Keresés

Részletes keresés

cyanne Creative Commons License 2009.03.25 0 0 6267

tajgetosz nincs és nagy vszínűséggel nem is lesz.

uakkor sokkal könnyebb csúnyán nézni (akár a szülőre is, aki nem képes felnevelni a beteg gyerekét), mint konkrétan tenni vmit.

és ez az, aminek igazán jelentősége van.

Előzmény: fullanx (6264)
botsinkai Creative Commons License 2009.03.25 0 0 6266
Nem probléma, amíg a kivitelezést nem akadályozza. :)
Előzmény: Törölt nick (6265)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.25 0 0 6265

nem is tudom, miért probléma az, ha valaki elhatárolódik az általa ill. a mai civilizált társadalom erkölcsi normái által is elfogadhatatlannak tartott hozzászólásoktól?

pl. Taigetosz, stb.

fullanx Creative Commons License 2009.03.25 0 0 6264
A magam részéről például annyit, hogy nem szolidarítok olyan hozzászólásokkal, amelyekben Taigetosz szerepel.
Előzmény: cyanne (6263)
cyanne Creative Commons License 2009.03.25 0 0 6263

igaz.

de mindenki tehet vmennyit ez ellen.

Előzmény: fullanx (6262)
fullanx Creative Commons License 2009.03.25 0 0 6262
A jelen társadalmakban, azon belül a "nyugati" társadalmakban is óriási különbségek vannak a sérült gyerekekhez/emberekhez fűződő viszonyban. Kis hazánkban, sajnos, mint tudjuk, az ördög valagán a májfoltnak tekintik a sérült embert. Ilyen szempontból Magyarország és Amerika: ég és föld. A súlyos születési rendellenességgel világra jött kislány élete nehéz lesz, de ne felejtsük el, hogy egy olyan országban él, ahol közlekedési jelzőtáblát helyeznek ki a ház elé, ha hallássérült gyerek lakik ott.
Előzmény: cyanne (6259)
fullanx Creative Commons License 2009.03.25 0 0 6261
Tehát tulajdonképpen mi magunk is haszonélvezői vagyunk a helyzetnek?
Előzmény: missparker (6258)
cyanne Creative Commons License 2009.03.25 0 0 6260
(lelepleződtem, h nem néztem meg az oldalt:)
Előzmény: cyanne (6259)
cyanne Creative Commons License 2009.03.25 0 0 6259

bár nem tőlem kérdezted, de:

egy magát civilizáltnak mondott társadalom nem teheti meg, h bármire hivatkozva megöljön egy emberi lényt, még akkor se, ha ez esetleg ellenkezik az emberiség mint faj érdekeivel.

az viszont, h a konkrét személy, azaz a szülő(k) elég erősnek érzi-e magát arra, h vállaljon egy sérült gyereket, ez teljesen egyéni.

nem várható el senkitől, h nagyobb terhet cipeljen, mint amekkorát elbír.

ilyen értelemben bármelyik döntés lehet racionális is és érzelmi is, és ebbe senkinek sincs joga beleszólni, aki nem maga cipeli a terhet.

az biztos, h iszonyatos teher van a szülőkön egy ilyen esetben.

kegyetlenül hangzik, de a „taigetosz”, pontosabban egy olyan társadalom, ahol az az elfogadott, h a sérült újszülöttet megölik, a teher egy részét leveszi a szülő(k) válláról.

jelenleg viszont nem így van, tehát mindenkinek magának kell eldönteni, h vállalja-e a sérült gyerekét vagy se, a megszületettekről pedig gondoskodni kell.

Előzmény: fullanx (6257)
missparker Creative Commons License 2009.03.25 0 0 6258
A társadalom nem neveli ezt a gyereket. Simán kísérletezik rajta, orvosi tapasztalatokat gyűjt.
Előzmény: fullanx (6257)
fullanx Creative Commons License 2009.03.25 0 0 6257
A szülőktől az lenne a racionalitás, ha elvetetnék a gyermeküket, a társadalomtól pedig az, ha felnevelné?
Előzmény: missparker (6252)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.10 0 0 6253
Örülök:-)
Előzmény: szanzaveronika (6246)
missparker Creative Commons License 2009.03.10 0 0 6252
Régen is volt ilyen, Taigetosznak hívták :( Az, hogy már a terhesség elején látszik a rendellenesség, nem jelenti azt, hogy automatikusan abortusz mellett döntenek a szülők. Valóban racionális lenne, de néha nem így döntenek. Egy 'értelmes' vagy inkább fájóan racionális társadalom meg kihozza ebből is a legtöbbet. Pl. ebben az esetben: http://julianawetmore.net/story.php - IDE CSAK AZ KATTINTSON, AKI NAGYON ERŐS.

