Annál érthetetlenebb, hogy Jeruzsálem meg sincs említve Mózes könyviben, hiszen az elmélet szerint a "barbár népnek" a "a civilizáció fájdalmas útjára történő terelésében" czentrális szerepet játszott a Jeruzsálem-központú kultusz...
Nem is arra reagáltam. Úgy emlékszem, a Káin és Ábel sztoriban Szeth nem szerepel, Éva esetleges leánygyermekeire pedig semmilyen utalás nincs. Tehát ha elvetjük azt, hogy az emberiség Káin és Szeth homokos kapcsolatának gyümölcse, akkor a Biblia szükségképpen nem kezelhető teljes körű forrásként még saját korlátain belül sem.
Senki se hamisított semmit. A hamisítás rosszhiszemű önző célokat követő magatartás. Akik Mózes könyveit írták, azokat semmi más nem vezette, minthogy egy barbár népet a civilizáció fájdalmas útjára tereljenek. Tűzzel, vassal, ideológiai körítéssel.
Ezen én is gondolkodtam. Seth egy másik sztoriból van, esetleg Egyiptomból, ahol Seth egy isten. Én úgy tudom, hogy Seth anyja Lillith volt, akit a zsidók démonnak bélyegeztek.
Talán azért, mert Mózes a könyveit nem útikalauznak szánta. Ám az életszerűtlen, hogy a hamisító-szerkesztők ne adtak volna Mózes szájába utólag egy-két profecziát, hogy az Úr Jeruzsálem városát választotta ki, hiszen az elmélet szerint a papság épp a Jeruzsálem-központú kultusz megszilárdítása végett hamisította Mózes könyveit...
Mikor írta le Mózes a vízözöntörténetet? Legkorábban a Biblia szeritn ie XIII. században. De bizonyítékok alapján csupán ie 4- 7. századra tehetjük ez az amikor a bibliai verziót először említik.
Sumér vízözöntörténet lejegyzése? ie 2100 és ugyanez a vízözön sztori azóta nyomonkövethető az akkád, babiloni, görög szövegekben. Irodalmi bizonyítékok vannak rá hogy a történetek egymásból erednek. (nyomon lehet követni hogy egy jellegzetesség mikor jelenik meg a történetben )
Honnan tudta Mózes hogy mi történt? Nem tudjuk. Esetleg Isten mondta el neki, csak hogy ez egy történelmi topik és Isten léte nem bizonyítható régészetileg. Tehát ez max mitologikus magyarázat, nem mérvadó egy tudományos vitában.
Mit ír a biblia? Azt hogy egy egész földet elborító árvíz volt amely elpusztított minden élőlényt a földön. Mikor volt ez a biblia szerint ie 2300. Csak hogy régészeti bizonyítékok vannak rá hogy ugyanebben az időben az egyiptomi 6. dinasztia uralkodott és semmit em vettek észre az "vízözönből". Régészet, földtani, botanikai, zoológiai bizonyítékok vannak arra hogy semmiféle globális árvíz nem volt a földön.
Mit ír a sumér vízözön történet? Az hogy a vízözön egy nagy folyóvizi árvíz volt. Leonard Woolley meg is találta egy nagy folyóvizi árvíz nyomát aely beleillik a sumér királylista által jelzett vízözön idejébe. ie 2900-3100
Vagyis a feltételezés hogy a globális Noé féle árvíz valóban megtörtént csupán mítosz. Vallási dogma.Irodalmi bizonyítékok vannak rá hogy a Bibliai verzióból
Ez egy történelmi topik! Ne gyere itt a vallási hiedelmeiddel. Pláne úgy ne hogy ezt már lejátszottuk a Teremtés kontra evolúció topikban. A "Kérdések a Kezdethez" című förmedvény tökéletesen tudománytalan és nincs tisztában a legalapvetőbb geológiai földrajzi tényekkel sem. Idiótának kell lenni ahhoz hogy valaki ennek bedőljön.