Keresés

Részletes keresés

ikaljan Creative Commons License 2007.11.23 0 0 1875

Direktben nem is állitottad. Viszont (1823)-ban kijelentetted

És én el is várom ,hogyaz un. muszlim világ országai is biztosítsák a vallásszabadságot.

Az én olvasatomban ez azt jelenti,hogy szerinted is hagy némi kivánnivalót a vallásszabadság a muszlim országokban.

Figyelj... szerintem szedd össze egy kicsit magadat. Előbb azt veted a szememre, hogy azt állítottam volna, hogy a iszlám világ toleránsabb, mint az keresztény... amikor mondom, hogy ilyet nem mondtam, akkor hozol egy idézetet, ami mondjuk egyébként egy elvárást fejez ki, de te (egyébként helyesen) kiolvasod, hogy hagy némi kivánnivalót a vallásszabadság a muszlim országokban.

Mégegyszer kérdezem akkor, hogy mikor utaltam én akár közvetve is arra, hogy a keresztény világ kevésbé toleráns, mint a muszlim világ.

A mecsetépitést én vetettem fel, mint példaértékü tevékenységet a vallásszabadság demonstrálására.

És szembeálítottad a templomépítés hiányával. Amivel kapcsolatban megjegyzetem, hogy épülnek templomok, és nem is kevés. Persze a vallásszabadságot kizárólag a templomépítés mennyisége alapján vizsgálni, szvsz marhaság...

Persze általában és nem konkrétan, ugyanis Magyarországot hoztad példának és meg Európáról beszélek.

Tudtommal Magyarország Európa része, de mondd ha tévedek. Evvel kapcsolatban annyit lehet mondani, hogy a vallásszabadság Európa egyes országain belül is változó, és ugyanez voantkozik az un iszlám világra is. (Sőt, még azt is hozzá kell tenni, hogy a vallásszabadásg hiányát nem lehet egy skálán mérni, mivel különböző országokban más és más szegmense sérül a vallásszabadságnak... ha pl. a közösségi hely (mecset/templom) építésének jogát nézzük, akkor pl. Egyiptom egyértelműen jobban biztosítja ezt a jogot a keresztény közösségei számára, mint a magyar állam a muszlim kisebbségnek.

Viszont az egyéni szabadságjogok területén a magyar állam biztosít lényegesen több lehetőséget állampolgárai - így muszlim állampolgárai számára is, mint Egyiptom.

De pl. az egyéni szabadságjogok területén, ha a ruhaviselet szabályozását nézzük, Egyiptom, Magyarország és Kuwait lényegesen szabadabb, mint Franciaország, amelynek e kérdésben sikerült megközelíteni Irán és Szaudi Arábia szabályozási elveit. Másrészről Franciaországban meg a közösségi vallásgyakorlás jogát biztosítják inkább,mint Magyarországon...

Szal jó dolog a vallásszabadság mértékét ilyen módon összevetni. Az a jó, hogy a apologéták mindig a saját maguk által preferált országokat hozhatják ki jobbnak, akinek meg korlátozzák a jogait, mindig azt a jogot érzi a legfontosabbnak, amit éppen korlátoznak.

Előzmény: Gavriel (1871)
Mumu Creative Commons License 2007.11.23 0 0 1874
Egyiptomba a koptokra gondolok ha jol emlekszem kb. 8 millio egyiptomi állampolgar kopt vallású és teljes politikai egyenlöséget élvez a mai Egyiptomban is.
Előzmény: Mumu (1873)
Mumu Creative Commons License 2007.11.23 0 0 1873

Természetesen nem tudok ilyen lehetetlen kerdesekre pontos valaszt kapni. Gondolom,sejted,hogy arra utalok mennyi ezekbol a templomokbol (amely egy reszet gondolom a nagyobbat a gyarmatositok épitetek még ) ma üzemképes.

..és mennyire vannak a templom látogatok veszelybe..

Ugy tudom például hogy a bagdadi püspök (aki mellékesn nem nyujtott Szadaamnak okot a retorziora sot haboritatlanul végezhette munkáját,kb.égy éve merénylet áldozata lett... 

Summa summarum,ugye nem akarod állitani hogy az iszlam orszagaiba ,a legtöbbe-talán  Egyiptom kivétel- ugyanoylan toleránsak a keresztenyekkel szemben mint a nyugati orszagokba a muszlimekkel ?

A hivatzalos politikara ertem. 

