http://www.origo.hu/sport/jegkorong/20111218-magyarroman-himnuszbotrany-egy-csikszeredai-hokimeccsen.html Romániában alaposan felborzolta a kedélyeket, hogy az Euro Ice-hockey Challenge elnevezésű csíkszeredai jégkorongtorna pénteki román-magyar mérkőzése előtt a román válogatott - többségükben magyar nemzetiségű - tagjai némán hallgatták végig a román himnuszt, viszont a magyar csapattal együtt énekelték a magyar himnuszt, és a mérkőzés végén elénekelték a székely himnuszt is, amely spontán módon tört fel a lelátókon. - Én azt mondom, jól tették a fiúk, büszke vagyok rájuk!
Talán a szloták nyelvtörvényt túlzásnak tartották, másra én sem emlékszem. Általában rálicitálnak azokra, akiktől még érthető valamennyire, ha morcosak ránk, itt is volt olyan olvtárs, aki már a BLASZ III.-ba akarta benevezni az OB1-ből a székely hokisokat, miután kirúgatta a válogatottból. Tom Skinnert és Tánczos Barnát mindenesetre hamar beelőzték, ők még a sajtójelentéseket tanulmányozzák a hírek szerint (gondolom, pár év múlva végeznek is vele).
Az eredeti szövegtől eltérően énekelte a román nemzeti himnuszt Marcel Pavel énekes kedden este, a Románia-Franciaország labdarúgó-mérkőzés előtt, a nemrég elkészült bukaresti Nemzeti Arénában. Pavelt és a Román Labdarúgó Szövetséget öt-öt ezer lejes pénzbírsággal büntették, mivel a nemzeti himnuszt csak a törvény által megszabott formában lehet eljátszani vagy elénekelni.
Sajnos én sem lepődtem meg. Akkor már sokkal inkább meglepődnék, ha egy ilyen ügyben a magyarok mellé állnának, vagy mellettük keresnének érveket. De nem, az istennek nem, száz éve nem.
Leszögezhetjük, hogy a baloldali olvtársak szerint ezek a fiúk, nem igazi magyarok, nem is igazi románok, de szégyen, hogy nem énekelték az oláh himnuszt, holott nem oláhok, viszont miért önérzetesek, mikor csicskásnak lenni sokkal jobb. Hát ennyi. Mint mindig. És ennek a szervilis, megalázkodó ("dugajtok meg cigányok, oláhok, tótok, mert bűnös vagyok) viselkedésnek, míg ki nem halnak nem lesz vége.
Nem nem tudnám elénekelni a román himnuszt,de meg lehet tanulni
Lófaxot! Mint alább irtam a román himnuszt még a románok sem tudják végig. Hivatalos román ünnepeken, és most kapaszkodj meg, lejátszóról megy a himnusz mindig!
"Nem tudsz szöveget értelmezni? Leírtam: Az olimpia szabályait a NOB alkotja, (és alkalmazza az adott időben,) nem az amerikaiak!"
Én interpretálom jobban.
Te azt írtad, kizárták őket.
Nem zárták ki őket - kizáratták őket.
A te interpretálásodban a cselekmény elkövetése után azonnal kizárták őket, amely arra utal, hogy az amerikai csapatvezetés döntött így. Ez nem igaz. Ők nem kívántak először ezzel kapcsolatban tenni egészen addig, ameddig a NOB oda nem szólt, hogy amennyiben nem zárják ki őket, akkor a NOB az amerikai csapat egésze ellen hoz szankciókat.
Ezután "zárták ki" az érintetteket.
Tehát nem azonnal és nem önként és dalolva. Megkésve és presszió alatt.
"Ha valaki válogatott behívót kap és nem jelenik meg, akkor simán mondhatja hogy 'ő nem érzi magát románnak' a román szövetség évekre elmeszelheti a játéktól, ilyenkor a klubjában sem játszhat."
Ez nem így van, ilyenért nem meszelhetik ki a klubjából. Nem kötelező elfogadni a válogatott meghívót. Sok példa volt már rá, hogy egy válogatottól visszavonult játékosnak rágta a fülét a kapitány, de hiába, elpötyögtetett a klubjában.
Nem nem tudnám elénekelni a román himnuszt,de meg lehet tanulni
És bizony sok esetben békitő hatású lehet népek között, csak egy kis lépés,mint mondták
Nem tudom más nemzetekkel hogy vannak, vagyunk, de úgy tűnik mi mindenkit utálunk, aztán csodálkozunk hogy minket is utálnak,főleg a környező országokban
Bizonyára egyik sincs "kőbe vésve", se a Sony , se a román himnusz éneklése nincs benne a szeződésbe,de vannak alapvető dolgok amik "magátol értetődnek"
A székely tudja hogy román himnuszt kell énekelni, visszautasithatja nyilván a válogatottságot
Ez ebben a formában nem igaz.
Ha valaki válogatott behívót kap és nem jelenik meg, akkor simán mondhatja hogy 'ő nem érzi magát románnak' a román szövetség évekre elmeszelheti a játéktól, ilyenkor a klubjában sem játszhat.
Ezért rossz a példád.
Nem értelek azért benneteket
Tudom hiába minden példa
Annak az országnak a himnuszát éneklem akinek dicsőséget akarok hozni
És mér akarok neki dicsőséget? Mert az a hazám, a táplálóm, az ad kenyeret pénzt "védelmet" stb.
Alapesetben igen.
De mi legyen mondjuk Charlie-val? Évekig volt a magyar válogatott legjobbja, pedig Kubában született.
Ugyanígy Puyol meg Xavi is katalán zászlóval ugrált mikor a spanyolokkal nyertek.
Jelenleg az a helyzete, hogy a székelyekkel felálló válogatott megverte a románoknak a magyart, és ez sem elég, hanem ezzel problémáznak hogy nem éneklik a himnuszt. EZT nem lehet elvárni.
Bizonyára egyik sincs "kőbe vésve", se a Sony , se a román himnusz éneklése nincs benne a szeződésbe,de vannak alapvető dolgok amik "magátol értetődnek"
A székely tudja hogy román himnuszt kell énekelni, visszautasithatja nyilván a válogatottságot
Ugyanigy dönthet a melós is melyik céghez megy melózni
Mintha iilyen csapatoknak is lenne saját himuszuk/rigmusuk, indulójuk
Mi is lenne ha egyik játékos a másik csapat indulóját fújná, mert pl, az unokatestvére abban játszik?
Gondolom ha a fradi tábor közepén megjelenne valaki újpest vagy mtk sállal szinekel énekelve, jól elvernék
Miért is? Pedig fradista, csak a haverja az Újpestben focizik
Nem értelek azért benneteket
Tudom hiába minden példa
Annak az országnak a himnuszát éneklem akinek dicsőséget akarok hozni
És mér akarok neki dicsőséget? Mert az a hazám, a táplálóm, az ad kenyeret pénzt "védelmet" stb.
Ez igy illik
Van még olyan a világban hogy "illik", bár egyre kevesebb
Egy sportember sosem hagyja az ellenfelét nyerni, függetlenül ún. magasabb szempontoktól. Nincs magasabb szempont, mint mindent megtenni a győzelemért. Játszottál már valamilyen meccset életedben?