megnyugtatlak a "fejlett Nyugat" szarik a kormányzatokra, csak a saját gazdasági érdekei és annak jogi, közgazdasági környezete izgatja, már hogy a tőke arra áramlik hol kisebb az ellenállása, és kaszálhat...
egyaltalan nem vagyok abban biztos hogy a fidesz nem tud keresztulvinni egy zengoi radart. mondjuk abban sem vagyok biztos hogy keresztul tud vinni.
mindenesetre ha (veletlenul) keresztul tud vinni es ezaltal azsioja szinte hihetetlenul megnovekszik a nyugati orszagok donteshozoinal, akkor en is okosabb leszek, akkor teljesen vilagossa fog valni hogy ki es hogyan iranyitja magyarorszagon a 'dolgokat'!
egy ilyen akcio, egy ilyen felmagasztalodas sok sok evi hatalmat es tamogatast jelenthet. angolul szvsz ugy mondjak, hogy 'no nonsense business'.
torokorszag is teljes mertekben elfogadott tagja a nyugati kozossegnek, annak ellenere hogy a keenyes izles nagyon sok kifogasolnivalot talalhat!
amugy a zengo CIVIL szervezet kap allami tamogatast? a metrot lassito parszaz orult is kap mint civil szervezet allami tamogatast?
szivjunk mint a torkosborz. duplan.
meeg lehet hogy kuratoriumi helyeken is villoghatnak.
te ilyenekkel ertesz egyet? akkor is ha dupla annyiba kerul az elet es elviselhetetlenne valik?
a pozsonyi uton valaki DONTOTT. favorizalta a tomegkozlekedest. 20000 autos meg megszivta. a tomegkozlekedes jottanyit sem javult, most azon gondolkodnak hogy a torlaszokat megis felszedik.
te ilyeneknek orulsz? en meeg ha tehetetlen is vagyok es nem kezdek el a mindenfele faszsagok miatt orjongeni es tuntetni es csimpaszkodni legalabb morgok. hogy a kurva anyjat mindenkinek!
benta szolalt meg a masik topikban ahol elkezdtek makogni hogy nem is kell autopalya!
"A politikai vonulatokat meg hagyjuk. Ha netán kormányváltás lesz, akkor a köv. hadügyminiszternek csak addig lesz nyugodt élete, amíg nem akar lokátort a Zengőre.
Ezt garantálom."
Ha az eddigi választási sormintát vesszük alapul, akkor egy fideszes kap bársony stokit. De nincs olyan párt ebben az országban, aki megkísérelné a Zengőn felépíteni a radar tornyot. Ennek az ügynek már csak politikai vonulatai vannak, a szakamai vagy környezetvédelmi szempontok, jelen esetben teljesen érdektelenek a döntéshozóink számára. Ez egy remek példa arra, hogy civil szervezetek, akik megfelelő publicitást kapnak, képesek befolyásolni a döntéseket. Mondjuk ez így van rendjén és a maga módján igen hasznos is tud lenni. Igaz, ma magyarországon 300-400 ember képes rá, hogy évekkel késletesse egy híd vagy metró megépítését, ergó 400 emebrke szivat kétmillió másikat. A nagy magyar gruppensex...
szójj be a műszakira mer' máig hülyeséget tanítanak az elsődleges geodéziai alappontokról...
http://www.agt.bme.hu/tutor_h/terinfor/t13.htm
tetézi a bajt, hogy ezt a fejlett országokkal is kapcsolatba hozzák. (Mármint az alapponthálózatot.) Nagy a baj! Mág szovjet koloncot hord az Unió! le ageodéziai lappontokkal! Éjjen Shuszter (Lóri) ez utóbbi papagáj
Ne próbálkozz azzal, hogy kóstolgatsz és így beleviszel egy adok - kapok játszmába, amelyre eldugtál a kabátod ujjába néhány hamis jokert-t. Öreg vagyok én már ehez, szél ellen több száz méterről kiszúrom az svindlereket.
Ha hal vagyok a Zengő ügyéhez, hát hal vagyok. Nem lehet mindenki katonasuszter.
Arról, hogy a szoc. idején milyen célból épült a torony, véletlenül tudok, ha máshonnan nem, hát innen a topicról. Merthogy az is le vagyon itt írva az összes érvvel és ellenérvel együtt. Az enyéimet is megtalálod köztük, jó olvasgatást és cáfolgatást.
Az, meg hogy Ivánék mikor mit tettek volna, azt nem tudom, nem is érdekel, hál istennek - vagy kinek - ezt nem kellet megtapasztalnunk. A többi meg gyomorhűtő hadova, legalább a múltat ne kelljen kitalálnunk.
