Keresés

Részletes keresés

Paleokrites Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1086
Csak egyet nem tudunk, a sok közül a legfontosabbat, hogy valójában MIT TANÍTOTT JÉZUS!?
Előzmény: nembántoksenkit (1082)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1085
Igen, rákérdezett dolgokra ..... én persze csak hiszem, hogy ateista, ezt ő nem állította, csak az ő meggyőződése az 1. varáció, ebből gondolom. De ez nem biztos.
A "nevét" már meg nem tudom mondani: "wirendelejke", vagy valami hasonló. lejjebb meg lehet keresni a diskurzusunkat.
Előzmény: Törölt nick (1083)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1084
Te nem "látod" - de attól még gondolkodom. Próbálj megtisztelni egy ilyen elképzeléssel - mert ez az igazság. Azt nem várhatod, hogy amíg nem érzem úgy, hogy bármelyik variáció b i z t o s i g a z s á g azért mondja rá áment. Egyelőre azt látom, amit az 1009-nem leírtam.
Előzmény: Törölt nick (1077)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1082
Én nagyon pontosan definiáltam a saját Hitemet. Azt is hozzátettem, hogy a középkorban valószínűleg máglyán végeztem volna. Azt is elmondtam, hogy Jézus tanításainak igazában hiszek. Azt is mondtam, hogy sok kételyem van - de ezek ellenére vannak dolgok, amikben hiszek. Én nem szégyellem, hogy nem tudok bigottan hinni. Van egy magam által felépített "szuterén hitvilágom" - azzal elvagyok. Bármennyire "mélyre ások" magamban, azért nem vagyok ateista. Ugyanakkor engem igenis érdekel pl. egy valóban ateista érvelése és el is gondolkozom rajta. Akkor látom "patthelyzetnek" a vitát, ha az én meggyőződésemmel szemben nem látom kellően bizonyítottnak a másik álláspontot.
Előzmény: msmks (1079)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1081
A teremtéssel szembeni ellenérveket tökéletesen értem - pontosan én vagyok az, aki az "elmémet tényleg próbálom hozzáigazítani az érvelésekhez". Az, ha más véleményen vagyok, gondolom azért beszélgetünk. Ha az érvek "esetlegesek", vagy úgy gondolom, hogy nem bizonyíthatóra van kijelentve, hogy az a tuti, akkor persze, hogy ellene szólok. Ugyanakkor ha elolvasod az összegzést a magam Hitét is kritika alá vetettem - teljesen őszintén.
Előzmény: msmks (1078)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1080
Ebben nincs igazad. Az 1009-ben én összefoglaltam, hogy eddig a vita során milyen lehetőségek jöttek szóba. Én hozzátettem azt is, hogy - részemről - milyen kritikai észrevételeim vannak az egyes variációkkal. Egyetlen - igaz, az tök normális hozzáállású - hozzászólást kaptam. Egyik topikozó sem vette még a fáradságot, hogy elolvassa és hozzászóljon ? Maximálisan pártatlan összeállítást "dobtam fel" - a végén a magam álláspontját is odaírtam. Nyugodtan lehet folytatni a vitát, mert ez sok megoldatlan témát vet fel.
msmks Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1079
apropó, szerintem a mélyebb vizsgálat azt is feltárná, hogy nembántoksenkit valójában nem is hívő.
msmks Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1078
a vele folytatott beszélgetés azt is feltárja, hogy nem is igazán érti meg az ellenérveket. rosszul "adja vissza" őket. szerintem ez a kognitív disszonancia tipikus esete: nem tudja az elméjét hozzáigazítani egy másféle gondolkodáshoz.
de szerintem fejlődőképes. recseg-ropog, de kismértékben azért látom jeleit, hogy hajlik is :-)
msmks Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1076
ez mutatja, hogy tanulás és megértés között mekkora különbség van. a tanulás egy olyan folyamathoz hasonlít, ahol egy edényt feltöltünk homokkal vagy valamilyen folyadékkal. a megértés során pedig mintha az edény venné fel annak az alakját, amit beleraknak. a tudatunk olyan, mint ez a képzeletbeli edény. szemmel láthatólag mindkettő fontos folyamat, egyiket sem szabad elhanyagolni. a modern ember inkább csak tanul, de néha mindkettőt elhanyagolja. bebifláz egy csomó adatot, és képzettnek számít.
Előzmény: Törölt nick (937)
msmks Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1075
persze, ez így van, csak ellensúlyozni kívántam nembántoksenkit álláspontját. ő azt mondta, a hívőknek nehezebb.

az utolsó mondatban azt hiszem, ugyanazt mondom, mint amit te.
Előzmény: Törölt nick (1074)
msmks Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1073
a nem-hívőknek is nehéz, elég nagy kihívás megmagyarázni az anyag és szellem összefüggéseit. a hívőknek egyszerű, isten belelehelte a lelket és kész.

