Újabb fejlemény, de most a másik irányban vagyok gondban. :)
Átálltam az öregtésztás, sütőben sütős kenyérre, már majdnem tökéletes (valahol túlkel, majd rájövök, melyik kelesztést vegyem rövidebbre.) A gáz az, hogy már az előírtnál _több_ vizet teszek a tésztába (eddig a túl sok víztől folyékony massza volt a baj)és az Aldis kenyérsütőm majdnem belerokkan a dagasztásba. :( 50 dkg liszthez a 2.7 dl víz helyett már 3 dl fölé értem és még így is annyira szenved szerencsétlen gép, hogy már sajnálom. (Meg félek, mikor adja meg magát.) Ha tovább emelem a víz mennyiségét és már túl sok lesz a tésztának, akkor mi történik? Sütésnél kipárolog belőle vagy hazavágja a kenyeret?
Ilyen tapasztalatom ugye nincs, eddig csökkentenem kellett.
Most hogy mondod jönnek elő az emlékek... pedig jártam hadtápszolgálatra. Régen volt.
Mi is harmadnapos kenyeret ettünk, mert két kenyerespolc volt a raktárban és mindig megmondták hogy melyiket szedhetjük le.
Reggel az egyik polcról leszedtük és felszeleteltük, aztán 10 óra körül jött a kenyeres autó és feltöltötte. Másnap ugyanez ismétlődött a másik polcon.
Kezdetben (immár kb 25 éve) nekem szinte kalácsnak tünt a kenyérsütőben sült kenyér, ízlett, a gyerekek is falták. Munkahelyre is ha vittem,a kollégák megcsodálták megkóstolták, finomnak találták. Akkoriban még a recept szerint tejport is tettünk bele. Aztán ráuntunk a sütögetésre, egy darabig vettünk pékkenyeret. Azóta is így van, van amikor vesszük, máskor meg sütjük a kenyeret.
Nekem a nedvességtartalmával sosem volt problémám, nem tünik nyirkosnak és a szeletelőgép is szépen vágja. Kiszedés előtt csak azért hagyom egy negyedórát hülni mert így könnyebben kijön, és nem szeretek a forró sütővel küszködni. Így egy konyharuhával meg tudom fogni és nem égeti össze a kezemet.
Ezt már én is hallottam, hogy egészségesebb a másodnapos kenyér. A seregben vigyáztak is az egészségünkre, a friss kenyeret mindig bepakoltatták a hadtápszolgálattal a raktárba és a tegnapit kellett felszeletelni.
Kezdetben én is így gondoltam, később láttam arra utaló információkat (pl. némelyik letölthető kezelési utasításban is, ha jól rémlik), amiből arra lehetett következtetni, hogy az utómelegítésnek szerepe lehet a kenyér nedvességtartalmának optimális szintre csökkentésében.
A gépben sült kenyér sajátossága a hagyományos sütéssel szemben, a zárt forma miatti nedvesebb végtermék. Elképzelhető, hogy az utómelegítés ezt igyekszik kompenzálni. Még így is csak részben sikerül, hiszen soha nem lesz olyan, mint a hagyományos.
Már ez is érdekes persze, ezekben az utasításokban néha full hülyének nézik az embert, spórolnak a betűkkel, sokszor rövid mondatokban csak utasítanak. Értelmes magyarázatra már nem telik általában. Úgy kell kitalálni dolgokat, összerakni részinformációkat.
Mindamellett, amikor én hamarabb kiveszem a kenyeret (ami a forróság miatt eleve intenzíven párologtat), hagyom szikkadni, kb. ugyanott vagyok.
Friss, nyirkos állapotában egyébként sem nagyon szeretem, de még a szeletelőgép is alig bír vele, mert nem tartja az alakját.
Meg azt is szokták mondani, hogy kell egy kis idő kenyérben lezajló folyamatok, enzimek lenyugvásának, úgy egészségesebb, mint sütés után rögtön fogyasztva.
Ja, tényleg :-)) Nem szoktam előre progizni (még mosógépet sem) de nem szívesen hagyom "magára" sem a bekapcsolt háztartási eszközt, gépet (férjem szerint boszi vagyok és félek a tűztől ... háát :-)) , így mindig a "közelben" vagyok, mikor lejár az adott program, ezért nem is jutott eszembe ez a variáns:-)
Ez leginkább egy "melegen tartási" funkció, ha pl. valami miatt nincs éppen időd arra, hogy kivedd ..... vagy még nem készült el az, amihez frissen sült kenyeret szeretnél feltenni az asztalra stb.
