a növényeknek egy bizonyos hullámhosszú (kék és piros) fény kell, a spektrum többi része haszontalan. A Tungsram és az Osram mintaboltokban kapható ilyen fénycső. Ez a legjobb megoldás, direkt erre a célra készültek. A fényük lilás.
Szia, szerintem fotós fórumban is érdemes lenne megmutatni. Én nem igazán ismerem ezt a fajta lámpát, de az adataiból ítélve és mivel nem termel hőt, ezért stúdióban jól használható állandó fényű lámpának.
Lenne egy-két kérdésem, mert nemsokára nekikezdek a magvetésnek, sajnos kevés időm van :(.
Korábban írtam, hogy van egy polcom, 2-2 kompakt fénycsövem. Eredetileg körbe akartam burkolni fényvisszaverővel a polcot, viszont a szellőzést nem nagyon tudom megoldani pc ventilátorral.
Két megoldáson gondolkozom:
- Maradnék a körbeburkolásnál, napközben így maradna a polc, estére pedig kinyitnám szellőzni. Két kérdés vetődik fel ez esetben, hogy a növényeknek így jó-e, másrészt nem tudom, hogy a fénycsövek foglalatát mennyire zavarja a pára.
- Másik megoldásnak azt találtam ki, hogy csak három oldalról burkolnám le fényvisszaverővel, elöl pedig nyitva hagynám. Itt az a kérdés merül fel bennem, hogy így elegendő-e a fény a növényeknek. Mellesleg mivel a szobában helyezném el a polcot, lehet, hogy kissé zavarna a kiáramló lilás fény.
Még azon is gondolkodtam, hogy elég-e hogy a CFLeket belógatom a növények felé, felülre a polc tetejére pedig fényvisszaverőt ragasztok (vagy marad a fehér fémfesték alap), vagy pedig kellene valami búra-szerűséget applikálnom a fénycsövek felé?
Egy barátomat érdekelheti,de ennyit nem fog rá áldozni,mert ennyiért teljes spektrumú ledes lámpát lehet venni és ebből nagyon hiányzik a kék a növényeknek. Próbáld meg feltenni valami hirdetési oldalra,hátha valaki jelentkezik rá. Én tudom,hogy ez egy drága lámpa újonnan.
Csak egy darab van . Idős fotós barátomé ö kért meg az eladásra . Használva csak műteremben volt egy keresett . 80000Ft lenne +esetleg a szállítás . De esetleg csere is érdekelhet . Képeket a hétvégén tudo készíteni .Email címem nyilvános .
Szép napot ! Eladó egy LG sulpfur Plasma lámpa . Használva nem sokat volt szép megkímélt állapotban van . Műszaki adatok :
Kén Plazma lámpa
Az LG Electronics-kén plazma lámpa PSH0731B 4500K, 730W-1db kén plazma lámpa megfelelő 3-4db 400W HPS / fém-halogén lámpának. A lámpa nem termel hőt, mint HPS és fém-halogén lámpák. 730W 4500K - 90-95% hatásfok .
Őrült ütemben nőnek a növénykéim a ledek alatt,mást még nem próbáltam,így nincs összehasonlítási alapom. De például a menta virágba borult. Csináltam pár képet,ja és az eper is virágzik. Ezért itt volt az ideje készíteni neki egy vertikális tartót,nem lett szép,de remélem jó lesz.
Köszi a tippet. Én is rendeltem egy ilyen kompaktfénycsövet. Kipróbálom, ha beválik esetleg veszek még. Értek valamit a LED-ekhez, de macerás, francnak van ideje meló mellett hűtést csinálni nekik, meg tápegységet... Ha pedig mindent veszek a LED-ezéshez, akkor meg elég drága mulatság. Egyenlőre éljen a kompaktfénycső! :)
kondenzátor, meg gyújtó....khhm nekem már ez is sok. Az én képességem odáig terjed.hogy kicserélem a fénycsövet. De azt hogy milyet kellene bele venni az már nem megy. De ahogy elnézem nem olcsó mulatság.
Láttam olyant, melyre kifejezetten ráírták, hogy betehető. Én az e-bayen vettem 60cm-est, de nincs ráírva, ezért a kondenzátort, és a fojtót ki fogom szedni. A gyújtó helyére teszek egy biztosítékot.
Ha nem lennék lusta, már kész lenne. :)
Láttam a Weben magyar eladónál is, de nem növényekhez készítettet.
A fénycső olcsóbb, itthon kapható, biztos nem kell átalakítani, az üzemeltetése kb 2x többe kerül, mint az azonos teljesítményű LED-é.
Vannak itt, akik ebben nálam sokkal járatosabbak. Várd meg, lehet kiigazítanak, vagy adnak jobb ötletet.
Persze. Jobb mint a semmi. Esetleg lehet cserélni a csövet olyanra, mely direkt növényekhez készültek. Vagy, ha a méret lehetővé teszi LED csövek is beszerezhetőek.
Sziasztok. Van régi ,garázsban használt neonvilágításom,vagy lámpám (?) 2 vagy 3 fénycső való bele. Ezeket fel tudom használni a palánták megvilágításához?
Egyetlen db. 8000 kelvines kompakt fénycsövet használtunk és alufólia árnyékolást a chilipalántákhoz. Amíg ki nem keltek, a kellő hőfokot az akváriumvilágítás biztosította. Úgy értem, hogy tálcástól ráraktam az elültetett magokat. Ezzel megvolt remélhetőleg a 30 fok. Nem mértem. Kelés után az ablakba kerültek, említett fénycső rásegítéssel. Felnyurgulás ellen elég volt, már egyszer át kellett ültetni őket. Most kicsit nagyobbacska elbomló cserépben vannak, később mennek ki az üvegházba. Még korai lenne kiköltöztetni őket, hideg van rájuk éjjel. A fénycsövet már levettük róluk, mostmár bírják ki ezt a 2-3 hetet. Szétültetés után túlságosan nagy lenne a bevilágítandó terület. Persze figyelni kell. Ha szükséges, akkor újra előkerül a növénylámpa-alufólia kombó. Szükség esetén van kettő.