Keresés

Részletes keresés

dys-cus Creative Commons License 2013.04.15 0 0 474

Ja! :o))

Előzmény: Mono SE (473)
Mono SE Creative Commons License 2013.04.15 -1 1 473

"A pénzt inkább egy jó hanszóróra költsétek..."

...hogy tisztán halljátok, mekkora xar az eleje... :Đ

Előzmény: dys-cus (472)
dys-cus Creative Commons License 2013.04.15 0 0 472

Én is köszönök mindent Krizsi családnak, és munkatársainak. De azért Krizsi ne feledd: a kereskedők túlszárított kínai babbal árasztották el az országot, amiben a nagy hőhatás miatt a csírázási enzimek tönkre mentek, így a babázás nem éri el célját, és ha a feltámadásig is főzöd az ilyen babot, akkor is kemény marad. Vegyél a piacon nénitől, bácsitól magyar babot. Én speciel kimondottan jól éáreztem magam, pedig sofőr voltam...

Nagyon tetszett M. István és Béla előadása is. De talán a legjobb program a mérés volt. Sok DIY-er (dájer) nem tud mérni, sőt megkockáztatom nincs tisztában a Bode diagrammal, a fázis fogalmával, vagy esetleg a dB mibenlétével. Sajnos az is kiderült a mérés során, hogy a RIAA-m 4%-ot torzít. Ez sajna a zaj miatt van, mert a mérő rencer a zaj komponensekkel is számol. Ez akkor derült ki, mikor a mélyfrekis összetevőket kizártuk a számolásból. Így azért jó volt már az eredmény.  Az is igaz, hogy itthon én mást mértem, mert egyből elkezdtem kutatni a hiba mibenlétére, de nem jöttem rá. Úgyhogy még rugózok rajkta, viszont az is igaz, hogy sokan hallgatták utána a kütyüm, nem hallották torznak. A RIAA görbém 0,5 dB-en belül követte az előírást, eltérés leginkább a két végen volt. Mindenesetre volt olyan durva hiba is, valamelyik RIAA-n, hogy +-3dB eltérés volt az ideális RIAA görbétől. Már azt hittük, hogy hangszín szabályzó van benne. :o)) A baj ezzel az, hogy a gazdája ezt a hangzást szokta meg, és így egy korrekt megépítésű kütyü hangját szegényes, lapos, meg még egy két hasonló jelzővel illeti, vagy ahogy mondani szoktuk fikázza.

A hallgatási próbákon kiderült, hogy az én 40 Ohmos DL103-as piköpömhöz tekert trafóm a Supexhez nem válik be, mert az lesöntöli a kis (ha jólemléxem 4 Ohm) ellenállásával a mély hangokat, s ezért testetlen a hagkép, olyan fogfúráshoz hasonló érzést vált ki az emberből. Zsolt szobájában  az is megerősítést nyert számomra, hogy ha valaki zenét akar hallgatni, akkor az kizárólagosan csakis régifajta multibites (14-16-18) dacot hallgasson, mert ezek a mai sigma-delta technológiák sz@rnak sem jók. Tipikus digitítiszben szenvednek. Az egész 24bit meg óversamling, meg minden ilyen hülyeség parasztvakítás. Az átlag hangminőséggel egészen meg lettem volna elégedve, ha lett volna egy rendes hangfal. A legjobb hanxóró az minden féleképpen a 2000 Ft-os 30 éves filipsz doboz volt, annak szép testes, sima hangja volt. Ez alatt volt egy nagylépéssel a Gleden, és a Kaláka. A gledenen javítani nem lehet, az egy kis szoba hangfal az ő korlátaival, mindenesetre kis torzítással zenél, a kis hangtömegeket nagyon szépen lehozza. Volt ott egy ugyanolyan másik ghangfal is, ami viszont teljesen másképp szólt. A gazdija azt mondta: máshol van az X frekvencia, mint a Zsoltién. Ennek ellenére majd szívinfraktust kaptam, mikor egy hozzáértő elkezdte magyarázni, hogy azért szól másképpen, mert nem ugyan olyan minőségű kábel van a két szóróban. Szóval azért vannak még téveszmék.

