Keresés

Részletes keresés

KTTech Creative Commons License 2006.01.11 0 0 859
Pillanatok alatt nem is, de pl. Photoshop gyorsmaszk és némi gauss életlenítéssel meg tudok oldani hasonlót...
Persze aki nagyon figyel az meg fogja tudni különböztetni a rendes nagy fényerejű optikától...
Előzmény: kaviat (856)
Szabcsi Creative Commons License 2006.01.11 0 0 858
Aham, tehát a te személyes környezetedben történt felmérés szerinted mennyiben tekinthető reprezentatívnak? Ez kb olyan mint az én - autóra - igényesebb átlagember ismerőseim. Ha ez alapján mernék hozzád hasonlóan kijelenteni egy ilyen "az autósok 3/4-e soha..." kaliberű megállapítást, engem is símán kiröhögnének.
Előzmény: Dynax5 (852)
formax Creative Commons License 2006.01.11 0 0 857

Ember!

Én a Te oldaladon vagyok!

Jót tenne Neked egy kis séta, nem?

A hájtek csak úgy jön ide, hogy a címben feltett kérdés azoknak szól, akik most érkeztek erre a határra. Merre tovább? Akik már rég átlépték ezt a határt, azoknak nincs szükségük ilyen kérdésben segítségre.

A tanácsaidat mindenképpen figyelembe veszem, köszönöm szépen!

Előzmény: Százbolha (855)
kaviat Creative Commons License 2006.01.11 0 0 856
komolyan érdekel, hogy ezt milyen software-es okossággal tudod megcsinálni egy fúllosan éles képből [pláne pillanatok alatt] ?

.kav]4t .nem állhatunk meg, ez denevérország!
Százbolha Creative Commons License 2006.01.11 0 0 855
formax

Mint írtam, kaviat listája  szerintem is jó, a lényeg benne van.

Nem én vitatom, annak tartalmát. Vedd észre!!!

A hájtek nem tudom, hogy jön ide.

A zoomátfogás egy merkating duma.

Játszadozni jó lehet, de egy idő után kialakul néhány fokusztáv amivel a kedvenc témákat lövöd.

Az én véleményem az, hogy semmi szükség a "folyamatos" fokusztartományra.

Valami kell a nagylátóra (ez általában zoom- kitobi) és valami a tel tartományban.

nem ismerek olyan olcsó objketívet DSLR-re amely 200mm felett jó minőséget adna, ezért elég a 200mm .

tehát a legegyszerübb amit írtál.

Canon 350d-t Sigma 18-55 és egy Sigma 55-200 objektívvel.

ha van több pénz akkor a telezoomot váltsd le. Pl 70-200/4L

Én DSLR-t vennék, mert azt tudnám jobban kihasználni.

ha téged zavarnak a hátrányai akkor legyen kompakt.

De az nem rendszer, csak 1 gép. És vége.

Százbolha

Előzmény: formax (850)
P.Peter Creative Commons License 2006.01.11 0 0 854

A mélységélességhez:

-Mi szükség a DSLR ezen tulajdonságára ha szoftveresen pillanatok alatt megoldható?

Én már készítettem képet 'szoftveres mélységélességgel', de nincs meg pillanatok alatt, és ha rengeteg időt belefeccolsz, akkor sem lesz olyan, mint a valódi. A 'szoftveres mélységélesség' akkor lesz meg pillanatok alatt és jól, ha pl. ez átkerül majd a gyakorlatba.

Szabcsi Creative Commons License 2006.01.11 0 0 853
"jelenleg valóban stimmelnek az általad írt arányok, de pont a változás kezdetén állunk"

A többi meg rizsa. Akkor már ménem a látóideg csapolásról beszélünk. xD foglalatot mindenki halántékára, az se olyan távoli jövő... :)
Előzmény: Degeczi (849)
Dynax5 Creative Commons License 2006.01.11 0 0 852

Nincs ellentmondás!

Ezen a topicon azért elsősorban a "komolyabb" DSLR tulajok fordulnak meg. Az én ismerettségem más, főleg  - fotózásra - igényesebb átlagemberek.

Azt kell mondjam, aki "gyakorló" családapa/anya annak általában nincs anyagi lehetősége ennyit költeni a hobbijára, hogy a váz árának többszörösét optikákra szórja el. (csendben hozzáteszem nem is szabad, bár én csóró vagyok...)

