rossz irányba indult el, s az is lehet, hogy az egész megfejtése rossz.

Ennek ellenére lehetséges azonban, hogy a kereszt csak a latin feliratban jelöli a szöveg kezdetét, a rovássorban azonban beletartozik a szövegbe (ha van rovássoros szöveg).

Tény, hogy valamilyen magyarázatot kellene adni a Kukai által vizsgált "esetleg rovásírásos" oldalra is. S eddig Kukai magyarázata a legjobb. Ha neked van jobb olvasatod, add elő!

Előzmény: ftonyo (223)
ftonyo Creative Commons License 2005.02.03 0 0 224

A kereszt felirata nem értelmetlen:

Előoldalon:

IC XC  NHKA

Lvt már leirta, hogy a bizánci korban az étát az "i" leirására is használták, értelme:

Jézus Krisztus győzz!

Előzmény: rovó (164)
ftonyo Creative Commons License 2005.02.03 0 0 223
Amúgy megsúgom, hogy Kukai rossz irányból indult el, ui. 1.) a szöveg közepén kezdi olvasni a szöveget, ráadásul 2.) a feliratnak NEM RÉSZE a kereszt +, az azt jelöli, hogy hol kezdődik a szöveg.... 
Előzmény: rovó (202)
ftonyo Creative Commons License 2005.02.03 0 0 222

"Mi a magyarázata az előlap és a hátlap feliratának eltérése között? Mert az egyik láthatóan bénábban van írva."

Ezen már mások is elgondolkodtak.

Lehetőség:

a.) az előlapot irástudó vésnök készitette, aki meghalt/elment Mo-ról

b.) és a hátlapot egy irástudatlan, gyakorlatlan más ötvös készitette. A betűk formája olyan, mint amikor egy gyerek motorikusan másol kész betűket - ez látszik pl. az r betűn.

Előzmény: Törölt nick (219)
rovó Creative Commons License 2005.02.02 0 0 221

Kösz!

Akkor a görög olvasat elől elhárultak a nehézségek, feltéve, hogy az írás sorvezetése is balról jobbra halad. Azaz a Nagy Morávia kötetben lévő kép a helyes, az éremre vert pedig a tükörkép.

Ezek szerint a feliratot két nyelven is el lehet olvasni, kétféle írással is. Göröggel balról jobbra (ha ilyen a kereszt), valamint székely rovásírással balról is, meg jobbról is. A görög és a magyar olvasat nagyjából ugyanazt az értelmet adja.

Van ilyesmire példa máshol is? (Hasonlót mutattam be az "50 000 éves magyar írásbeliség" rovatban - egy Stephanus rex érmén, Kukai Sándor nyomán, de ez bizonytalanabb).

Talán a párthus, kusán érmeken?

Előzmény: LvT (7658)

LvT válasz | megnéz | könyvjelző 2005.02.02 10:31:20 (7658)

Kedves rovó!

> De mit jelent a bal oldali két jel szerinted? A C még érthető lenne, hiszen Krisztus neve is ezzel végződik. De mi ez a kereszt? Van rá példa a görögben és a Krisztus név leírásában?

Ez egy elforgatott nagy görög Khi, amely alakilag megegyezik a latin X betűvel, minthogy Krisztus neve XPIΣTOΣnak íródik görögül. A bizánci korban a + a X gyakori lapidáris betűvariánsa volt, különösen Krisztus vonatkozásában, mivel a X alakjában a kereszthalál szimbólumát vélték.

Felhívám ezen kívül a figyelmet a HC és XC kombinációk felett lévő volnalra: ez egy jellegzetes írásjel a bizánci görög és ószláv ortogrációban, amely az ekliptikus rövidítéseket jelölte. Ezen ékezet kurzív formája vagy egy alulról nyitott (kör)ív, vagy egy tilde volt.

A <http://www.chemie.uni-bremen.de/leibfritz/fonts/> címen letölthetők egy FONTS.zip nemvű csomagban a Greek44.ttf ill. Greek44s.ttf bizánci görög betűkészletek. Ezekben ki van metszve a + alakú X is, valamint a legnyakoribb rövidítések is.

rovó Creative Commons License 2005.02.02 0 0 220
rovó válasz | megnéz | könyvjelző 2005.02.02 10:23:59 (7657)

Kedves, öreg barátom!

Talán azért nem tértek át korábban a papírra, mint gondolnád, mert nem volt papírjuk (vagy az drága volt), fa azonban mindig akadt ingyen is.

Később (pl. a hun időkben) már lehetett papírjuk, de az megsemmisülhetett az idők során.

Egyébként pedig a KM-ben áttértek a papírra, mert egyetlen fába rótt emlékünk sem maradt ránk. Falba, kőbe vésett, festett és papírra írt azonban több is akad.

Előzmény: ProfitOrientált Nyugdíjas (7653)
rovó válasz | megnéz | könyvjelző 2005.02.02 10:18:37 (7656)

Én több bronzkeresztet láttam azon a kiállításon.

Előzmény: Pécsi Hungár Naptár Kp (7655)
Pécsi Hungár Naptár Kp válasz | megnéz | könyvjelző 2005.02.02 08:19:50 (7655)

Láttál mellkeresztet is? Vagy akkor nem volt kirakva?

Előzmény: ftonyo (7651)
rovó válasz | megnéz | könyvjelző 2005.02.02 07:14:18 (7654)

Kösz! Megpróbáltad már kibetűzni?

