A palántázás után a végleges kiültetést ki hogyan csinálja? 'földszinten' vagy magaságyásba jobb? Utóbbit gondolnám előnyösebbnek, mivel annál kevesebb a lehetséges nem kívánt érintkezés (földből gombával, kártevővel, gazzal, gyommal)
Hogy ne legyenek "furcsák", pici koruktól derűben-borúban kint vannak 10 fok felett. Több a fény mint a szobában, a száruk pedig attól is erősödik hogy folyamatosan rezegteti a szellő. A kicsik későbbi vetések. A Manón nem tudom felfedezitek-e a "hatalmas" termést. Napsütésben nem olyan jól sikerült lekapni. nagyon pipa vagyok amiért a kecskeméti nem mozdul, pedig most sokkal több paradicsomot akarnék elrakni mint eddig. Az lesz, hogy szedek majd le hajtásokat és ledugom, őszre vígan teremni fognak. Csak hát azok nem a vágyott Kecskeméti lesz. De van Mariska néni féle paprika alakú - hol van már ez a nő nagyon hiányzik -, és van Vera szív és 2 féle San Marsanó amik finomak befőzéshez is.
Ezzel én is így jártam, soha többet Brutus. Addig nem kezdett másik fürtöt amíg az elsőt egyetlen terméssel be nem érlelte. A másodikra már nemvolt ideje.
Értem. Egyébként pont úgy néz ki. A Brutus mint nézem sok helyen kapható volt, de pont elfogyott. Bár én nem is veszek ilyet, szimpatikusabbak a kisebb szemű termések.
Nekem is az a véleményem, hogy március 15-én kelt palántákat még segítette az egész éjszakai led kb 3 hétig utána már nincs jelentősége mert hosszabbak a nappalok.
Szerintem a lednek február-márciusban van igazán jelentősége. Ilyenkor már a nappalt kint kell töltsék, ahhoz a fényhez meg a led kismiska.
Én fokozatosan szoktam kitenni őket, eleinte árnyékba, majd csak rövid időre napra. Mégis vannak napégési foltjaim. Igaz, 3 napig míg nem voltam itthon bent rostokoltak, utána nem figyeltem.
A tökféléket most bent csíráztatom de már sziklevelesen mennek ki, azok képesek nagyon megnyúlni.
Én fokozatosan edzem a palántákat. Mindig mikor eléri a kinti hőmérséklet a 10 fokot, mennek kifelé. Akár süt a nap, akár nem. Április közepén ezekre már jöhet bármilyen erős napsütés.
A palánták itt 5-700ft-ba kerülnek. majd szeretnék padlizsán palántát venni mert az enyémek nagyon picit, de ha csillagászati ára lesz, kihagyom.
Én használok LED-et (Kék, Piros, UV, IR és fehér kombinációja) Ha korán kezded sokat segít, nem nyúlnak meg. Az UV ellenére a kiszoktatást nem úszod meg. Ha napközben kiteszed és ezt csak segítségnek használod ha nem tudod kitenni vagy hajnalban még hideg van és csak dél körül rakod ki akkor megoldódik a kényelmed is. Sok kell ám belőle, hogy elég fényt kapjanak!
Jól van, most bent vannak a magok kelésre várva, nem mertem kitenni még a keltető tégelyeket.
Abból indultam ki hogy anno nagyszüleim úgymond nem sokat macerázva termőföldön termesztették a háztáji paradicsomot, Nagyapám néha kigazolta és permetezhette, olyan nagyon a felkötözéssel sem bajlódott, mégis volt mit szüretelni kb 60-80 nm-en, az íze pedig összehasonlíthatatlan volt akármelyik boltival. No ebből kiindultam hogy akkor most én is, ám most olvasgatom, hogy mennyi minden kártevő, ártalom, betegség érheti ezeket - nem is annyira egyszerű téma ez. (a terméshozam nyílván még kedvezőbb, bővebb gondosabb kezeléssel, nekem úgy látszik elég puritán viszonyítási alapom volt..)
A lakásban, vagy mivel már kint melegebb van napközben, a szabadban is ki lehet keltetni a magokat. Most én is pont ezt csinálom, mert nem rég vettem egy újabb fajtát. Nincs elkésve ha nem kifejezetten korán akarsz paradicsomot enni. A leddel pedig nem lennél előrébb, mert a kinti levegő és a napfény jobban segíti és kiszoktatni se kell a benti nevelés miatt.
Régebben terveztem, majd hirtelen ötlettől vezérelve most hétvégén belevágtam paradicsom magról termesztésbe. Kicsit el vagyok késve így az ültetéssel, és az a gondolatom támadt hogy növénynevelő (led) világítással biztos lehetne segíteni a dolgon - ezzel kapcsolatban van itt esetleg valakinek tapasztalata?
Pálinkát főzhetünk, zöldségpárlatot meg nem. Páran vérszemet kaptak és még versenyre is neveztek ilyeneket. A NAV ellenőrzésnél nem volt őszinte a mosolyuk...