Régóta fontolgattuk többen, hogy szükség lenne olyan topicra, amelyik a nagyobbacska (kb. 6-10 éves) gyerekekről szól, mert sok "régi" fórumozó gyerekeivel együtt "kiöregedett" a várandós-szoptatós-babázós-kisgyermekes topicokról. Pedig ahogy nőnek a gyerkőcök, egyre tágul a világ, egyre több megbeszélnivaló merül fel az emberben. Úgy gondoltam, hogy itt mindenről essék szó, ami ezt a korosztályt és szüleit érinti, vagyis lehet az iskola, szabadidő, különóra, evés, játék és minden, ami belefér...
szülő kérésére is újra járhatja, vagy szülő és tanító együttes döntése, de szülő kérése, vagy nevtanos_ajánlás . mert kötelezővé ők sem tehetik, csak a szülő beleegyezésével
Most is van olyan, hogy ujra kezdik az elsőt, de ehhez a nev.tan vagy más bizottság utasítása kell, és nem a tanitónő értékelése. Pl kiderül, hogy súlyos diszlexiás, és máshol, más speciális osztályba kezdi ujra.
Ne aggodd tul a dolgot,szerintem Ivan is ismerni fogja a betuk tobbseget,mire suliba megy..Ha meg nem,majd megtanulja ott....Azt maqyarazza Pannus hetek ota,hogy van egy kislany az osztalyban,akinek ujra kell majd jarnia az elsot.Nem tudom honnan vette,de nem az van,hogy alsoban nem lehet buktatni? Vagy hogy is van ez most?
Lányom ma zaklatottan jött haza, hogy nem igaz milyen történeteket mesélnek az ismerős elsős szülők. Pl a teleki balnkában az volt, hogy a tanítónéni az első órán felírt a táblára valamit, és megkérdezte, hogy ki tudja elolvasni. És az osztály többsége tudott már olvasni. Meg hogy nem volt angol elsőtől,de (szülői nyomásra) betették 5. órának azt is. És a kislánnyal leiratták, hogy my name is Dorothy, és azt se tudta mit ír. Meg hogy le kellett írnia azt a szót, hogy baby, és sísni kezdett otthon, hogy ő ezt nem érti, mert állitólag most azt írta le, hogy bébi, de szerinte ez babi, és az ipszilont még nem is ismerte... :-(((
Noaa, nem a Kiss János altábornagy utcai XII. kerületi iskola érdekelne, hanem a XI. ker. ha jól emlékszem Ádám Jenő Köbölkúti úti iskola. Az is gyakorló iskola, és ez a hivatalos körzeti iskolánk. Tegnap böngésztem végig az önkormányzat oldalán. Van honlapja is, de arra kérdésekre még scak utalás sincsen, amikre én kiváncsi vagyok.
A Németvölgyi úti Mackó iskola is a szomszéd kerületben van (mi egyébként a két kerület határán lakunk, de közigazgatásilag a XI. ker.-hez tartozunk) . Mindenesetre kösz ezt az infót is. A gyerek egyébként nem megy idén iskolába, majd csak jövőre, lévén júliusi és logopédiai problémái is vannak. Csak éppen nem szeretnénk jövőre kapkodni.
Alíz, ha XII.kerületben is gondolkodtok, akkor február 1-én délután 5-kor lesz iskolakostolgató címen egy fórum, ahol az összes kerületi ákltalános iskola bemutatkozik. Hogy mennyit lehet leszűrni egy pár perces igazgatói és beszédből és a leendő elsős tanítók bemutatkozásából azt még nem tudom, de én elmegyek rá.
