Köszi a tanácsokat!
Mellesleg ma rájuk néztem! A fólia alatt már komoly kis levélkék fejlődtek, minden rendben, gyönyörűek, növögetnek. A nemfóliás szabad részeken most dugják ki icipici fejüket a növénykék! Annyira izgulok, hogy mi lesz ebből az egészből, nem is hittem volna, hogy tényleg ennyire izgalmas lesz számomra!
Jó, hogy a retkeket 5 cm-enként vetettem, mert úgy nézem, tényleg nem nagyon kell egyelni (bezzeg a salátát!).
egy hét külföld után hazatérve volt látnivaló a kertben. gondolom a sok esőtől 30 centis sóska és spenót dzsungel fogadott (meg gaz), a saláta pedig befejesedett az üveg alatt. két évig csak sírtunk az eső után, most örüljünk neki.
most kell pétisózni a füvet, legalább nem ég ki.
viszont az új-zélandi spenót még mindig nem bújt elő. :-(
A sok eső valóban káros lehet, főleg ha nem homoktalajon gazdálkodsz (a fényképeid alapján nem azon). De ahhoz nagyon sok eső, és kedvezőtlen (cuppogós-ragacsos-sáros) talaj kell, hogy tönkremenjenek a növénykéid.
Ha a fólia alatt nagyon bepárásodna a levegő,érdemes kicsit megnyitni, hogy szellőzzön, mert ha a föld is csurom víz és a fólia alatti levegő is tömör pára, minden adott a rothadáshoz (persze ha a fólia tényleg olyan szuper légáteresztő, meg minden, akkor nem biztos, hogy erre szükség van).
A nagy özönvízben már 3 napja nem voltam hátul!
Pedig a konyhakertemet szép lassan beborítja a közelében lévő hatalmas fűzfa összes lehulló virága! :-(
Azon gondolkoztam, hogy veszek a Baumaxban a paradicsom, illetve paprika palántából. Bent az áruházban gyönyörűen mutattak. Nagyon szép, erősek voltak. Gondoltam hátra megyek, szétnézek a kinti részen is. Tele volt növényekkel. Volt köztük paprika, meg paradicsom palánta is. Csak éppen abszolút lekonyult állapotban... Valszeg nem bírná a kinti időt még ez a palánta. Hát így nem vettem palántát a Baumaxban.
Lehet, hogy hülye vagyok és túlaggódom magam, de...
ez a rengeteg sok eső nem fog ártani a csíráinknak?! :-O
Úgy értem: nem tudnak kirohadni vagy ilyesmi?! :-(
Ó! Ennek naggggyon örülök, mert már a vége felé igazi lelkiismeretfurdalásom volt, hogy izélgetlek titeket ezzel a fóliával.AMennyit rohangásztatok érte......
A gazdabolt.hu-n, műanyagfólia/fólia alatt találod részletesen, 2*10 méteres, 955 forint. Bár én nem itt vettem, de ez ua. a fólia, mint amiről beszéltem.
Olyan anyga, ami vékonyan keresztbe - kasul szőtt szálakból áll, kicsit hasonlít a " varrónők által használt közbélésre" átereszti a vizet, és a fényt. Zacskóba vettem, tán 2m*8m volt, de erre nem emlékszem. Az Obiba láttam szintén fátyolfólia néven olyat, hogy sok-sok luk volt a fólián, de épp akkor nem vettem, most meg nem kapok. A lényeg, hogy mikor a mag a földben van, lazán letakarom vele, a széleken rögzítem földdel, vagy kővel, és ahogy nől a növény, ezt az anyagot emeli magával. Tartja a nedvességet, ami az aprómagvaknál rendkívül fontos, nem cserepesedik a talaj, puha porhanyós marad, a szél nem szárítja ki, és ami a legfontosabb, hogy a macskák sem tudják kikaparni a puha porhanyós földet. Saláta, répa, retek, zöldség, szóval a borsónál apróbbak ez alatt vannak.
Lassan minden földbe kerül. Bár, van még hely a kertben bőven. Vettem poréhagyma magot is. Kiváncsi vagyok mi lesz belőle. Megjegyzem nekem a sárgarápa, meg egyéb ilyen magvak ,,túl kicsik", nem igazán tudom jól vetni őket, túl sűrűn rakom le.
Tegnap eldugványoztam a dughagymáimat (szombaton az uccsó percben kaptunk a piacon). Ha vége lesz az özönvíznek, akkor a korai sárgarépát is elvetem, és akkor fullra tele lesz a veteményes.
Esőben nincs hiány, remélem, hogy a köv. 3 nap tényleg olyan napos lesz, ahogy a méterlógatók ígérték! :-)
Levéltrágyaként kell annyi belőle mert így közvetlenül hasznosodik,beöntözve több kell.