Korábban utaltam már arra, hogy azokat a fotósokat/képeket becsülöm leginkább akik a saját és a gép képességeinek határán mozognak és úgy hozzák ki a legtöbbet a felszerelésből fantasztikus képeket létrehozva ezzel. (Jó adag képfeldolgozó/szoftveres tudással persze)

A mélységélességhez:

-Mi szükség a DSLR ezen tulajdonságára ha szoftveresen pillanatok alatt megoldható?

A topic címére a válaszom: most még DSLR, de már nem sokáig nyújtja azt az előnyt...

Kicsit olyannak érzem a fotós fórumok hangulatát mintha valaki a különböző motorolajoktól várná az autója teljesítmény növekedését.

Nem?

Előzmény: kaviat (848)
Százbolha Creative Commons License 2006.01.11 0 0 851

a nagy érzékelő már most sem jelenti azt, h DSLR-ről van szó (R1),

Sosem állítottam ilyet, sem az ellenközéjét.

Csak az a véleményem, hogy a DSLR-ek "nagy" érzékelővel rendelkeznek (100%-ban) a kompaktok 99%-a meg nem.

Ez nem része a definicójuknak vagy a kategória meghatározásának, viszont tényszerűen jellemző adat, amely igen erős kihatással van a velük készítendő fotók minőségére.

Aki nem általánosságban akar jelzőket fabrikálni "DSRL vagy DIGIKOMPAKT?" ügyben, az konkrét tipust hasonlítson konkrét tipussal.

Probáljátok már meg értelmezni a mondatokat!!!!!!!

ne kelljen már 25x ismételni.

Leírtam általam ismert tényeket, ha tévedtem, vagy van ellenpélda, akkor légyszi ird le.

De ne ragozzák már feleslegesen.

tehát jöhetnek az ellenpéldák...

Előzmény: Degeczi (849)
formax Creative Commons License 2006.01.11 0 0 850

Kaviat listája nagyon jól össszegzi azok számára a legfontosabb tényezőket, akikben a topicban feltett kérdés egyáltalán felmerül. Pl. számomra.

A többi annyira, de annyira érdektelen!

Akinek a 300D nem hájtek, az pontosan tudja a feltett kérdésre a választ, nem?

Vegyünk pl. egy Fuji S9500-at, egy Panasonic FZ-30-at és egy Canon 350d-t egy Sigma 18-200 objektívvel, és egy Canon 350d-t Sigma 18-55 és egy Sigma 55-200 objektívvel. Ezek nagyjából összevethetőek használatban és árban is. Melyiket?

Vagy másképpen. Korlátozott az anyagi lehetőség, de kb. azt a zoomátfogást szeretném elérni egy DSLR géppel, mint a fenti kompakt gépek, és körülbelül hasonló kényelemmel. Milyen objektívet ajánlotok indulásnak?

Előzmény: Százbolha (847)
Degeczi Creative Commons License 2006.01.11 0 0 849
a nagy érzékelő már most sem jelenti azt, h DSLR-ről van szó (R1), ha pedig az új Oly valóban E300-ra hasonlító, de EVF-es típus lesz, akkor már a cserélhető obi + nagy érzékelő együtt sem fog szükségszerűen DSLR-t jelenteni - hiszen optikai kereső híján nem lehet majd annak hívni, hiába lesz esetleg minden egyéb paraméterében (fókuszálás is) DSLR kategóriájú
és egyre több ilyen várható, idénre ígérik a Sony+Minolta DSLR-t is, ami szintén EVF-el várható

jelenleg valóban stimmelnek az általad írt arányok, de pont a változás kezdetén állunk
Előzmény: Százbolha (847)
kaviat Creative Commons License 2006.01.11 0 0 848
nem kötekedésből, hanem komolyan érdekelne engem, hogy milyen statisztikai minta alapján jött ez a 3/4-es arány a nem obi cserélgetős dslr tulajok-ra? bevallom, akikről tudom, hogy dslr-ük van, szinte mindnek minimum 2 - 3 obija van, feltételezhetően nem csak papírnehezékként használják :)) [akinek csak kitobija van, az épp most vette és már tervezgeti is milyen telét vegyen még]

Előzmény: Dynax5 (846)
Százbolha Creative Commons License 2006.01.11 0 0 847

A felsorolással csak az volt a baj, hogy most már vagy a közeljövőben a gyakorlatban sem lehet a DSLR-t, a nagy érzékelőt és a cserélhető objektívet összemosni.

hát.....

Ne kezdjük elöröl, de a tényeket se hamisitsuk meg!!!

1.

