Szia Sanyi! Szerintem az a fügécske annyira fejlődésnek indult, kocsánya is van már, hogy ősszel beérhet. Nálam az első éves dugványozott növényeken nem szokott beérni a füge. Van hogy csak duzzad, de ki se jön.
A másik kettőéves fügefán is indulnak a másodtermések!
Közülük a bemepok barátomtól kapott Mary Lane-fajtán is ott vannak a másodtermések, erről képet is csatolok.
Tudom, hogy nem fognak ez évben beérni, de így már bizakodhatok a jövő évi termésben!
(Az a húsz éven túli fügefa is tele van másodterméssel, de annál inkább azt várom, hogy érjen be az első termése.)
Úgy örülök, hogy lassan csak sikerül a sok dugványozási, teleltetési, ápolási munka után eredményt is elérnem a fügefa dolgában! Ezúton is köszönöm a sok tanácsot!
Üdv Mindenkinek! Az első termést jól megritkította az időjárás. Rengeteg másod termés van, de az meg apró korában sárgulni kezd és lehullik. Nem tudom a nevét, egy utcai hatalmas bokor gyökérsarja. Az anyatő tele van hatalmas fügékkel. Mi lehet a baj az enyémmel? 4éves, túlvállalta magát, azért dobja el. Nagyon erőteljesen növekszik. Rendszeresen öntözöm. Valami tápanyag hiánya lehet?
Így kellene, de az a tapasztalatom hogy amikor először hoz termést a füge, ez nem így van. legalábbis én már néhányszor jártam úgy, hogy ősszel még a szobába is bevittem, de nem érett be rendesen. De majd ezt most megint kipróbáljuk. :)
Hú, de nagyon közel vannak egymáshoz! Ha sövényt szeretnél belőlük akkor így pont jó, minden más szempontból előnytelen. Hamarosan termésed csak a bokrok hegyében lesz, úgy 3-4 m magasságban. Ha sok a rigó, neked nem jut. :)
Valóban különböző időpontokban tapasztaltam, a termés megjelenését. 3 éve begyűjtöttem egy adakozó Fórumtársunk jóvoltából különböző fügehajtásokat. Nos van amelyik 2 méteres, de vannak jóval szerényebb méretűek, van amin rengeteg termés látszik, van amin semmi.
Néhány füge illusztrációnak, egyidejű ültetés volt.
A termés első megjelenése fajtától is függ. Van ami a dugványozás évében is kihozza a termést, de olyat még nem láttam ami be is érlelte volna az ilyet. Viszont 1 évesen már kóstolót ad. Olyan is van, amelyik 3 évre mutatja meg a termést.
Nekem az idén márciusban dugványozott Firómán kezdenek megjelenni a másodtermések, de nem hiszem hogy beérnek. Ha mégis, megmutatom a csodát.
Egy tavaly nyáron dugványozott Tihanyi kék kiültetve cseperedik, rajta biztosan lesz másodtermés kóstoló.
Szia! Én még csak kezdő vagyok a témában, de hasonló, sőt furább levél-eltérések nálam is jelentkeztek, jelentkeznek. Szerintem semmi baj nincs, majd a fügefa kinövi e furcsa levél-formákat, csak adj időt neki.
Teljesen bevált, amit mondtál, most már kezdenek jönni a másodtermések, egy darab már egyértelmű, erről csatolok is képet. Ez kétéves dugvány, úgy 80 cm-es és elsőtermése még nem volt. Sok ilyen, csak kisebb méretű is van ezen és a többieken, az elsőtermést már hozotton is, csak még várok, hogy ott is egyértelműen ez jelentkezzen.
Köszönöm szépen Judit! El sem tudod képzelni, hogy mennyit segítettél! Nekem újdonság volt, hogy a képeken, amelyeket csatoltál, már nem a régi fás száron, hanem az új zöld hajtáson vannak a másodtermések, ezekről a képeidről jöttem rá a lényegére, hogy hol keressem, mert eddig én mindig a fás szárat nézegettem. (Pedig logikus lenne, de én erre nem gondoltam eddig.)