Kéthetenként 10 liter vízbe tegyél fél decit belőle,jól keverd össze és valami spriccelős flakonnal permetezd a levelekre amennyit lehet,a maradékkal öntözd meg a kertet.
A bodobácstól nem kell félni,nem csíp,nem rug,nem harap és nem bántja a növényeket sem.Úgy tudom korhadó szerves anyagokat eszik,afféle takarítószemélyzet.
A sonkával vigyázz mert hízlal aztán majd rosszul esik lehajolni kiegyelni a retket.
Köszi! :-*
Ránéztire valami kerti poloskának látszik, kérdés, hogy bántja-e a zöldségeimet, növényeimet? :-)
FIÚK-LÁNYOK, SEGÍTSETEK!
Vettem levéltrágyát, aztán jól rá is van írva, hogy 5 lityi kell hozzá egy hektárra! Noooormális, Maaargit?! Most tényleg osszam vissza, hogy ha egy hektárra 5 lityi kell, akkor mennyi kell az én kb. 30 nm-nyi kiskertemre?!
Jó vicc, én meg elkezdeni nem tudtam azért, mert esett! :-)
Aztán tegnap nekiduráltam magam, semmi mással nem foglalkoztam, és megcsináltam egyszuszra. Most meg nyögöm a zizomlázat! :-)
Miket vetsz/vetettél?
Ja, cukkini...
mindenképpen érdemes 1-2 bokrot (palántát) ültedned vmelyik sarokba majd. trágya és víz az istene, viszont nyáron dögmelegben letépsz egy 25centis példányt, felkarikázod, kevés olivaolajon megpirítod, amikor átfordítod, a másik felére rányomatsz egy kevés tejfölös mustáros cuccot, tekersz rá kevés borsot, és kész a vacsi. a második adag után (ha nem fér el egyszerre) a serpenyőben maradt anyagra ráütsz két tojást, és még az embered is jól fog lakni.
a másik modja a "tökfőzelékes" kaja, azt is imádom.
bocs az OFF-ért, de ha már veteményezünk élvezzük is kicsit
Feri!
Mutatnám: Róla van szó! Róla van szó?! (Figyelem! Egyúttal megtekinthető a bizonyíték arra/arról, hogy az égegyadta világon semmi nincs ráírva, hogy mi a túró ez! :-)
Cac!
Köszi a leírásokat, asszem veszek ilyen lombtrágyát. (Simán így kell kérni/keresni?)
Te figyi... azé' ettől még BIO maradok!? :-))))
Nagyon ügyes vagy hogy egy nap alatt végeztél a vetéssel.10..12 nap múlva kikel a vetés,csak a nap süssön.
A paprika alatt megtrágyázhatsz ha mindenképpen most akarsz trágyázni.Nem égeti meg a gyökerét mert a trágyát be kell ásni és ezáltal mélyre leforgatod a földbe.
A lombtrágya koncentrált folyadék,literes flakonban árulják,600..800 Ft attól függ milyet veszel. 10 liter vízhez általában 1 kupaknyit kell adni és permetszerűen a levelekre juttatni kb kéthetenként.Öntözni is gondolom kéthetenként ajánlott,szerintem várd meg amíg kikelnek,és csak utána mert addig nincs a növénynek felülete ami felszívja és csak kárbavész.Ne vidd túlzásba,csak amennyit a flakonon írnak,mert a túltrágyázás sem jó.A növényeknek könnyen felvehető táplálék,aszály idején és gyenge földben van nagy jelentősége.Tavaly az aszályban akkora cukkiniket termeltem,hogy a szomszéd csak nézte irígykedve,mert az övé 2 méterrel arrább feleakkora volt.
Vigyázz,tűző napon és 25°C felett nem szabad hogy öntözővíz vagy tápoldat kerüljön a zöld növényekre,ilyenkor hajnalban vagy este lehet öntözni.Ha tudsz esővizet gyüjteni azzal öntözz.
Ügyelj a vetésforgóra,hogy minden évben máshova kerüljenek a kertedben a növények.
Csinálj komposztot és minden zöld dolgot,krumplihéjat,lenyírt füvet,stb oda dobálj be.Legegyszerűbb ha leversz négy karót egymástól 100..120 cm-re és körülkeríted drótkerítéssel vagy árulnak hasonló műanyaghálót is.Ne fedd le,hadd süsse a nap,áztassa az eső és szellőzzön.
Nem akartalak sértegetni,nem tudtam hogy ilyen tájékozott vagy.
Azaz!
Megtaláltátok a jó fóliát, és tényleg van olyan kiszerelés, hogy nincs ráírva semmi, de bontsd ki, lehet benne begyűrve egy ismertető.
A vízáteresztés érdekes lesz, mert ha rálocsolsz vizet, lehet, hogy gömbökben lefut róla de akkor is átereszti a vizet, csak az eső másképp esik, vagy mia fene??Meg a locsolóvíz is...
