Na itt az alap, amire építkezhetek! A kisház felőli sáv valóban keskenyebb kicsit, mint a többi, a kertész azt mondta, hogy jó lesz a paradicsomnak, mert szélvédett, jobban fog fejlődni és kevésbé fogja megcibálni a szél. A többi 3 "ágyás" teljesen egyforma (bár ez a képről nem jön le igazán). Oda lehet vegyesen pakolászni mindenfélét a kerítés mentén pedig jönnének a kapaszkodók. (Juliska babot vettem, az futó- vagy bokorbab?) Meg vettem borsót és fincsi zöldbabot (amit nagyon szeretünk). Kicsit összevagyok zavarodva a sok szakirodalmat olvasva, mert nem tudom, hogy ezek futnak-e vagy bokornövények, de majd kitalálom. (főként ha segítetek)
Mézontófű!
Inkább csak azért gondoltam, hogy minél gazdagabb legyen a föld (ha már nem lesznek benne ilyen-olyan növényvédelmi vegyszerek).
Mellesleg ezzel a kijelentéseddel komolyan visszavetettél, mert a Bricoban a kertész srác is azt mondta, hogy ha új a föld, akkor az elég jó trágya nélkül is, másrészt, ha egy felturbózott földet tele akarok pakolni magokkal, amiből kis csírák lesznek, meg palánták, "x@rrá ég mindnek a gyökere". (igyekeztem szó szerint idézni)
UBORKA-próbavetés jó 5let, amúgy is félretettem néhány tejfölös-poharat meg kisebb műanyag cserepeket, hátha majd ilyesmihez kellenek, hát akkor használom is, kipróbálom, mennyire termékenyek az ubimagok! :-)
Ez a retek+salátavetés egy sorban annyit jelent, hogy egy retek, egy saláta?!
Egyébként ezeket milyen mélyre és milyen távolságra ülteted? (Sajnos van olyan zacsi, amin nincs se piktogram, se útmutatás ehhez.)
Bricoban vettem 10 palánta epret is, folytontermőt (kiváncsi vagyok a folytontermésére, azért illúzióim nincsenek).
Szomszédasszonyomtól anno másik lakásban szépen átjött az eper, még mi is élveztük a gyümölcsét. De azt azért nem figyeltem meg, hogy mennyire mászik szét... tanácsos körbekeríteni (valamiféle ágyásszegéllyel)?!
Roszics!
Nincs árnyékom, az egész cucc kb. végig a napon van, kivéve délután, amikor a kisház (mi tulajdonképpen fészernek használjuk, bár az előző lakó az anyósának építette, de rájött, hogy kicsi lenne) árnyékot vet rá (vagyis a kert egy részére).
Most akkor ha tűző nap van, akkor a spenótot felejtsem el? (Basszus, vettem 3 zacsit, miért is nem olvastam el figyelmesebben a hozzászólásodat!)
rferi!
FÁTYOLFÓLIA: bajban vagyok vele! Képzeld el, bármennyire is hihetetlen (volt számomra legalábbis), nem tudták sem a Bricoban, sem a Baumaxban, hogy mi az. A Bricoban nagyon vastag nylon-fóliát adtak (végül is vettem belőle 2xfél méteres csíkot, hátha ez is jó valamire, bár szerintem simán letenni a földre, szóval nagyon aláfülledne). A Baumaxban pedig mindenképpen a zöld, vékony madárhálót akarta adni a nőci, és már majdnem megvettem, amikor hozzátette: bár egyáltalán nem biztos abban, hogy ezt keresem, mert sajnos fogalma sincs, mi az a fátyolfólia! Puff neki, így persze nem vettem meg. Dughagymát meg már sehol sem lehet kapni! :-(
Úgyhogy paradicsom mellé való karó, dughagyma és fátyolfólia nélkül maradtam egyelőre.
Van esetleg ötleted, hogy hol kaphatok?! Valahol, ahol a szakeladó esetleg tudja is, hogy mi az! (ha már ugye én nem tudom)
MiSeRaBLe! :-)))
Gratulálok, az enyém még földben sincs! :-/
Na de ma menthetetlenül nekiesek, kézbeveszem végre a dolgokat, az egész napot erre szántam. Már korán megetettem a kis "zsarnokomat", úgyhogy reményeim szerint délig csöndben lesz. Úgyhogy adok magamnak 4 órát délelőtt, aztán egy nagyobb ebédidő és pihenés után ha még kell, akkor 2-3 órát délutánra is!
