A talajtakarásra kérdeztem rá, mert én a vízmegtartás miatt szoktam gizgazzal takarni, de ez nem biztos hogy jó. Ha összerothad, akkor nem szellőzik, befülledhet.
Lehet hogy a takarás miatt, lehet hogy a jellegéből adódóan, de a kivi nagyon sekélyen gyökerezik. Ezzel csak az a baj, ha egyszer kiszárad a felső 20 cm, akkor a gyökerek is károsodhatnak, mint egyik másik cserepes virág, ha kiszáradt nagyon a földje, utána hiába a locsolás, mert már késő, elhalt.
Vaskeláttal locsold, illetve amikor magnéziummal lombtrágyázod, abba is tegyél vaskelátot. Nem sok kell belőle, de a vasat felveszi gyökéren és levélen is.
Próbálkozhatsz más, kelát kötésű anyagokkal is, amik kombináltak, vannak ilyen kerti multivitamin és hasonlók:
A talajsavanyítás mellett kell ezeket használni, bár én az elején önmagában használtam és megmentette mindkét növényemet (amiből az egyik lehet hogy idővel mégis kipurcan)
Sajnos nálam is állandó jelenség, hogy a mostanra hozott levelek sárgábbak mint a kihajtás után, de egyébként egy bizonyos szintig úgy tűnik elviseli. Csak nem annyira szép. Viszont, ha eszembe jut, van időm és lehetőségem stb. akkor vaskeláttal adok neki egy 10 liter vizet. Csak vigyázz, mert a hirdetett jó keveredést úgy kell elérni, hogy a vizet beszóráskor kevergeted, különben összecsomósodik gyurmává.
Nálam ehhez még a felső levelek sárgulása (Mg-hiány?) is társul, egyszer már permeteztem keserűsóval, majd megismétlem és még beöntözve is kap, bár gyökéren keresztül nehezebben veszik fel a növények a magnéziumot...
Valószínűleg a kihajtás pillanatnyi állapota nem volt egyforma, valóban lehet a hűvös idő (vagy fagy) is, mert korábban nem volt jellemző ez, idén meg elég hűvös meglepi hidegek voltak még sokáig.
Csak az az érdekes, hogy nekem a kb. 190 cm magasságban lévő levelek egy része ilyen, a lentebb lévők nem, s ráadásul csak a Golden és a mellette lévő kettő Hayward sem...
Fagyott kapott kiskorában a levél. Nekem egyetlen ágon lettek ilyenek a levelek, azon, amin konkrét hajtás elfagyás is volt, ami nem fagyott el, az meg ilyen lett nagyrészt.
Valami ilyesmi? Ha ez megnyugtat, idén nálam is jellemző, istállótrágyát nálam nem kapott. Volt viszont lombtrágyázva, lehet attól is, de én inkább a korai erős nap égető hatására gondolok. Most úgy tűnik, az újabb levelek egyenesek, ha ez így marad, akkor nincs baj.
Tudna valaki ötletet adni mit csináljak ezzel a Tomuri porzóssal? Már azon gondolkodom, kicserélem egy fiatalra, de mivel nem tudom miért került ilyen állapotba, amilyenben van, lehet hogy csak az időtmet vesztegetném.
2012-ben ültettem, egy kisebb területen savanyú virágföldre cseréltem az eredeti talajt ennek is, eleinte működni látszott. Fel is tudtam hajtani a pergolára. Visszafogottabban fejlődött, mint a termős párja, de úgy olvastam, ezek gyengébben is fejlődnek és kisebb felületet futnak be. Fénykorában 5-6 virágot is hozott, levél sárgulás-barnulás-száradás előfordult, locsolgattam (citromsavas vízzel), vaskelátoztam, hol jobb volt, hol rosszabb. De ugyanez igaz a termősre is, ami ugyanennyi idősen mostanra kb. 5-6 m2 felületet szépen betakart, virágzik és terem.
A Tomuri tavaly még hozott egy csomó bimbót, de már nem nyíltak ki, inkább leszáradtak. A levelek is kórosan sárgák voltak, egész évben. Az egyik hajtás megindult, aztán visszaszáradt, utána egy másik, az is visszaszáradt és így ment egész nyáron. Ha jól emlékszem, abban az évben levágtam az ikertörzs egyik felét, mert úgy gondoltam, elég, ha az egyik megmarad most már.
