Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
a művészetek völgyében találkoztam egy pesti sráccal pár éve, neki volt egy. Állítólag totál lerongyolódva találta egy padláson (vagy fillérekért vette, már nem emléxem), de nagyon szépen rendbehozta/-hozatta. Nyilván nem egy többszáz dolcsis hangszer, de meglepően jó alacsonyra volt állítva az action, kényelmes volt játszani rajta, és pontos volt felső regiszterben is. De ennek már vagy 5 éve.
A google térképet megnéztem, mielőtt konzultáltam volna a haverral. Ez a New York állambeli, az Ontariónál, ő is oda megy. A 495 dolcsis még kapható. Mondjuk, ha nem ér oda időben, és elkelne, azért az sem tragédia.
Szerintem egy elket az olcsobbikbol. Ha jol remlik tobb volt mikor legutobb neztem. Szerintem ez ugyanaz mint az embere. A kulonlegesebb (jobb fa) darabok dragabbak, de ez az alap modell teljesen elerheto. Melyik Rochesterbe? Van van 8-10 :)
Na ezt most latom. Repulon nem neztem forumot :) Aztan meg szinte egy zuhany kozbeiktatasaval jottem is klubba. De mierty nem ott kerdeted. Nalam volt a Blue Chip. (Nem mint ha tul messze laknank egymastol.)
Red Bear Rejectet nem lottem, csak akartam. :) Talan mar beszeltem rola.
Ma voltam en is a Stagebe. Azt mondtak hogy par nap alatt elment a jobbik mando a Kaukazus egyuttes egyik tagjanak. De szerintem a jobbik meg bent van a boltban.
Golden Gate-em volt de nem tudom van-e meg (ertsd: elhagytam vagy elajandekoztam). Valami remlik hogy a Pinter Zsoltinak adtam valami pengetot. Lehet hogy az volt. Megnezem majd a pengetos dobozt.
TF-140 nekem meg mindig a legjobb Wegen. Probalkozam a CF-el is de az nem jott be. Nekem tul kicsi :) Pont most talaltam meg az oktav mando tokjaba. Azt vittem a Stagebe hurlab cserere. Kerul ra egy Weber Brekke :) Meg a Kentucky is kap egyet. Ozt meglatjuk mi lesz belolle. Lehet hogy a Kentucky hamar visszavaltok.
TheRover, kerestél pickupot, nem tudom hogy aktuális-e még a fantom megvétele óta: http://www.mandolincafe.com/cgi-bin/classifieds/classifieds.cgi?search_and_display_db_button=on&db_id=39347&query=retrieval
Köszi. Szívdobogtató darab! Pont ehhez nincs kép, így még rizikósabb lenne látatlanban megrendelni. Nemsokára megy Rochester környékére egy barátom. Megnézetem vele, ha még ott lesz. Ha jónak bizonyul lehet, hogy lecsapok rá.
Red Bear: azt hittem hogy lőttél valami b-stockot korábban.
Most jöttem a Stageshopból. Már csak a 20as modell van meg, úgyhogy a másikat nem tudtam kipróbálni. Jó kis hangszer az biztos, jót tesz neki hogy nincs lakk rajta. Ennek ellenére azért nem esz a penész, a 23asom jó helyen van :)
Nézegettem pengetőket is, hátha van, ami jobban tetszik az inch-től kapott lyukasztott M200nál. CF140 nem volt rossz, jó hogy ilyen kicsi, de nekem túl hegyes, a TF talán pont azért nem tetszik mert olyan nagy. Egy M250et majdnem vettem, de azért 6e... khm...
Levil, Goldengate-ed van most kéznél? Ha van, nem hoznál egyet klubba, ha jössz? A ProPlec szerintem is nagyon jó, de nekem nehezebb vele játszani. Azért néha próbálkozok vele. Időközönként előveszem ezeket de valahogy mégis M200 nekem a tuti: Dunlop 207, 208, Ultex1.14, Proplec 346(1.5), PlanetWaves 346(1.1), Wegen Dipper, M200, DawgII
Na persze a konklúzió mindig az, hogy tökmindegy, mert nagyságrendileg nem leszek jobb egyiktől se :D de legalább ösztönöz...
A masik alternativa hogy venni egy olyat ami az urgenek van. Ezek itt az USAban $500 korul vannak, de mivel minimum 100 evesek ezert lehet hogy van veluk melo rendesen.
Én is nézegetem egy ideje a Goldtone banjolákat. Meg is hallgattam a hangját a Youtube-on (az öreg bácsi, aki sok féle bendzsót bemutat a videóin). Bele-bele olvasgattam külföldi fórumokba, nem dícsérik. Viktor Dick pedig megfizethetetlen. Van az Ozark-nak is egy banjolája, az a legolcsóbb (pont százezer forint alatt), de az valószínű már az olcsó hús kategória.