Ez a zsarnok csodálatos!
:DDD
Szóval: marhatrágya ügyben ugyanarról beszélünk. Én most nem tanácsolnám már kiszórni, kiégeti a terményt. Inkább késő ősszel. Én a hóra szórtam s az szépen olvadáskor a kellő helyre került.
Az a mag, ami januári lejárat még nem dobandó ki, csak 2-esével vesd. Az u orkát még nem szabad, csak másjusban, addig tejfölöspohárban próbáld ki, hogy 3 magból mennyi csírázik ki, mondjuk.
A spenótot illetően: ma vetettem teljes napon van.
Most vetettm: korai salátát+ céklát egy sorban Feri szerint magonként.
Hónapos retek és saláta szintén egy sorban.
S ugyanebbe a sorba mustármagot, mert az idézett könyv szerint kiváló zöldtrágya s kb. 1 hét alatt ki kell, így sorjelzőnek is remek. Mikor megnő aaaztírjaazújság, hogy le kell vágni, de nem kihúzni. Na, ennyi biózás.
Paradicsom és paprika nagyon korai még.
Az én palántácskáim megfáztak a 0 fokban a kis fólia sátorban, pedig annyira igyekeztem.
A többi most kel a sátracskában.
Vethető még a kapor, a rövid tenyészidejű sárgarépa és petrezselem. (Rajta van a tasakaon, hogy mikor szedhető, a piktogrammból kiszámolható.
Jó munkát!
Mézontófű
Mézontófű!
Képzeld el, nem hozott marhatrágyát a kertész.
Azt mondta, hogy utóbb meggondolta: a boltokban kapható "komposztált marhatrágya" tutibb! (Lehet, hogy stikában olvassa a topicot? Kizárt!)
Mellesleg: Te is arról beszélsz, a komposztált az a "szárított"?
Most már csak azt kéne tudnom, hogy ezt elég kiszórni a tetejére, vagy jól össze kell gereblyéznem a földdel? ___________
Köszi, megnéztem a magocskáimat, a kígyóuborka sajna lejárt januárban, de a többi még bőven jó, úgyhogy fel is használom majd őket.
A Gertrud Franck könyvről itt találtam egy cikket, elég érdekes (és bíztató). A Google még felhozott pár linket, leginkább ajánlott irodalomként. A könyv megjelent 78-ban, és ha pontosak az adatok, 83-ban újra kiadták. Az antikváriumban perpill nem lehet kapni! :-/
Pici zsarnokom vasárnap volt 4 hónapos, ma viszont megkapta doktornénitől a szokásos szülinapi ajándékát: a havi oltásadagját (ez alkalommal két oltást két combba... volt is bömbike üzemmód). Ha holnapra nem lázasodik be, akkor azt hiszem, gond nélkül túléltük. Ma kb. fél-háromnegyed órával növelte meg a szokásos délutáni raplis-periódusát, ennyi belefért! :-)
De a kedvenc és legfrissebb (4 hónaposkori) fotója: itt van!
RFeri!
Fátyolfóliát így gondoltam, igen, köszi! :-)
Az egyesével kiszórás remek 5-let.
Kérdeztem a fiúkat, hogy sok pajort találtak-e az eredeti földben (a tavalyi paradicsomok kiásásakor stb.). Azt mondták, hogy nagyon szép tiszta volt a föld. Hát, nem tudom, hogy ezt csak úgy mondták-e vagy tényleg az volt. Majd megtudom! :-)
Roszics!
Tényleg nem könnyű átlátni, de elég szimpi a "vetésforgód", úgyhogy engedelmeddel kinyomtatom és lekoppintom! :-)
A fertőtlenítésről most csak annyit, hogy kicsit olyan ez, mint a szűzlány első éjszakája gumi nélkül: reszkírozok, hátha megúszom. Nagyon biot akarok, mert hogy a 4 hónapos Dancsikám 2 hónap múlva már ebből fog csócsálni (remélem!). Ha pechem van, és tényleg mindent szétzabálnak a föld(ben)lakók, akkor jövőre "bekeményítek" én is, és valszleg az általad javasolt arany középutat választom! :-)
PALÁNTÁZÁS: a Baumaxban most tizesével elég olcsón (270 píz?) vannak paradicsom és paprika palánták. Lehet már ezeket? Vagy április első hete még elég rizikós (váratlan fagy stb.)?! Mikor kell ezeket a palántákat elültetni a szabad földben???
Ja, és mit értessz az alatt, hogy "petrezselymet is ledughatod"???