Én a Kalákához hozzányúlnék. Tudom fontos volt az érzékenység, de én mégis annak rovására a közép és magas szekció arányát csökkenteném 1,5-2 dB-el. A hangja simább lenne, a basszusa relatíve többnek érződne.

Nagyon szépek a Rezonátoros dobozok. Gratula az asztalos munkához, tényleg szép, sokan azt hitték több topicban is, hogy gyári. Csak zenét ne kéne hallgatni rajtuk. Ezek a hangfalak alkalmatlanok hifi találkozón való zenehallgatásra. A nevükhöz híven tényleg rezonálnak minden frekvencián. Borzalmas. Ha igaz az a tény, hogy a rezonálás a mély szekciót javítja, akkoer a konstruktőr helyében én 3 utas hangfalban gondolkodnék: Basszus 150Hz-ig aztán hagy rezegjen a rezo doboz, ha ez annyira tetszik, de az e feletti frekiket rendes kimerevített dobozból sugároznám. Talán így jobb lenne, habár továbbra sem értem, hogy ha egy x energiát lesugárzó hangszórót egy szárított s felfújt disznóhólyagba teszem, akkor a kettőnek az energia tartalma mitől nő, és miért pont a mélyfrekik irányában. Ez az energiamegmaradás törvényének megcsúfolása. :o( Sajnos több fajta hanxóró nem volt. Bízzunk abban, hogy M István prototípus hangszórója sorozatban gyártható lessz, és kifejleszti a legalább 1kHz-ig sugárzó 25 centis mélysugárzót is, aminek a rezonancia frekvenciája 28-30Hz lessz. Az érzékenység meg legalább 90dB. Kedves topic társaim! Én mindig azt hangoztatom, hogy a megjelenő hangzás 85%-ért a hangfal felelős. A maradék 15 az összes többi, de aabból a 15ből az előfok, forrás, végfok kb egyenlőn osztozik, s marad 3% a woodoo-ra, azaz a kábel, hálózat, alátámasztás, demagnetizálás stb.-re. Ebből azt akarom leszűrni, hogy tök felesleges karvastagságú drága hálózati kábelt vagy 50 rugóért alátámasztó csodakövet venni, ha a hangszóró úgy szar, ahogy van. A pénzt inkább egy jó hanszóróra költsétek, aztán cseréljétek ki a végfokban a kimenőtrafót dyscus félére, és meglássátok lessz megnyugvás a lelkekben hangügyileg. Legalább egy olyan hangszóró átvitelt és impedanciát hozzatok össze, mint az én hibrid rencerem az új középmagas-tweeter rendszerrel. Felteszem méréseit, ha sikerül.

Megjegyzés: A zöld vonal a BASS reflex nyílás sugárzása.

Jolida Creative Commons License 2013.04.14 0 0 471

Klang Reso-ja.

Előzmény: tibtiborkaba_new (468)
big-dewil Creative Commons License 2013.04.14 0 0 470

nem wextettünk semmit... )))

Előzmény: dzogcsen (469)
dzogcsen Creative Commons License 2013.04.14 0 0 469

Köszönet Krizsinek és családjának a remek rendezésért és az osztájon felüli kajákért! Most jött vissza a netem, nem tudtam előbb írni.

tibtiborkaba_new Creative Commons License 2013.04.14 -1 0 468

Mi ez a kis pofás háromlábú hangszóró? Valami Philips szélessávú?

Nagyon szép.

Előzmény: n.andras (465)
gabocza1 Creative Commons License 2013.04.14 0 0 467

Na mérünk, de mit? 

Megvan...:)

gabocza1 Creative Commons License 2013.04.14 0 0 466

Kicsit sokan voltunk, de ez jó jel, jól éreztem magam, annak ellenére, hogy nem vagyok "csöves"...:)

A hangról természetesen nem mondok véleményt, az nem az én reszortom..

Itt csak egy töredék...:)

Gabika, a legfontosabb személy!:) (elnézést, a belenyúlásért!)

A Doktor Úr!