Aki nem nagyon erős, annak csak annyit, hogy ez egy arc nélkül született kislány honlapja. Látták a szülők az ultrahangon a rendellenességet, de nem törődtek vele, mondván, ez az ő gyerekük. A kislány apja katona, így a gyerek kezelését bevállalta a hadsereg. Kísérleti nyúl lett a kislányból, jó sok mindent ki lehet próbálni rajta :( A szülők meg bárgyún vigyorognak honlapon, tévéműsorokban, hogy ugye mégis jó döntést hoztak, mert lám mindenki segít nekik, és mennyire szeretnivaló a kislány... Döbbenet.
Előzmény: botsinkai (6225)
missparker Creative Commons License 2009.03.10 0 0 6251
Nem tudom, nekem nem tudnának annyi adójóváírást adni, hogy gyereket szüljek ezért. Én megfordítanám a dolgot: nem a gyerek beígérésére adnék pénzt (szocpol), mert annak kényszerből, határidőre meg kell születni, ha akarják a szülő egyébként, ha nem. De ha a már megszületett gyerek kapná, akkor nem lenne az a félelme senkinek, hogy nem tudja eltartani a gyereket (pl. a családi pótlék jó lenne erre, valami értelmes összegben).

B(mint Bokros) terv, hogy elvenni mindenféle juttatást és rendes minimálbért, fizetéseket meghatározni (Bokros itt a mondat második felét szokta elfelejteni). Akkor megint nem lenne gond egy gyereket eltartani.
Előzmény: botsinkai (6217)
szanzaveronika Creative Commons License 2009.03.09 0 0 6250
Ja, értem. De régebben ezeket nem lehetett látni. Egyszerűen megszületett a bébi, akár volt karja, akár nem. Nem tudhatták előre. Legfeljebb a legjobbat tudhatták kihozni abból a helyzetből.
Előzmény: Törölt nick (6249)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 6249

missparker írta:

"Neked lenne erőd egy ilyen sérült gyereket felnevelni?... Én nem tudnám végignézni, hogy így szenved/küzd a sérült gyerekem."

én erre a hozzászólásra reagáltam, tehát a súlyosan sérült gyereket létrehozókra, nevelőkre gondoltam, ezt kategorizáltam alább

videót nem nézek, ezt sem láttam

Előzmény: szanzaveronika (6247)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 6248

Megcsinalt gyerek, kozos felelosseg, ez van.

Előzmény: Törölt nick (6244)
szanzaveronika Creative Commons License 2009.03.09 0 0 6247
Hát, tőled idéztem az "említett szülők"et, én azt hittem, hogy a videón látható ember szüleit emlegeted így, de ha nem, akkor neked kell megmondani, hogy kik is tulajdonképpen az "említett szülők". : )))
Előzmény: Törölt nick (6244)
szanzaveronika Creative Commons License 2009.03.09 0 0 6246
Hát én az első gyerekem előtt biztos voltam abban, hogy képtelen lennék sérült gyereket felnevelni. Aztán amikor láttam, hogy mi a különbség aközött, ahogy én állok a gyerekemhez vagy ahogy más, már nem voltam biztos abban, hogy képtelenségem ellenére is nem kellene-e valahogy megoldanom... Végül, ezt már biztosan írtam ezen a topikon is, a harmadik gyerekem tényleg sérült lett, ajak- és szájpadhasadékos, amúgy egy rendkívül szerencsés probléma, sokat kell vele szenvedni, de igen jó eredményeket lehet elérni, eddig igazán komoly nehézségünk még nem volt, de azt azért nem mondanám, hogy mindig jól bírom. Pedig tudhatom, hogy legkésőbb mire leérettségizik, addigra pont egész ember lesz ő is, és amúgy zseniális kisfiú, a legvidámabb a három gyerekem közül...
Előzmény: Törölt nick (6242)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 6245
En onnan indulok, ha nincs antibiotikum feltatalva, en meghaltam volna 32 evesen. Minden, ami ezen kivul az csoda.
Előzmény: szanzaveronika (6241)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 6244
konkrétan milyen szülőkét? mondjuk akik akkor vették észre hogy mondjuk fogyatékos a gyerekük, mikor még simán végezhető abortusz, vagy olyanokról, akik később tudták meg, vagy más szülőkről.
Előzmény: szanzaveronika (6243)
szanzaveronika Creative Commons License 2009.03.09 0 0 6243
Szerintem is igaz nagyjából, csak nem érzem fernek, hogy csak a nők vannak ilyen szempontból emlegetve... : )))

És hogy látod az említett szülők helyzetét? Érdekelne.
Előzmény: Törölt nick (6240)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 6242
"Neked lenne erőd egy ilyen sérült gyereket felnevelni?"