Veszek egy csokor petruskát a pejacon, szálaira szedem, és mondjuk 4-5 cm távolságban szépen ledugdosom őket a földbe?! (Mert nekem ez így értendő... bár lehet, hogy megint nagy baromságot kérdeztem. Ez esetben bocsesz!)
Nekem az egész konyhakertem tömény napsütés, valahogy nem sok árnyék akad. Akkor ez most azt jelenti, hogy a SPENÓT-ot kb. felejtsem is el? (Tyű, pedig de kajálná nyáron a Kisherceg.) Úgy vagyok vele, hogy ami nem jó 5let, vagy kicsi az esélye, vagy macerás stb., abba most így első nekifutásra, kezdőként nem szaladnék bele. Jó lenne egy kis sikerélmény, úgyhogy akármilyen önző, mocskos szempont: legalább valamelyest BIZTOS-ra szeretnék menni! :-)
Nu... holnap megtámadom a BRICO-t (meg tán a Baumaxot is), aztán ha vasárnap-hétfőn kész a kertecském, akkor lefotózom nektek, jó? :-)
Egyébként kész lett a konyhakert földmunkája.
Hát... nem olyan csinos, mint szerettem volna, de asszem, eléggé célszerű, és ami nagyon látszik rajta: magokért és palántákért kiált! :-)
(Én pedig nem hagyom sokáig üvöltözni.)
Sziasztok!
4 éve költöztünk kertes házba (a szülőházat leszámítva) és három éve túrom a kertet.A talajfertőtlenítésről annyit, hogy első évben bióztam és a kukacok nagyon szépen köszönték a bioretket, de nekem már nem jutott belőle, csak a levele. Itt is, mint mindenben az arany középút ajánlott. Azóta vetés előtt jól begereblyézem a fertőtlenítő port. Sokkal egészségesebb enni az általad mértékkel vegyszerezett zöldséget, mint megvenni a piacon a 2 kilós répát, vagy retkeket, mivel a biódat megette a féreg.
csinnnKA,
Jó ötletenek tartom, ha előre megtervezed az ágyásokat. Nálam ez úgy megy, hogy háromszor megrajzolom a kertet, a három rajz három időt jelent. Az első fázis a korai cuccok:retek,spenót,kifejtőborsó,saláta,zöldhagyma.
2. ezek helyére:zöldbab,paradicsom,paprika,brokkoli(sosem sikerült) 3. bab után: borsó újra, pari, paprika után spenót, saláta tavaszra, retek ha még kikel. Ezek mellett vannak a folyamatos hely igénylők:sóska,póréhagyma,zeller, répa,metélőhagyma,petrezselyem, fokhagyma(tavasszal zölden a salátára isteni).
Tudom nem könnyő átlátni ezeket, meg + a társítások, de majd bele fogsz jönni, ahogy én is, meg más is. És akkor még a fűszerekről nem is beszéltünk.
a már letisztázott (és fóliázott!) retek magokon és dughagymákon kívül mit ültessek már most, április elején?
ha akarsz zöldborsót, saláta palántát, sóka, esetleg még spenót(árnyékba), répa (retekkel együtt)
--- ja igen, és a már említett kérdés: mit érdemes maggal és mit érdemes piacon vett palántával
amit palántázni kell:paradicsom, paprika, lehet saláta, zeller, és a petrezselymet is ledughatod.Biztos van még más is,de nálam ezek vannak.
csá
A fátyolfóliát a két hosszanti szélén én kövekkel, vagy ha van hely, és elég széles fóliát kapok az ágyáshoz, akkor földdel fogatom le, de úgy, hogy előtte felemelem a fóliát, hogy laza legyen, és elférjen alatta a növény.Ahogy nő, azért még majd kell később is lazítani rajta.
A retket én -mivel elég nagy magja van- egyesével szoktam kiporciózni a vetési sorba.Simán lehet 5 centis közökben elszórni.Ezáltal az egyelést (ritkítást) megtakarítom, egy zacsiból lesz vagy ötszáz retek.Még a szomszédokat is ellátod majd vele.
Még egy tanács, amire a biogazdák felszisszennek:ha ennyire új ott minden, esetleg nem ártana egy talajfertőtlenítés, mert a férges retek és zöldhagyma rendkívül lehangoló ám!
Erre gazdaboltban kell keresni valami rövid hatóidejű szert.Az élelmezés egészségügyi időt kell nézni rajta.Két hétnél nem lehet hosszabb, mert a retek gyorsan nő, és a végén nem tudjátok enni.
