Nekem rózsaszin és fehér leanderem van, volt egy bordó is csak sajnos megártott neki a sok esővíz, nem voltam elég figyelmes mikor a nagy esők voltak. Én úgy tudom, hogy a leander akkor is kihajt, ha teljesen levágják, feltéve, hogy egészségesek a gyökerei.
Visszavághatom csak az utolsó szemet? Mert attól félek hogy elhajlik aztán meg kötözni kell, meg aztán ha csak egy ág fejlődik akkor olyan lesz mintha nem is vágtam volna vissza. Ha meg nagyon visszavágom akkor meg nem tudom mennyire lesz bőséges a virágzás. És most is visszavághatom?
Egy kis tanács a teleltetéshez: ha visszavágod, jövore bokrosodni fog, de késobb lesz virága. Megéri, mert több ágon több virág. Bármilyen mélyen visszavághatod, nem lesz baj. Csak a földdel ne tedd egyenlo a magasságúvá. Az ablak között jó helye lesz, ha fagymentes, s 10 C körüli a hom. Keveset öntözd.
Szia Ensingmo!
Örülök hogy idetaláltál! Ha te Magyarországon laksz, akkor szerintem csak magad gyüjtötte katicákat tudsz szerezni, de szerintem szenzációs ötlet lenne tenyészteni őket és árusitani, ugy mint itt, Kaliforniában. No nekeseredj el a tetveid miatt. Van rá sok jó megoldás, amit más topicban találsz.
A teleltetéshez nem tudok tanácsot adni, de én metszeni azért szoktam főképpen, hogy új oldal hajtásokat hozzon és több virágom legyen.
Nekem is van leanderem bíí. 3 is bííí. Mind a három dugványról van. Az egyik sárga telt a másik az asszem piros a harmadik is sárga. Hallod miszisz, hol vetted a katicákat? Nem a leanderre kellene hála istennek (kop, kop, kop), hanem volt ebben az évben temarim és azon nagyon sokat harcoltam hogy ne vegyék el tőlem a tetük. Figyu és még az lenne hozzátok hogy idén nyáron ültettem egy piros dugványt, gyönyörűen be is gyökerezett magassága elérte a félszeresét az addiginak (mármint a dugványnak(26 cm)), És hogy most egy déli duplaablak közt telel. Ha egyáltalán jó helyen teleltetem akkor márc-ban virágozni fog már vagy csak idősebb korában? És a hajtásvégeket levághatom tavasszal? Csak a legújabb levélpárt.
Üdvözlök Mindenkit! Percekkel ezelőtt regisztráltam magam Nálatok. Kertészféle vagyok, jókora kerttel meg sokféle növénnyel, meg leanderrel is.:-) Feleségem kedvencei, én meg cipelhetem őket a pincébe le-föl. Tavasszal mindig kiültetjük, ősszel meg jókora földlabdát fóliába csomagolva tároljuk. A termései általában tavasz felé, sokszor kiültetés után nyílnak fel, röpítőszőrökkel. Több alkalommal maguktól kikeltek a lehullott és földbekeveredett magvakból.
Szaporításra eddig legjobban a barna sörösüveg vált be (zöld nem), tépett dugványról.
Levéltetek ellen, amikor voltak, Chessel kezeltem, amely megkíméli többek között a katicabogarakat és más hasznos jószágokat.
Mi van lányok, fiuk! Mindenki alszik?
Sajnos nem sikerült a leanderemet megmenteni, de a párja az eredeti helyén maradva minden csúcsán gyönyörüen virázik. Üdv mindenkinek!
Kedves Leanderesek!
EGy vájúban két aprócska, kb 40 cm-es leanderem van, a tőtávolságuk kb 50 cm. Az egyiknek a friss levelei csunyán elkezdtek foltokban száradni és az egész növény kókadt és sárgul, a másiknak viszont semmi baja.
Szedjem szét őket, nehogy a másik is póruljárjom?
Vagy túl közel vannak egymáshoz? Mi lehet a próbléma?
Tud valaki ajánlani valamit?
Sziasztok Leanderesek!
Egy érdekességet szeretnék elmesélni és hátha lesz valaki aki még üzletet is tud belőle csinálni. Szóval nekem is levéltetveim voltak, igaz nem a leanderen, mert az eddig megúszta. Bementem a kertészetiboltba, hogy találjak valamit ellenük és leesett az állam a csudálkozástól, képzeljétek lehetett kapni zacskós katicabogarakat. Vettem is gyorsan egy zacsira valót, ami a leirás szerint 1500 db, bár szerintem nem volt annyi. és szépen rászórtam őket a veszélyeztetett területre. Hát nem édes? Eddig még soha nem hallottam ilyenről! Szerintem magyarországon is nagy keletje lenne. Nem mondom hogy tulságosan katicabarát a tenyésztés, de talán környezetbarátabb mint a vegyszerek. Ja és ne kérdezze senki hogy kell tenyészteni őket, nem tudom.
Még egy, a leirásból azt tanultam, hogy a katicákat napnyugta után kell rátenni a növényre, mert mint észrevettem akkor már nem repülnek és legalább körülnéznek a növényen kaja után.