Előzmény: taaltos (7650)
ProfitOrientált Nyugdíjas válasz | megnéz | könyvjelző 2005.02.02 00:14:44 (7653)

Áruld már el kispajtás, miért nem tért át ez a székely rovásírás korábban a papírra vagy más tartósabb formára, ha egyszer - szerinted - korábbi mint a görög írás? Semmi nyoma annak hogy egy korai, elemi primitív szintnél többre jutott volna. Itt tart ma is. Semmire sem jó, csak díszítőmintának.

Előzmény: rovó (7649)
ftonyo válasz | megnéz | könyvjelző 2005.02.01 23:53:10 (7652)

A - latin átirásban - PRO (pi, rhó, omikron) betükben mi a pogány????

Előzmény: taaltos (7650)
ftonyo válasz | megnéz | könyvjelző 2005.02.01 23:47:51 (7651)

Láttam.. Többször is.. Szépek voltak a pogány napmotivumok az ijtegezeken... :) 

Előzmény: Pécsi Hungár Naptár Kp (7644)
taaltos válasz | megnéz | könyvjelző 2005.02.01 23:42:31 (7650)

Aranyozott bronz mellkereszt Csákányospusztáról. Itt is "pogány " írás rajta. Hát nem bosszantó ?

Ereklyetartó

Előzmény: rovó (7639)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.02 0 0 219

Hát én azért jól kiolvashatónak nem mondanám...

Mi a magyarázata az előlap és a hátlap feliratának eltérése között? Mert az egyik láthatóan bénábban van írva.

Előzmény: ftonyo (214)
rovó Creative Commons License 2005.02.02 0 0 218

A latin szöveg világosan Stephanus rex. A "t" betűje különleges, mert három függőleges szára van s ugyanezt alkalmazza a rovásszövegben is.

A rovásszövegre mpndod, hogy jól kiolvasható?

Előzmény: ftonyo (214)
rovó Creative Commons License 2005.02.02 0 0 217
Előzmény: turtur (211)
rovó Creative Commons License 2005.02.02 0 0 216
Nem szabad (nem lehet) csak egyetlen ábécé alapján olvasásba kezdeni, mert nincs és soha nem is volt egyetlen, mindenütt érvényes rovásábécé. A lényeg ezekben azonos, de mindenütt van valami kicsi eltérés is. Az általad használt ábécé például nem mondja, hogy az "r"-nek két alakja is van: egy H alakú (ez a nagy "r"), meg egy - alakú (ez a kis "r"). Ezért aztán "r" betűt (ha ligatúrát feltételezel) oda lehet gondolni minden kicsit ferde, középen lévő, a normálishoz képest meghosszabbított vonal végére. Ezen az érmen is ez a helyzet. Az "r" egy "ERJe" ligatúra része a körirat végén (a kereszt alakú "d" előtt). 
Előzmény: Törölt nick (208)
rovó Creative Commons License 2005.02.02 0 0 215

A "Dukátus" ott kezdődik, ahol a kereszt alakú "d" betű van. Utána van egy hullám alakú "ak" - ezeket kell DUK-nak olvasni. Azután következik egy háromszöghöz hasonlító "a" betű. Ezzel már DUKÁ lenne. S így tovább.

A legnehezebb az "r" betűnél az olvasat, de minden elem létezik. Egy kis jóindulattal ott van a mondott felirat, csak furcsán hangzik az egész együtt. Én nem kívánok állást foglalni, legyen ez a latinul tudó és az érmekhez értő népek feladata. Kár, hogy ők meg a székely rovásíráshoz nem értenek.

Egyébként a rovásjelek ott vannak, ahová rajzoltam őket a legalsó éremkép köré. Nagyon eltértél tőle?

Előzmény: Törölt nick (208)
ftonyo Creative Commons License 2005.02.01 0 0 214

"A pénzérmék hátlapjának egyébként mi a "hivatalos" megfejtése? Mert én ezekből latin betűt nem nagyon tudok kinézni."

REGIA CIVITAS - Királyi város

A felirat jól kiolvasható, az 'A' forditva van...

Előzmény: Törölt nick (209)
beezer Creative Commons License 2005.02.01 0 0 213
:-DDDDDDDDDDDDD
Előzmény: Törölt nick (212)
turtur Creative Commons License 2005.02.01 0 0 211
Megkérdeztem néhány ortodox papot a Szent Koronán látható Pantokrátor kéztartásával kapcsolatban, amelyek középkori, javarészt  bizánci mozaikokon láthatóak még. Szerintük a bizánci betűformát mutatják: IC - HC
Előzmény: rovó (207)
beezer Creative Commons License 2005.02.01 0 0 210
Ja hogy a nagy Kukai Sándor. Így már más. tipikus amatőr fogás ismeretlen nagyságokra hivatkozni. nem baj. ha Kukai Sándor mondta, akkor az úgy van.:)))
A Sztefanosz jelentéséhez kevés lenne egy jó latinos, mivel görögül van. de nem baj. Ez sem. Neked. Amúgy virágkoszorút jelent. A közvélemény nyomására.
Előzmény: rovó (207)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.01 0 0 209
A pénzérmék hátlapjának egyébként mi a "hivatalos" megfejtése? Mert én ezekből latin betűt nem nagyon tudok kinézni.
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.01 0 0 208

Hát, én megpróbáltam a rovásbetűket lefordítani http://fang.fa.gau.hu/~heves/abc/abc.html

ez alapján, bár nem vagyok gyakorlott benne.

Kijött valami olyasmi, hogy A ... S GESZEJAISZINPEJIK (?)

De a Dukátus, hogy hol van, azt nem tudom, szerintem nincs is hozzá elég betű.

Meg hogy miféle jel az a három függőleges vonal, egy vízszintessel betakarva.

Előzmény: rovó (202)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!