Igen, hangzásban nagyon jól meg lehet oldani a Rhodes-helyettesítést, de ebben a zenekarban a vizuális megjelenés is számít. Fontos hogy nagyjából autentikusan nézzünk ki. A Nord még simán elbújik a Rhodes basszus alatt és a 54 mögött, de a Rhodes nélkül nagyon csupasz és modern a kép. Ezen kívül a billentés is nagyon számít. Ha külföldön játszunk és repülünk, természetesen nem viszem a Rhodes-okat, ilyenkor az Electro-t használom, de nem szeretem Rhodes-ra használni, nagyon más érzés...
Itt egy videó februárból Párizsból a 73-mal. Akkor még nem volt meg az 54, sem a Nord:
OFF Ez igen Rhodes basszgép, 53, 73?!! Szerintem jól lehet helyettesíteni a Rhodesokat is, csak nekem ehhez saját mintavételezést kellett csinálnom. Bármely "profi" herélt, szintetizátorhangú. Az enyém magasról veri :-) ON
Köszönöm, a zenekar nevében is! A Rhodes-ot hangmintával helyettesíteni már sokkal nagyobb kompromisszum lenne, mint a G101-et. Ehelyett azt a megoldást választottam, hogy beszereztem egy 54 billentyûst (ami a videón is van), ez jóval "könnyebb", csak 40 kiló, a 73-ast pedig otthon tartom a stúdióban, így mindig van egy Rhodes a kezem ügyében. :)
A közelmúltban beszereztem egy Nord Electro 4D-t. Nekem elsősorban a hordozhatósága, valamint a saját hangminták használatának lehetősége miatt kellett, de meglepően jó a Hammond-modellezése. Ha valakinek ilyesmire van szüksége érdemes kipróbálni!
Ezen a videón Gibson G101 mintával használom, amit én töltöttem rá:
Igen, elég dög lett a hangja! Most már csak az van hátra, hogy az annak idején hangosabbra állított perkát visszahalkítsam, mert most a felső hangok hangerőnövekedése miatt jócskán megemelkedett a szintje. Meg a vibrátót kellene kipofozni, meg 6AU6-okat rendelni :)
Az első lemezanyag instrumentálisan, kedvenc cseredobosommal. Ismét sikerült elszabadulnia több helyütt a zenei pokolnak. Állat volt. Az újrakalibrált B2-C3 valóban meglehetősen vöröskondisan szól immár. Ha most sajnos kivételesen nem is maradhattam zárásig, de amit hallottam, azt bármikor, bárhol, nagyon szívesen. Szuper volt ez az énektelen koncert és a nagyszámú zsűritagság is hasonló véleményen volt.
Szóbakerült az Oberbeim OB3^2, nekem van egy ilyenem. Hozzáteszem, más klónnal nincs tapasztalatom. Ez a hangszer meg sem közelíti az eredeti hangzást, és nem csak a Leslie szimuláció miatt. Azt gyanítom, hogy a digitális hanggenerátorból adódik. A mechanikus hangkeltésnél az egyes felhangok véletlenszerű fázisban vannak, míg az elektronikusnál nem. De ez csak elmélet. Igazi Leslie-vel nem próbáltam, csak egy Korg G4-gyel, de azzal sem meggyőző (ha az ember Hammond-os hangot keres).
A VK7-et univerzálissága miatt is javaslom rokkra. A brutál torzítói mellett a wheel brake és ring modulator effektek a legdurvább hardrokkos hangzásra is jók.
Továbbá komoly előny a sok szintihang, amihez így nem kell külön berendezés. Az EGY darab Rhodes mellett pár szép szőnyeg és egyebek találhatók melyek szólhatnak önállóan, egymás mellett-split vagy egymáson-layer.
Abban 100%-ban egyetértek hogy legyen bármilyen kicsi is, de egy igazi mechanikus lezli kellemesebb egy átlagos lezliszimulációnál.
A VK7-nem van egy kellemetlen hátránya, a csúszós, magas és keskeny fekete billentyűi. Nehéz azokon ízesen virgászni.
