Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A birset biztos nem bántotta még 25 fok felett sem. Sajnos volt olyan helyzet, hogy muszáj volt nappal permeteznem. Jogos, amit írsz. De tavasszal ez a veszély nem fenyegetett. Nyáron is este szórom a fákat, így a többi gyümölcsfánál nincs ezzel kapcsolatos tapasztalatom.
"Nyáron nem volt vele gondom" Ezek szerint nyáron is használtad a Cuproxat-ot?. Mert a leírásában csak pirosbimbós állapotig javasolják. Mint AMATŐR a topas és dithane szereken kívül nem tudom, mi mást használhatnék.
Én kitartok amellett, hogy a cuproxat "csodaszer". Nem vagyok kereskedő😀. Én használtam virágzásban is kajszira és birsre is. Rendben volt. Nem perzselt. Tavaly, m i kor csak pár virág volt a kajszikon, akkor kísérleteztem, mert nem volt mit veszteni. A 40 ml mehetett simán. Sőt a meggy is kapott, ott sem bántotta a virágokat. Jobban szeretem, mint a dithane-t. Kevertem tebukonazollal, judoval, felszívódó rovarölőkkel, plantlantafollal és ezzel sem volt gond.
Tavasszal virágzáskor nem /nem is próbáltam/ Nyáron nem volt vele gondom, de ahogy javasolták /mozo/ érdemes fél dózissal kezdeni. Csak kajsziban és birsen használtam eddig ezeken nem volt gondom.
A kelenvölgyinél jóval kedvezőbb a Palesits pl. Anegat /kelenvőlgyi 6-7 ezer között ősszel/ Palesits 11€ környéke várhatóan.st.julian alanyon. másik pl. Palesits Goldrich 8.5€ st. julien alany Pullulo 1200Ft környéke Myrobalan.
Egyszerű mezei(kerti) felhsználóként a saját tapasztalataim.
Palesitsék nem foglalkoznak kiskerrel, ettől függetlenül kézséggel tájékoztattak annak fényében, hogy előre jeleztem 1-2 db csemetét szeretnék vásárolni. Illetve azt is elmondták, hogy tavasszal a maradékból lehetne válogatnom nyáron nem gondozzák az eladatlan példányokat. Ergo, valószínű a leggyengébb példányok maradnak, HA maradnak. Hivatalosan a st. julien alanyos oltványokat a Kelenvölgyi és a csillaghegyi díszfaiskola forgalmazza a kiskereskedelemben. Csillaghegyen meg is tudtam vásárolni, igaz jó későn érkezett ősszel, de ez az albertirsai import érkezésétől függ. A Csillaghegyiek és a Kelenvölgyi közösen szokták elhozni az innen rendelt csemetéket.
A normál itthoni koronás oltványokhoz viszonyítva kb. 4x az ár mindkét faiskolában. Találkoztam már "ilyen" alannyal más kertészetekben is, töredék áron, de a pedigréje khmm....eléggé homályos volt.
Fújható , de érdemes egy fél töménységgel próbát tenni . Elvileg nem okoz perzselést de mint oly sokszor láttuk már itt ez az " elvileg " ne jelent semmit . Lehet olyan fajta olyan fázisban vagy állapotban ami érzékeny lehet .
Bocs az amatőr kérdésért, de ez azt is jelentheti, hogy tavasszal-nyáron is fújható? Mert akkor ezzel is lehetne védekezni, de ha jól tudom nem szokás.
Meg jött tőlük /Palesits/ is az árajánlat jóval kedvezőbb mint a Kelenvölgyi. Gondolom az alanyhasználat miatt olcsó a pullulo. A palesits név sokszor feljött itt a fórumon nem olvastam róluk semmi negatívat. St.julien alanyos fák ennyivel drágábbak?
Marhajot felénk is használják szőlőhöz,en is adtam a fáknak tavasszal.
Jövőhét kedd szerdára jó időt mond,szeretnék permetezni topas+mospilan,így jég után mit érdemes adni a fának?Amalgerolt?wuxalom van,azt kb 3 hete kaptak.
Az a granulátum nagyon jó, én is használom bár az 4000ft/zsák mondjuk sokféle létezik.... Jó mert nem éget ha el lőjük a dózist.... de azért az eper levelére ne kerüljön☝🏼
A mikramid jó de az csak mikroelem pótlás , ezen kívül kell az alap tápanyagok ( NPK ) pótlása is . Nem tudom ez megtörténik-e ha nem akkor bizony jó lenne ha megtörténne mert ezekre is szüksége van a fáknak .
Én az idén " fedeztem fel " a szerves trágya pelletet ( Marha jó ) ...itt a fórumon már írtak róla , egy sorba szórtunk előírt mennyiséget kíváncsi leszek mit mutat az a sor látok-e majd különbséget de első ránézésre jónak tűnik a cucc igaz nem olcsó de hát mi az .... Pár fára meg lehet kockáztatni 1 zsákkal ami kb 3000 ft tehát nem a világ vége .