Akkor, amikor nincs ilyen probléma, én 1-2 perccel a kikapcsolás után már ki szoktam venni ...
Ez így van, én sem szoktam mosogatni, max. szivacsos letörlés.
Ha már egyszer megszorult a csapágy, annak nyoma marad, berágódik a bronzpersely és a tengely is. Utána hiába olajozzák meg, a kopást nem lehet visszacsinálni, ennyivel is rövidebb lesz az élettartam.
A teflonra meg azt ajánlotta a kezelési utasítás, hogy első használat előtt kenjük le étolajjal, majd sütéssel égessük rá, ez jót tesz neki állítólag. A rend kedvéért meg is tettem.
Később csapágyhiba miatt, garanciában új sütőformát kaptam, annál már nem szórakoztam ezzel, de így sincs semmi baja a teflonnak.
Írta valaki hogy mosogatógépben mosogatta a kenyérsütő üstjét és beszorult a csapágy, olajozni kellett.
Szerintem felesleges mosogatni. Ártalmas a csapágynak és a teflon felületnek is. Ha kenyér sült benne teljesen tiszta marad, ha tésztát dagasztottunk benne utána sütök egy kenyeret és ismét tiszta lesz. Ha mégis éri valami amit le kell mosni róla, egy vizes szivaccsal le lehet törölni.
"Sokszor a sütés utáni sípolásnál már lekapcsolom a gépet (vagyis nem várom ki a 60 perces utómelegítést), majd némi hűlés után kiveszem száradni."
Bennem fel sem merült hogy valaha is kivárjam a 60 perces utómelegítést. Ezt csak egy biztonsági funkciónak gondolom, ha valaki egyéb elfoglaltsága miatt nem tudja időben kivenni a kisült kenyeret, ne hüljön és párásodjon bele a sütőbe. Én a sütés utáni sípolás után kihúzom a kenyérsütőt a konnektorból és felnyitom a tetejét, így hagyom hűlni kb 15 percig, aztán szedem ki a kenyeret a sütőformából.
Most legutóbb krumpliskenyeret sütöttem, ugyanaz a recept mint a fehérkenyér, csak beleaprítottam 2 szem főttkrumplit is.
Ugyanaz a kenyérrecept, de most a sütés előtt a dagasztást és a kelesztést is a gép végezte. A teljes kelesztési idő kevesebb mint a fele volt a másikhoz képest. Esztétikusabb, de nem marad olyan sokáig friss. Kb. kétszer olyan magas lett:
Nálam a kézzel keverés szóba sem jöhet, bár a robotgépem dagasztókarja biztosan megoldaná helyettem ... Ami azt illeti, éppen azért örültem anno a kenyérsütőgépnek, hogy az ég világon semmit sem kell vele tennem, nem kell az órát figyelni, hogy pihent-e elegendő ideig a tészta, nem kell ehhez igazítanom a programomat, nem kell szórakoznom a langyos vízzel (nehogy megölje az élesztőt), nem kell deszkán formázni, tűzhelyt ki-bekapcsolni, sütőedényt venni, stb., stb.. be kell, hogy lássam, a kenyérsütőgép használatra is igaz: a lustaság fél egészség :-)))
Nagyon úgy tűnik már számomra is, hogy egyszerűen lusta vagyok bajlódni vele, ez az igazság ... ez van :-)
Gyanítom, hogy nálunk ilyen kenyér csak sátoros ünnepek alkalmával lesz - esetleg - az asztalon, vagy ha New Yorkban járunk, majd kipróbáljuk :-))
Egyébként tényleg jól néz ki ... és ahogy a videón hallom, finom is:-)
A legfrissebb kenyerem: 450 ml kenyérliszt (BL 80, pl. Nagyi átka :), most egy hétig akciós a Tescoban), 220 ml teljes kiörlésű rozsliszt, 60 ml hajdinaliszt (ebből fél kg beszerzési helytől függően 500-585 Ft; magas a magnéziumtartalma meg más okokból is egészségesnek tartják, az interneten lehet róla többet olvasni), egy teáskanál só. [Tudom, hogy furcsa, hogy nem grammban adom meg a lisztek mennyiségét, de ha elfogadjuk, hogy egy adott lisztfajta egységnyi térfogata azonos tömegű, akkor ez egyszerű adagolást tesz lehetővé: nem kell mérleget használni.] Az előbbieket alaposan összekeverem egy nagy fémedényben. 