Amikor meghallottam ezt a meleg polgári kör hírt, olyan szinonímák jutottak eszembe, mint a "húsmentes disznótoros", "fából vaskarika", "diabetikus szirup" avagy "zsidó SS zászlóalj".
Valóban volt néhány kilengés, mint ahogy egy-egy polgári körös rendezvényen is. Az emberek már csak ilyenek. Attól még a felvonulás céljával egyet lehet érteni. A felvonulók döntő többsége pedig konszolidált állampolgárként vonult. Egyébként a konzervativizmus még nem jelent feltétlenül bigottságot vagy maradiságot. "Konzerválni" bizonyos értékeket, amelyek persze lehetnek újkeletű értékek is. A tolerancia, felebaráti szeretet is ilyenek. Ezek pedig részben konzervatív értékek. És vannak bizonyos liberális értékek is, melyeket nyugodtan fel lehet vállalni a mi oldalunkon is. Erre számos példa volt már a magyar történelemben.
A céljainkat olvashattátok már, de rajta van a gay.hu-n is.
Ti komolyan ott voltatok azon a valamin? Ha egy konzervatív dologhoz akartok tartozni, akkor nem értem mi keresnivalótok volt azon a zagyvalékon.
Most nem a melegekkel van bajom, hanem a körítéssel, ami a Gay Pride-on volt.
Már vagyunk jónéhányan:) Nagy az érdeklődés, és az "Usztics-Hír Tv-Jobbik Net" botrány kapcsán kiadott nyilatkozatunk is igen kedvező visszhangra lelt (eddig)...:) Most "várjuk" az ellenérdekelt fél reakcióit.
A nyilatkozat olvasható az "Usztics..."-topikban itt a Fórumon.
Szerintem kölcsönös görcsök vannak, amelyek jóakarattal, és csakis jóakarattal oldhatók. Lassan, nem egyik napról a másikra. Ezért lesz egy legyőzendő ellenség : a türelmetlenség.
Az alábbi nyílt levelet küldtem el a www. gay.hu számára:
"Kedves Meleg Barátaim!
Engedjétek meg, hogy néhány sorban felhívjam figyelmeteket a polgári körök tevékenységére, valamint azokra az előítéletekre, tévinformációkra, melyek a jobboldal és a meleg társadalom kapcsolatát érintik. Nem titkolt célom, hogy jobboldali, nemzeti elkötelezettségű meleg állampolgárként létrehozzak egy kifejezetten melegeket összefogó polgári kört. Ezzel kapcsolatban szeretném máris cáfolni azokat a valótlanságokat, melyeket politikai vetélytársaink próbálnak terjeszteni azzal a célzattal, hogy kisajátítsák maguknak a melegek jogvédelmét, vagy legalábbis elhitessék magukról, hogy ők az egyedüliek ebben a társadalomban, akik ezt felvállalják.
A jobboldali tábor nagyobb része -állíthatom- nem gyűlöli és nem is kívánja kirekeszteni a melegeket, sőt számos ismert politikus tevékenykedik jobboldali pártokban, igen magas pozícióban. Meleg identitásukat mindenki tudja, bár nem szokás a magánélet kiteregetése. Sajnos, a keresztény-konzervatív hagyomány sokáig élesen szemben állt a homoszexualitással, mely a baloldali szavazópolgárok jelentős részénél is fellelhető homofóbiát hozott létre. Szerencsére, egyre többen ismerték fel, hogy a keresztényi szeretet összeegyeztethetetlen a homofóbiával, s ennek köszönhetően javult a helyzet. Javult, de még sok a teendő! A melegek helyzetének össznemzeti szinten való javítása szükségessé teszi, hogy egyetlen párt se sajátíthassa ki magának ezt a problémakört. Az alulról építkező, népi-polgári kezdeményezések nagy eséllyel vehetnének részt a melegek valós helyzetének, problémáinak, a meleg emberek természetének megismertetésében. Az egyenjogúsítás folyamata még eltart egy darabig, de emellett figyelmet kell fordítanunk más társadalmi problémákra is, melyek látsztra nem érintenek minket. Ilyen például annak a szükségszerűségnek a felismerése, hogy minden társadalom létérdeke a gyermekszaporulat növelése. Szükséges, hogy mi melegek is gyakoroljunk gesztusokat a többségi társadalom felé, s mint ahogy eddig is tettük, adóinkkal támogassuk azt a politikát, mely a családok támogatását célozza meg. Emellett persze a saját érdekeinket is képviselnünk kell, s folytatnunk kell a felvilágosító munkát. Egy meleg polgári kör kiváló keretet biztosítana ehhez, s elősegítené a jobboldali homofóbia oldását. Fontos továbbá, hogy megmutassuk, mi ebben a hazában kívánunk egyenrangú állampolgárok lenni, ennek a nemzetnek a sorsáért aggódunk, s felelősséget érzünk elszakított nemzetrészeink sorsa iránt. El kell viszont utasítanunk a szélsőséges megnyilvánulásokat, jöjjenek azok jobbról vagy balról. Ezért kiáltottuk mi néhányan válaszul a melegek felvonulását megzavaró szélsőségeseknek: "Hajrá Magyarország, hajrá Magyarok!" Mert mi is magyarok vagyunk, és nem tűrjük, hogy megfélemlítsenek minket, mert a piros-fefér-zöld zászló mellett megfér a szivárványszínű is, és a meleg identitásunk sem ellentétes az össznemzeti érdekekkel. Ha egyetértetek ezzel és szeretnétek résztvenni egy meleg polgári kör létrehozásában, küldjetek e-mailt az alábbi címre:..." -ott megadtam pontosan.