Ez nem erő kérdése. A döntésé:-)

Gondolom itt se az örömkönnyek törtek fel, mikor meglátták az újszülöttet. Szembesültek egy helyzettel és meg kellett oldani. Eldöntötték - igen - meg fogják oldani a tőlük telhető legjobb módon. Gondolom nem volt egyszerű...
Dönthettek volna másképp is, az is az ő dolguk lett volna.

Én is elgondolkodtam rajta egyszer - nem többet - hogy mi lenne, ha 4D ultrahangon azt mondják, hogy ilyen vagy olyan gyerek van a hasamban...mondjuk 24hetes terhesen.

Azt döntöttem semmit nem csinálnék, "folytatnám" tovább.
Előzmény: missparker (6201)
szanzaveronika Creative Commons License 2009.03.09 0 0 6241
Az az igazság, hogy ebbe tényleg bele se lehet. : ))) Az anyaságról halvány fogalma sem lehet annak, aki nem próbálta. : )))
Viszont az is elég érdekes nekem, hogy egy csomó szülő bele se gondol, hogy milyen jó, hogy egészséges gyereke született. : )))
Előzmény: Törölt nick (6236)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 6240

az előzőre: nincs mivel vitába szállnom, egyetértek veled, ill. az említett szzülők helyzetét egy kicsit talán másképp látjuk, de az már nézőpont kérdése, nem objektív dolog

erre: nyilván a férfiakra is igaz ez, meg kivételek bőven vannak, de azért szerintem ez a helyzet. lehet hogy más másképp látja

Előzmény: szanzaveronika (6238)
szanzaveronika Creative Commons License 2009.03.09 0 0 6239
Amúgy nyilván az egész vita elméleti, mivel azért megismételném még egyszer azt, hogy ha valaki terhesen elmegy ultrahangra, akkor ilyen súlyos rendellenességet garantáltan észrevesznek és akkor a meggyőződése szerint dönthet az általa létrehozott élet sorsáról, szóval ez csak régen lehetett probléma és a gyerekvállalás elleni érv.
Előzmény: szanzaveronika (6237)
szanzaveronika Creative Commons License 2009.03.09 0 0 6238
Meg azt is meg lehet nézni, hogy a 40 év fölötti férfiak nagy része is hogy néz ki, pedig még csak nem is szültek... : ))) (Szintén tisztelet a kivételnek.)
Előzmény: Törölt nick (6235)
szanzaveronika Creative Commons License 2009.03.09 0 0 6237
Biztosan nehéz elfogadni, hogy a dolgok túlnőnek a hatáskörödön. De az egész élet ilyen. Ha autót vezetsz és egy másik autós idióta elédszáguld egy elsőbbségadáskötelező tábla mögül, akkor a logikád alapján a kauzális felelősség félig a tied, minek ültél autóba... Abban, hogy egy embernek nem nő ki a karja meg a lába, nem sok szerepe van az anyjának, a gyerekvállalás döntésének semmi köze ahhoz, hogy az az élet hogyan alakul. (Persze, más a helyzet, ha tudatosan (kinek milyen szintű a tudata, ugye) roncsolod azt az életet, de ilyet nem feltételeznék alapban senkiről, annak az embernek a szüleiről meg aztán végképp nem, bár ilyen végtag nélküli gyerekek egész csapata született meg egy időben egy gyógyszer miatt, amit kimondottan terhes nőknek szántak az első időszak hányós problémáinak enyhítésére - és a gyógyszer az első három hónapban ezt tette ezekkel az emberekkel, szóval némi emberi felelősség tagadhatatlanul van itt, csak az nem az anyáé...)

Az, hogy ez az ember ilyen lett, úgy értem: személyiségileg, na az viszont teljes egészében csak a családja műve lehet, a szülei ritka jó, erős és bölcs emberek lehettek, biztosan nagyon szerették őt, és őszintén megvallva nem gondolnám, hogy erre képes lennék, de az biztos, hogy csak nagyon mélyen tisztelni tudom az ilyesmit, szülőket és a gyereküket egyaránt.
Előzmény: Törölt nick (6234)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 6236
Ugye, igy eleg egyszeru, bele se gondolni.
Előzmény: Törölt nick (6219)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 6235

Egyem a szivedet. te mit teszel 40 felett (?) a kivanatossagodert?

Előzmény: Törölt nick (6218)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!