Keresés

Részletes keresés

laca5 Creative Commons License 2019.05.09 0 0 3699

A talajtakarásra kérdeztem rá, mert én a vízmegtartás miatt szoktam gizgazzal takarni, de ez nem biztos hogy jó. Ha összerothad, akkor nem szellőzik, befülledhet.

Előzmény: Gyula20 (3697)
Gyula20 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 3698

kb. 1-2 méter kötött talaj  és alatta homok sóder rétegeződések.

Előzmény: BAttila1964 (3692)
Gyula20 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 3697

Persze , a tél vége felé amikor még fagyok vannak a "napérte" helyeken fehér papírral csomagolom.

Ezt úgy értem , hogy olyan helyeken is van pár kivim amit a lapos napjárás nem igazán érint.

Ezek a tuják , fenyőfák északi oldalában vannak ,és igen gyorsan nőnek.

A csomagolás óta nem volt kéregrepedés.

Előzmény: laca5 (3691)
laca5 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 3696

Lehet hogy a takarás miatt, lehet hogy a jellegéből adódóan, de a kivi nagyon sekélyen gyökerezik. Ezzel csak az a baj, ha egyszer kiszárad a felső 20 cm, akkor a gyökerek is károsodhatnak, mint egyik másik cserepes virág, ha kiszáradt nagyon a földje, utána hiába a locsolás, mert már késő, elhalt. 

Előzmény: BAttila1964 (3695)
BAttila1964 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 3695

Az enyém homokos, gyorsan szárad, bár használok fenyőmulcs takarást is.

Előzmény: laca5 (3694)
laca5 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 3694

Barna agyagos, kötöttebb, ha locsolás után kiszarad, akkor repedezik.

Előzmény: BAttila1964 (3692)
QQ Creative Commons License 2019.05.08 0 0 3693

nekunk az gyunyoru epertovek doltek ugy hoyg eltunt a gyokerzetuk nekm azt mondtak pajor ragta le

Előzmény: Gyula20 (3690)
BAttila1964 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 3692

Milyen a talajod? Kötöttebb?

laca5 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 3691

Szia! Takarás volt a tövén?

Gyula20 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 3690

Pár éve nálam is volt hasonló probléma két kivinél , mindkét kivin már egyszer volt termés az előző évben.

A bimbók szépen fejlődtek , egyszer elkezdtek a levelek lefelé állni , olyan kókadtak lettek.

Aztán szépen elkezdték feladni az életet- felülről kezdve száradtak le.

Ősszel kiástam , a gyökérzet szinte teljesen el volt korhadva.

Arra gyanakodtam , hogy vagy a túllocsolás vagy a kertemben a hóolvadás utáni pangó víz okozott gondot.

Igazából ma sem tudom mi okozta a két kivi pusztulását.

Előzmény: laca5 (3682)
BAttila1964 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 3689

Köszi, van Fitohorm 55-öm a citrusaim miatt, majd kapnak a napokban a kivik is.

Előzmény: laca5 (3688)
laca5 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 3688

Valószínűleg nem magnézium kell, hanem vas.

Vaskeláttal locsold, illetve amikor magnéziummal lombtrágyázod, abba is tegyél vaskelátot. Nem sok kell belőle, de a vasat felveszi gyökéren és levélen is.

Próbálkozhatsz más, kelát kötésű anyagokkal is, amik kombináltak, vannak ilyen kerti multivitamin és hasonlók:

Nekem ez bevált: https://www.gazdabolt.hu/mikroelem-mutragya/3749-genezis-zoldito-vitamin-01-kg.html

Ezt most próbálgatom, ebben is van ugyanannyi vas több más mellett: https://www.gazdabolt.hu/mikroelem-mutragya/5291-genezis-kerti-multivitamin-01-kg.html

Még a kínálatból tapasztalat nélkül:

https://www.gazdabolt.hu/kereses?controller=search&s=vaskel%C3%A1t

A talajsavanyítás mellett kell ezeket használni, bár én az elején önmagában használtam és megmentette mindkét növényemet (amiből az egyik lehet hogy idővel mégis kipurcan)

Sajnos nálam is állandó jelenség, hogy a mostanra hozott levelek sárgábbak mint a kihajtás után, de egyébként egy bizonyos szintig úgy tűnik elviseli. Csak nem annyira szép. Viszont, ha eszembe jut, van időm és lehetőségem stb. akkor vaskeláttal adok neki egy 10 liter vizet. Csak vigyázz, mert a hirdetett jó keveredést úgy kell elérni, hogy a vizet beszóráskor kevergeted, különben összecsomósodik gyurmává.

Előzmény: BAttila1964 (3687)
BAttila1964 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 3687

Nálam ehhez még a felső levelek sárgulása (Mg-hiány?) is társul, egyszer már permeteztem keserűsóval, majd megismétlem és még beöntözve is kap, bár gyökéren keresztül nehezebben veszik fel a növények a magnéziumot...