Pedig, ez egyértelmű...:)

n.andras Creative Commons License 2013.04.14 0 0 465

n.andras Creative Commons License 2013.04.14 0 0 464

Köszönöm Krizsi!

Ismét nagyon jó volt:-) 

Törölt nick Creative Commons License 2013.04.13 0 0 463

T.Krizsi, én is köszönöm, felejthetetlen élmény volt :)

big-dewil Creative Commons License 2013.04.13 0 0 462

Isteni wolt a kaja, a cuccok is kitettek magukért, egy kettöt kiwéwe.

Hallottam egy érdekes potirol, kár, h az uj hangxoro csak 15-ös és 86dB-s.

Gondolom ti is jobban örülnétek egy 98dB-nek...

Köxi Krizsicsalád! )))

decca Creative Commons License 2013.04.12 0 0 461

Ha sikerül jól megszervezni, én is elviszem a lemezjátszóm (Lenco újratöltve + MicrSeiki MA505 + Supex újratöltve).

Előzmény: krizsi_l (456)
Jolida Creative Commons License 2013.04.12 0 0 460

Április. :-)

Előzmény: dys-cus (459)
dys-cus Creative Commons License 2013.04.12 0 0 459

Hónap lessz?

krizsi_l Creative Commons License 2013.04.12 0 0 458

Igen a többi stimmel

Előzmény: new_dualcs5000 (457)
new_dualcs5000 Creative Commons License 2013.04.12 0 0 457

Krizsi!

nyilván 2013-at akartál írni a tali időpontjára, ugye? :)

oksa

--remélem a hely stb. stimmel...

Előzmény: krizsi_l (441)
krizsi_l Creative Commons License 2013.04.02 0 0 456

Lassan alakul a 2013 évi triódás találkozó résztvevőinek névsora és a hozott technikák összetétele.

A résztvevők névsora, az, hogy honnét jönnek, mi az elérhetőségük a mellékelt excel táblában. Ez hasznosítani tudjátok az hatékonyabb autózás érdekében.

Pillanatnyilag a tetőtéri nagy helységgel együtt 4 komplett lánc van alakulóban. Az eddigi felhozatal:

Teljes láncot hoz:

-          Bodnár Zsolt: 300B SE nanocristal kimenőkkel, Shigaraki klón CD futómű, 1541S2 DAC DHT kimenettel, kábelek, Gleden hangsugárzó

-          Kovács István: Neiro utánépítés, Voyd Valdi futómű RB250 karral, Ortofon Rondo Bronze PU, M7 utánépítés E88CC csövekkel, DIY MC trafó, nagyméretű 2 utas monitor

Erősítők: Nagy Béla 300B SE, Krizsány László 211SE; Nagy Sándor szeparált tápos 300b PP

Futómű: Németh András átépített L75 AT33, Krizsány László diy futómű, Micro Seiki MA707 kar, retip Supex SD900

Phono, előfok: Nagy Béla #26 előfok, saját tervezésű phono C3g és D3a csövekkel; Krizsány László DC csatolt M7 után építés, Szentiványi Kálmán M7 után építés ?, Sajtos Attila 6H30 line

Trafó: Nagy Béla Paravicini MC3, Barta Ottó saját készítésű, Szentiványi Kálmán saját készítés

Hangsugárzó: Heisz Ádám Reso

Magnó: Szentiványi Kálmán Nagra IV + QGB ?

DAC: Barta Ottó Tau Ceti 24bit 196kHz

Méréstechnika: Nagy Béla: pc alapú spectrum analizátoros összeállítás, Pfaff Gábor Audio Precision System One Portable.

A találkozón meghallgatható lesz a hazai, blues zenét játszó, Message együttessel ( http://www.messagetheband.hu/ ) a múlt évben készült felvétel. Ez csöves mikrofonokkal, csöves Telefunken magnóval készült, AAA LP-t nyomtak belőle a németországi Pallas Groupnál (http://www.pallas-group.de/vinyl-01.php) 180g-os formátumban.

Ha megtud küzdeni a Leányfalusi sártömeggel akkor magnós fronton ismét szerencsénk lesz Kálmán Nagrás felvételeihez is.