Bejártam minden fügecsemetét, nálam még nincsenek ilyen kis „gömbök”, de figyelem folyamatosan.
Ha megjelennek, akkor fotókat is készítek majd róluk és küldöm.
Nálam ezek a legelőrehaladottabbak. Az elő amiről írtam hogy nem érik be a másodtermése, ezért amint ki lehet törni a kezdeményt, meg is teszem. Épp tegnap törtem ki a nagyját, most meglepődve látom hogy mára a többi is mekkorát nőtt. Mindet kitöröm, hogy ne szívják el az erőt a bokortól.
A második a sokak által nagyra tartott Michurinska10. Neki minden ág vége elfagyott. Ez az egyetlen ilyen bokor a kertben. 2 szem termés van az egész bokron. Ez mint lászik is bár homályos lett, a legelső levélnyéltől kezdve ontja a termést. Szépen nőnek a másodtermései. Nem egy nagy szám, a többi fügém mind finomabb.
Ne aggodalmaskodj ha nálad még nem látszanak a másodtermések, sok olyan fajta van, ami ez után indul be. Lesz rajta, legyél nyugodt. Most vizsgáld meg, és várom a jelentést. :)
Valóban fajtától függ. Nem lehet megmondani hogy mikor indulnak növekedésnek. De ha van első termésed, biztos hogy lesz másodtermés is. Van olyan fajta amin már dudorodnak a másodtermések kezdeményei, van amelyiken még egyáltalán nem látszik.
A levélnyelek tövét figyeld, és látni fogod mikor indulnak növekedésnek. Van ott egy pici dudor. Ha azt kettéválni látod, az egyik termés, a másik hajtáskezdemény. Nem lehet tudni jobb vagy a baloldali, mert 1 növényen is változó. A hajtás nem biztos hogy kijön mert a legtöbb alvórügy, de a másik ha elkezd duzzadni, kerekedni, az füge lesz. Van fajta ahol a legelső levéltőtől jönnek a fügék, van ahol 1-2 levéllel fentebb indulnak meg. Tanulmányozzad! :)
Örömteli várakozást!
Nálam egy olyan fajta van ami hozza ugyan a másodtermést, de nagyobb cseresznye méret elérésekor le is szórja. Neki darazsas beporzásra lenne szüksége és hát az itt nincs. Elképzelhető hogy ismerősöm akitől kaptam, Pécs környékéről hozta a szaporulatot, mert ott van fügedarázs, és olyan fügék is szép számmal melyek csak darazsas beporzással teremnek. Ha a termésmennyiséget nézem, nem gazdaságos ezt a fügémet tartani, de a mennyiségnél nekem fontosabb hogy minél korábban legyen termésem, és főleg hogy az első termést a bokor ne dobja le kis tavaszi lehűlésnél.
Nálam az első termés már ott van, szép zöld, úgy 3-4 cm átmérőjűek, talán túl sok is van, de még nem érik. A másodtermés megjelenése mikorra várható, ha lesz egyáltalán és mi ennek a jele, mármint a hajtáskezdemény csonkjánál lehet-e látni ekkor valamit?
Tudom, fajtától függ, de azért csak van egy becsült idő, tapasztalat a részedről, csak ezért kérdezem és a válaszodat köszönöm előre!
He ennyire nem tűnt fel, valószínű elenyésző mennyiség van benne. Vagy aprók, vagy puhák. Pont ez kell nekem.
Szépen cseperedik a kis Perettám. Talajközelben volt rajta még 2 pici ág, tegnap levágtam, cserépbe ledugtam, Palackkal letakartam, a tetején szellőztetem. Földtől 2 ágon nevelem a "nagyot", és biztatom hogy legyen legalább 1 szem másodtermés rajta.