A nagyok mondását kissé adaptálva: a szocializmus építtése 2 t-vel írandó, mert az már a múlt.
A címzett támogatások összegéről nem tudok, Hhetény saccom szerint 300 milliót kapott. Remélem nem azt akarod mondani, hogy a HM lobbizta ezt ki az oktatási miniszternél, mert ez ugye törvényellenes lenne. Bár ez is le van írva a topicon.
Szóval jó szórakozást, olvasgatást, keress fogást valaki máson, aki unatkozik.
Az utolsó pár mellészólásodból látszik, hogy nem csak a bősi ügyhöz, de a Zengő ügyhöz is hal vagy. A Zengőn 1984-ben épült geodéziai referencia pontnak titulált betontoronnyal kapcsolatban, nem tudom tudtad-e, hogy abból a célból épült, hogy az általad emlegetett orosz rakétáknak mutassa az utat. Ugyanis, ha annak idején kilövik ezeket a rakétákat akkor néhány Szása felszaladt volna a tetejére és a vasrúd (jelenleg zászlótartó) menetes végére felerősített volna egy antennát és bekapcsolta volna a jeladót. Hiszen mi értelme van egy olyan geodéziai referncia pontnak amelyet, mivel nem látható, nem lehetett referenciának használni? Ha kérhetem, tessék a többséghez hasonlóan pozitívan tekinteni az ország jövőjére és ne tessék riogatni azzal, hogy az oroszok elkezdenek a rakétáikkal lövöldözni. Ha jól olvastam, a környékről való vagy gyanítom, hogy hetényi, bár ez lényegtelen. A közelmúltban különböző célokra kb. 2 milliárd forint címzetes állami támogatást kapott, Hosszúhetény és Pécsvárad. Félreértés ne essék nem sajnálok egy forintot se tőlük, csak hát ha nem lenne a Zengő ügy, akkor ki tudja mikor valósulnak meg ezek a fejlesztési beruházások. Néha már úgy tűnik, hogy a helyiek úgy látják a dolgot, hogy minél jobban tiltakozunk annál több lét kapunk. Azt is írtad, hogy rengeteg érvet tudsz felhozni a radarépítés ellen. Tegyél próbára! Ha írsz egyet én a te stílusodban és komolyan is megcáfolom.
A gondolkodó embereket mindig tiszteltem. Még akkor is, ha másként gondolkodott mint én.
Csapó szakértelméről - szándékom szerint - nem nyilatkoztam. Sohasem mondtam, hogy szakértelem híján lévő ember.
Véleményed valóban leegyszerűsödött. Megértem. Nem találtál más - általad elfogadható - indokt. Mi meg találtunk, nagyon is sokat.
A Zengői természetvédelem ügyben nem vagyok igazán kompetens, mi a radar (és kisérő objektumai) építésének, fenntartásának és majdani elhagyásának következményeitől féltjük a Zengőt, ezért valóban radar elleni küzdelemmé szűkült le a dolog. Bár ez sem teljesen igaz (pl legeltetés, kaszálás a nagymezőn, stb).
Bős témához tök hal vagyok. Az biztos, hoyg sok pénzzel sokféleképpen meg lehet valósítani egy beruházást, bár Csapó felvetése a pincék elárasztásának veszélyérő vszleg nem alaptalan.
Szúnyog ügyben az a kompromisszumos javaslatom, hogy gyere nyaralni a Zenő környékére.
Szúyog itt is van, de lagalább olajos - sós Duna nincs.
megtisztelsz ezzel a gondolkodo ember titulussal ha jol olvastam hozzaszolasodat. en is meglepodtem azon amit csapo irt, es inkabb itman-nal ertek egyet. de nyilvan az en gondolkodasmodom meglehetosen kozelit az egybites 'dolgokhoz'.
meglep hogy csaponal nem vettetek eszre a szakertelmet es ezen belul a kornyezetvedelmes szakertelmet. hiszen majdnem minden konkret temaban volt egy megfontolando velemenye es kerdese, amit ugyanugy soportetek le az asztalrol mintha barki mas irta volna hulyesegkent.
a velemenyem azert egyszerusodott le arra amit irtam mert nem talaltam mas elfogadhato, konkretan megvalaszolt elemet felveteseinkre. ezt az indoklast meg el tudtam fogadni. meg az hogy az erintetlen zengo ha csak par milliard forintba kerul maradjon erintetlen. irom hogy 'csak' par milliard.