Szia Éva, köszi a választ. Nem semmit nem találtam a leveleken. Ezért volt nekem is nagyon furcsa. De rendbejött és azóta is bőszen virágzik, kutya baja. :-))
Azt hiszem, valahol errol már volt szó - szóval, levágsz 15-20 cm-es hajtást, olyan nem fásodott, könnyen hajlót. Az alsó leveleket levágod, bedugod a hajtás alját gyökerezteto porba, majd vagy vízbe teszed, vagy mosott homokba, tozegbe elülteted. Ezek legyenek állandóan nedvesek. Ha elkezd hajtani, meggyökeresedett. A vizet azért nem ajánlom, bár az a legegyszerubb dolog, mert elofordul, hogy fertozodik a víz, s elrohad a leander benne.
Levéltetveket nem találtál a leveleken? Attól is hullámosodhatott a szélük vagy ha valami pókhálószerut találtál a hajtásokon, akkor az atka volt, az sem használ a leveleknek. Megelozni nem nagyon tudod ezeket, csak figyelni kell és védekezni.
Levéltetveket nem találtál a leveleken? Attól is hullámosodhatott a szélük vagy ha valami pókhálószerut találtál a hajtásokon, akkor az atka volt, az sem használ a leveleknek. megelozni nem nagyon tudod ezekez, csak figyelni kell és védekezni.
Némi segítséget kérnék...
Van egy szép nagy leanderem, rózsaszín virágokkal csodás illattal. Az idei tavaszon furcsa dolgot vettem észre, a frissen kihajtott levelei furcsán hullámos szélűek, kicsik lettek, és elkezdtek pöndörödni az alsó szirmai. Chinetrinnel lepermeteztem, és ettől rendbe jött, szép virágokat, és új leveleket is hozott. De akkor is érdekel milyen kórság volt ez? Megelőzhető?
Köszi,
Szigmo
vagy büdös az illat?
az a helyzet, hogy szélcsendes estéken kiülni az erkélyünkre az fenséges dolog
nagyon finom fűszeres az illat, nehéz betelni
aztán rágyújtok
mondjuk az se rossz
helló AToM
olvastam a múltkor valamit a különböző teltségű virágokról és az illatokról, de az is lehet,hogy a virág teltsége csak annyiban volt érdekes, hogy mennyire nyomja le őket az eső
az enyémek nem mindig egyformán illatoznak, szoktam is parázni, hogy akkor most mi van?
szerintem menj be egy könyvesboltba és olvasd ki a könyvekből amit a leanderről írnak, ezért nem érdemes megvenni, hátha ott kiderül, hogy van szagtalan változat is, bár mindenképpen érdemes illatosat keresni, mert hihetetlen finom a szag
coold
a gyökerükből csak egy kicsit vágok vissza, csak hogy beleférjenek valami edénybe, és hidegben kevés vízzel telenek át. ahogy jön a jó idő, ki a napra, locsolni kell, és ha már valóban jó az idő, április közepe cca, kiültetem őket a tűző napra. Bírják ezt a tortúrát. Ja, a gödörbe amibe ültetem, rakok egy kis szárított szarvasmarhatrágyát(zsákban árulják), rá egy kis földet és úgy a növényt. Szeptember végén meg jön hogy cserépbe vissza, be csak akkor viszem ha már jön a fagy. Már virágzanak. Nem szabad levágni az elszáradt virágokat, azon lesz a következő évben is a virág. Csak a vékonyka ágakat kell visszavágni.
Maci,
hát erre még nem gondoltam, így elsőre kicsit drasztikusnak tűnik, szóval nem gáz az nekik ha rendszeresen elvesztik gyökerük egy részét?, bár ahogy írtad, hogy jól vannak
milyenek, mekkorák vannak neked?
emlékszem mentünk négy éve portugáliába és baromi nagy lett a szemem mikor az autópálya elválasztója rengeteg hatalmas virágzó leander meg mittuomén mi volt, láthatóan jól érezték magukat ott is
én két marha nagy cserépben tartom őket, igaz műanyag, mikor legutóbb átültettem őket, akkor nem mertem bevállalni az égetett cserepet, így is igen nehezek
vizet meg egy-két vödörrel kapnak naponta melegtől függően
virágzanak már a tieid?
na illatos búcsú
coold
Ha költöztök kertbe, azt javasolom, hogy mikor már nincs fagy, ültesd ki a földbe. Én minden tavasszal kirakom őket, ősszel meg beszedem, a gyökerét vissza lehet vágni egy kicsit hogy a cserépbe vagy dézsába beférjen. Macerás, de úgy vettem észre hogy jobb nekik így. Sokat kell locsolni, ha lehet fúrassatok kutat.
Tavaly voltam Szicíliánláttam teljesen pirosat, narancssárgát, rózsaszínnek kb öt árnyalatát. Lehet hogy egymást porozták be, nem tudom hány alapszín van, de gyönyörűek voltak, és cca 5 m-s volt mindegyik.
Kedves Éva
szóval köszönöm, végül úgyis ez marad, meg ez is volt, most tartok ott, hogy csak elvétve találok már pajzsosokat, nagy móka, különböző kicsavart beállásokat veszek fel az erkélyen, gondolom a járókelők nagy örömére, viszont így újabb és újabb helyeken fedezem fel a dögöket
asszem nincs nagy gáz, hihetetlen mennyiségű bimbó van mind a két növényen, szerintem, most hogy visszajött a meleg néhány nap és illatár
Maci
az egyik fehér, a másik rózsaszín-pirosas, és a sárga irigység esz egy sárga után, hamarosan beszerzés lesz ebből úgy sejtem, helye is lesz mert költözünk kertbe
bár most ideális igazán nekik, mert esőt nem kapnak, viszont süti a nap rendesen
katicás ötletet megnézzük, kösz
még mindig érdekelne, hogy szerintetek hogy szaporodnak, közlekednek a dögök?