A DSLR fgépek 100%-a (értsd mind) 13x20mm méretnél nagyobb érzékelő lapkával rendelkezik.

A DSLR fgépek 99%-ra (értsd 1-2 kivételével) igaz, hogy az objektív cserélhető

2. 

A digikompakt fgépek 99%-a (értsd 1 kivételével) 13x20mm méretnél kisebb érzékelő lapkával rendelkezik.

A digikompakt fgépek 99%-ra (értsd 1-2 kivételével) igaz, hogy az objektív NEM cserélhető.

Ha valakinek van TÉNYSZERŰ ellenvetése 1. 2. ponttal kapcsolatban, akkor kérem jelezze, addig botorság összemosásnak nevezni kaviat által felsorolt jellemzőket.

kaviat listáját korrektnek tartom.

Biztos lehetne kiegészítgetni, de a lényeg benne van.

Előzmény: tmbg (844)
Dynax5 Creative Commons License 2006.01.11 0 0 846

Kapisgálod!

A DSLR vásárlásakor nem csak a vasat kell megvenni (=kifizetni) hanem egy csomó illúziót/lehetőséget is.

A DSLR használók 3/4-e soha nem fogja még csak a kitobit sem levenni, nemhogy beruházni újabbakba.

Megint csak elhangzott:

A tükrös mechanika csak 1 szükséges rossz, míg nem lesz helyette jobb...

kaviat Creative Commons License 2006.01.11 0 0 845
nem tudom hány % használja a dslr-eknél cserélhető objektíveket, ilyen statisztikám nincsen, én csak azt tudom, hogy én használom :)))

r1: igen, ez egy egész jó kisérletnek tünik, ötvözni a különböző előnyöket, ha lenne jó kereső, jó AF és cserélhető objektívek akkor lenne csak igazán jó kis gép :)) engem is érdekel hova fog fejlődni ez az irányzat

tmbg Creative Commons License 2006.01.11 0 0 844
A felsorolással csak az volt a baj, hogy most már vagy a közeljövőben a gyakorlatban sem lehet a DSLR-t, a nagy érzékelőt és a cserélhető objektívet összemosni.

A cserélhető objektívek előnyeivel egyetértünk, de az általánosítás már félrevezető, pl. a D50 sokkal jobb, mint az R1, mert zseniális objektívekkel lehet kiegészíteni (pl. 10.5, 12-24, 50/1.4, 80-400VR), ez igaz, csak egy gyakorlatias részlet kimaradt. És kérdéses, hogy az emberek hány %-a használja ki az elvi lehetőséget, ha szüksége van rá egyáltalán.
Előzmény: kaviat (841)
Degeczi Creative Commons License 2006.01.11 0 0 843
pontosan, sokan ezt is teszik!
ha eladom az Oly 8080-at (tényleg, érdekel itt vkit?), akkor a következő beszerzés nálam is egy zsebrevágos kompakt lesz (az Oly-t azért nincs értelme a DSLR mellett megtartanom, mert nem sokkal kisebb)
Előzmény: _mirmur_ (842)
_mirmur_ Creative Commons License 2006.01.11 0 0 842

akkor az ilyen embernek télleg jobb lenne egy kompakt gép, vagy ha ugy dönt hogy DSLR-e lenne szüksége és néha apró videókat is szeretne hirtelen, vegyen egy kisebb kompaktot a dslr mellé. És akkor használhatja a kis gépet vázlatra, apró videózásra, ha nincs kedve táskát vinni, nem lehet bevinni nagy gépet ahova megy, stb..

Előzmény: Degeczi (839)
kaviat Creative Commons License 2006.01.11 0 0 841
én csak felsoroltam ami eszembe jutott, szerkesztgetni, csoportosítgatni nem volt időm. hogy mit hoz a jövő, mi lesz a dslr-ek után nem tudom előre, ma azzal a jővőbeni géppel nem tudok fotózni.

én nem bagatelizálnám a cserélhető objektíveket. mostana már kiderűlt, hogy a nagy zoomos mindenre alkalmas objektívek [ld. még ultrazoom-ok], nem a legtökéletesebbek, sokkal szebb képet kapunk ha helyette pl. pár fixet használunk [különösen, ha hozzá vesszük, hogy általában a 2 szélét használjuk az üvegeinknek]. szerintem a cserélhető objektível egy olyan feture lesz, amihez a jövőben is ragaszkodni fognak a kisérletezgetősebb/igényesebb fotósok..

meg az szerintem tök jó móka, hogy az ember rakosgatja össze az obiparkját.