A veteményesre kiteheted, megakadályozza, hogy a földből kipárologjon a víz, de ha esik, az azért belemegy.Körben le kell fogatni, mert elviszi a szél.Kis kupacokban szórj a szélére földet.Olyan 30-50 centinként.Kicsit buggyosra kell hagyni, hogy tudjon emelkedni, amikor emelné a növényke.
A KOCKA EL VAN VETVE... tegnap elvetettem a súlykot... vagyis a magokat! Ennek következtében ma reggel alig tudtam kikecmeregni az ágyból (hihi, "nem szokta a cigány a szántást").
Asszem, elég jó lett, legügyesebben a retekkel meg a borsóval tudtam elbánna, sacc/kb. tartani tudtam a követési távolságot, szerintem ott nagyon sokat nem kell majd egyelnem.
Nem úgy a zellernél (ha kikel egyáltalán)... hogy annak milyen apró-semmilyense magja van! :-O
Szóval vetettem:
- hónapos retket
- tavaszi jégcsapretket
- fejessalátát
- borsót
- spenótot
- petrezselymet
- kaprot
- zellert
- 2 kis sor nyárvégi répát
(De hagytam 3 kis sornyi helyet a koranyárinak... csak még magot nem vettem hozzá.)
Embör -szegény- tegnap bejárta Tolnát-Baranyát, de dughagyma már sehol sincs! Brühühűűű! :-(
FÁTYOLFÓLIA: még mindig ezen görcsölünk. Vett valamit, amire azt mondták az ottani elárusítók, hogy ez az! Nagyon érdekes anyag, olyasmi, mintha vatta-textil-papír meg nemtommi keveréke lenne. Leginkább a vékony-puha papírabroszokra emlékeztet, majdnem kicsit papírzsebkendő jellege van. Még nem bontottam ki, ezt csak a zacsin keresztül (több rétegben látva) állapítottam meg. Mindenesetre, egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy ezen az anyagot átmegy a víz.
A képen ez az anyag van virágágyásra ráterítve, félig felhajtva. És nincs rajta SEMMILYEN FELIRAT! :-O
Vettetek Ti már bármit is az életben, amire semmi nem volt ráírva?! Becsszó lefotózom és megmutatom (scannerem nincs). Se neve, se az, hogy mi van a tasakban... megáll az eszem!
Asszem, le kéne tesztelnem, hogy átmegy-e rajta a víz... bár azt nemtom letesztelni, hogy vajh átmegy-e rajta a napfény?!
Mindenesetre, a csajszi nagy határozottsággal bizonygatta, hogy ez bizony a fátyolfólia. Embör meg megkérdezte tőle: "De akkor miért nincs ráírva?"
Na, ennyi! :-)
Roszics!
"a levéltrágyázás tényleg jó, akár locsolhatsz is vele, ha mégsem, lesz trágyázás.
" Hogy-hogy locsolhatok is vele? Miért, ez valami folyadék?! :-O
(Ne felejtsétek el, hogy egy kertészeti analfabétával van dolgotok, akinek -bocsi, de- mindent meg kell magyarázni, meg a szájába kell rágni.)
PAPRIKA ALÁ MARHATRÁGYA: hát az a helyzet, hogy ahová majd a paprikát szánom ültetni, oda most fejessalátát és retket vetettem. Ha ezeket leszüreteltem, még akkor sem késő beleásni a marhatrágyát? Mert akkor részemről rendben... majd ráveszem apát egy kis májusi kertészkedésre.
(Csak azon aggódok, hogy akkor megint a frissen trágyázott földbe kerülne a paprika-palánta... nem égeti szét a gyökerét?) Vagy mi legyen? A korai répának üresen meghagyott fél ágyást trágyázzam be, és ültessem oda majd a paprikapalántákat? (Hisz van még egy teljes hosszú üres sorom az egyik ágyásban, oda is mehet majd a tavaszi répa, tehát végső soron át tudom variálni, direkt hagytam ki egy üres hosszúsort -eredetileg persze a hagymának szántam-, meg egy fél ágyást.)
Jaj, annyira szeretném, ha ebből az egészből lenne valami! Most olyan hihetetlennek és kilátástalannak tűnik az egész! :-(
Cac!
Kösz a tanácsokat, ha elárulod, hogy a lombtrágya mire jó, vagyis van-e jelentősége, értelme mostanság kiszórni, akkor beszerzem (hogy kapjon valamit az a főd)! :-)
Ezt csak rá kell szórnom a tetejére? Vagy most már várjam meg, amíg kibújnak a balánták?
Ja és köszönöm a linkeket is! (DE: ne sérts meg, csak nem képzeled, hogy nem olvastam el már minden bötűjét? A topicnyitóban is onnan -Édenkertből- vettem a kis veteményes kert fotóját.) :-)