Keresés

Részletes keresés

Ranyu Creative Commons License 2017.12.14 0 0 2869

Én az egyszer termő fajtámat tavasszal metszem vissza kb. 70 cm-re. Így is nagyon sok termése van. Letermés után visszametszem tövig. Nem tudom, hogy lesz ilyen ágas-bogas málna. Biztos, más fajta, mint felénk, ami van.

Előzmény: ZsuR (2863)
Ranyu Creative Commons License 2017.12.14 0 0 2868

Nálam Polka van sok éve. Én elégedett vagyok vele. Valóban keményebb, mint az egyszer termő fajtám, de mióta be van csövezve és kap elég vizet, sokkal jobb. November végéig volt rajta termés is. Fagyasztóból kivéve nem lesz olyan plötty, mint a másik. Óriási hozama van. Az is igaz, hogy a poloskák szeretik. Éppen a sok dicséreted miatt én is ki fogom próbálni a Suganát.

Előzmény: 55judit (2867)
55judit Creative Commons License 2017.12.13 0 0 2867

A folyton termőkből próbáltam az Autnum blyssy-t, a Polkát és a legújabb a Sugana.

Nem lehet biztosan tudni hogy mindkettőnknél egyformán viseklednek-e. Pl. CBNorának is van Blyssy, ő szereti, én viszont nem. Nálam kis szemű és elég savanykás málnát adott. Nem is bőtermő, mint a Sugana. Most szedtem ki. A Polka sem ízlett, kemény szemű volt, nem volt finom aromája sem, és a legjobban erre ment a poloska.

Az egyszer termők nevét nem tudom, volt amit vettem, volt amit kaptam, több féle is volt, de ezekkel nem tudok segíteni. Szerintem  a Suganánál nincs finomabb, de kaphatsz véleményt még mástól is. Egyébként mások véleménye alapján nem jó választani, mert másak a körülményeink, és más az ízlésünk is. Érdemesebb neked kísérletezni, saját tapasztalatot gyűjteni. A gyerekek pedig nagy szakértelemmel ki fogják választani a legmegfelelőbbet. :)

Előzmény: Kevin 90 (2866)
Kevin 90 Creative Commons License 2017.12.13 0 0 2866

Akkor a tapasztalataidat szeretném ha megosztanád velem. :)

Melyek azok a málna fajták amik nálad kiestek? Mert, ha nálad nem voltak jók, akkor én már nem is vesződök azokkal a fajtákkal. A Sugana szerintem is jó lesz, de majd csak, akkor derül ki igazán, ha majd teljesít.

Szerncsés vagy, hogy még volt érett málnád! :) Nálam a polka málnából van egy sor ültetve és az már vagy két hete tarra is vágtam miután a fagy teljesen végzett vele, de az előtt én is elég sok málnát tudtam szedni a gyerekeknek, nagyon szeretik! :) Mellesleg nekem a polka málnával az a rossz tapasztalaom van, hogy nem igazán van neki íze... Szép nagyszemű málna, de szinte semmi íze nincs, de persze ilyenkor amikor már nincs más ez is megfelel, ahogyan te is mondtad különlegesség, még akkor is ha nem decemberi szüret. :D

Köszönöm! 

Előzmény: 55judit (2865)
55judit Creative Commons License 2017.12.13 0 0 2865

Nálam is volt versenyben eddig kb 6-7 fajta málna. Most jutottam el a végleges eredményig miszerint a Sugana lett a győztes. Vannak amiket már kiszedtem, és ami maradt csak azért van, mert a Sugana még kevés. Képzeld, pár napja is vettem le érett szemet, pedig már nem is számítottam érésre, hisz voltak már fagyos napok is. Persze nem volt olyan finom, de így is örültem neki mert számomra különlegesség volt. :) A levelei még mindig nem hullottak le, míg más növény már mélyen alszik. Úgy gondolom jó választás a Sugana részedről is. Sok sikert kívánok hozzá!

Előzmény: Kevin 90 (2864)
Kevin 90 Creative Commons License 2017.12.12 0 0 2864

Szervusz Judit!

Először is köszönöm a gyors választ! :)

Ezek alapján, akkor mindkét támrendszert sikeresen lehet alkalmazni a sugana málnánál. 

Nálam kiválló minőségű a talaj a málna számára mindig is volt málnánk(fertődi zamatos) nem csak kicsiben, hanem nagyban is és mindig gyönyorű volt mimden tekintetben amennyiben az igényeit tökéletesen kielégítik(víz, tápanyag, növényvédelem, stb.)