szerintem mindkettő út nehéz, ha az ember tényleg a végére akar járni, hogy miként is vannak a dolgok.
Előzmény: nembántoksenkit (1064)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1069
Pont az lenne a jó, ha nem vagy-vagy alapon állna ez a dolog. A hívőnek is muszáj gondolkodnia, különben tényleg meghasonlik a saját álláspontjával. Más dolog, hogy mit választasz "alapnak" - alapállásban ateista vagy, vagy hívőként megpróbálod áthidalni a józan gondolkodáson keresztül az életben felmerülő olyan problémákat, amelyek újra és újra mintegy "válaszút" elé állítanak. Mint mondtam, a "stagnáns hívő", bigott hívő - nem az én műfajom.
Előzmény: vriendelijke (1056)
Paleokrites Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1068
Barmoknak meg a baromságra kell törekedniük, a nyuszik meg a nyúlságra törekednek, a jók a jóságra...

Mond már meg nagyon okos református, hogy melyik hívőknek kell törekedniük az egységre?

Itt most te kire, mire gondoltál, hogy a református hívők a református hívőségre kell, hogy törekedjenek, avagy az ösznépi keresztényeknek a melyik hívőségre, esetleg egy Buddhista hívő törekedjen a keresztény református a Tiszán innen-Dunán túl püspöki körlevélben lefektetett írott és íratlan szabály rendszerknek és a krisnásoknak a mohamedán-isták hitére kellene törekedniük?

Vagy csak úgy kapásbókl, a hivőknek a hitre kell törekedni?

Mondj már valami okosat is ebben, ne csak talányos kijelentéssekkel operálj!
Előzmény: prophet1 (1065)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1067
Természetesen. De ha gondolkozol, akkor látsz ellentmondásokat. Azokra nem mondhatod magadnak, hogy "szemet hunyok felette, mert hívő vagyok". Illetve mondhatod, de akkor gondolkodás nélküli bigott ember leszel, akit adott esetben joggal kritizálnak.
Előzmény: prophet1 (1065)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1066
"Az igazság ugyanis megismerésen alapul". Egyes törvényszerűségek természetesen igen. Azonban az eredendő ok (az élet oka) egyáltalán nem biztos, hogy pusztán anyagi ok.
Előzmény: Törölt nick (1057)
prophet1 Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1065
A hívőknek törekedniük kell a hitbeli egységre. Ez is meg van  írva....
Előzmény: nembántoksenkit (1064)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1064
Attól, hogy a hívők többségének is van a vallástól eltérő álláspontja sok kérdésben - csak vagy bevallja, vagy nem. Aztán persze van bigott,akinek nincs ilyen gondja.
Előzmény: msmks (1062)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1063
Én nem nevezném a jelenlegi helyzetet hisztériának. Az emberek túlnyomó többségének ez nem az énje. (Jól is néznénk ki, ha lépten nyomon pedofiliára hajlamos emberek, vagy homoszexuálisok futkosnának közöttünk.) Gondolom pl. te sem vennéd jó néven, ha egy egy homoszexuális "próbálkozna" veled.
Előzmény: Törölt nick (1058)
msmks Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1062
tényleg? akkor mitől lesz "nehezebb" a hívőknek?
Előzmény: nembántoksenkit (1060)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1061
Egyáltalán nem őrjöngtem. Köztörvényes bűntettek büntetése nem elsősorban vallási feladat. A pedofiliát éppúgy nem lehet "meggyógyítani", mint a homoszexualitást. Ez egy genetikai torzulás. nem nekünk kell szembenézni önmagunkkal, hanem az igazságszolgáltatásnak a bűnelkövetővel.
Előzmény: Törölt nick (1059)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.30 0 0 1060
A Hit nem tudatosan "választódik" - az emberi tudat "hajlama" teszi, hogy valaki minek ad prioritást - az empirikus alapnak, vagy a természetfeletti tudatnak.
Előzmény: msmks (1054)
vriendelijke Creative Commons License 2009.11.29 0 0 1056
Az én hitem szerint a Teremtő az embernek felajánlott két utat - a megismerés útját, ami az emberi tudás kiteljesedésén alapul - és a Hit útját, ami a Benne való bizalom útja.