Előzmény: laca5 (3686)
laca5 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 3686

Valószínűleg a kihajtás pillanatnyi állapota nem volt egyforma, valóban lehet a hűvös idő (vagy fagy) is, mert korábban nem volt jellemző ez, idén meg elég hűvös meglepi hidegek voltak még sokáig.

Előzmény: BAttila1964 (3685)
BAttila1964 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 3685

Csak az az érdekes, hogy nekem a kb. 190 cm magasságban lévő levelek egy része ilyen, a lentebb lévők nem, s ráadásul csak a Golden és a mellette lévő kettő Hayward sem...

Előzmény: Dmitrij Petrovic (3684)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.05.07 0 0 3684

Fagyott kapott kiskorában a levél. Nekem egyetlen ágon lettek ilyenek a levelek, azon, amin konkrét hajtás elfagyás is volt, ami nem fagyott el, az meg ilyen lett nagyrészt. 

Előzmény: laca5 (3683)
laca5 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 3683

Szia!

Valami ilyesmi? Ha ez megnyugtat, idén nálam is jellemző, istállótrágyát nálam nem kapott. Volt viszont lombtrágyázva, lehet attól is, de én inkább a korai erős nap égető hatására gondolok. Most úgy tűnik, az újabb levelek egyenesek, ha ez így marad, akkor nincs baj.

Előzmény: Anna vagyok (3675)
laca5 Creative Commons License 2019.05.06 0 0 3682

Szia!

Élőt tavasszal nem vágtam le csak az elszáradt vesszőket!

Amúgy arra emlékeztet, amikor egy szőlő tőkéje beteg, megindulnak a hajtások, de satnyák, torzak és beteges a színük.

Előzmény: Gyula20 (3681)
Gyula20 Creative Commons License 2019.05.06 0 0 3681

Talán kicsit túl van metszve , azt hiszem én a lemetszett ágakat mind meghagytam volna .

A metszés alapján én elsőre szőlőre gondoltam.

Előzmény: laca5 (3679)
Gyula20 Creative Commons License 2019.05.06 0 0 3680

A kivik nálam még nem virágoznak csak bimbós állapotban vannak. A szőrösök és a minik is.

De alapvetően talán azért , mert messze-messze a zord északkeleten lakom./Felsőzsolca /

Megfigyeltem , hogy a virágzásokra nálam  kb. két héttel később kerül sor.

Így nem igazán tudom , hogy melyik más helyen / mondjuk a kellemes éghajlatú / Dunántúlon mikor

virágozna.

De van összességében négy mini kivi fajtám , már ha a porzókat is beszámítom a virágzási ciklus közelítőleg

egybeesik. Lehetséges, hogy ez véletlen , nem tudom.

A szőrösöknél  látható kis eltérés a virágzásban , pontosabban a porzók legalább egy héttel korábban virágoznak, de ez

nem okoz gondot. A porzás így is megtörténik .

Üdvözlettel:Gyula

Előzmény: Gizellamama (3677)
laca5 Creative Commons License 2019.05.06 0 0 3679

Néhány kép duplán ment fel, elnézést, nem látom a képbeillesztést ezen a gépen.

A képek tegnap készültek, tehát a lemaradás nyilvánvalóan látszik.

Előzmény: laca5 (3678)
laca5 Creative Commons License 2019.05.06 0 0 3678

Sziasztok

Tudna valaki ötletet adni mit csináljak ezzel a Tomuri porzóssal? Már azon gondolkodom, kicserélem egy fiatalra, de mivel nem tudom miért került ilyen állapotba, amilyenben van, lehet hogy csak az időtmet vesztegetném.

2012-ben ültettem, egy kisebb területen savanyú virágföldre cseréltem az eredeti talajt ennek is, eleinte működni látszott. Fel is tudtam hajtani a pergolára. Visszafogottabban fejlődött, mint a termős párja, de úgy olvastam, ezek gyengébben is fejlődnek és kisebb felületet futnak be. Fénykorában 5-6 virágot is hozott, levél sárgulás-barnulás-száradás előfordult, locsolgattam (citromsavas vízzel), vaskelátoztam, hol jobb volt, hol rosszabb. De ugyanez igaz a termősre is, ami ugyanennyi idősen mostanra kb. 5-6 mfelületet szépen betakart, virágzik és terem.

A Tomuri tavaly még hozott egy csomó bimbót, de már nem nyíltak ki, inkább leszáradtak. A levelek is kórosan sárgák voltak, egész évben. Az egyik hajtás megindult, aztán visszaszáradt, utána egy másik, az is visszaszáradt és így ment egész nyáron. Ha jól emlékszem, abban az évben levágtam az ikertörzs egyik felét, mert úgy gondoltam, elég, ha az egyik megmarad most már.

Most idén a száraz ágakat levágtam, az élőkből hajtások törtek elő, de 2 levél után látszott, hogy betegesen sárgák, nem is halad sehová. 