Előzmény: tmbg (837)
Degeczi Creative Commons License 2006.01.11 0 0 840
pontosan!
pár év kérdése lehet az egész

maga a tükörmechanika egy jelenleg szükséges rossz, de ez nem fog így maradni

függetlenül attól, h most nekem is DSLR adta a legelfogadhatóbb kompromisszumokat (meg is érkezett közben a D70s, alig várom, h élesben is kipróbáljam :) nagyon érdekel mit fog kihozni az Oly, és hogyan fejlődnek a gépek a következő pár év alatt

gondoljunk el pl egy olyan megoldást, ahol egy szemüveg a kereső, vezeték nélküli kapcsolatban a kamerával - akármilyen vadul is hangzik egyelőre, nem hiszem, h 10 évnél több kellene az ilyesmihez...
Előzmény: tmbg (837)
Degeczi Creative Commons License 2006.01.11 0 0 839
"5let és megfontoltság kérdése, hogy oldja meg az ember"

elsősorban egyéni preferenciáé, amiről természetesen vitázni sem lehet (ill. nincs értelme)
ha vki nem szeret videóval foglalkozni, akkor valszeg nem fog DV kamerát sem venni - viszont lehet, h alkalmanként rövid jeleneteket szívesen rögíztene mozgóképként

csak azt mondom, h nem feltétlenül azért nem használ vki külön DV kamerát, mert nem éri föl ésszel, h az milyen jó lenne neki
különbözőek vagyunk, egészen más szempontokkal
Előzmény: _mirmur_ (838)
_mirmur_ Creative Commons License 2006.01.11 0 0 838

egyébként ez a súly kérdés nem tudom miért olyan nagy probléma némelyik embernél. Egy kompakt gép mondjuk egy DV kamerával mennyi lehet? 1 kiló? 1,5 kiló? Egy DSLR mennyi lehet, max 1 kiló, meg DV kamera még fél, egy. 2 kiló.

Ez nem nagy súly, egy kissebb táskában elfér. viszont az ember csak tudja hova megy, hogy fényképező kell, vagy kamera, annak megfelelően viszi a cuccait.

Fényképezőhöz milyen obi kell, nem viszi az összes obiját.

Télleg igazad van, csak 5let és megfontoltság kérdése, hogy oldja meg az ember.

Előzmény: Pecarobi (835)
tmbg Creative Commons License 2006.01.11 0 0 837
Szerencsés lenne a 'DSLR'-t idézőjelbe tenni, ami drágább, nagy érzékelős, cserélhető objektíves és utolsó sorban DSLR. Az előnyökkel egyetértünk, a csoportosítással nem.

Nagy érzékelő: nagy dinamika, kis zaj / nagy érzékenység / kevesebb zajszűrés / szebb kép (ezek ugyanazok), elérhető kis mélységélesség, nagy mélységélesség rekeszeléssel, a gép nagyobb / nehezebb / drágább.

A cserélhető objektív annak előny aki úgyis tudja, hogy miért, melyik és mennyiért.

A bekapcsolás, sorozat sebessége, shutter lag, sokminden állítása, raw mindkettő tulajdonsága lehet. A bokeh szerintem az objektív tulajdonsága, bár nagy mélységélességnél hiába.

És végül a DSLR előnyei: külön AF érzékelő jobb, EVF-nél jobb kép. Hátrányait most hagyjuk (nem a videóra, kihajtható LCD-re gondolok).

Összességében arra tippelek, hogy az elektronika úgyis fejlődik és a DSLR előbbi két előnye behozható. Elképzelhető, hogy néhány év múlva a DSLR közel ugyanolyan különleges gép lesz, mint most egy digitális távmérős.
Előzmény: kaviat (831)
kaviat Creative Commons License 2006.01.11 0 0 836
a bokeh az a nem éles részek rajzolata a fotón. hogy mennyire szépen van elmosva a háttér. vannak obik, amiknek szép a bokehük [ez függ a rekesz lamelláitól, az obi felépítésétől]

Előzmény: formax (834)
Pecarobi Creative Commons License 2006.01.11 0 0 835

Két fiam van. Az egyik 5 éves, ö hálistennek megáll a saját lábán, a kicsi 1,5 éves, nála muszály a babakocsit is vinni, ha valahova megyünk. Vagy a gyerek van a kocsiba, vagy a táska. Minden megoldhato, ötlet kérdése az egész ;o)

De maga a táska "megtömve" kb 2 kg, nem nagy valami. Ha az ember viszi a gyereket a nyakában, oldalán a fotostáska, hátán a megtömött hátizsák ugy azért mondjuk nehéz tud lenni, de ez nem gyakori..