Egyébként én Nagyrédei vagyok és itt világszínvonalú málnatermesztés folyt hajdanán(és még sok más is) , de sajnos ez már a múlt, mostmár csak a kertekben van imitt amott málna... 

Azonban én most próbálok belefogni a málna termesztésbe kicsit nagyobb méretekben, de előtte még kísérletezgetek, hogy melyik fajta lenne a legalkalmasabb a számomra bár azt hiszem a sugana fajta alkalmas lesz mivel, akkor tudok vele a nyári időszaktól kezdve a őszi időszakig termelni vele.

Apropó! Poranna rosa málnáról tudsz valamit? Esetleg tudsz valami olyan málnáról amivel érdemes lehet foglalkozni a régi fajtákon kívül? 

Előzmény: 55judit (2862)
ZsuR Creative Commons License 2017.12.12 0 0 2863

Most talaltam ra egy cikkre, hogy mit lehet tenni a nagyon magasra novo malnaval - mert a Willamette is megno 2 m magasra nalam (napfeny, viz es gazdag talaj).

"As a general rule, raspberries are very easy to grow. The berries are extremely hardy, and they do well in temperate zones, as long as they are planted in a sunny spot with well drained soil. They will need support in the form of a trellis or fence. Raspberries also require pruning to produce well, since the canes die back after they produce fruit. Different varietals need to be pruned at different frequencies, but all need to be pruned after the fruiting season to make way for fresh canes. Some also like to be “topped” during the growing season, meaning that the gardener removes the upper portion of growth."

Erre gondoltam iden nyaron is, de nem mertem visszavagni.  Iden fogom!

55judit Creative Commons License 2017.12.12 0 0 2862

Szia Kevin! Kezdem elsőként:

A támrendszered akkor lesz tisztázott, mikor kiderül, nálad hogyan viselkedik a Sugana.

Nekem még csak néhány szál van, de azt tapasztalom erősen mutatja hogy mennyire tetszik vagy nem tetszik neki a körülmény. Ahová ültettem az első 2 kis szálat ott trágyát és komposztot ástam a talajba, és teljes napfény van. Ezen a helyen közel 2m-es erős vesszőket hozott, míg ahol közel terjedt a meggyfához trágyamentes részre és kap némi árnyékot is délelőtt, jó ha méteres vesszőket nevel. Napon és trágyával nevelve, rendszeresen öntözve rendkívül nagyra nő, és hatalmas, igazán zamatos és édes, nagyméretű bogyókat nevel.

Nálam nem lesz nagy területen. Ritkításkor mikor megmaradnak a legerősebb vesszők leszúrok néhány betonvasat, és 2-3 szálat hozzákötök egyhez.

Én ősszel nem vágom az összeset tarra. Azt a néhány szálat ami megmarad, akkor vágom tavasszal vissza mikor látom hol hajt ki. Ezek szépen teremnek még a nyár elején. Mikor befejezik, addigra nagyra nőnek az az évi vesszők, és kezdenek érni.Ezekből kivágom a gyengébbeket hogy szellős legyen a málnás, és a letermett vesszőket is ekkor vágom ki.

Előzmény: Kevin 90 (2861)
Kevin 90 Creative Commons License 2017.12.12 0 0 2861

Üdvözlök minden málnakedvelőt! :)

Sugana málna fajtáról lenne egy pár kérdésem.

Sokmindent lehet róla olvasni. Nekem egy jó fajtának tűnik és most szeretnék egy sort telepíteni, hogy megnézzem mit is tud ez a fajta valójában nálam. Azonban a támrendszer még nem tisztázott. 

A hagyományos támrendszer kell ennek a fajtának vagy a folytontermő fajtáknál alkalmazott? Illetve mekkorára fejlődnek az éves vesszei ennek a fajtának? Mert ha csak 1 méteres vesszőket fejleszt a sugana,  akkor a hagyományos támrendszer nem jó neki.

Vagy egyáltalán érdemes a vesszőit meghagyni vagy tarra kell vágni, hogy csak a sarj teremjen?

Válaszokat előre is köszönöm. 

Jack71 Creative Commons License 2017.11.12 0 0 2860

Nálunk az utóbbi 2-3 évben ugrásszerűen megnőtt a számuk. Erről az udvariasságról én is olvastam. Nem szabad hátulról közelítve megijeszteni őket, szemkontaktus, udvarias felszólítás, kedves poloska kérem távozzon! :)  Na de ezt több százszor vagy ezerszer? Vagy kollektív felhívást kell intézni feléjük? Azt olvastam már országos szinten nagy problémát okoz az inváziójuk. Nemrég arról is volt riport hogy ősz végén tömegesen keresnek telelő helyet még a lakásokban is. És szinte minden növényen megjelennek zöldségeken és gyümölcsökön is, bár én leginkább a málnán láttam.