Tavaly késő ősszel és idén tavasszal is (korábban ezek nem voltak, tehát az előző évi sárgulás előtt nem kaptak csak max NPK-t) ) elosztva adtam mindkét növénynek műtrágyákat (Mikramid, Ammoniumnitrát, NPK) és pelletált marhatrágyát is. A termős ettől az őszi trágyázástól (mivel későn jött a tél) úgy megindult, hogy azt hittem tavaszig zöld maradt. A porzósra nem volt igazán hatása.

Idén már a nagy szárazság miatt elég korán letakartam az alját kigazolt fűvel is.

Lehetséges, hogy valamilyen kártevő bántja a gyökereit, pl. pajor? A törzse egészséges, nincs repedése, kéreg fent van.

Érdemes lenne visszavágni egy-két élő hajtáskezdeményig? Minden ötlet jól jön :-)

Fotók: 

Gizellamama Creative Commons License 2019.05.05 0 0 3677

Szia Gyula !

Már említetted tavaly is hogy ha érte mennék akkor tudsz adni porzót,de arról nem beszéltünk,hogy mikor virágzik a te porzósod.

Az én lányaim most virágoznak.

A jóslatok ha beigazolódnak akkor lehet hogy idén semmi szükség nem lesz rá, mert a "nagykereskedő" mindről gondoskodik.

Az előző hideg idején 3 éjszaka  alig aludtam ,mert a kiviket védtem a fagytól. De ma már itt a közelben havazott. Hogy ezek után még mi követezik azt csak az Isten tudja. 

A szőrösek is tele vannak bimbóval  az erős szél csak úgy tördeli az új hatásokat és tizedeli a várható termést.

A hideg persze még erre tesz egy lapáttal.

Tavaly a termőre fordult töveim közül kb. 30 tő úgy megfagyott hogy a töve körül körbe levált a kérge. termés ezeken 0.

Mivel már szép erősek voltak annyit nőttek hogy idén majd minden tövön valamennyi termés lenne,ha a fagy nem szól közbe.

Most  IMÁDKOZHATOM 1000, rel,hogy a hideg elkerülje a környékünket is.

Előzmény: Gyula20 (3674)
Dav32g Creative Commons License 2019.05.05 0 0 3676

Üdv. Tegyél fel képet róla. A tapasztaltabbak biztos segítenek neked. 

Előzmény: Anna vagyok (3675)
Anna vagyok Creative Commons License 2019.05.05 0 0 3675

Kerdesem lenne. A kiwim, / hayward/ levelei/ eleg sok, ossze van pondorodve es a szele sargas. A furcsa az hogy nem minden agon, van ahol szep zold, kifejlett, nem ilyen elmaradott mint mas betegnek nezo reszein. Egy torol beszelek, van rajta egeszseges es van beteg.

Mitol van? Egyebkent az agacskak tomve vannak bimboval, nem tudom azokkal mi lesz ha kiviragoznak, ha ugyan eljutunk odaig.

Tavasszal tehentragyat szortam rajuk mint eddig is de  ilyet nem eszleltem, nem esetleg sok volt a tragya? Nagyon keveset szoktam rajukszorni de iden lehet hogy elmertem?

Teljesen el vagyok rajta kenodve mert ennyi bimbo meg sosem volt rajta mint iden, 5 eves kiwi lany.

Gyula20 Creative Commons License 2019.05.05 0 0 3674

Szívesen adok mini kivi porzót , két darab van még. De ezek már vagy három évesek .

Csak el kell érte jönni.

Üdv.:Gyula

Előzmény: Gizellamama (3671)
O lajos Creative Commons License 2019.05.05 0 0 3673

Üdv. Ezek szerint a nagytermesu kivi nem porozzak be a mini kiviket? 

Előzmény: Gizellamama (3672)
Gizellamama Creative Commons License 2019.05.05 0 0 3672

Jó lenne ha csak ennyi károsodás érné a kiviinket!!!!!!!!!

Mindenkinek ezt kívánom! Igaz az ember az első időben minden rezzenését figyeli a gyenge széltől is óvja, de majd rájön mennyi minden érheti és mennyi mindent kifog bírni és mennyi mindent túl tud élni.

Előzmény: kiskertező (3662)
Gizellamama Creative Commons License 2019.05.05 0 0 3671

Szia Gyula! 

Előzmény: Gyula20 (3669)
Gizellamama Creative Commons License 2019.05.05 0 0 3670

Ha porzó virágzik az nem terem .  Nekem szőrös már 12 éve terem de a porzón még soha nem termett 1 szemet sem.

Az első évben a fiú virágzott azok elég gyorsan lepotyogtak az elnyílást követően . 

A minik tavalyi virágzás után elég sokáig fenn maradtak a tövén volt egy pár nagyon kicsi gyümi kezdemény, aztán lassan mind lehullottak.  Tehát ez azért volt mert nem porozta be senki.

Méhek most is szorgalmasan járják őket de mivel még a faluban sincs senkinek  porzója  nincs esélye a termésre.

SAJNOS  !  Remélem jövőre már több esély lesz.

Előzmény: Norbi... (3656)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!