De az átmenő csavartól a popszegecsig sokféle mód van. Ahány cső féle, annyi megoldás.
Igen olcsó megoldás, ha a gerinc egy 15x15 mm-es alu zártszelvény. Az elemek 6-os tömör alu pálcából vannak. A zártszelvénybe fúrt lyukon átdugva. Utána egy kerekcsőrű fogóval megnyomva a zártszelvény két oldalán. Majd egy-egy csepp Araldittal megfogva. Az ilyen primitívtől a forgácsolt fogó bilincsig sokféle lehet.
Ennek a nyurga egykének nem kellene ellensuly a tetőn? Ha nem hosszu cső végére tenném akkor kisérleteznék vele.Persze kell hozzá egy swr mérő vagy más antenna mérő.
Igazad van, de azt sem írtam le, hogy vegyél sódert, cementet, vizet, stb. Én Tatán mikor egy négyemeletes tetején (4. em.) laktam így oldottam meg. A villámévdelemet egyszerűen hozzákötöttem a ház tetején lévő villám vezetékhez. Sirio GPS 27 antenna volt rátéve. Egy pozitív dolog volt, mivel a negyediken laktam, csak nekem, és a közös képviselőnek volt kulcsa a kijárathoz. Ő egy idősebb hölgy volt, nyilván soha nem mászott ki. Soha senki sem firtatta a dolgot. A vezetéket pedig az elszívó motor nyílásán vezettem le, ami a szerelőaknában jött le. Jó pár évig fenn volt, amikor elköltöztem akkor vettem le az antennát. A betonnal kiöntött gumi szerintem azóta is ott van.
Mielőtt kiöntöd a gumiabroncsot, tegyél alá gumilemezt, vagy szőnyegpadlót, hogy meg ne sértsd a tető szigetelést, mert akkor annyi a rádiózásnak, és fizethetsz is. Na meg a villámvédelemről se feledkezz el,
Az egész antenna 2,1 kg. Egy-két colos cső(50-100 cm) aljára hegeszt négy irányba kb. 20 cm-es zártszelvényt, és azt teszi bele a betonba. A csőhöz rögzíti az antennát. Hamarabb elhajlik az antenna, mint megmozdulna a beton. Persze nem egy 155-ös virsligumira gondoltam.
Az elég középre, és még 3 kell 1,5 méteres karon egymástól 120 fokra.Régebben antennás boltokban készen lehetett kapni ilyen betonelemeket tv antennához lapostetőre. Meg kelle próbálnia az olvtársnak, hátha még létezik a termék.
Egy ötszintes, lapos tetős panelépület tetejére, ahol nincs igazán pányvázási lehetőség, milyen talpat/állványt ajánlotok, amely biztonsággal a helyén tartana 100 km/h szélsebességig egy Sirio GPS 27 1/2-es vagy egy GPE 27 5/8 CB bázisantennát?
A válasz(oka)t és a tapasztalat(ok) megosztását előre is köszönöm! Aztán megint csöndben maradok.
Valóban foglalkoztat a gondolat, hogy nyitok egy topikot a SMOG-1-nek. De ahogy "ARANYBARÁT" Qq kőrtárs mondja: Jelenleg az antenna felújításom dolgait "fényezem"! :-) Aztán, ha összejön, és indúl a projekt többi része (vertikális-horizontális antenna-forgató, előerősítő, konverter, vevőegység készítése...) meg egyébb progik alkalmazása a pc. használata a projekt során egy linkben összefoglalható lészen, úgy akkor már megérne egy topikot. De köszönöm a javaslatodat, meggondolandó, megfontolandó! (Kíváncsi lennék "MODI" véleményére, ha picinyt publikussá tenné magát! :-) :-) ) Minden jót!
Nem sok idő múlva én is az aluminium-ezüstözött réz csatlakozásának problémájával fogok találkozni. Megkezdtem felújítását egy nevezetes antenna-csoportnak. Reményteljesen alakúlnak a szétszedés dolgai. Az előkészítések során sajnálatosan tapasztaltam hogy az antenna tisztán aluminium anyaga az antenna csati koax-nál forrasztott az alu, és a koax aljzat meleg-ere pontjánál. Az sajna az idő eltelte után ma már egy önmagától szétesett csatlakozás! MEGOLDÁSRA VÁR! Erről az antenna konstrukcióról, illetve ennek felújítása a cél!
No, ha vannak észrevételeitek, és javaslataitok, remélem itt "lejátszhatjuk"! :-)
A réz vs. alu dolog arról szól, hogy ha ezt a két anyagot egymáshoz teszed (pl. szegecseléssel, csavarozással), akkor víz hatására helyi galvánelem képződik és beindul az elektrokémiai korrózió. Pár repülőgép szétesése és lezuhanása után kezdték hanyagolni ezt a párosítást.