"we have cootages for two Fan P2400, aircon P2700 or at the front overlooking the beach fan P2700, aircon P3000. We also have rooms for two: Fan room with balcony over main garden P1700, over back garden P1400 Internal room no balcony double bed or very small balcony two single beds fan P1200,aircon P1500.
Prices peer night for accommodation only but if you take a boat tour on a Greenviews boat we give a free breakfast on the morning of the tour as well as the free buffet lunch, water, tea/coffee on the tour.
..we have to charge the official prices per person as set by local government or be fined of A P1200,
B P1300, C P1400, D P1200. He advantages of taking a Greenviews boat, apart from the free breakfast and tea/coffee on the tour include the fact that we start and finish in front of our restaurant so that saves time and hassle and we seat in rows of two behind each other but some of the big boats in town seat in two rows facing which is not so nice....
A Levi104-k most jöttek meg, a kirándulások árairól küldött nekem képet a faluból- azok is ugyanazok és alkudni nem lehet.
"Itt vártuk a korábban PP-ben lefoglalt RoRo buszt, ami nem igazán akart érkezni. Végül fél óra várakozás után egy Cherry bus jött, amin volt még pár hely, úgyhogy felpattantunk és ezzel mentünk El Nidoba" RORO-ra is fizettetek elozoleg vagy mit jelent a lefoglalas? Gondolom, Cherry-re a buszon vettetek jegyet?
Mindenki szemermesen hallgat az arakrol - Greenviews aktualis arai, alkuval?
Tegnap értünk haza az útról és mivel én is rengeteget megtudtam mások beszámolóiból, ezért írok egy összefoglalót, másnak hátha hasznos lesz később.
Még tavaly júliusban foglaltam repjegyet az Air China akciójában. Pekingi átszállással utaztunk, oda vissza hosszú átszállási idővel. Szerencsére nappalra esett a várakozás, így ez pont kapóra jött, mert nem jártunk még Kínában. Oda úton kimentünk a Nagy falhoz, visszafele meg bementünk városba.
Pekingből Manilára repültünk, ahonnan rövid várakozás után reggel értünk Puerto Princesába. Gyors ügyintézés után már a Lexus shuttle-ben ültünk és robogtunk Sabang irányába. A Green Verde tengerparti bungalóiból foglaltuk le az egyiket, már jóval utazás előtt. Nagyon bejött a feeling Sabangon: széles pálmafás part, kevés túrista, mosolygós helyiek, mindenki köszön a másiknak. Totál relax. Délelőtt 11körül érkeztünk és ez a nap pihenéssel, strandolással telt. Másnap reggel indultunk a PP-ben előző nap leszervezett underground river kirándulásra. Összességében jó volt a program, de a kommentek alapján nagyobb durranásra számítottam. Kora délután visszaértünk Sabang beachre és strandolás pihenés, a part felderítése volt a program. A beach északi végén át lehet vágni a dzsungelen és átjutsz egy másik partszakaszra ami még elhagyatottabb és talán szebb is mint a másik. Elég jól néz ki, érdemes elsétálni arra.
Másnap reggel indultunk El Nido-ba. A Lexus kisbusszal elmentünk a Salvation Junctionig, ami tulajdonképpen egy kereszteződés Port Barton/El Nido - Sabang - Puerto Princesa irányokba. Itt vártuk a korábban PP-ben lefoglalt RoRo buszt, ami nem igazán akart érkezni. Végül fél óra várakozás után egy Cherry bus jött, amin volt még pár hely, úgyhogy felpattantunk és ezzel mentünk El Nidoba. A kereszteződéstől kb. 4-5 órás út lehetett. A busz megáll több helyen is, wc és kaja miatt, valamint embereket felvenni. Mókás útban volt részünk, volt hogy annyian voltak a buszon, hogy egy szalmaszálat nem lehetett volna elejteni. Mi jól utaztunk, volt helyünk, ment a klíma és az út egyes szakaszai nagyon szépek. Du. 3 körül értünk El Nido-ba, becsekkoltunk a Greenviews Resortba és 4 előtt már a Las Cabanas beachen voltunk, ami Corong Corong-tól még délebbre esik. Ahogy írták többen is, érdemes sétálni a parton és a bárokat, éttermeket elhagyva elég jó elhagyatott partszakaszra lehet érni. Itt töltöttük el az időt naplementéig. Utána vissza a Greenviewsba, vacsora és a másnapi túra lefoglalása. Azért jó náluk foglalni, mert annyiba kerül, mint máshol 1400PHP, de jár mellé