10,5 gramm friss élesztőt (ez praktikusan a Lidlben kapható élesztő 1/4-e) 260 ml langyos vízben feloldok (pontosabban szuszpendálok) [korábban tettem hozzá egy kávéskanál cukrot, de később rájöttem, hogy felesleges], majd hozzáöntöm a fémedényben lévő lisztkeverékhez. Öntök hozzá kb. 2 evőkanál extraszűz olivaolajat. Alaposan összedolgozom. Kiveszem a keverőlapátot a kenyérsütőgép sütőedényéből, majd beleteszem a kenyértésztát. Kb. 20 órán át, 18 fokon kelesztem. A sütés ("bake") funkcióra (ez 60 perces sütést jelent) állítva a gépet megsütöm a kenyeret. Mivel itt nem a gép végzi a kelesztést, nem lesz annyira levegősen könnyű (ehhez hozzájárul még a rozsliszt is) és magas a kenyér, de a hosszas kelesztés miatt különleges íze van (Ausztriában lehet hasonló kenyereket kapni, de azokba magvakat is tesznek; az én gyomrom kényes, ezért kihagyom). Előnye még, hogy tovább friss marad és vékony szeletre vágva is kevésbé engedi át az olivaolajat. A képen látható, hogy a teteje kissé besüppedt, ami a víz 10-20 ml-rel való csökkentésével megelőzhető, de nekem jobban megéri, hogy tovább friss marad, mert egyedül fogyasztom a családból (3-4 napig tart). Még annyit, hogy a hajdinának jellegzetes íze van, nem biztos, hogy mindenkinek bejön. :)
Kíváncsiságból én kipróbáltam a receptedet, mindent változatlanul, kivéve a folyadék mennyiségét minimálisan korrigálva menet közben. Finom kenyér lett.
Jó ideje olvasgatlak már titeket, közben néhány hónapja egy kétlapátos Moulinexben sütögetek különböző kenyereket, bagetteket. A gép saját receptkönyvében lévő receptek is elég jól működnek, de a ti receptjeitek közül is kipróbáltam néhányat és azokkal is minden rendben volt. Általában Nagyi Titka lisztet használok, abból kenyér lisztet, rozslisztet is, de gyakran bio tönköly lisztet, fehéret vagy teljes kiőrlésűt is. A mennyiségeket pontosan betartva, nem szokott gond lenni, csak nagyon minimális változtatásra van olykor szükség a folyadék mennyiségében.
Szia! A TESCO-t és az Interspart ajánlanám én is, esetleg Herbáriát ... bár ott inkább a teljes kiőrlésű, vagy bio lisztekben van nagyobb választék, de egy próbát megér.
Esetleg hívd fel a balassagyarmati malomipari Zrt-t és kérdezz rá, hogy van-e BL 80-as liszt a cégnél és szállítanak-e a városban
Kérlek, kérlek ... próbáld ki a Hausmeister receptemet:-)) Most már tényleg furdalja az oldalam a kíváncsiság, hogy ennyi rosszul sikerült kenyér, ennyi variálás, módosítás stb. után, vajon sikerülne-e az én receptem szerinti kenyér, abban az "akaratos" kedves kis kenyérsütődben:-)
A sütőben sütés is jó ... de azért ne add fel a próbálkozást!! :-)
Igen, szerintem el tudja rontani. Leírás szerint a fázisok idejében van csak különbség a programok közt és ugyanazt betéve más-más programon, mind állagra, mind ízre óriási különbség van. Nálam szerintem pont a nem hozzávaló programon lesz sokkal jobb.
Egyelőre sütőben akarok sütni, így azokat a recepteket követem. Teljes sikertelenséggel... :)
Most már abszolút tanácstalan vagyok. Lehet, hogy a felénk kapható Kunsági liszt lenne ennyire szar? Sehogy sem jó.
Vagy a másik lehetőség, ezt véleményezhetné, aki nálam hozzáértőbb - csak ilyenek vannak itt. Szóval azt nézem, hogy mikor dagaszt a gép, egészen jó állagú tésztát csinál. De a legvégére elragacsosodik. Van olyan, hogy túl sokáig dagasztjuk a tésztát és ebből származik minden baj?