Egy ember véleményére nyilván nem érdemes adni, de azért leírom, hogy tedd hozzá a sulikról gyűjtögetett infóidhoz: egy ismerősöm első osztály után elmenekítette az unokáját a Kiss Jánosból (ez kb. két éve volt), mert rettenetes drillnek volt kitéve. Azt mondja, hogy az életvidám, értelmes, nyitott kisfiú pár hónap alatt rettegő idegronccsá vált, szánalmas volt nézni a kínlódását. Elvitték, azóta teljesen kivirult, újra "él". Még a levelet is megmutatta, amit az igazgatónak írt és amiben kifejtette, milyen pedagógiai baklövések sorozata gyötörte meg a gyereket. Háááát, elég érdekes történetek voltak a levélben. :-( De mondom, ez egyetlen sztori a sok közül.
A Köbölkútiba is járnak ismerősök és általában jókat hallok róla, de konkrétabb információim nincsenek.
tavaly úgy volt, hogy 4 első osztály indult, egy logopédiai, egy egyéb okból kislétszámú és egy angolos, egy normál. a normálban sem voltak 16-nál többen ha jól emlékszem. A lányom a kislétszámúba járt, ez semmi más extrát nem jelentett, minthogy kevesen voltak, különböző problémák miatt tanulási nehézségesek, szociálisan hátrányosak vegyesen. Normál tempoban haladtak, a lányom legalábbis megtanul jól olvasni, írni, számolni 20ig. De amikor átkerült a mostnai iskolájába, ahol szintén csak 8an vannak, viszont csak azért mert magán, egyébként átlagos gyerek akkor kiderült, hogy itt jócskán le van maradva, főleg matekból. szívunk is rendesen---
Mindenestre a kicsit problémás gyereknek jónak tartom a németvölgyit, alapozó 4 évnek nem rossz. Tehetséges gyereket nem vinnék oda, azt hiszem.
(mi elköltöztünk vidékre, de dilemáztam, hogy vinném-e oda a fiam, ha még ott laknánk és abba maradtam magammal, hogy nem)
Én ilyen suliba jártam, 6 fiú volt, és 23 lány.:-) Mert zenei általános volt. Nem hiszem, hogy gáz volt ez a fiúknak. Felsőben elég sok férfi tanárunk volt amúgy.
németvölgyi/mackós: nem, nem kell sni, csak nevtanos ajánlás, hogy kislétszámú osztály javasolt. A lányom oda járt elsőben, 13-an voltak ebből csak 2 sni-s.
Az ELTE gyakoró sulira gondolsz a Kiss János altábornagy utcában?
A Mackósuli pedig a Németvölgyi őti ált, isk, és ott van a kerületben (XII) egyedül kis létszámos osztály, de ha jól tudom oda csak sni-s gyereket vesznek fel.
Ma véletlenül megtudtam, hogy lakhelyileg a körzeti általános oskolánk a Köbölkúti úti iskola (XI. ker). Van valami tapasztalatototk róla? Én szinte semmit nem tudok erről az iskoláról.
Elérhető közelségben pedig egy olyat találtam, ahol nincsen rögtön elsőtől kezdve nyelv vagy más tagozatosítás.
No igen, de sajnos ezt jelentkezéskor nem láthatja az ember, mint ahogy az én másik fő gondomat sem. Ugyanis tavaly a körzeti iskolánkban az egyik osztályban csupa "normál" iskolaköteles korú gyerek gyűlt össze, a másikban meg tiszta 7,5 év körüli. Ha valaki körömszakadtáig ragaszkodik egy bizonyos tanítónénihez, vagy nyelvhez, akkor akár kárt is okozhat a gyerekének, ha emiatt nem a "korosztályos" osztályba kerül.
Itt jönne az, hogy az iskolának csak bizonyos határok közt lenne szabad teret engednie a szülők választási jogának és megfelelő tájékoztatás mellett, a szülővel együttműködve élne optimalizálási jogával, hisz az iskola látja a teljes gyerekanyagot. Így elkerülhető lenne a csupa lány osztály, ill. hogy egy bő 6 éves gyerek bekerüljön a csupa 7,5 éves közé, holott járhatna kortársai közé is, ahol közel azonos esélyekkel indulna.