reggeli és közvetlen a resort elől indul a hajó. Ez baromi komfortos volt így. A helyről még annyit, hogy nagyon bejött. Szép környezet, tiszta korrekt bungalo, jó kaja és bomba kilátás a tengerre, csak ajánlani tudom. Az "A" túrát csinátuk ezen a napon. Kedvencek a Big lagoon és a Seven Commando beach voltak. Másnap elmentünk a "C" túrára is. Mivel messzebb vannak a célok, ezért több időt töltöttünk a hajón. Kedvenc a Helicopter Island volt, nagyon szép a tengerpart. Másnap reggel robogót béreltünk 700PHP-ért egy napra és Nacpan beach fele vettük az irányt. Egy szűk óra az út oda és nagyon megéri elmenni. Egy brutál hosszú és széles part, pálmafákkal és emberek sehol. Délelőtt gyakorlatilag csak mi voltunk ott, déltől kezdtek jönni az emberek és délután már voltak a parton, de annyira nagy a hely, hogy így is korrekt volt a népsűrűség:) Érdemes a part végén felmászni a magaslatra, jó kilátás van a beach két oldalára és az ellenkező irányban a szigetekre. Következő reggel terv szerint Coron fele vettük az irányt. A híres-hírhedt 8 órás hajóútat bevállalva az Overcomer nevű hajóra váltottunk jegyet kb két nappal indulás előtt 1500PHP-ért az El Nido-i Art Cafe-ban. Ez volt talán az egyetlen alkalom mikor bementünk a városba. Elég koszos, zajos , kaotikus volt a Greenviews-ban tapasztalt állapotokhoz képest, úgyhogy nem bántunk, hogy nem töltöttünk több időt a centrumban. A hajóút valóban 8 órás volt, ami egy marathoni hullámvasút érzését kelti. Szép napos időnk volt végig a két hét alatt. Ez a nap sem volt kivétel, úgyhogy emiatt nem kellett aggódnunk. A hullámok voltak azok, ami miatt kellemetlennek nevezhető az út. Voltak olyan szakaszok is, ahol teljesen simán szelte a vízet az Overcomer. Persze volt aki fél óra után rosszul lett. Barátnőmnek van némi tengeri betegsége, de két daedalon pirulával úgy nyomta végig az utat, hogy rosszul sem lett. Nekem semmi bajom nem volt, kicsit hosszú volt, de ki lehet bírni. A hajó tartotta magát a menetrendhez, délután megérkeztünk Coronra. Elfoglaltuk a szállásunkat a Balaibinda Lodge-ban, ami Coron town-ban volt. Ezen utólag lehet, hogy változtatnék és inkább egy közeli szigeten foglalnék egy csendesebb bungalo-t. Mindenesetre így megtapasztaltuk a nyüzsgő, hangosabb "városi" életérzést is. Következő napon az "A" túrára mentünk el, ami 650PHP-be kerül mindenhol. Ennek a Kayangan Lake volt a csúcspontja, de gyönyörű helyen - CYC beach - lehetett sznorkelezni és beach is volt persze. Másnap azév utolsó napja következett és el akartunk menekülni erre az éjszakára a városból. A szilveszteri buli okozta felhajtásra és káoszra nem voltunk ráhangolódva. Így befizettünk egy "C" túrára, ami a Bulog Dos, Banana Island, Malcapuya Island túrából állt. Bulog Dos remek sznorkelt, a másik kettő a Coron régió legszebb strandjait kínálják. Gondolkoztunk, hogy Malcapuyan maradunk éjszakára, de mivel másnap elseje, így kissé rizikós volt, hogy hogyan jutunk vissza Coronba másnap. Ezek a szigetek ugyanis másfél órára vannak Corontól és senki nem tudta garantálni, hogy jön túrával arra. Ezért inkább vissza úton kirakattuk magunkat Banol beach-en, ami 15-20p hajóút Corontól. Itt sátrat vertünk, tüzet raktunk és kint töltöttük az éjszakát. Senki nem volt ott, még a partszakasz pár gondozója is bement a városba bulizni, tehát miénk volt a terep:) Másnap délig a madár sem járt arra. Fél12 körül jött az első hajó egy amerikai párossal és vezetőjükkel Normitával, a kedves idős filippínó hölgyel. Becsatlakoztunk hozzájuk és teljesen szabad volt a program, együtt döntöttünk, hogy merre menjen a hajó. Így a Skeleton wreck fele vettük az irányt sznorkelezni, majd fürödtünk a Barracuda Lake-ban, végül a Smith Beachen kötöttünk ki. Másnap délelőtt szuvenír vásárlás, délután pedig mentünk a reptérre és irány Manila. Este kimentünk a Mall Of Asia-ba és szétnézni a városban, meg vacsorázni. Manilából talán ennyi elég is volt. Másnap hajnalban indultunk Pekingbe, ahol megnéztünk néhány nevezetességet és megettük életünk legkomolyabb pekingi kacsáját.