Előzmény: ikaljan (1869)
ikaljan Creative Commons License 2007.11.23 0 0 1872

Szerinted ott tudja valaki,hogy mi az a római katedrális?

Miért, más katedrálisról tudhat? ... no, egyébként, ha már a Közel-keleten vagyunk, akkor ha egy arab valamilyen katedrálisformát ismerősnek tarthat az pont a késő római forma az, hiszen Szíria, Egyiptom, Libanon, tele van ilyenekkel, (no meg Izrael területén is van egy jó pár, talán néha körül is lehetne nézni az országban) ráadásul a közel-keleti keresztény építészet mindig szívesen nyújt vissza ezekhez a formákhoz. (gondolom, azért, mert ez jelentette az ottani  keresztény kultúra virágkorát.) Egy sárgára festett barokk templom viszont semmit sem jelenteni az ottaniak számára.

Az épület kialakitása a keresztény rekvizitumokr szempontjából meglehetősen kétséges. Tényszerü információk hiánya miatt nem is eldönthető.

Ami képen látszik, tehát eldönthető.

1) Két cseszett nagy kereszt az épület kép oldali homlokzatáról.

2) Az épület a klasszikus bazilikák főhajó/két mellékhajó/ kereszthajós szerkezetét másolja

3) a lapos nyeregtetős tetőszerkezet szintén egyértelmű korai keresztény templom attribútum - bár hagyományaiban az klasszikus ókori építészetből származik, a keresztény szimbolikában a szentháromságot jelképzei. (hm... egyébként ezen kívül nem is nagyon emlékszem nyeregtetős épületre Kuwaitban.. mert hogy vagy lapos tetős, vagy kupolás megoldást használnak.

No szóval ez az épület sokkal inkább magán viseli a klasszikus keresztény templomépítkezés attribútumait, mint a legtöbb modern európai szörnyűség, amit modern templomépítészetként próbálnak prezentálni.

Előzmény: Gavriel (1871)
ikaljan Creative Commons License 2007.11.23 0 0 1870

- a bemutatott képed az ellenkezőjéről győz meg. Mutattál egy olyan vallási épületet amin a lehetőségekhez képest maximálisan rejtve van annak jellege. Ezt csak a vak nem látja.

Erre nem tudok mit mondani... ha neked egy korai római katedrálisok architektúráját teljes mértékeben visszaadó épületet (amelyen egyébként a fél épületet elfoglaó kereszt van így értékelsz, akkor nem tudok mit mondani, csak azt, hogy vizsgáltasd meg magad orvosssal.

Annál is inkább, mert úgy tűnik hallucinálsz.

nem látom igazolását, hogy a muszlim világ ezzel a gesztussal toleránsabb lenne mint a keresztény világ.

Én ugyanis nem mondtam, hogy a muszlim viléág toelránsabb lenen, mint a keresztény. (részben azért sem, mert szerintem e két fogalom eleve zagyvaság..) Te csak kérted, hogy mutassak templomokat. Mutattam. Ennyi történt.

Előzmény: Gavriel (1868)
ikaljan Creative Commons License 2007.11.23 0 0 1869

kedves mumu!

Sajnos nem tudom, hogy az összes muszlim többségű országban, minden keresztény felekezetet egybevéve hány templom célú építmény épült. (továbbá ezen templomokon lévő keresztek pontos méreteit és elhelyezkedését sem tudom.- ha Gavriel esetleg kérdezné, és igen fotókkal sem mindről rendelkezem)

Mint ahogy nem tudom név szerint felsorolni sem a holokauszt áldozatait, nem tudom darabra megmondani, hogy hány hangya van anyámék kertjében, de még azt sem tudom pontosan megmondani, hogy Európában összesen hány mecset épült.

Rész információim, tapasztalataim vannak evvel kapcsolatban. 

Egyiptomban ( itt van pontos adatom, az egyiptomi belügy adatai szerint 2005-ben 35 új építésű templomra adtak ki építési engedélyt).

Kuwaitban A katolikusoknak négy templomuk van, elég sok különböző templomuk van a szír meg egyéb ortodoxoknak, de vannak protestáns helyek is. De ezeket ott sem gyűjtottem darabszámra össze.

Viszont pl. hindu imahelyekből ha jól tudom, csak kettő van itt, pedig elég sokan vannak.

Előzmény: Mumu (1857)
ikaljan Creative Commons License 2007.11.23 0 0 1866

De azért így visszanézve megvan a bája ennek a párbeszédnek:

Nincs templom.