A Viscount ebben erős, annak rendes Hammond geometriájú a billentyűzete, viszi a kezet.
Egy csöves előfok és egy kis laci a hangra csodát tud tenni. Viszont kell egy másik hangforrás a többihez, mint ezen a videón is egy Alesis Nanosynth, plusz Fatar CM49
De mostanra én is alternatívát használok. Legalább az szól amit szeretnék :-)
Szóval elsőre nem árt egy jó kis lezli lehetőleg csöves előfokkal....
Ha nem veszed rossz néven, megosztanám a saját tapasztalataimat. A VR-760 nagyon jó hangszer, legfőbb erőssége a komplexitás, azaz az orgona melletti egyéb hangszínek sokasága. Az általad említett műfajhoz bár pl lead-ek nem nagyon szükségesek, zongorák, stringek, pad-ek azonban szerintem nélkülözhetetlenek, ezt mindenképpen vedd figyelembe a választásnál.
Ha csak orgona kell, a Roland VK-7 tényleg nagyszerű választás; zseniális a torzítása, bár nekem a vágott billentyűivel nem sikerült megbarátkoznom (a yamahádé is hasonló, úgyhogy neked nem lenne olyan szokatlan). Rockra tökéletes, jobb, mint az xb1.
Viszont szerintem a Viscount DB3 (Oberheim OB3²) is ugyanolyan jó lehet. Igaz, hogy az overdrive nem növelhető extrém mértékig, de azt egy 10e forintos csöves előfok vagy egy lezli is pótolni tudja. (Példának a sajátom, ami az oberheim 2 manuálos változata így szól, szerintem elég rockos:http://www.youtube.com/watch?v=TozzRhLpm7g) És itt el is érkeztünk a lényeghez: ezek a régebbi klónok mindegyikének gyenge a lezli szimulációja! Tehtube videójában is azért olyan ütős az orgona sound, mert külső lezlivel szól! Saját hangján, vonalból nem ilyen jó J
Egyéb alternatívaként pedig szóba jöhet egy midi billentyűzet + notebook a VB3 v. B4 szoftverrel. Véleményem szerint a legmodernebb klónokat is felülmúlja hangban, és jó a chorus vibratója meg a lezli szimulációja is! (A GSI VB3 pl. így szól: http://www.youtube.com/watch?v=tkvm10ciOrg) Tudom, hogy kompromisszum, mert nincs meg a „hangszer-érzet”, de ha úgyis van laptopod, akkor érdemes ezt is kipróbálni.
Sikeres válogatást és – ami a lényeg – örömteli zenélést kívánok!
A VR760 dárgább, de a VK7 jóval kedvezőbb a pénztárcára nézve. Kb. XB1 áron van, de mindenben többet és jobban tud.
Van egy Rhodes zongorája. Azzal ilyen rockban "Mobil-Purple" igazából mindent meg tudtam oldani.
Ezzel illusztrálnám. A Mobilizmóban hallható a zongi is. Így nem kellett más cuccot vinnem. Csakis digitális expression-hangerőpedállal ami a hanxínt is ráncigálja loudness-szerűen.
Szeretném mindenkinek megköszönni a gyors, és mindenre kiterjedő válaszokat!!!!!
Valóban, a motor kondija volt a bűnös. Már pukli is volt rajta, belőle áradt a szag is, és a mérések alapján a feladatát sem tudta már maradéktalanul ellátni. Csere után helyreállt a rend!:))))
Igazán a stílus a Deep Purple és a Mobil és a TRB keverékéből álló hagyományos hard rock -hoz mérhető. Most alakultunk újjá a dobosunk halála után és kicsit fel szeretném dobni a hangzást. Kipróbáltam azt a két hangszert amit említettem és a dinamika pedálra gondoltam.
A fő hangzás amit használok orgona és a zongora, bár igazán zongorázni nem szeretek. tavaly még vr-760 ban gondolkodtam, de az most kicsit húzós lenne.
Ha semmi nem marad akkor elindulok szinti vonalon.