3-4 et szerintem simán,nekem 3 tojó van 1 kakashoz.Hallottam már 7-1 arányról is.Hogy mi az ideális passz, de kb az 1 3-5 max szerintem.Bár ez csak az én véleményem.
magyarul: 2 kakasom maradt, amivel nem tudok mit kezdeni, bár az egyik karácsonykor megsütve az ünnepi asztalra kerül.1 bakhoz mennyi tojót lehet tenni?
Konkrétan a pulyka hogy meddíg azt nem tudom,de a szomszéban van eg 18 éves kecske (bár ő már sűrűn jár dokihoz mert reumás,ez nem vicc)meg egy 18 éves gúnár.Gondolom 10-et pulykeszik is biztos elvannak attól is függ hogy mennyi E betűt esznek... :)
Estleg próbálkozhatsz még rókacspdával. (illetve nyest/görény méretűvel) . Ha helyet talál valahol a dög, nehéz megszabadulni tőle. Kb egy hónapja hozzánk is beköltözött a padlásra egy. Aggódtam én is, de a kutya szabadon van és az nem bántja a madaraim... .
Aztán nemrégiben megtaláltuk a nyest tetemet az út mellett. Elütötték :)
Azt szeretném megkérdezni, hogy kb fél éves, 4kg körüli bronz tojóért és 7kg-os kakasért mennyit Ft-ot lehet elkérni?
És úgy tűnik feladom a pulykázást én is :( . Még csak második éve csinálom, és neveltem pár csibét, mondván majd eladom amíg kicsik.... . Első évben el is ment jó részük. Most meg a nyakamon maradtak. Kb 20-25 darabot szerettem volna eladni..... . És így sajnos nincs értelme. Még van belőlük 9 tojó meg 4 kakas.
Tudjátok még az a szomorú, hogy bár falun élek, van hogy egyes szomszédok átjárnak a kert végébe és belesnek, hogy tyúkot és pulykát lássanak, pedig kertes házban laknak..... . Azért a családot meghagyom, mert színesítik az udvart és kedvelem őket. Élnek ameddig élnek.
Azt tudja valaki, hogy nomál körülmények között meddig élnek?
Van fent egy Kaukázisim,de miután nem vagyunk folyamat a telken,hanem napi 2x felmegyek sajna láncon van mert meglépett már 2x.Nem beszélve arról hogy a kis mocsok 9 madaramat nyírt ki idén.És még a ragadozóktól félek.. :)
Valszeg kipróbálom a világításos okosságot időkapcsolóval. Kösz.!
Nem tudom, mennyire beltenyésztett. Szomszédtól kaptam őket, cserébe gyöngyiket adtam neki. Az övéi is folyamatos döglésben voltak, míg nem mondtam neki, hogy szerintem gilisztások, mert nagyon csúnya soványok voltak. Adtam is neki féreghajtó port, odaadta nekik, és láss csodát, megállt a hullás. De neki azóta összeszedték magukat, elég szépek már. Csak a bolond anyósa levágta a szárnyukat meg farktollukat, volt olyan pulykusz is, amelyiknek belenyírt a szárnyába szegénynek. Szóval nem értem én ezt. Direkt vetettem csemegehagymát, ami nem fejesedik, csak zöldje van. Ezt adogattam nekik oda, imádták. A zöld kaprot is szerették, míg volt, meg sok cukkinit, tököt vágtam nekik oda. Na meg sok csemege tengerit, míg jó tejes volt. Szerették kifele csipkedni a csőből. Most lúdhúrt meg csicsóka szárát és levelét kapnak zöldként. A szomszéd meg csak tengeridarát ad nekik, meg leszarja nagy ívből őket, se jolovit, se almaecet, se akvastin, se futor, se zeolit, semmi... meg hát ez a toll levágás... nah mindegy. Szerintem ha nomád körülmények között tartanám őket, mint régen, hiszen parasztpulykák, simán jobban ellennének, mint így, hogy már a seggüket is szinte kinyalja az ember...
Sziasztok!
Szerintetek ivarérett felnőtt pulykáknak,libáknak nyest ,görény nekimegy?A patkányoknak rakok ki 'ajándékot' télire ha esetleg megjelennek.A japikat,tyúkokat el tudom rakni tuti helyre ahova nem tudnak beásni,de a libák meg a pulykeszok azok már nagyon nagyok,olyan helyem nincs egyenlőre ahova a kis mpcslok ne tudnának bemenni.Emiatt kérdezem!Köszi!
Ismerősömnek van vietnámi, hát amit megeszik, meg amit foglalkozol vele, egy normál disznó többet ér...
A pulykák lehet alapból rossz vérvonal, azért is nőnek rosszul. Sok előzetes dolog lehet h miért ilyenek, nem pont a tartás módja. Lehet rossz az anyag azon a nagyon jó tartás se segít sokat. Ilyen idősen azért egy pulyka már 2-3 kg kellene legyen. Persze ha nem vmi beltenyésztett. Nekem volt beltenyésztett pártól tojás.. hát fele akkora volt mint egy vele egykorú rendes egyedek.