Persze ez csak akkor kell, ha a talajásáskor, vagy forgatáskor sok pajort,lótetüt és egyéb férgeket találtok.A földigiliszta jó, azt ne akard kiirtani! Akkor a magas ágyásos nyavalyákat nem küldöm el.Egyébként az áprilisiban van.
Csinnnka!
A kertésszel a marhatrágyát beszéld alaposan meg. A fűápolás topikba a fiúk (azt hiszem jószerivel ők) már kilométereket írtak a marhatrágya és a lótetű összefüggéséről.
Én szárított marhatrágyát használok, inkább. Kapható.
A magok tasakján rá van írva, hogy meddig jók.
Szakirodalomnak: Öngyógyító kiskert (jaj istenem nem jut eszembe a szerzőnő, Gertrud Franck talán)
Onnan vettem az ötleteket. Nagyon egyszerűen van leírva.
Ajánlom az antikvárium.hu-t, nekem bejött. Jó régi kis zsebkönyveket lehet rendelni.
Köszönöm a sok jó 5letet!
Jaj, annyira belelkesítettetek! :-))))
(Pedig már nagyon kéne mennem aludni, mert trónörökös reggel kíméletlenül ébreszt.)
RFeri!
Agro fátyolfólia --- jegyezve! :-)
Ezt csak simán ráterítem (esetleg 1-2 kővel lefogatom)??? Vagy mit kell vele csinálni?
Gondolom a meleg meg a pára biztosítása miatt kell, ugye?
Aszta, de amatőr vagyok: a dughagymáról egész életemben azt hittem, hogy vöröshagyma lesz belőle. (Nem is értettem, miért javasolta CAC, tán poénból?)
De a zöldhagyma fincsi, szeretjük, egészséges, és hétvégén (ha nincs vendégség) jól be lehet belőle lakmározni.
Egy fontos szakmai kérdés: tavaly nyáron vásárolt magok még jók idén? (Mert hogy ezt sem tudom, de költözés előtt annyira eszelősen lelkes voltam, hogy én kis hülye azt hittem, majd beköltözünk és én nekiesek a kertnek... hát azért a ház valamivel előbbrevaló volt, meg a kicsomagolás, szóval tavasz lett az őszből, és vannak zöldségmagjaim, pl. retek is van.)
Roszics!
Beszéltem egy kertésszel, aki holnap jön ki segíteni: "kitakarítja" a régi konyhakertet, kiszed belőle minden mocsadékot, aztán az egészet felássa (felszántja? vmi kis munkagépet emlegetett). Aztán meg hoz 4 köbméter földet (mert hogy a hátsó konyhakerten kívül a bejárat mellett is szeretnék valami frisset és kulturáltat, és kitaláltam, hogy csinálunk oda egy szép kis sziklakertet, szóval 1 köbméter föld oda lesz). Meg hoz szarvasmarhatrágyát, és trágyáz meg boronál, meg kialakítja a "sírhantokat"... ja, mert hogy magaságyás nem lesz, azt mondta, egyszerűen nem szokás és nem praktikus. Választhattam, hogy ágyásdomb legyen vagy hagyományos kis konyhakerti veteményes.
Köszi az 5letet az antikváriumokkal... akcióba lendülök! ;-)
Mézontófű!
Ahhoz képest, hogy (még ha lelkes is, de) amatőr vagy, elég profin és gazdagon állítottad össze az "étlapot".
Igen, a növénytársítással már én is foglalkoztam, pár napja mindent levadászok az internetről, amit csak lehet ebben a témakörben.
Erre jutottam:
Paradicsom — karalábéval
Paprika — zöldborsóval
Uborka — céklával vagy babbal
Bab — salátával vagy zellerrel
Káposzta — zellerrel (NE: fokhagyma, vöröshagyma!)
Zöldborsó — kaporral, sárgarépával, káposztafélékkel, karalábéval, retekkel
Retek — bokorbab, borsó, sárgarépa, káposztafélék, petrezselyem, spenót, paradicsom (NE:uborka!) Mi a véleményetek, tapasztalatotok ezekről?!?!?
CAC!
Köszi, ez már módszertannak is egész jól hangzik, ezen az "ösvényen" már el tudok indulni.
Még azt mondjátok meg nekem, hogy
--- kell-e várnom (esetleg egy-két hetet) arra, hogy a föld kicsit tömörüljön?