Előzmény: CBNora (2859)
CBNora Creative Commons License 2017.11.12 0 0 2859

Én szedéskor udvariasan odébb tessékelem őket, és kész. Az udvariasság, finom bánásmód fontos, úgy nem lesznek büdösek.

Nálunk márványospoloska még csak mutatóba van, a vándor itt a málnára nem szokott menni. Zöld bogyómászót szoktam még látni rajta és néhány ragadozó fajt.

A permetezés egy folytonérő málnánál nyilván nem jön szóba. Nekünk Autumn Bliss van, nagyjából augusztustól novemberig 2-3 naponként szedjük.

Előzmény: Jack71 (2857)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.12 0 0 2858

Igen. A hívők szerint gyomirtásra, növénykondicionálásra és trágyázásra is jó. 

Előzmény: Jack71 (2855)
Jack71 Creative Commons License 2017.11.12 0 0 2857

Az én málnámon a leggyakoribb a vándorpoloska meg a márványpoloska. Hogy az ecet szaga zavarja vagy sem azt nem tudom, de ki fogom próbálni mert valamit ki kell találni ellenük. A rovarírtó permetezést érés előtt 8-10 nappal meg lehet csinálni kontakt szerrel aztán utánna már nem.

Előzmény: CBNora (2856)
CBNora Creative Commons License 2017.11.12 0 0 2856

A málnán leggyakoribb poloskafaj, a közönséges karimáspoloska másik kedvenc tápnövénye a sóska és a rebarbara, a sav nem valószínű, hogy zavarja.

Előzmény: Jack71 (2852)
Jack71 Creative Commons License 2017.11.12 0 0 2855

Gyomírtásra ecetet? Van aki minden nap megiszik egy teáskanál almaecetet egy pohár vízben feloldva, és azt mondja jó hatása van. De a szódabikarbónát is használják gyógyászati céllal.

Előzmény: öreg_néne_b (2853)
Jack71 Creative Commons License 2017.11.12 0 0 2854

5-10 mililiter, nem centiliter.

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.12 0 0 2853

Csak óvatosan az ecettel, mások gyomirtásra használják ugyanezt...

(A netet olvasva az ecet és a szódabika mindenre jó. Meg az ellenkezőjére is.)

Jack71 Creative Commons License 2017.11.12 0 0 2852

Nem tömény ecettel :)  Nem írtak arányokat, én 10l vízhez 0,5-1 deci ecetre gondoltam, attól még nem lesz talán ecet ízű. Vagy kicsiben kipróbálni 1l vízhez 5-10 centiliter ecet és azt 1-2 málna bokornál alkalmazni. Ha érezni az ecetet a gyümölcsön akkor csökkenteni a töménységet. 

Előzmény: 55judit (2851)
55judit Creative Commons License 2017.11.12 0 0 2851

Hát persze. Te megennéd az ecetes málnát? :D

Igen, tudom én is mi a legmegfelelőbb körülmény a málnának, a légköri aszály ellen nekem sincs ötletem, csak a tapasztalatomat írtam le. Most nyáron igazán rekkenő hőség volt ami sokáig is tartott, de a Suganámnak nem lett baja, más fajtáknál viszont láttam összetöppedtet, rossz ízű, és kifehéredett szemeket. Arrafelé nem volt öntözés. Kísérletezgetni kell.

Előzmény: Jack71 (2850)
Jack71 Creative Commons License 2017.11.11 0 0 2850

Öntöztem sokszor. De a légköri aszály meg a magas uv sugárzás ellen nem segít az öntözés. A málna a hűvösebb párásabb éghajlatot jobban szereti. A poloskák ellen meg nem tudom mit lehet tenni, bár most olvastam valahol hogy ecetes vízzel permetezte valaki és az riasztja őket. 

Előzmény: 55judit (2849)
55judit Creative Commons License 2017.11.11 0 0 2849

csak pont a kérdésre nem válaszoltam. :) A Sugana nálam jól bírja a napot. Bár annyira dédelgettem ezt a pár szálat, hogy gyakran kapott vizet.

Előzmény: 55judit (2848)
55judit Creative Commons License 2017.11.11 0 0 2848

Én azt tapasztalom, ha naponta öntözöm a forró napokon akkor nem ég meg. Én is láttam már nálam olyan málnát amiről beszélsz, fehér a szemek az az oldala amit legjobban ér a nap. Mintha megfőtt volna. De mégsem lehet égés, mert a málnának bírni kell  a napot. Öntözve jobban is bírja, próbáld ki. Ha nem jönne be, feszíts ki fölé raschel hálót úgy hogy a déli órákban azon át kapjon napot.