De van.

Akkor hozz fényképet, mert nem hiszem el.

Jó, itt a fénykép

Jó jó itt a fénykép, de nincs kereszt

De van kereszt.

Tényleg van, de kicsi

Nem kicsi, hanem több is van és kb fél épület nagyságúak

....

igazából várom, hogy mi lesz a következő kifogás...

1) biztos hamis a fénykép

2) biztosan egy ál templom

3) és különben is, pl nem sárga barokk templom

4) nem is látszik rajta a pap... biztos megölték ezek a gazok...

ikaljan Creative Commons License 2007.11.23 0 0 1865

Hát ez már kezd vicces lenni:

1) A bejárat felett egy a fél homlokzatot elfedő kereszt

2) a melléképületen egy, kb 20 méter magas kereszt (lőrésszerű bevágásként)

3) ezt elismerem, a képen nehéz észrevenni - a kereszthajó külső homlokzatán egy szintén fél homlokzatot elfoglaló kereszt.

Előzmény: Gavriel (1864)
ikaljan Creative Commons License 2007.11.23 0 0 1863

Kicsit nehéz volt megtalálni a keresztet.

Ja, végülis a képen csak három darab látszik és egyenként csak 10-15 méret magasak lehetnek... ez a részewdről már kezd enyhénszólva is szánalmas lenni.

Előzmény: Gavriel (1860)
Mumu Creative Commons License 2007.11.22 0 0 1862

Azt hiszem ismétlem magam,de nem baj.

A kérdés alapja ( tolerancia a másképen gondolkozóval szemben ) az hogy  az iszlam  egyszeruen magát mint a legutolsó igazságot (mig a zsido valás magát mint az elsö igazságot) minösiti.Minden ,akár egy moszlim  Szentirás értelmezése is, halálos bün.Semmit nem szabad hozzátenni vagy elvenni abbol amit egy -igaz zseniális-ember valaha mondott...

Az idö mulásával azzonban  távolodik az útmutatás és a  praktikus megvalósitás közti lehetöség,igy,ahol modernebb lesz a világ annál amiben  a betüszerinti követése a valási szabályoknak  magátolérthetödö, visszaparancsolnák a valás kezdetékor létezö világot,ha máskép nem menne akkor eröszakkal.

Akik ezt kérik és akik ezt végre szeretnék hajtani nem tehetik ezt csak eröszakkal...

Mumu Creative Commons License 2007.11.22 0 0 1858
Gyerekek, hát mindnyájan ?
Előzmény: Törölt nick (1848)
Mumu Creative Commons License 2007.11.22 0 0 1857

Megirnád az objektivitás kedveért,persze ha tudod,összesen hány ilyen templom müködik ?

Előzmény: ikaljan (1838)
ikaljan Creative Commons License 2007.11.22 0 0 1856

A fotok ellenere nem szeretnek mohamedan orszagban mas vallasu lenni illetve mohamedan sem. Meg mindig hatasa alatt allok a szaud arabiaban megeroszakolt no 200 vesszo(?) csapasanak.

Na ja. Szaudi nem véletlenül nem szerepel az előző felsorolásban sem... mondjuk úgy hogy kevés sötétebb társaság van a világon, mint a szaudi politikai és vallási elit. Node a szövetséges az szövetséges.

Előzmény: Törölt nick (1844)
ikaljan Creative Commons License 2007.11.22 0 0 1855
A másik három temlomról is kell? Ha gondolod küldök képeket.
Előzmény: ikaljan (1852)
ikaljan Creative Commons License 2007.11.22 0 0 1854

Tehát állami akadályok nincsenek Európában.

Ez az ami nem igaz, illetve Európa nem minden országában igaz.

Az mit írsz az pedig magánügy, nem állami feladat.

Ezt senki nem is állította.

Meg kell mondjam, ez a "tegyünk úgy, mintjha a vitaparner egészen mást mondott volna, mint amit" játék elég szánalmas dolog

Előzmény: Gavriel (1843)
ikaljan Creative Commons License 2007.11.22 0 0 1853
Cathedral Parish Kuwait
Előzmény: ikaljan (1852)
ikaljan Creative Commons License 2007.11.22 0 0 1852

Küldenél fotót is?

Tessék.

ikaljan Creative Commons License 2007.11.22 0 0 1851

Ha jol latom emlitetted Eritreat?

