Biztos hogy a levegőt fogom megcsapolni és azt használom hűtésre.
Nem akarok felesleges áramköröket , motorokat a gázturbina mellé.Ha van rá lehetőség akkor kihasználom!Turbónál könnyű megoldani a hűtést .A légáram elé kell csak csatlakoztatni az olaj hűtőt.Egy Y csatlakozó megoldaná az indítási gondokat is , így a lomb fújót is rá lehetne kötni indításnál gond nélkül.
Nemcsak a sorrendre.Lehetne sokféleképp csinálni.Lehetne külön szivattyúval egy mellékármkörön,vagy akár a bypasst vezetni a hűtőbe.Mondjuk nekem nincs nyom.szabályozó,igy bypass sincs.De a legegyszerűbb az általad emmlített főáramkörű hűtés. Mit szólsz ezekhez az "alternatív" hűtési módokhoz?
A Xantia99 által leírtak miatt nem hiszem hogy jó lenne az ötleted. Ebből is látszik, hogy a turbóból készült turbina egy kicsit más állatfaj, mint egy "igazi" turbina.
Az nagyon valószínű! Ott akkora mennyiségű levegő jön ki kb,mint amit az én turbóm tud! És igen-igen tud fújni!4-5méter az a távolság,ahol már talán nem lök fel...
Amikor elindítottam a saphirt baromira nyomta a levegőt a megcsapolásnál,pedig csak a villanymotor hajtotta.El se merem képzelni mit művel 50 000 fordulatnál .Lehet elfújná az olajhűtőt:))))
Technika vetette fel anno,hogy így is lehetne,azonkívül egy csomó turbinánál igy van megoldva.Közvetlen elé nem tehetem a csöveket,mert nem fér oda a lombszívó.Ez az üzemanyag-olaj hőcserélő is meggondolandó. Az intercooler az töltőlevegő-visszahűtő,ami a turbó sűrítőjéből kilépő 100 fok feletti levegőt hüti le.
Én a megcsapolt levegőt fujatom rá majd az olaj hűtőre ,ez bőven lehűti majd az olajat.
A ti gáz turbinátoknál ezt én úgy oldanám meg , hogy a szívó oldalon lévő beömlő nyílás elé tennék egy csövet ,ez elé tenném az olajhűtőt ezen keresztül szívná be a levegőt a turbó és hűtené az olajat.Ha jól tudom ezt inter coolernek hívják az autóknál.
Én is kb. 4-5 liter olajban gondolkodom, esetleg egy motorból származó bontott hűtővel. Szerintem az én turbómhoz nem kellene túl nagy hűtő, max. ventillátorral szerelném még fel. Milyen olajat használsz?
1,5mm-es lemezből csináltam a tartályt,kb 5 liter fér bele.Hűtő az nincs,de kell,mert szerintem a jövőben sokat fog menni.Kb.20 perc után az olaj tűz forró.Vannak itt ötletek a hűtésre,valamelyik megépítésre kerül.
Itt helyben,május végén nagy banzáj lesz.Kaja-pia,búcsúsok meg minden.Lesz színpad is nagy hangfalakkal,amik nagyon hangosak! Mi lenne ha összejönnénk ekkor és lenyomnánk a nagy hangzavart? Itt van erre hely és lehetőség,éhen-szomjan nemigen halnánk.