Azt hiszem a szülői jogok gyakorlása terén néha kissé átesünk a ló túloldalára, ami már esetleg hátrányos a közösség szempontjából.
Mi annak idején poroszos körzeti rendben kerültünk iskolába, a gyerekeink pedig totál szabadon. Jó lenne egy középutat találni.
Nálunk a körzeti iskolában, a mostani 3. évfolyamot sikerült úgy elosztani, hogy az egyik osztályban 5 fiú van és 20 lány, a másikban fordítva. Mert az egyik osztályt tanító bácsi viszi, és minden fiús mama oda akarta iratni a fiát. Nekem semmi bajom a lányokkal nekem is van egy, de nem örülnék, ha a fiam olyan osztálya járna ahol szinte csak lányok vannak.
Na igen, a tanítónéni is sokszor "Píár" kérdése. :-)). Ha már meséltem bocs, de nekem ezen a téren az oviválasztásnál volt egy nagy tanulságom, azóta óvatosabb vagyok a megítélésben. Elmentem az egyik kiszemelt oviba: szuperhelyes, tündibündi, tyúkanyó-ovónéni, az ember legszívesebben a nyakába borult volna. :-))). Egész délután abajgatta a gyerekeket, tökjó foglalkozások voltak stb. Pár nap múlva egy közeli játszótéren haladok át, amikor is ordénáré, gyerekgyalázó üvöltésre leszek figyelmes, meglehetősen szalonképtelen szidalmak kíséretében, a száj sarkában füstölgő cigi mögül: az ütő megállt bennem, ugyanis ugyanaz a "tündibündi" ovónéni volt, ezúttal "felragyogtatva igazi énjét". Aztán a fordítottja is megtörtént abban az oviban, ahová végül mentek: a magát eladni nem tudó ovónéni bizonyult számunkra a legcsodásabb ovipedagógusnak.
A kinézett iskolában engem pont az igazgatónő fogott meg azzal a mondatával, hogy "...nálunk népi táncon kívül egyéb plusz foglalkozás nincs 1-2. osztályban, mert ezeknek a pici babáknak elég megszokni az ovi után az iskolát magát...".
Febr-ban lesz nyílt nap, nagyon kíváncsi vagyok.
Náluk nincs tannéni választás. Mi elmondjuk, milyen a gyerekünk és ők osztják be ezek alapján az osztályba.
Végül is én ismerem a gyerekemet, ők pedig a tanítónéniket. Valószínűleg így születhet a legjobb eredmény. Vagy túl naív vagyok? Én mindenesetre bízni szeretnék az iskola véleményében, ha már egyszer rábízom a gyerekemet.
Az a kép, amit az ember a nyílt napon lát, úgyis mindenütt kicsit kozmetikázott.
Jaja, erre mondtam, hogy az iskola mindegy - ha csak nem valami iszonyat rossz hírű. A régi körzetes iskolánk pl. ilyen volt. Azon belül meg azért lehet jó tanítónénit találni. (Persze ott, ahol csak egy osztályt indítanak, ott nehezebb)
Tényleg nagy igazság vagyon abban, hogy egy általánosságban JÓ iskolában hosszú távon nemigen tudnak rossz pedagógusok gyökeret verni. Az ovinknál és az iskolánál is azt látom, hogy olyan "letisztult" társaság volt, mindannnyian ugyanazonakat az elveket vallják a tanításról, a "jó" iskola milyenségéről. Ha volt egy-két nem oda való ember, ez hamar kiderült és vagy magától elment, vagy "eltessékelték". Most úgy látom, hogy bármelyik tanítóra rábíznám őket, egy olyat sem tudok mondani az egész iskolában, akikkel fenntartásaim volnának. Lehet, hogy az igazgatót kell alaposan megnézni... :-DDDDDDDDDD
Most, több éves "tapasztalattal" még az elmondottakhoz (tanítónéni, közelség) nagyon fontos szempontként tenném hozzá az osztálylétszámot, legalábbis nekem ez nagyon fontos és az lesz majd a középiskola-választásnál is. Óriási szerencsénk van a 16 fővel, mert nagyon egyéniesítve tudnak minden gyereket körülvenni a suliban, mind tanulásban, mind emberileg, ugyanakkor nem annyira kevés ez a 16 fő, hogy ne alakuljon ki jó közösség. Tudom, hogy sajna egyre nehezebb ilyet találni a finanszírozási változtatások miatt, a mi sulinkban is az alsóbb osztályok már nagyobb létszámúak. :-(
Piglet, azért nagyon drukkolok, majd írd meg, sikerült-e! Teljesen ésszerű döntés, hogy ha amúgy is el szeretnéd vinni, akkor a nyolcosztályos a jó választás. Lassan mi is lebecsúszunk ebbe a "mikor menjünk középiskolába" dilemmába, talán érdemes lesz ennek egy új topicot nyitni. :-))) (Azt hiszem van is egy, de eléggé halódik.)
Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy eddig két tanító nénit tudtam megfigyelni közelebbről, az egyik nagyon-nagyon szimpatikus volt (torna órákat szoktam látni, sokszor tartják azt is a szabadban, meg azt ahogyan az udvaron játszanak), tudott fegyelmet tartani, ment az óra, a renitenseket is kézben tartotta, de amikor arról volt szó, akkor tudott dédelgetni is. Számolgatom, hogy talán pont ő jutna Ajnáéknak, mert most harmadikosai vannak. A másik tanító néni így amit láttam nem volt annyira szimpatikus, de persze tanítani nem láttam. Egy-két szülővel beszéltem, szerintük nagyon jó, hoyg ennyire kevesen vannak, nagyon jól megtanultak olvasni, mert annyi idő volt a gyakorlásra. Viszont rémisztően borzalmasak az ünnepségek műsorai (együtt van mindig az ovissal, azért látom), az első után szóhoz sem jutottam konkrétan annyira rémisztően rossz volt. De lehet, hoyg lesz fejlődés, az idei egy fokkal jobb volt, csak ne énekelnének, mert az rémes.:-) Bár az is lehet, hogy az én zeneiben edződött fülem nem bírja nagyon az ilyet. Azt tudom, hogy van lehetőség külön angolra, ami jó, mert Ajnának nagyon jó nyelvérzéke van, ezért ha bírja harmadiktól szeretném, ha járna, viszont jó lenne valami zene is (nem kell, hogy zenész legyen, én sem vagyok az, de fontosnak tartom), és az egészen biztosan nincsen, tehát arra valahogy vinni kell, de akkor vihetem magammal a másik kettőt is... Nyilván nekem amúgy sokkal, sokkal egyszerűbb lenne az ovi melletti iskola, egy helyre kellene csak menni, de az én kényelmem azért nem az első szempont.
Eleinte nagyon elutasítottam ezt az iskolát, de ahogyan egyre többet látok, mégis valahoyg egyre jobban hajlok erre. Különösen ahogyan anyukám mondja, hogy már az ő kicsi iskolájukba is 30 gyereket vettek fel elsőbe..
Amúgy meg azt hiszem gyerek függő is a törés, én harmadikban váltottam, és habár jobb lett az életem ettől, nem tudtam rendesen integrálódni. A tesóm negyedikben váltott és rengeteg új barátja lett.
:) őszintén szólva nem rándul görcsbe. Szurkolok neki, de nem feltétlen azért, hogy felvegyék. Inkább azért, hogy úgy álljon fel onnan: megtett minden tőle telhetőt, és jó érzés legyen benne az egésztől. Én úgy érzem alkalmas a 8 osztályosra, de ha nem sikerül, akkor sem történik semmi :)
Dehogynem, és persze felvételizik. A lehet, hogy odamegy azt akarta jelenteni, hogy ha felveszik, akkor ő odamegy. Az öccsét viszont akkor is áthozom a közeli suliba.