Most idén a száraz ágakat levágtam, az élőkből hajtások törtek elő, de 2 levél után látszott, hogy betegesen sárgák, nem is halad sehová.
Tavaly késő ősszel és idén tavasszal is (korábban ezek nem voltak, tehát az előző évi sárgulás előtt nem kaptak csak max NPK-t) ) elosztva adtam mindkét növénynek műtrágyákat (Mikramid, Ammoniumnitrát, NPK) és pelletált marhatrágyát is. A termős ettől az őszi trágyázástól (mivel későn jött a tél) úgy megindult, hogy azt hittem tavaszig zöld maradt. A porzósra nem volt igazán hatása.
Idén már a nagy szárazság miatt elég korán letakartam az alját kigazolt fűvel is.
Lehetséges, hogy valamilyen kártevő bántja a gyökereit, pl. pajor? A törzse egészséges, nincs repedése, kéreg fent van.
Érdemes lenne visszavágni egy-két élő hajtáskezdeményig? Minden ötlet jól jön :-)
Már említetted tavaly is hogy ha érte mennék akkor tudsz adni porzót,de arról nem beszéltünk,hogy mikor virágzik a te porzósod.
Az én lányaim most virágoznak.
A jóslatok ha beigazolódnak akkor lehet hogy idén semmi szükség nem lesz rá, mert a "nagykereskedő" mindről gondoskodik.
Az előző hideg idején 3 éjszaka alig aludtam ,mert a kiviket védtem a fagytól. De ma már itt a közelben havazott. Hogy ezek után még mi követezik azt csak az Isten tudja.
A szőrösek is tele vannak bimbóval az erős szél csak úgy tördeli az új hatásokat és tizedeli a várható termést.
A hideg persze még erre tesz egy lapáttal.
Tavaly a termőre fordult töveim közül kb. 30 tő úgy megfagyott hogy a töve körül körbe levált a kérge. termés ezeken 0.
Mivel már szép erősek voltak annyit nőttek hogy idén majd minden tövön valamennyi termés lenne,ha a fagy nem szól közbe.
Most IMÁDKOZHATOM 1000, rel,hogy a hideg elkerülje a környékünket is.
Kerdesem lenne. A kiwim, / hayward/ levelei/ eleg sok, ossze van pondorodve es a szele sargas. A furcsa az hogy nem minden agon, van ahol szep zold, kifejlett, nem ilyen elmaradott mint mas betegnek nezo reszein. Egy torol beszelek, van rajta egeszseges es van beteg.
Mitol van? Egyebkent az agacskak tomve vannak bimboval, nem tudom azokkal mi lesz ha kiviragoznak, ha ugyan eljutunk odaig.
Tavasszal tehentragyat szortam rajuk mint eddig is de ilyet nem eszleltem, nem esetleg sok volt a tragya? Nagyon keveset szoktam rajukszorni de iden lehet hogy elmertem?
Teljesen el vagyok rajta kenodve mert ennyi bimbo meg sosem volt rajta mint iden, 5 eves kiwi lany.
Jó lenne ha csak ennyi károsodás érné a kiviinket!!!!!!!!!
Mindenkinek ezt kívánom! Igaz az ember az első időben minden rezzenését figyeli a gyenge széltől is óvja, de majd rájön mennyi minden érheti és mennyi mindent kifog bírni és mennyi mindent túl tud élni.
Ha porzó virágzik az nem terem . Nekem szőrös már 12 éve terem de a porzón még soha nem termett 1 szemet sem.
Az első évben a fiú virágzott azok elég gyorsan lepotyogtak az elnyílást követően .
A minik tavalyi virágzás után elég sokáig fenn maradtak a tövén volt egy pár nagyon kicsi gyümi kezdemény, aztán lassan mind lehullottak. Tehát ez azért volt mert nem porozta be senki.
Méhek most is szorgalmasan járják őket de mivel még a faluban sincs senkinek porzója nincs esélye a termésre.