Ott meg igazan  HAZUDSZ!

Barátom, neked sem sok jutott, amikor ak ognitív képességeket osztogatták. Legalább képes lettél volna beütni a gugliba, az eritrea religion kifejezéseket...

no pl. itt is az USA külügy religious freedom reportja:

http://www.state.gov/g/drl/rls/irf/2007/90096.htm

jé... szunni muszlimok 50%, ortodoxok 30%, katolikus 13%, 5% egyéb 5%.. nahát.

Előzmény: Törölt nick (1846)
ikaljan Creative Commons License 2007.11.22 0 0 1850

Kértek már engedélyt amire ez volt a válasz?

Magyarországon eddig háromszor volt ilyen terv, és indult be az engedélyeztetési eljárás, földterület szerzés.

1. esetben a rendőrség az alapítvány szír vezetőjét terrorgyanú alapján kitoloncoltatta az országból. Ezt a vádat fél évre rá visszavonták, téves információkra hoivatkozva, úgyhogy elvileg joga lett vón visszajönni. Jaaa... hogy politikai menekült volt... és úgy toloncolták ki Szíriába ... hát pech. Ha életben marad és 20 év múlva kijön a szír börtönökből majd esetleg újra beadhat vízumkérelmet.

2. Ez esetben sajna magyar emberke akart mecsetet építettni. Egyébként jegyző volt a lelkem. No erre leszóltak valahonnan, hogy a közgyűlés lesz szíve új jegyzőt keresni, különben a falu ÖnHIKI-jét megvonják. Másnapra megvolt a közgyűlési határozat.

3. A harmadik próbálkozás talán előtted is ismert. Az rendőrs égnekegy egészen látványos külpolitikai seggnyalás keretében sikerült kommandósokkal lecsapni a mecsetet építeni szándékozó szervezet vezetőjére. (bár mondjuk konkrétan a projektre vonatkozóan a szaudi nagykövetség megnyitása alkalmaval a főpolgármester még kötelezettséget is vállalt, amirő a sajtóban nyilatkozott)

A csókát bent tartották egy fél évig - elbeszélgettek vele, hogy tán nem kellen itt ugrálnia - aztán minden vádemelés nélkül elengedték... kuutasítani sajna nem lehetett, mert magyar állampolgárságot szerzett.

ikaljan Creative Commons License 2007.11.22 0 0 1849

Senki nem akadályozza meg őket a mecset épitésben.

Ez az ami nem igaz.

Törölt nick Creative Commons License 2007.11.22 0 0 1848
Anyad velemenyere gondolsz? Merthogy en nem irtam velemenyt hanem linkeltem egy cikket te budos paraszt!
Előzmény: Törölt nick (1847)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.21 0 0 1844

1834

oda tettem linket fotokkal.

A fotok ellenere nem szeretnek mohamedan orszagban mas vallasu lenni illetve mohamedan sem. Meg mindig hatasa alatt allok a szaud arabiaban megeroszakolt no 200 vesszo(?) csapasanak.

ikaljan Creative Commons License 2007.11.21 0 0 1842

bocs, kiegészítés... szóval a 800 fős kuwaiti katolikus közösségnek a katedrális mellett van három másik temploma is. (nem lakások, hanem igazi templomok)

Előzmény: ikaljan (1841)
ikaljan Creative Commons License 2007.11.21 0 0 1841

Európában tömeges a mecset épités.

Ez a kérdést ne sunnyogd el. Mi a helyzet Magyarországgal, és Görögországgal? Vagy a magyarországi muszlim járjon ki Bécsbe?

Esetleg ilyen épitési mennyiséget fel tudsz mutatni muslzim országokban? Keresztény templom, zsinagóga,stupa.

Hát evvel igencsak félretrafáltál. Ugyanis a templomépítés valószínűleg egy nagyságrenddel nagyobb a muszlim országokban, mint mecsetépítés itt Európában. (persze ugyanígy buddhista-keresztény, vagy taoista-keresztény viszonylatban is ez a helyzet)

Végső soron annyi a helyzet, hogy Európában, - ha egyáltalán engedik -Mo-n például nem - akkor épül mecset, ha már jó 20-100 000 fős muszlim népesség él az országban. Ennek egyszerű oka, hogy muszlim-európai viszonylatban kezdetben mindig szegény bevándrolókról van szó, egyáltalán addig amig eljutnak az önszerveződés olyan fokára, hogy mecsetet építsenek, és erre egyáltalán akár külföldi támogatást kérjenek, az nem kevés idő.