Nagyon jól éreztük magunkat a Fülöp szigeteken. A fenti programot bárkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani, egyáltalán nem éreztük rohanósnak, minden percét élveztük még az utazásnak is és volt idő mindig pihenésre, lazításra.
Akinek van kérdése, szívesen válaszolok.
Íme néhány kép, amik egy mezei iphone5-el készültek:
Szerintem így, hogy nem csak 1-2 napot leszel El Nidóban, hanem 5-6-ot, szerintem felesleges a neten előre foglalni. El Nidóban rengeteg túraaszervező van,gyakorlatilag minden helyi, akivel találkozol megpróbál majd rádtukmálni egy túrát, én kizártnak tartom, hogy csak egy cég tudna leszervezni egy kétnapos túrát.
Én tavaly februárban voltam, olyankor rengeteg a turista, olcsó szállást nehéz volt találni, de nem lehetetlen, a túrákat viszont mindig másnapra foglaltam le helyben, alkudozva (bár El Nidóban kevésbé engedékenyek az árból, talán a turisták számának köszönhetően, mondván úgyis lesz aki kifizeti a magasabb árat), azzal nem volt semmi gond, mert tényleg mindenhol be lehet fizetni rájuk.
Szóval ne aggódj, pluszba pedig semmiképp se fizess ki 300 pesot, abból gyakorlatilag meg lehet ott szállni egy éjre.
Mikor mész? Én tavaly februárban tettem meg az El Nido - Coron utat hajóval, ami ugye főszezon, és emlékeim szerint minden másnap indult hajó (oda-vissza rendszerben), ami szezonon kívül ritkább. Illetve rossz idő esetén törölhetik, de annak szezonban kicsi az esélye. Szóval nem lesz gond átjutni.
Viszont, az út maga szörnyű, én már sok mindenhez hozzászoktam (Kínában élek elég régóta), de ez a hajóút eddig mindent überelt. Először is a neten azt írták sok helyen, hogy kb. 6 óra. A kikötőben már 8 órásra volt írva, ami kb. 9-re sikeredett, mert útközben bedöglött a motor a nyílt tengeren... Óriási hullámok tudnak kerekedni, rengetegen kidobták a taccsot (bocsi). Szóval nem egy leányálom, de túléltem és nem biztos, hogy megcsinálnám mégegyszer. De ha nincs más opció, akkor jobb, mint nem menni!
Sziasztok! Mi 8-an Január 24-29 között leszünk El Nidoban. Neten nézegettem az Island hopping túrák árait és látom, hogy 1200 PHP-től indulnak az egész napos kirándulások. Én egy olyanon szeretnék részt venni ami 2 napos és az éjszakát is egy elhagyott szigeten sátorban töltjük. Ezek 3000 PHP / fő-től kezdődnek. Az ottalvós túrát szervező azt kéri, hogy egy jelképes összeggel (300 PHP) foglaljam, le mert főszezon van és reggelente gyorsan megtelnek a kirándulóhajók. Szerintetek a helyszínen is ugyanilyen árakkal operálnak, vagy van bőven kínálat és alkuképesek az árak, és ráérünk ott dönteni, hogy kivel melyik túrára megyünk el? Többen is szerveznek ilyen sátrazós ottalvást? Mert én csak ezt az egyet találtam a neten. Köszi a válaszokat.
Szia, bár lehet már megtaláltad a választ, de ha nem, akkor ezt a green view oldaláról másoltam:
Port Barton: Guests arriving from Puerto Princesa can do so by bus (about 3-4 hours) or can hire a private van (just under 3 hours)
The public bus departs before most planes arrive, therefore, if travelling on public transport, an overnight stay in Puerto Princesa may be necessary.
Much of the road from the main highway to Port Barton has now been cemented but work is still continuing and hopefully it will be finished in 2016.
If you are adventurous you can also take any van or jeepney going to San Vicente or Roxas which will drop you off at the Port Barton junction 125 km from PPC and go on the back of a motor bike as motor bike riders are normally hanging around that junction.
