Ahogy elnézem a földedet CsinnKa, erősen sóderes, nem kell félni, hogy befülled, elereszti az a vizet.
De ezen a képen látok valamit, ami gyanus, és nem tetszik.
Ez valami drótféreg?
Okosok, nézzétek meg!
Köszi a tanácsokat!
Mellesleg ma rájuk néztem! A fólia alatt már komoly kis levélkék fejlődtek, minden rendben, gyönyörűek, növögetnek. A nemfóliás szabad részeken most dugják ki icipici fejüket a növénykék! Annyira izgulok, hogy mi lesz ebből az egészből, nem is hittem volna, hogy tényleg ennyire izgalmas lesz számomra!
Jó, hogy a retkeket 5 cm-enként vetettem, mert úgy nézem, tényleg nem nagyon kell egyelni (bezzeg a salátát!).
egy hét külföld után hazatérve volt látnivaló a kertben. gondolom a sok esőtől 30 centis sóska és spenót dzsungel fogadott (meg gaz), a saláta pedig befejesedett az üveg alatt. két évig csak sírtunk az eső után, most örüljünk neki.
most kell pétisózni a füvet, legalább nem ég ki.
viszont az új-zélandi spenót még mindig nem bújt elő. :-(
A sok eső valóban káros lehet, főleg ha nem homoktalajon gazdálkodsz (a fényképeid alapján nem azon). De ahhoz nagyon sok eső, és kedvezőtlen (cuppogós-ragacsos-sáros) talaj kell, hogy tönkremenjenek a növénykéid.
Ha a fólia alatt nagyon bepárásodna a levegő,érdemes kicsit megnyitni, hogy szellőzzön, mert ha a föld is csurom víz és a fólia alatti levegő is tömör pára, minden adott a rothadáshoz (persze ha a fólia tényleg olyan szuper légáteresztő, meg minden, akkor nem biztos, hogy erre szükség van).
A nagy özönvízben már 3 napja nem voltam hátul!
Pedig a konyhakertemet szép lassan beborítja a közelében lévő hatalmas fűzfa összes lehulló virága! :-(
Azon gondolkoztam, hogy veszek a Baumaxban a paradicsom, illetve paprika palántából. Bent az áruházban gyönyörűen mutattak. Nagyon szép, erősek voltak. Gondoltam hátra megyek, szétnézek a kinti részen is. Tele volt növényekkel. Volt köztük paprika, meg paradicsom palánta is. Csak éppen abszolút lekonyult állapotban... Valszeg nem bírná a kinti időt még ez a palánta. Hát így nem vettem palántát a Baumaxban.
Lehet, hogy hülye vagyok és túlaggódom magam, de...
ez a rengeteg sok eső nem fog ártani a csíráinknak?! :-O
Úgy értem: nem tudnak kirohadni vagy ilyesmi?! :-(
Ó! Ennek naggggyon örülök, mert már a vége felé igazi lelkiismeretfurdalásom volt, hogy izélgetlek titeket ezzel a fóliával.AMennyit rohangásztatok érte......
A gazdabolt.hu-n, műanyagfólia/fólia alatt találod részletesen, 2*10 méteres, 955 forint. Bár én nem itt vettem, de ez ua. a fólia, mint amiről beszéltem.
Olyan anyga, ami vékonyan keresztbe - kasul szőtt szálakból áll, kicsit hasonlít a " varrónők által használt közbélésre" átereszti a vizet, és a fényt. Zacskóba vettem, tán 2m*8m volt, de erre nem emlékszem. Az Obiba láttam szintén fátyolfólia néven olyat, hogy sok-sok luk volt a fólián, de épp akkor nem vettem, most meg nem kapok. A lényeg, hogy mikor a mag a földben van, lazán letakarom vele, a széleken rögzítem földdel, vagy kővel, és ahogy nől a növény, ezt az anyagot emeli magával. Tartja a nedvességet, ami az aprómagvaknál rendkívül fontos, nem cserepesedik a talaj, puha porhanyós marad, a szél nem szárítja ki, és ami a legfontosabb, hogy a macskák sem tudják kikaparni a puha porhanyós földet. Saláta, répa, retek, zöldség, szóval a borsónál apróbbak ez alatt vannak.
Lassan minden földbe kerül. Bár, van még hely a kertben bőven. Vettem poréhagyma magot is. Kiváncsi vagyok mi lesz belőle. Megjegyzem nekem a sárgarápa, meg egyéb ilyen magvak ,,túl kicsik", nem igazán tudom jól vetni őket, túl sűrűn rakom le.
Tegnap eldugványoztam a dughagymáimat (szombaton az uccsó percben kaptunk a piacon). Ha vége lesz az özönvíznek, akkor a korai sárgarépát is elvetem, és akkor fullra tele lesz a veteményes.
Esőben nincs hiány, remélem, hogy a köv. 3 nap tényleg olyan napos lesz, ahogy a méterlógatók ígérték! :-)
Levéltrágyaként kell annyi belőle mert így közvetlenül hasznosodik,beöntözve több kell.
Kéthetenként 10 liter vízbe tegyél fél decit belőle,jól keverd össze és valami spriccelős flakonnal permetezd a levelekre amennyit lehet,a maradékkal öntözd meg a kertet.
A bodobácstól nem kell félni,nem csíp,nem rug,nem harap és nem bántja a növényeket sem.Úgy tudom korhadó szerves anyagokat eszik,afféle takarítószemélyzet.
A sonkával vigyázz mert hízlal aztán majd rosszul esik lehajolni kiegyelni a retket.
Köszi! :-*
Ránéztire valami kerti poloskának látszik, kérdés, hogy bántja-e a zöldségeimet, növényeimet? :-)
FIÚK-LÁNYOK, SEGÍTSETEK!
Vettem levéltrágyát, aztán jól rá is van írva, hogy 5 lityi kell hozzá egy hektárra! Noooormális, Maaargit?! Most tényleg osszam vissza, hogy ha egy hektárra 5 lityi kell, akkor mennyi kell az én kb. 30 nm-nyi kiskertemre?!
Jó vicc, én meg elkezdeni nem tudtam azért, mert esett! :-)
Aztán tegnap nekiduráltam magam, semmi mással nem foglalkoztam, és megcsináltam egyszuszra. Most meg nyögöm a zizomlázat! :-)
Miket vetsz/vetettél?
Ja, cukkini...
mindenképpen érdemes 1-2 bokrot (palántát) ültedned vmelyik sarokba majd. trágya és víz az istene, viszont nyáron dögmelegben letépsz egy 25centis példányt, felkarikázod, kevés olivaolajon megpirítod, amikor átfordítod, a másik felére rányomatsz egy kevés tejfölös mustáros cuccot, tekersz rá kevés borsot, és kész a vacsi. a második adag után (ha nem fér el egyszerre) a serpenyőben maradt anyagra ráütsz két tojást, és még az embered is jól fog lakni.
a másik modja a "tökfőzelékes" kaja, azt is imádom.
bocs az OFF-ért, de ha már veteményezünk élvezzük is kicsit