Ha ez a két út vagy-vagy, akkor tényleg nagyon nehéz lehet hinni. Úgy gondolod, hogy azzal, ha a hitet választod, egyben elzárod magad elől a megismerés és a tudás kiteljesedésének lehetőségét? Isten miért tagadná meg ezt tőled?
Előzmény: nembántoksenkit (1052)
Paleokrites Creative Commons License 2009.11.29 0 0 1055
Köszönöm, ez legalább korrekt volt!
Előzmény: nembántoksenkit (1051)
msmks Creative Commons License 2009.11.29 0 0 1054
már többször is előhoztad ezt a dolgot, hogy a hívő embereknek sokkal nehezebb az életük, mint azoknak, akik nem hisznek. mármost ezzel (a mentalitással) kapcsolatban két kifogás jut eszembe. az egyik, hogy ha nehezebb, akkor miért választják azt, miért nem hitetlenek inkább. a másik is ehhez kapcsolódik, hogy tudniillik ha valaki ezt még reklámozza is, akkor már inkább dicsekvésnek, felvágásnak tűnik, önmaga felmagasztalásának, hogy lám, neki nehezebb, de ő megküzd vele.
ebből aztán egyenesen következnek azok az érvek, hogy "nem tudhatjuk ugyan Isten szándékát, de bűn firtatni" ami egybevág a kereszténység alapkoncepciójával.
Előzmény: nembántoksenkit (1052)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.29 0 0 1053
Nem válaszoltam arra, hogy mik lehetnek ezek a kérdések. Természetesen kérdés a Teremtő léte, hiszen bizonyíték nincs rá.
Előzmény: vriendelijke (1049)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.29 0 0 1052
Nem - én úgy képzelem az egészet, hogy az anyagot és az életet valamilyen Teremtő teremtette - és azután minden az evolúció útján ment tovább. Tehát az anyag evolúciója nem állt le. Ez egyfajta tudatosságot feltételez a teremtőtől, akinek az emberrel kapcsolatban a Hitet helyezte előtérbe - mintegy "próbatételt" az emberi Lélek számára. HINNI - (hidd el) - néha sokkal nehezebb, mint feltételezni, hogy minden az anyag műve, amely örökkévaló. Az én hitem szerint a Teremtő az embernek felajánlott két utat - a megismerés útját, ami az emberi tudás kiteljesedésén alapul - és a Hit útját, ami a Benne való bizalom útja. Egyik ember az elsőt választja, más a másodikat. Itt az életben pedig csak az a fontos, hogy MILYEN EMBER ! nem az, hogy miben hisz, vagy nem hisz.
Előzmény: vriendelijke (1049)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.29 0 0 1051
Természetesen nincs a Teremtőről több információm, mint amit az Újszövetség elárul róla. A bizonyítottan anyagi történésekben nem keresek mindenáron természetfeletti beavatkozást. Én úgy képzelem el ezt az egész témát, hogy a teremtés TUDAT-tartalma miatt szimpatikusabb számomra, mint az anyag véletlenszerű önszerveződése. Én egyébként hiszek benne, hogy vannak véletlenek, de nem ilyen léptékben, amikor az élet keletkezéséről van szó.
Egyébként a Teremtőről bizonyítható jelenségeken alapuló TUDÁSOM természetesen nincs, csak Hitem. De én úgy érzem, hogy az anyag véletlenszerű önszerveződése pillanatnyilag közel azonos "hit", mint az enyém - csak az egyik ember inkább feltételezi az anyagi működés elsőrendűségét, a másik ember pedig előbb a tudatosságot helyezi előtérbe, még közvetlen bizonyíték hiánya esetében is. Szerintem egyik elmélet 19, a másik egy híján 20.
Előzmény: Paleokrites (1037)
űrszél Creative Commons License 2009.11.29 0 0 1050
természetfeletti az értelem, véletlenek pedig nincsenek.
ha az ember eljut a tudatos, természetfeletti állapotába, az már felnőttnek mondható, aki kinőtte, az elő lényiségét, mint ösztönös szaporodás útján fenntartott közösségi elem.
Előzmény: nembántoksenkit (1043)
vriendelijke Creative Commons License 2009.11.29 0 0 1049
Hát, ebből egy kicsit nehéz kihámozni a választ.

Azt mondod: ...érdektelenné válik a kérdés, hogy mennyi idő alatt történt a teremtés.
"történt". tehát befejeződött. Akkor szerinted új fajok keletkezése a továbbiakban kizárt.

Annak ellenére, hogy én a kritikákban úgy fogalmaztam, hogy a teremtés csak még további kérdőjeleket vet fel, amelyekre bizonyítható választ senki nem tud adni.

Mik lehetnek ezek a kérdések?
Előzmény: nembántoksenkit (1047)
msmks Creative Commons License 2009.11.29 0 0 1048
"Az anyag "tudta", hogy hogyan kell szerveződnie ?"

honnan veszed, hogy az anyag egyáltalán szerveződik valahogy? miből gondolod, hogy szervezetten épül fel?

"Eddig egyetlen bolygón sem találtak életet."

ez mire bizonyíték?
hány bolygón is jártunk már eddig?
mindenesetre tekintsd meg ezt a linket: http://hu.wikipedia.org/wiki/ALH84001_meteorit
Előzmény: nembántoksenkit (1043)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!