Pont a napokban kísérletezgettem azzal, hogy minden első húrt nylon gitárhúrra cseréltem a buzukin. A célom az volt, hogy kissé halkítsam, a hangzást pedig lágyítsam vele. Csak nagyon picit lett halkabb, és valóban lágyított a hangzáson, de maga az összhatás "túl érdekes" lett. Olyan féloldalas. Valószínű a miatt, amit mondtál a fémhúros rendeltetésű hangszer nylon húrozásáról. Minden esetre, még egy kicsit élvezkedek vele, aztán visszahúrozom.
Hol érdemes bélhúrt venni? Lehet kapni olyat itthon, ami nem bőgőre van, hanem gitárra vagy bendzsóra? Nem nagyon találtam.
Szóval lehet, hogy mégis inkább nylon húros gitárból lesz a gyakorló-banjola.
Egyébként a Straw Foot-ot majdnem minden nap megnézem! ;-)))
Megjott a cucc. S tervezem hogy hozom klubba meg ha mosott szar is leszek :)
Vettem egy Blue Chip CT-55 pengetot. Ezen igen durvak a lekerekitesek (de szerintem ez a Thile hulyesege). Igy utolag jobban jartam volna a TAD-60 vagy a TAD1R-60assal. Ha ez bejon akkor mjad lesz olyan is. De meg kell gyoznie hogy jobb a Pro-Plecnel es a Wegen TF-140-nel.
Elso feelingre ilyen erossen gagyi muanyag pengeto feelingje van. S ez a hasmenes szin meg teljesen minosithetetlen :) Azt elhiszem hogy nem kopik, kemeny darabnak tunik. Valami van benne. Majd ki kell probalni akcioban.
Eppen vagy egy hasznaltan az ebayen. Figyelem miota a multkor beszeltunk rola. Ez az elso. Most kiderul majd mennyi kb a piaci ara a hasznaltaknak.
De en arra a kovetkeztetesre jutottam hogy nagy kulonbseg van a belhuros es a femhuros peldanyok kozott. S a femhuros (mint ez a gold tone is) nem tetszik (semmikeppen nem olyan mint a Straw Foot :). Gyuri szerint sima akusztikus gityot kell atalakitani. A magas hurt fent ugy sem fogja az ember. At se kell alakitani.
Alapvetoen fem huros hangszerre nylon hurt nem erdemes rakni. Nem ad at elegendo rezgest.
Igen, az az. Bár maga a hangszedő nem sok vizet zavar (azért néha jól jön). Amikor megérkezett (e-bay), rögtön elvittem a Vintage-be és beállíttattam. (Persze bármilyen keltás neve van is, már ezt is Kínában gyártják, mint az Ashbury-t, vagy a Trinity C.-t, de ettől függetlenül nincs vele semmi gond.) Jó rajta játszani a buzuki után, szinte pihentet. Annyira vékony kis nyaka van, néha az ujjaim tűnnek túl nagynak hozzá.
A vasárnap az valamikor délután lenne? Nem jelent gondot elhoznom mindkét hangszeremet. Szóval, jelezz majd, ha oké.
Szia! gratula! Ilyesmi hangszer? hangszedővel? én tegnap beadtam a hangszerész ismerősömnek, így egy év után ideje rendesen megcsináltatni... a G húrok felől brutálisan el van szabva a húrláb, nagyon magasan vannak a húrok, úgyhogy le kell nyiszitelni a tetejéből jócskán. Mondanám h találkozzunk vasárnap egy kis összevetésre, de lehet h az oktáv mandót otthon kell hagynom, mert elképzelhető h busszal jövök-megyek. 3 hangszer már kicsit sok lenne :-(
Magam is így teszek. Egész jól bevált a Richwood oktáv-mandolin. Persze jobbat is el tudok képzelni, de ár-érték arányban remek. Felváltva használom a Hora buzukival. A gitárról majdnem le is szoktam. Szívesen cserélnék tapasztalatot, és fogadnék el, néhány jó tanácsot valamikor...
Más: Mióta láttam David Eugene Edwardsot banjolázni, egy olyat is szeretnék (meg még mit nem :).
A szűkös anyagiak miatt talán arra fogok vetemedni, hogy egy 28 ezres hora buzukit átalakít(tat)ok "banjolává". Két szimpla húr és három dupla még elfér a nyakon, így minden kulcs ki lenne használva. A felső g-húr pedig rögzíthető annál a bundnál, ahol a bendzsó nyak-kulcsa szokott lenni. Remélhetőleg nem lenne belőle Frankenstein szörnyetege. Szerintetek?
tervezem :-) múlt héten láttam Nikola Parovot Herczku Ágnessel, igaz, minikoncertet adtak itt a közelben, de ír buzukin játszott. Visszahozta az "ihletet", úgyhogy egész héten az oktáv mandót nyúzom.