Keresés

Részletes keresés

rferi Creative Commons License 2004.04.01 0 0 0
Szagértő ugyan nem vagyok, de pont a mostani Csodakertben (vagy a márciusiban? jaj, de határozott vagyok, de mostanában egyszerre olvasom felváltva a kettőt) van egy jó cikk a magasított ágyásról, keresztmetszet, ilyenek.
Illetve van pár jó tanács a köztes utakra.
Most nincs itt, ezért nem tudok belőle idézni.
Utánanézel, vagy utánanézzek?
Előzmény: csinnnKA (-)
csinnnKA Creative Commons License 2004.04.01 0 0 topiknyitó
Ez az álmom. És most végre megvalósítom!
Lakótelepi- majd panelgyerekként csak nagymamám (pesti, de kertes)házában adatott meg az a luxus, hogy kimenjek a kertbe friss paradicsomot és paprikát szedni a reggelihez. Meg amikor főzés közben azt mondta, hogy
- Eredj, hozz be két szép sárgarépát meg egy pár szál petrezselymet a levesbe!

Most pedig, a panelből kiszabadulva először sorházban laktunk, de tavaly ősszel beköltöztünk egy nagyobb kertesházba, rettenetes(en elhanyagolt) kerttel, ahol majd lesz mit csinálni, amint lesz miből. :-)
Életem párája közölte, hogy kerti és kertészeti ügyekben teljes szabadkezet kapok, ami annyit jelent, hogy majd mindent nekem kell csinálni. De kétségtelen, hogy én akartam a nagy kertet, ő pedig jó férjként bólintott. :-)

A lényeg, hogy első lépésként az előző lakó által már konyhakertként "üzemeltetett" kis területet akarom felfrissíteni és felturbózni.

Lustaságomban és kényelem-szeretemben először is magaságyásra gondoltam (mit szóltok hozzá?), erős, impregnált(?) facuccokkal körbekerítve, köztük kis ösvényként betonkockalapokkal lerakva (mert eső után ezen a területen még napokig bokáig cuppogtam a sárban).
Tennék rá pár köbméter friss termőföldet, kevernék bele szarvasmarhatrágyát.
Vegyszermentes veteményeskertet szeretnék, amennyire ez lehetséges.
Lenne benne paprika, paradicsom, leveszöldség, esetleg kígyóuborka, a kerítésen futna bab... s az egyik sarkában kis fűszernövényes részt különítenék el. Kb. 5x6-os (tehát 30 nm-es) területről van szó, amiből 3 ágyást terveztem, köztük a már említett betonlapos úttal.

Totál amatőrként szívesen fogadnék minden hasznos tanácsot és ötletet (mit mivel ültessek vagy ne ültessek, mi az, amit nem érdemes, mit magról mit inkább palántáról stb.stb.).
Tapasztalatcserére,tanácsadásra várom a téma szakértőit!

________
Utóirat: NEM TUDTOK AJÁNLANI EGY JÓ KERTÉSZT?! :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!