amit itman ir az is ertelmezheto. az is hogy a zengoi termeszetvedelem azert joreszt leszukul a radar elleni tiltakozasra. az 500 ember felvonulasa ohatatlanul karokkal jar. a fak es a betonvas kapcsolata sem tisztazott valamint az atultetett bazsarozsak sorsa is hagy maga utan tisztaznivalokat. de vannak akik tudjak az igazi torteneteket es ez mind a keet oldalra vonatkozik. hogy mikeppen es hogyan lehet egy 'ellenallo' kornyezetvedelmi ddnp vezetot eltavolitani. ha ez igaz. nagy katyvasz az egesz.
a bos/nagymarosi temaban csapo esztergom talajvizszintjet hozta fel. szerintem ez a kerdes is megoldhato legfeljebb a beruhazas koltsegszintjet noveli. nyilvan vegigjartak/vegiggondoltak ezeket a problemakat es nem kerult szoba esztergom kitelepitese. az eromu sorsat itt is szerintem a visegradi/nagymarosi tajkep megvaltoztasa elleni tiltakozas dontotte el. tehat a latvany megvaltozasa/elcsufitasa valahogy irracionalis tiltakozasra tudja kesztetni a nepeket. a bosi resz sem nez ki szepen a szlovakok meg buszkek ra.
nyilvan egy ilyen beruhazast (tobbletkoltesegekkel) meg lehet csinalni maximalisan kornyezetbaratra. az eddigi allapotokon feltetlenul lehet javitani. nekem a dunai kornyezetrol leginkabb a szunyogok jutnak eszembe, ami szinte lehetetlenne teszi a duna melleti idozest. vagy az ember folyamatosan keni magaat kemikaliakkal es allandoan hanyingere van!
Üdvözöllek a topicon, nem emléxem, hogy eddig találkoztunk volna.
Igazán örülök, hogy valaki ismét feltalálta a melegvizet. Kb 2 ezer hsz-enként mindig jö valaki ezzel a nagy találmánnyal.
Nem újságnak szánom, csak megjegyzem, hogy az összes felvetésed és az ellenérvek a lentebb található több, mint 11 ezer hsz-ben hiánytalanul megvannak. El lehet olvasni.
Alf "sommázata" meglehetősen egyoldalú, minden hamuka, ami neki túl összetett, érdektelen, vagy értéktelen.
A politikai vonulatokat meg hagyjuk. Ha netán kormányváltás lesz, akkor a köv. hadügyminiszternek csak addig lesz nyugodt élete, amíg nem akar lokátort a Zengőre.
Ezt garantálom.
Amúgy köszönjük az ismeretterjesztő előadást Bős - Nagymaros ügyben, már régen hallottunk róla ebben a topicban.
Megtiszteled a fórumozókat azzal, hogy ennyire ifjunak nézel bennünket.
Egy valamire mégis csak jó volt a hsz. Megmutatta, Csapó és Alf mennyire másként vélekedik a témáról!
És ez így helyes. Attól, hogy egy témában emberek egyetértenek egy más témában lehet ellenvéleményük.
A torony mindenképpen látszik, aki azt akarja, hogy bántsa a szépérzékét, azét bántani is fogja. Pláne, hogy éjjelente nagy vörös lámpák világítanak rajta (nem csak látni, látszani is szeretne). Nagymaros pedig másik történet, nem baj, hogy nem épült meg. Egyetlen "haszna", hogy Esztergomban állandósította volna az árvízi helyzetet, azaz a város pinceszintje használhatatlanná vált volna. Amúgy még a horthysták találták ki, csak sose volt pénz a megépítésére. A végén még jól is jött a "zöldek" fellépése, a rogyadozó államnak jó hivatkozási alap volt a kihátrálásra. Csak a körtvélyesi tározót nem lett volna szabad félbehagyni, bár a Szigetközt az osztrákok már a Duna belépcsőzésével "elintézték".
Akkor a HM vállalná hogy átfesti terepszínűre vagy rak rá matyó mintákat még népi motívumokat hogy szép legyen.
Vagy terveztet valamelyik menő (lehetőleg Fidesz szimpatizáns hogy nekik is jó legyen) építésszel valami kurva jól kinéző és a tájjal harmonizáló radarkupolát.
És ez lehetne valami tuti kuriózum is mint az Eiffel torony :-)
Még egy gondolat, minden ország alapvető érdeke úgyhiszem hogy a saját területét és légterét a lehetőségeihez mérten a lehető legjobban megvédje.
Teljesen normálisnak tartom azt hogy az ország radar lefedettségében ne legyenek lyukak ez olyan természetes mint hogy a határokon vannak határőrök.
Én ebben az egész dologban csak politikai vircsaftot látok ha mondjuk nem ez a kormány akarna lokátort építeni a zengőre akkor valószínüleg ez egy felelős dömtés lenne.