A meghívóban írtak szerint a fő téma előerősítők RIAA korrektorok mérése és meghallgatása. A mérést két felszereléssel Nagy Béla és Pfaff Gábor végzi. Mindent megmérnek, amit hoztok :). A méréseket követően, két láncba is illeszthetőek lesznek a készülékek. Az a kérésem, hogy aki meg akarja méretni készülékét, hozzon lemezt is a meghallgatáshoz. Lehetőség szerint kerüljük, hogy néhány pár perces részlettel untassuk magunkat. A helyszínen ki fogunk választani egyetlen közös lemezt, melyet a jelenlevő korrektorokkal, más tekintetben azonos láncon az összehasonlíthatóság érdekében meghallgathatunk.

Nagy Béla a méréseit, a technikai összeállítását rövid prezentációval ismertetni fogja.

A rendezvény ceremóniamesteri feladatait Sajtos Attila fogja ellátni. Akik technikát hoznak azokkal tartunk egy közös megbeszélést a helységek berendezése és a meghallgatások táncrendjére vonatkozóan. A tetőtéri nagy helységben lesznek a közös programok aminek stílusában a laza, zenehallgatós, köztes időkben beszélgetős jelleget szeretnénk adni. Itt kerül előadásra méréseket ismertető prezentáció is.

A földszinti kis, kb szállodai szoba méretű helységekben önálló láncokat alakítunk ki. Aki teljes láncot hoz annak lehetősége lesz egy szoba berendezésére.

Jolida Creative Commons License 2013.03.08 0 0 455

Nincs rajta kék LED! :-)))

Előzmény: Contax_G (454)
Contax_G Creative Commons License 2013.03.08 0 0 454

Ilyennel szabad jelentkezni a talira??

Előzmény: dys-cus (453)
dys-cus Creative Commons License 2013.03.05 0 0 453

Nekem parasztosan egyben van a RIAA meg a line. Vixont viszek MC trafók trafóját, ala dyscus. Meg ha kell DAC-ot is, hogy legyen valami etalon is. :o)

btamas70 Creative Commons License 2013.03.05 0 0 452

Kössetek kompromisszumot: a trafó mehet, a többi otthon marad:-P

Előzmény: Jolida (451)
Jolida Creative Commons License 2013.03.05 0 0 451

Ha ucmx1-szerű, akkor inkább maradj otthon. :-ppp

A #26-csöves, trafós hangerőszabályzós előfokot én is viszem.

Ha kész lesz az új C3g fonó, akkor azt is, azt fogjuk mérni.

Előzmény: dys-cus (450)
dys-cus Creative Commons License 2013.03.05 0 0 450

Jesszus Máriám megszédít benneteket! Azért is viszek egy vissdzacsatolt, trafós kimenetű előfokot, hogy halljatok valami jót is. :o)

Jolida Creative Commons License 2013.03.05 0 0 449

Azért mert te elfajzottál PP felé, vannak még "rendes" csövesek is. :-ppp

Előzmény: dys-cus (447)
spacc Creative Commons License 2013.03.05 0 0 448

....ho mi???  ...lizzárd-wizzárd ba+!    :)))

Előzmény: dys-cus (447)
dys-cus Creative Commons License 2013.03.05 0 0 447

"Az előfokok, korrektorok a találkozó szellemében, ha nem is triódások, de legalább csövesek legyenek. Félvezetős prepre előtt szemet hunyunk" :o)) Akkor úgy látom jövőre már PP UL erősítők is lehetnek? :o) Esetleg tranyós?... vajh mi jöhet még ezek után? :o)

Előzmény: krizsi_l (441)
krizsi_l Creative Commons License 2013.03.04 0 0 446

Mint egy szemfüles olvtárs a diyaudion észrevette a meghívó természetesen nem múltidőre, azza 2012 április 13-ra vonatkozik hanem az idei évre :)

Audi80Avant Creative Commons License 2013.03.04 0 0 445

igencsak olajozottak a hírcsatornáid! :-))

Előzmény: spacc (443)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!