Március 17-i szlovákiai kirándulásunk első állomása Tornagörgő /Hrhov/ volt,ahol a római katolikus templom 1500-ban épült egy korábbi helyén. Később bővítették és átépítették.A 17.század elején építették az erődfalait.
No, ez az, ami mellett minden évben elmegyek (utasként), de a sietős út miatt még soha nem láttam részleteiben (egészében is általában már sötétedés után). Talán jövőre...
Ha már szóba került Edelény,akkor megemlitem hogy Márc. 15-én én meg ide zarándokoltam el. (többek között)
Ha már itt voltam,természetesen megnéztem a "régi templomot"-is,sajnos csak kivűlről:
A kastéllyal kapcsolatban meg csak annyit emlitenék meg,hogy bár itt a neten mindenfelé az olvasható,hogy az épület tavasztól részlegesen látogatható lesz,a helyszinen látottak alapján biztosra vehető,hogy oda túrista még jó ideig nem teheti be a lábát.
A helyi Security-s emberkével beszélgettem erről,és ő azt mondta,hogy jó ha jövő tavaszra nyitják meg a kastélyparkot,az épületet meg talán még akkor sem. :(
A "rokontopik" jól mutatja,hogy kis szervezéssel és nagy akarattal sikerül egy jó kirándulást összehozni. Próbáljunk meg talán egy őszi időpontot!Az útvonalat befolyásolhatja a távolság.Talán két-három lehetőség közül lenne jó választani.
Edelény szépül,de egyelőre csak kívülről szemlélhető. :(
Örülök, hogy mások is valamilyen rendszer szerint szervezik az útjaikat.
Egyszer azért jó lenne egy közös túrát összehozni - mondjuk éppen az északi részek felé (Kurityán, Rudabánya, Ózd-Szentsimon, Edelény, ami kapásból beugrik), telekocsival. Persze az sem jó, ha túl sokat vállal be az ember egy napra, mert "elcsapja a gyomrát"...
Könnyű megtalálni a gyönyörűséges romokat.Igaz,nincsenek jelzések,útmutatók.
A falu határától kis kanyarokkal egyenes út vezet odáig. /A korábban belinkelt topikon található kép rólunk,amint elindultunk./ Ha autóval mész,mindenképp hagyd a kiinduló pontnál!A helyiek persze azt mondták,hogy bátran menjünk azzal,de kételyeink támadtak.
Szerencsére!Ugyanis a mellékelt fotón látható patakocskán nemigen tudtunk volna vele átmenni.Meg aztán az a kényelmes 20-30 perces séta igazán jólesett mindannyiunknak a friss levegőn. Könnyű terep,csak az útra hajló ágakra kell kicsit figyelni.
Kíváncsian várom,neked is olyannyira elnyeri-e tetszésedet,mint a mienket.
Bár efelől nincs kétségem,mert igazi ínyencnek tűnsz. :)
Csatlakozom az ünnepi hosszú hétvégén középkori templomoknál járt fórum-társakhoz.
1. Bár talán az egyik legismertebb, mintha még nem került volna szóba: a jáki bencés apátsági templom. Éppen felújítás alatt áll; az állványzat sokat ront a fényképezési lehetőségeken.
Ünnepi /2012.március 15./ kirándulásunk első állomása Cserépvár volt. A vár alapos tanulmányozása mellett természetesen a megmaradt kápolna és a későbarokk kútház is