Előzmény: Degeczi (833)
formax Creative Commons License 2006.01.11 0 0 834

Légy szíves világosíts fel, mi az a "bokeh". Köszi.

A kompaktok előnye lehet még a DSLR-rel szemben, hogy sokkal nehezebben kerül piszok a belsejébe, és hogy kevesebb mozgó alkatrész van benne (tükör, zár).

Előzmény: kaviat (831)
Degeczi Creative Commons License 2006.01.11 0 0 833
mint ahogy nyilván gyerek sem a nyakadban, amikor ezt viszed...
ezek teljesen egyéni szempontok - ami nálad bejön, az másnak nyűg lehet
ha vkinek fontos a jó minőségű videó, akkor az természetesen úgyis vesz/kölcsönkér külön DV kamerát
Előzmény: Pecarobi (830)
_mirmur_ Creative Commons License 2006.01.11 0 0 832

két szempontot mondott a kolléga, a mozgatható lcd kijelzőt, illetve a videót.

Nemtudom hogy vagytok vele, de ahogy lent egyik kolléga irta is fényképező az fényképezésre van, videó meg videózásra. Aki DSLR-t akar az a fényképezés miatt akar DSLR-t, nem másért. Szerintem jó dolog a kompatokban a videó funkció - én sosem használtam pár év alatt - de egy DSLR -ben nem hiányzik, mert nem azért találták ki őket.

Az LCD szintén jó dolog, de egy DSLR-ben sincs kihajtahtó LCD, mégse sopánkodik senki se, megoldja valahogy a dolgot más eszközzel / más módon.

Én azt mondtam az előbb is, hogy ezt a két dolgot amit leirt a kolléga lehet nélkülözni, vagy alternativával megoldani egy DSLR-en. Viszont egy gyors AF-et, magasabb iso-t, jobb minőségű/más fokusztávú objektivet sosem fox tudni egy meglévő - mondjuk canon a95-be - be beépiteni, vagy helyettesiteni.

Előzmény: tmbg (822)
kaviat Creative Commons License 2006.01.11 0 0 831
jaja, ahogy nord kolléga mondja, a topic eleje nagyjából a 2 rendszer különbségeiről, előnyökről hátrányokról szól.

de azért összefoglalom a te kedvedért pár gondolatban.

dslr előnyök:

- gyorsabb [bekapcs, AF, shutter lag, sorozat stb.]
- kevesebb fényben is jó AF [mivel külön AF érzékelők vannak]
- élő kereső [összehasonlíthatatlanúl jobb kép mint valami lcd vgy evf]
- uralhatjuk az összes paramétert [ezt valamennyire a komolyabb kompaktokra is elmondható talán csak kicsit nehézkesebben ld. fókuszálás nyomogombokkal]
- nagyobb dinamika,
- jóval kisebb zaj,
- nagy érzékenység is használható [1600-on még mindig szebb kép mint 400on egy digikompakt, ahol a kompakt vakuzik, ott még a dslr vaku nélkül is boldogúlhat]
- használhatóbb mélységélesség [pl.:portrézásnál tudunk csak az arcra koncentrálni],
- szebb bokeh,
- flexibilis azaz olyan objektívet teszünk rá amire leginkább szükségünk van [akár IS-es objektívet is rárakhatunk - pénztárca függően persze],
- nagyobb súly [ami nem mindig előny, de egy stabil, bemozdulásmentes képet nehezebb könnyebb géppel készíteni]
- raw [ez néhány digikompaktnál is van]
- generálisan szebb kép [kevésbé zajszűrőzött, szétszaturált kép mint a kompaktoknál]

digikompakt előnyök:
- könnyebb, azaz zsebben elfér, olcsóbb állvány is elég
- élő lcd kép [pláne ha kihajtható]
- olcsóbb [többek között, mert nem fog az ember vagyonokat objektívekre költeni :)) ]
- nagy mélység élesség [több ember fotózásánál kényelmesebb, dslr-en ugyanezt nagyobb rekeszeléssel lehet csak elérni]

huhh, most ennyi jutott eszembe.

Előzmény: tmbg (822)
Pecarobi Creative Commons License 2006.01.11 0 0 830
És még nincs is rendes, nagy táskám....
Előzmény: Pecarobi (829)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!