There are also tricycles offering to get to Port Barton at that junction when the road is dry but in my opinion that is far too dangerous as there are a few downhill sections where any brake failure could be extremely hazardous as two of my guests discovered to their cost. If you do decide to take a tricycle then I suggest you get off and walk the steep downhill sections as a precaution.
Port BArton-El Nido: hajóval, vagy szárazföldön jeepneyvel San Vincente vagy Roxas es onnan fel El Nido egy ujabb jeepneyvel. Vagy bérelt van El Nidoig Port Bartonból, vagy Port BArtonból vissza PP és onnan El Nido.
Most kiváncsiságból ránéztem egy BUD Budapest - FRA Frankfurt Intl - SIN Singapore Changi - DVO Davao útvonalra, 2016 Május 10-én és a következőket írja a Skyscanner:
Ha Budapest - München - Sing - Davao útvonalon repülök, végig egy légi társasággal, akkor a feladandó poggyászom BP után csak Davao-ban fogom ismét látni? Nem kell mindig újra és újra feladnom átszálláskor?
Bohol volt az egyik legkellemesebb meglepetés számomra a Fülöp-szigeteken. Én utálok biciklizni, de már sajnálom, hogy nem csatlakoztam egy 3-4 napos biciklis túrához, ami körbetekert a szigeten. Úgy gondolom, hogy Bohol simán megér egy hetet, tán még többet is mert egy kicsiny helyre van összesűrítve minden (tengerpart, különleges flóra és fauna, dzsungel, történelem és persze a csokihegyek) amiért átutazzuk a világot.
Januárban alig van szúnyog, csak 77695485966412740195684334184620017356752419987437163101936254829997639427019372839180776296382607341 fogja Palawant otthonául választani. Ebből 927835715208563972 maláriás, 53672502198298517 tegnapláriás, további 881463729 holnapláriás.
Ami még fontos, és kimaradt, hogy az island hopping túrák nekem Coronban sokkal jobban tetszettek, ugyanis jóval nagyobb lehetősége van az embernek saját magának összerakni a túrát. Ha pl. 2 túrát szeretnél összegyúrni egybe, mert van olyan hely az első túrán, ami nem érdekel, viszont egy másik túrából érdekel valami, akkor csak le kell beszélni, hogy cseréljenek. Egy csomó helyen megteszik.
Az is lehet, hogy megbeszélitek egy hajóssal, hogy kibérlitek a hajóját, rengeteg van, viszont ez értelemszerűen akkor jó, ha többen vagytok rá, és akkor ti mondjátok meg, hogy hova mentek, vesztek magatoknak mondjuk halat, rizst meg gyümölcsöket, (főzni a kapitány fog), így olcsóbban is ki tud jönni, meg a szabadság is a tiétek, mindenhol annyit időt töltötök, amennyi jólesik, és nem kell csoporttal kirándulni sem. Nekünk nagyon megérte, mi 5-en voltunk, és találtunk még 2 szimpatikus lett fiatalt, akik jöttek velünk, olcsóbb volt, mint a fix túrák.
De amúgy a fix túrák is olcsóbbak valamivel, mint El Nidóban, és mint fentebb említettem, sok helyen lehet variálni a desztinációkat illetően.
El Nidóban viszont ilyenre nem igen van lehetőség, ott "futószalagon" mennek a túrák.
Mindent le lehet szervezni a helyszínen, SZVSZ semmit nem érdemes előre, ezek a túrán neten megvéve jóval drágábbak, mint helyben.
Tavaly voltam az említett helyeken, és emlékeim szerint Coronban intézve meg lehet szállni mindkét szigeten, van egyszerű szállás mindkettőn (legalábbis akkor volt), így már csak azt kell lebeszélni, hogy másnap ne egyből vigyenek vissza Coronba, hanem előtte vigyenek island hoppingolni. Természetes bármelyik utazásszervező le tudja szervezni, pénz kérdése.
Köszi az infókat a pénzváltáshoz. EUR-t viszünk akkor.
Másik téma: tervezgetem az island hopping túrákat El Nido-ra és Coron-ra. El Nido esetében a Greenviews Resortban fogunk lakni, ahol szerveznek túrákat, ott valószínűleg velük fogunk menni A és C tripre biztosan, a többit meglátjuk.
Coron esetében azon töröm a fejem, hogy két túrát összekötnénk olyan módon, hogy Banana Island vagy Malcapuya Island-n töltenénk az éjszakát és onnan kezdenénk a másnapi túrát. Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata? Le lehet ezt szervezni érkezés után a helyszínen vagy előre érdemes?