Így van Spoli és én már 20 fokban Líbiában is fáztam. Ennek oka volt, hogy a fázást nem az alacsony hőmérséklet adta, hanem az érzést a hőingadozás váltotta ki a nappali 35 és 37 fok után.
van sárga színű fajuk is, de a bibéje valamennyinek sárga és ebben van a drága fűszer anyag ami egyben sárga festőanyag is! Ez a sáfránysárga szín, a sziromlevelei pedig főleg lilák, fehérek és sárga fajaik is vannak.
A következő három képen Modica kisváros Szent György bazilikájának homlokzatát láthatjátok.
A bazilika és a történelmi belváros fenn van az UNESCO az emberiség kulturális örökségének a listáján.
A bazilika, ősi, 1150-es alapítású, mégis egy földrengés után, jelenlegi külső díszítését 1613 és 1693 között nyerte el (belül tele van jóval korábbi műkincsekkel). Klikk a képekre és részleteiben láthatjátok. (saját fotok)
A legértékesebbek természetesen nem a kerti sáfrányok hanem a védett vadon növő sáfrány fajok.
Magyarországon is vannak ritka, védett vad sáfrányfajok. (Előbb tévedtem, mert a fajok egy része valóban tavaszi virágzású, másik része őszi).
Itt Sziciliában él 5 sáfrányfaj, a közülük a legritkább a Sziciliai sáfrány magyarul Crocus siculus, ez ritkaság és a szigeten kívül a faj a világon sehol másutt nem fordul elő.
Arról lehet megismerni, hogy igen apró és a teljes növény magassága nem éri el az 50 centimétert. A Nebrodi hegységben sikerült is lefotóznom a kis gyönyörűséget.
Mutatom, láthatjátok, hogy az egész növény nem látszik ki a magas hegyi tavaszi rövid fűből sem, úgy kellett a füvet a fotozáshoz félrehajtogatnom. :
Ezt csak azért válaszolom meg, mert amit ide nem tudok feltenni, azt a vcs új topikjában megtudom tenni, és pár képet tettem be, éppen ehhez illőket! :-D