a keresztenyseg illetve a zsido-kereszteny hagyomanyok ortodox ertelmezesevel valoban nem fer ossze a szexualis elhajlas (mar a hazassagtores sem) es bizonyos ertelemben a kabitoszerezes sem. de ha a keresztenyseg magvat tekinted, ahhoz kepest a szexualis orientacio csak a felszin.
Nekem a bi és a fű nem fér össze a kereszténységgel
lehet...
de megbizhato helyrol szarmazo ertesulesem szerint a Joistennek van humorerzeke. akkor pedig akar tolerans is lehet. bonyolultabb dolog ez annal, semhogy a bi vagy a fu miatt eleve pokolra juss.
jaj ne mar.
szamos dolog hozhat ossze embereket. lakohely (lokalpatriotizmus :-) kozos erdeklodes (polgari kor az internet fejleszteseert), erdekvedelem (kenyszervallalkozok polgari kore, elvalt apak polgari kore). a melegek ket okbol is csinalhatnak sajat pk-t:
1) *tenyleg* nagyon nagy a homoszexualisok elutasitottsaga; nem veletlen, hogy a kampanyban szajer stb meleg kapcsolataival is probaltak rongalni a fidesz imidzset. miert ne jojjenek ossze egy helyen ugy, hogy nem kell rejtozkodniuk?
2) lehetnek olyan problemaik, celjaik, amelyek kozosek es a pk-val ezt szeretnek megjeleniteni, valamilyen szervezett formaban.
ha egy pk egy adott szakteruleten jo kepet tud magarol kialakitani (akar a hirlevelen keresztul, akar a dk-nak elkuldott tomor de ertheto szakvelemenyek altal), akkor hosszabb tavon szamithatnak arra, hogy erdemi kerdesekben megkerdezik es figyelembe veszik a velemenyuket.
csak persze nem konnyu felismerni a 10 ezer pk-bol azt a nehany szazat, amely mar most eleg szervezett ehhez. plane, ha penz sincs a mukodteteshez.
Háááát, igen. Vannak fura dolgok. Nekem a bi és a fű nem fér össze a kereszténységgel. Más vallással biztos összeegyeztethető. + ehhez még hozzjött esetedben a fidesz. Nem csodálom, hogy kaptál mindenféle véleményt.
Miért csinálnátok magatoknak külön kört? Miért akartok ott is bezárkózni? Miért nem vegyültök el a többi körben érdeklődés, lakhely vagy valami hasonló szempont alapján?
"Ha kommunista polgári kört akartok létrehozni, csak tegyétek, de akkor már jobb lenne elvtársi szövetségnek nevezni. Ja, és a Köztársaság téren jelentsétek be a megalakulását ne nálunk!"
Akar a halál. Csak elvi lehetőségként említettem, arra voltam kíváncsi, hogy mit szólnál hozzá. De ha már itt tartunk, akkor lécci ne szólj bele, hogy hol jelentenénk be, a nevét meg ne cenzúrázd, jó az a Kommunista Polgáti Kör elnevezés.
Semmi gondom a melegekkel. Nagyjából ismerem a dolog elméleti hátterét is, tehát nem tartom betegnek őket.
Ha a melegek elítélése jött volna elő a hozzászólásomból, akkor vagy félreérthetően fogalmaztam, vagy valaki félre akarta érteni.