Jobbulást. Mi tunyogon lakunk,nem matolcson :D amennyi tápot ezek megettek meg terményt, már rüffenniük kellene. A héten csinálok róluk képet és teszek fel megint. A vadkacsuszok már szépek. Valaki vietnami malac ügyben tud tanácsot adni? Érdemes foglalkozni velük? Milyen hamar nőnek meg? Mennyir babrásak?
Na ha javult az csak jóó! Én beteg lettem, ma se holnap se megyek matolcsra. A tápokba nem kell külön ízfokozó, az csak + pénz lenne. Ezek a madarak(tyúk, liba, kacsa, pulkya stb) amúgy sem az ízt, hanem a kinézetet és a szem méretét veszik elsődlegesen figyelembe, ezért is felesleges ilyennel kísérletezni. Itt inkább a túlzott szója etetés a gond, és a takarmányok túl hamar való feldolgozása, amitől a vegyszerek nem biztos hogy lebomlanak időben.
Ha ráírják a gyógyszert akkor van is benne. Persze, hogy hat-e és milyen mennyiségben az már más dolog.
Arany J. u. 45. alatt lakok. Azóta nem volt elhullás, doki így mondta, testtömegüket nem tudom, hogy mérjem meg őket? Sacc/kb.-ra se merek alapozni. A doki és a táposok szerint is ez a gyógyszeres/nem gyógyszeres táp olyan, hogy vagy van benne vagy nincs. Mert hát ráírnak minden szépet és jót és sokszor köze sincs a valósághoz az összetételének. Tele nyomják étvágyfokozóval meg jobb nem is tudni, mivel. Kokcidiózis ellen vannak kezelve, elvileg jó a pulykahimlőre is, ha azuk van a dudorok miatt. Mert doki kérdezte,hogy kifakadt-e a dudor, de nem fakad, hanem a gyógyszer óta lohad szépen lefelé. Élénkebbek lettek, remélem már hízni is fognak.
Én is azt kérdeztem h milyen gyógyszer van a tápon :)
Húúh 1 mokkás kanál 1 liter vízbe? az már nagyon tömény! Én azt minimum 8 literbe tenném. De persze az orvos jobban tudja, főleg ha tudja hogy mi van ráírva. Test tömeg kg-ra kell mérni a gyógyszert. Sztem a használati utasítást olvasd el, ne az orvosra alapozz. Ezen kívül milyen betegség ellen is akarod gyógyszerezni? Gyógyszeres táp mellé gyógyszert adni veszélyes dolog. A 2 gyógyszer együtt már toxikus lehet. (nem biztos, de én nem kísérleteznék) 1-2 nap várakozási idő nem biztos, hogy elég, hogy az előző gyógyszer kiürüljön a szervezetből.
Holnap v holnap után megyünk matolcsra. Ha adsz egy címet leugrok és meglesem személyesen. A trisulmix helyett én inkább neo-te-solt vettem volna, nekem jobban be vált mint a trisulmix. Az már más kérdés, hogy himlőre jó-e a kénvegyület, vagy sem!
Már vannak fent képek róluk, de a hétvégén csinálok újabb képeket és felteszem. Mostmár szépen látszik a vadkacsákon is, hogy ki melyik nembe tartozik. Az őshonos gácsérom meg gyönyörű! (elfogult vagyok ). És a libák, amilyen esetlenek... :D a gyöngyik meg a nagy kakast is megkergetik. Bábolnai tápot kaptak régebben, most nagisz-osat vettem, ma pedig friss tengerit daráltunk és vettem hozzá koncentrátumot. 5 napig trisulmix-es vizet kapnak. Remélem meggyógyulnak a gyagyás pulykák. A szemes terményt nem nagyon szeretik, most a kacsák-libák is átszoktak a darára. Naponta ki vannak engedve az udvarra, de a vadkacsák nagyon próbálgatják a szárnyukat. Egy fél óra után maguktól bemennek a helyükre. A gyöngyiket ki se merem engedni, ők maradnak a kifutójukban, a jégháló alatt. Nem akarom levágni a szárnytollukat. Szomszéd öreg néni levágta a pulykák szárnytollait, hát szegények mindenhogy kinéznek, csak pulykának nem :( Én inkább jégháló alatt tartom őket, de igazi pulyka-gyöngyi kinézetük van. (nah persze a pulykák nagyon nyurgák, remélem erőre kapnak és összeszedik magukat még a hideg beállta előtt.) Sose küszködtem még ennyit baromfikkal, mint ezekkel a paraszt pulykákkal.
Remélem, meggyógyulnak a pulykáid! Jó lehet, ha annyi helyed van a portán, hogy kacsát, libát, gyöngyöst stb. is tudsz tartani. Elhiszem, hogy sok örömöt lelsz bennük. Rakhatnál fel képeket róluk, hogy gyönyörködhessünk bennük. Nem mondom, hogy nem vagyok kicsit irígy, de inkább örülök ha ilyen farmról hallok.