Evvel szemben a nyugati keresztény alapok, missziós jelleggel mennek a "pogányokhoz" téríteni, ergo a központ kiépülése megelőzi a hívők jelenlétét. Így pl. Kuwaitban írd és mond 800 fős római katolikus közösségnek saját, új építésű püspökségi központja, és egy katedrális nagyságú temploma van.

Ezt vesd össze - ne Mo-val, ahol egy 25 000 fős közösségnek nem épülhet egyetlen mecset sem - de bármelyik európai nagyvárossal is. Olyan nagyságrendű épületet, amit Kuwaitban 800 főnek emeltek, Európában már millió főt meghaladó népesség mellett emeltek.

Evvel peszre semmi baj, egyszerűen más a szociológiai háttere a két vallás terjedésének, de enyhénszólva is röhejessé teszi a felvetéseiteket.

Előzmény: Gavriel (1828)
eke Creative Commons License 2007.11.21 0 0 1840
:-D

AFAPK világlátása mindig lenyűgözött. Nyilván soha egyetlen muszlim országban nem járt, soha egyetlen hívő, vallását gyakorló muszlimmal nem beszélt.
Miért is nem tudna ítélkezni??

(az ilyenek hiszik el azokat az urban legendeket amiket a turistavezetők hintenek, hogy ne üljönek be magántaxival hanem szervezett utakon ismrekdjenek az országgal, mert a taxisok kirabolják megerőszakolják a női utasokat...

Előzmény: ikaljan (1839)
ikaljan Creative Commons License 2007.11.21 0 0 1839

Ennyit arról, hogy AFAPK-nak igaza van.

Neked meg gratulálok.

Előzmény: Mumu (1837)
ikaljan Creative Commons License 2007.11.21 0 0 1838

Na figyusz, emlits mar egy fu muslim orszagot ahol megengedik a kereszteny templomok epiteset?

Ha megengeded, nem is egyet említek:

Marokkó, Tunézia, Libia, Egyiptom, Szudán, Szenegál, Mali, Mauritánia, Csád, Niger, Burkina Faso, Gambia, Guinea, Sierra Leone, Komoro szigetek, Maldív szigetek, Brunei, Dzsibouti, Eritrea, Kenya, Szomália, Albánia, Törökország, Kyrgizisztán, Azerbaidzsán, Tadjikisztán, Üzbegisztán, Bahrein, Malajzia, Indonézia, Jordánia, Szíria, Irak, Bahrein, Oman, Kuwait, UAE, Kathar, Pakisztán (bizony ott is), Bangladesh.

Nos, ezek mind muszlim többségű országok, és bizony mindegyikben épülnek keresztény templomok.

Előzmény: Törölt nick (1832)
Mumu Creative Commons License 2007.11.21 0 0 1837
Ebebn viszont igazad van. A tolerancia minden oldalon kotelezo.
Előzmény: Törölt nick (1832)
Mumu Creative Commons License 2007.11.21 0 0 1836

Akarod hogy ezt egy moszlim szemszogebol ertelmezem?

Itt vannak a fenhelyazo nyugatiak akik azt hiszik hoyg aaz o Jezusuk isten fia. Annyit tudnak a valodirol hoyg élt.Na aztan a szeplotlen fogantatas... Ok bezselnek akik evszazadokig torturaztak azokat akik nem voltak hajlandok az o ertelemezesuk szerint imadni ezt az embert ?

A katholikus egyhaznak mar tobbszor bocsanatot kellett kernie asok gazteter ?

Tetszik ?

Vagy a zsido valast ? Persze rosszakaratuan.

A zsido valas nem mas  mint tortenelmi esemenyek unneplese. Kivetel a hosszunap. Amelyet azert  hozták hogy mint jo kalmarok azon az egynapon kiegyezenek a Joistennel.

...nincs jogunk azt hinni hogy mi vagyunk a legnagyobb igazsag birtokaba...

Előzmény: Törölt nick (1833)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.21 0 0 1835

Iraki helyzet: javulas. mit gondoltok tartos vagy csak addig amig az extra 30 ezer amerika katona ott van? Egyaltalan erdemes-e kivonulni ha mar ilyen jo iranyban mozdulnak el a dolgok?

Azert az oromben urom is, gyerekeket robbantottak par napja ((

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!