Ez kb. arra hajaz amikor anno megfúrták a bős - nagymarosi vízlépcsőt.
Persze sokan itt nagyon fiatalok és nem is tudják hogy miről van szó.
Szóval anno réges régen még a pártállami időkben kitalálták hogy a dunára kellene egy vízlépcső.
1. Jól jön mert ezzel a duna vízszintje hajózható lesz és sokkal több hajó tudna végigmenni rajta és az jó nekünk
2. Építünk rá egy fájintos kis vizierőművet ami frankóra termeli majd a villanyt, és még szenet meg atomot sem kell bele lapátolni.
Nosza a magyar és a csehszlovák (mert akkor még úgyhívták) állam vezetői megállapodtak hogy megípitik a cuccot.
Nos éveken keresztül ment a sürgés forgás hordták a betont építették a zsilipeket meg mindent.
El is készült volna a dolog csak közben jött a rendszerváltás szele.
Az akkori ellenzékiek még nem léphettek fel nyíltan a komcsi párttal szemben hanem a bősi erőművet támadva hangsúlyozva a környezetvédelmi károkat (na meg a rossznyelvek szerint jópár tiltakozónak arrafelé volt telke és az erőmű sajna levitte a telekárakat merhtát ki akar egy vízierőmű mellé nyaralót építeni).
A rendszerváltás után Antall József egykori min. elnök bevallotta hogy akkor csak ez az egy pont volt ahol büntetlenül tudták támadni a kommunistákat.
A lényeg az hogy a magyar fél a tiltakozások hatására elállt a további építéstől.
Persze a szlovákoknak ez nem tetszett hiszen belefeccöltek egy csomó pénzt meg munkát és még a szlovák zöldek sem tiltakoztak.
Nos azzal hogy mi nem építettük meg a mi oldalunkon a szükséges berendezéseket és műtárgyakat a szlovákokat arra kényszerítettük hogy
1. Hagyják a francba az egészet ők is
2. Valamilyen más módot találjanak arra működtetni tudják a saját oldalukon felépített dolgokat.
Nem fogjátok kitalálni hogy mi történt.
Az aljas szlovákok ahelyett hogy pédánkat követve hagyták volna ott rohadni a több milliárdnyi anyagot és hagyták volna kárba veszni inkább mégis a 2. megoldást választották.
Ennek lett az eredménye hogy "elterelték a dunát" amely persze további tiltakozásokat váltott ki nálunk.
A lényeg az hogy sikerült egy olyan verziót megvalósitani az eredetihez képest hogy a duna nem lett hajózható és az összes olyan műtárgy amellyet a vízszintet tudjuk szabályozni az mint a határ túloldalán van (eredetileg itt lett volna).
A vízierőmű is ott épült meg és a legjobb az egészben hogy mi vesszük az áramot a bősi erőműből.
Mi a tanulság?
Az hogy jópofa dolog ez a hozzákötözöm magam a fához és tilatakozok minden ellen dolog, de nem árt néha gondolkodni is. Lehet hogy a nagy világmegváltó tettünkkel éppen magunkat szúrjuk tökön.
az egyetlenegy ertelmes es elfogadhato erv az volt hogy csunya. 40 meterre kiemelkedik a hegyrol es csunya. te szeretnel egy csunya gombot a fejed fele?
a tobbi erv csak hamuka meg egymas basztatasa... ha nem lenne bazsarozsa akkor lennenek holloparok.
ja es a solyom urnak is jol jott egy tema ahol megmutathatta a kormeit valamint a foga feherjet. mi meg kidobunk par milliardot az ablakon.
Na most valaki magyarázza már el nekem hogy az a szegény radar és a hozzá vezető kb 1 m széles és 1-2 m mély kábelárok miért zavarja a zöldeket?
Egy radar nem mondhatni zajos dolognak (én a 14. Rába Légvédelmi Rakétaezrednél voltam úgyhogy láttam pár ilyen cuccot) fel van állítva egy hegy / domtetőre és forog körbe az antenna. Az újabb verziókban az egész cuccot beburkolják és kívülről csak egy műanyag gömbszerű radarkupola látszik.
A legújabb radarok meg nem is forognak olyanok min egy sík lap és kb 180 fokot látnak.
A működése közben nem termel káros gázokat zajokat meg ehhez hasonlót.
A működtetéséhez egy erősáramú kábel kell amit be lehet ásni a földbe.
Szóval magyarázza már el nekem hogy mi ezzel gond? Attól félnek hogy a radarhullámoktól világyítani fognak a mókusok vagy mi?