--- ha nem, akkor a már letisztázott (és fóliázott!) retek magokon és dughagymákon kívül mit ültessek már most, április elején?
--- ja igen, és a már említett kérdés: mit érdemes maggal és mit érdemes piacon vett palántával?
KINYOMTATLAK BENNETEKET, HOGY KÉZNÉL LEGYETEK AZ ELSŐ KAPAVÁGÁSOK UTÁN! (melyre talán már szombaton sor kerül! majd lefotózom, jó?) :-)
Addig is köszönök mindent, és ha bármi hasznos vagy fontos dolog eszetekbe jut, kérlek mondjátok (nem is beszélve a feltett kérdéseimről), mert egyébként az a helyzet, hogy ezen az igencsak elemi szinten az ember még kérdezni sem nagyon tud mit. (Illetve végül is tudtam.)
Na, legjobb, ha megyek aludni, mert 6 óra múlva itt lesz a kertész (aki megadja nekem a kezdő löketet)! :-)
Igen,a retket magról vetjük és most van az ideje.Veszel egy tasak vetőmagot a magboltban,felásol a kertedből egy méteres csíkot,simára gereblyézed.A gereblye nyelével húzol két 2cm mély árkot egymástól 35..40 cm-re és ebbe mintha sót szórnál beleszórod a retekmagot.Ha jól beosztod 10..12 m hosszú sorra elég egy tasak.Ezután kézzel finoman visszatemeted az árkokat,meglocsolod mindennap hogy mindig nedves legyen.Ha kikelt és már akkora hogy meg lehet fogni,ki kell egyelni. Kb 5..6 cm-enként meghagysz egyet,a többit kitépkeded.Ezután már csak locsolni és ha gazosodik kapálni kell.
A hagymadugás is ilyen egyszerű:veszel negyedkiló dughagymát,egy méteres csíkot felásol a kertből,simára gereblyézed.Két ujjad közé csippentve ledugdosod a dughagymát kb 2 cm mélyre,arra ügyelj hogy mindíg a gyökeres vége kerüljön lefelé.A sortávolság itt is 35..40 cm és kb 12..15 cm-enként ledugdosod,végül meglocsolod.Hagymát érdemes most is és egy hónap múlva még dugni,így sokáig lesz zöldhagymád.
üdv:cac424
Szia Csinnnka!
Szóval az én álmom is hasonló. És az ősszel nekiláttam. Nekem a téglalap alak tetszett..
1. ágyás: 90x180 cm - fűszerek
metélőpetrezselyem, évelő borsikafű, oregánó, kapor ezt vetem majd most
50cm ut
2.ágyás: középen áttelelő spenót, a széleken fokhagyma és vöröshagyma valamint ősszel vetett petrezselyem és sárgarépa, ha lejött a spenót késői káposzta kerül
50 cm út
3. ágyás
középen áttelelő spenót, széleken fokhagyma és vöröshagyma ősszel vetve, melléjük a héten kerül a fejes saláta+cékla vegyesen, ha le termett a spenót, akkor uborka kerül középre
4. ágyás
középen 2 hete vetett spenót, saláta és retek egy sorban vegyesen, széleken fokhagyma és vöröshagyma, saláta után zöldbab
A következő 3 ágyás tavasszal duggatott hagymák , spenót, korai káposzta, karalábé(ezek most kelnek a pici sátorban. Paradicsom, s paprika, zeller, hogy ki ne felejtsem.
Régi kiskönyvem szerint a paradicsom és a zeller riasztó növények, hasonlóan a körömvirághoz és a büdöskéhez a Te képeden is mintha ezt látnám.
Szélekre körömvirág, levendula és büdöske kerül...
Eddig jutottam, egyelőre.
Ha lesz erőm teszem majd képeket, most még csúnya, mert kicsit görbére sikerül az ágyás szegély, majd kiigazítják a növények.
De én csak lekes amatőr vagyok, nem értek ám hozzá.
De vágyam egy régi parasztkert kialakítása, kicsiben, természetesen.
most vettem drazsírozott retket a Lónyai utca elején (vagy végén?). lenne néhány tanácsom, hátha segít:
vegyél kertészkedős könyvet, de ne a méregdrága képekkel teli Mr kurt johannson john livinger mary bronsons által írott remekeket, hanem antikváriumból 200 ft-ért, ami használható is (levonva az íráskor aktuális baromságokat, a szocreál mindent áthatott).
nem tudom érdemes-e megemelned az ágyásokat, a későbbi művelést biztosan nem könnyíti meg. nálam az udvar végében 10x3 méteres konyhakert előtt húzodik végig egy kis füvesített domb ami a veteményes felé impregnált cuccokkal van lezárva (mondjuk úgy, hosszában félbevágva a domb)és ez takarja, ha valakit zavarna, hogy az udvarom nem egy golf vagy focipálya, hanem hasznos hely.
ha már retket vetsz, célszerű mellé korai répa, v.petrezselyem magot is szórni, mert a retek korán előbújik és jelzi a sort, ha elfogy ott lesz a helyén az új zöldség.
amit még javasolok az a paradicsom és a paprika,metélő petrezselyem, sóska,spenót(?) saláta
üdv
Alig valami kapható drazsírozottban!
Ezt ne vedd annyira komolyan!Ez olyan tévés marhaság, hogy rádsózzák a jó drága magokat.
Sima csávázott magokat veszel, elszórod, azt nőjön.
Retekre vegyél viszont AGRO FÁTYOLFÓLIÁT.
Egyszerűen elképesztően jó lesz!Tapasztalat.
A retket magról? (lehet, hogy neked 1értelmű, bocsi)
Egyébként ilyeneket sem tudok pl, hogy milyen fajta zöldségekben kapható drazsírozott mag (azt már tudom, hogy ilyet kell venni). Annyira gáz ennyire amatőrnek lenni! :-))))))))))))
Köszi a tippet!!! :-*
Ha utánanéznél, egyszerűbb lenne az életem, mert akkor csak megmondanám Embörnek, hogy melyik számot vegye meg. (Én a kisbabám mellől nem nagyon tudok kimozdulni, még egy nyüves újságárushoz sem... főként, mivel nincs a közelben.)
Szagértő ugyan nem vagyok, de pont a mostani Csodakertben (vagy a márciusiban? jaj, de határozott vagyok, de mostanában egyszerre olvasom felváltva a kettőt) van egy jó cikk a magasított ágyásról, keresztmetszet, ilyenek.
Illetve van pár jó tanács a köztes utakra.
Most nincs itt, ezért nem tudok belőle idézni.
Utánanézel, vagy utánanézzek?
Ez az álmom. És most végre megvalósítom!
Lakótelepi- majd panelgyerekként csak nagymamám (pesti, de kertes)házában adatott meg az a luxus, hogy kimenjek a kertbe friss paradicsomot és paprikát szedni a reggelihez. Meg amikor főzés közben azt mondta, hogy
- Eredj, hozz be két szép sárgarépát meg egy pár szál petrezselymet a levesbe!
Most pedig, a panelből kiszabadulva először sorházban laktunk, de tavaly ősszel beköltöztünk egy nagyobb kertesházba, rettenetes(en elhanyagolt) kerttel, ahol majd lesz mit csinálni, amint lesz miből. :-)
Életem párája közölte, hogy kerti és kertészeti ügyekben teljes szabadkezet kapok, ami annyit jelent, hogy majd mindent nekem kell csinálni. De kétségtelen, hogy én akartam a nagy kertet, ő pedig jó férjként bólintott. :-)
A lényeg, hogy első lépésként az előző lakó által már konyhakertként "üzemeltetett" kis területet akarom felfrissíteni és felturbózni.
Lustaságomban és kényelem-szeretemben először is magaságyásra gondoltam (mit szóltok hozzá?), erős, impregnált(?) facuccokkal körbekerítve, köztük kis ösvényként betonkockalapokkal lerakva (mert eső után ezen a területen még napokig bokáig cuppogtam a sárban).
Tennék rá pár köbméter friss termőföldet, kevernék bele szarvasmarhatrágyát.
Vegyszermentes veteményeskertet szeretnék, amennyire ez lehetséges.
Lenne benne paprika, paradicsom, leveszöldség, esetleg kígyóuborka, a kerítésen futna bab... s az egyik sarkában kis fűszernövényes részt különítenék el. Kb. 5x6-os (tehát 30 nm-es) területről van szó, amiből 3 ágyást terveztem, köztük a már említett betonlapos úttal.
Totál amatőrként szívesen fogadnék minden hasznos tanácsot és ötletet (mit mivel ültessek vagy ne ültessek, mi az, amit nem érdemes, mit magról mit inkább palántáról stb.stb.).
Tapasztalatcserére,tanácsadásra várom a téma szakértőit!
________
Utóirat: NEM TUDTOK AJÁNLANI EGY JÓ KERTÉSZT?! :-)