Tavaly nálunk több poloska volt mint idén, de utálatos kis szívogatók az biztos.

Előzmény: Jack71 (2847)
Jack71 Creative Commons License 2017.11.11 0 0 2847

A Sugana hogy bírja a forró nyarat? A Polkát nálam nagyon megviselte, megégtek a levelek, a termés is szinte megsült, a déli oldalon hófehérek lettek a málna szemek az erős uv miatt. És már az érés kezdetétől hihetetlen mennyiségű poloska lepte el.

Előzmény: 55judit (2846)
55judit Creative Commons License 2017.11.11 0 0 2846

Nekem már több fajtám volt, cserélődtek eddig, most is van néhány fajta, de a piros Sugana a legjobb fajta szerintem. Ha ez elszaporodik, a többit mind kiszedem. Idén már 2 fajtától megszabadultam.

Gyönyörű nálam is, és nagyon-nagyon finom. Ha sötétebbre hagyod beérni, még édesebb és még zamatosabb. Én tavaly kaptam 2 kis szálat, már azt sem tudom hol vannak az eredeti tövek. Rengeteg hajtást hoz, tavaly és idén is néhányat a legerősebbekből hagytam, kb. 40-50 centire vannak ezek egymástól. Szerintem jó az 1m távolság, 1m, 80cm körül szokták. Ha trágyát is adsz neki, meghálálja. Én most érett lótrágyával szórtam meg (ehhez jutottam hozzá), és vastagon takartam falevéllel. Hát ez a málna valami mennyei. Ha jönnek a fagyos éjszakák, dobok rá fátyolfóliát, hátha tud még érni néhány szem. :)

Előzmény: Juhatiba (2844)
Jack71 Creative Commons License 2017.11.11 0 0 2845

Nekem most méterenként egy tő van és tövenként öt vesszőt hagyok meg.

Előzmény: Juhatiba (2844)
Juhatiba Creative Commons License 2017.11.11 0 0 2844

Sziasztok. Tavaly ősszel vettem Sugana málnatöveket. Mondták, hogy az idén már fog teremni. Gondoltam, hogy fog valamennyit, de ........ de sose gondoltam volna, hogy ennyit fog. És nem akarja abbahagyni, csak terem és terem, és november 11-e van, és még mindig televan az egész. Szinte hihetetlen, s még az ize is mindig okés. 

Hát ilyen, lefényképeztem, teljesen meg vagyok elégedve vele.

Az lenne a kérdésem, hogy kb. 70 cm. Távolságra ültettem öket, s igy, hogy tövenként csak egy szál volt, igy is majdnem teljesen összeértek. Ha tavasszal elkezd hajtani, milyen sürüre kell meghagyni, hány tövet szoktatok meghagyni a folytontermöböl méterenként.

CBNora Creative Commons License 2017.10.31 0 0 2843

Nálunk a kert talaja a fölső részen homokos, egy patak felé lejt, és a patakparti rész kötött, száraz időben repedezős. Ahogy haladunk a homok felől az agyag felé, úgy egyre szebb a málna.

A támrendszerhez nem tudok hozzászólni, nálunk nincs, az A. Bliss nagyjából megtartja magát. Kb 1 m széles sávban van, ott úgy nő, ahogy akar, azok kívül levágom vagy kiásom és elajándékozom. De pár szálat a gyepben is meghagytam... Nem egy pedáns kert.

Előzmény: Zsu_1985 (2842)
Zsu_1985 Creative Commons License 2017.10.30 0 0 2842

Nagyon nem félek hogy olyan messzire terjed, elég kötött,agyagos,kemény a talaj. Láttam már egy kis sarjat,de én szerintem egy homokosabb,lazább talajon jobban ered (de lehet hogy tévedek),és az enyém kivétel lesz :) Remélem a magasságát kordában tudom tartani,mivel északi oldalt gyümölcsfák lesznek,de azt írtátok nem gond,úgyse szeretném nagyon magasra, és ha nagyobbak lesznek,egy sorba szeretném őket rendezni és 2 oszlop közé,ilyen támrendszert,dróthuzalt. Ilyen esetben milyen távolságra szokták az oszlopokat tenni,amikor már megnőnek a málninkók? És a málninkókat ilyen esetben milyen tőtávolságra szokták telepíteni? Ha arréb kerül egy sarj, beleteszem a sorba ahol még üres,vagy oda tudom húzni a dróthoz messzebbről is?Mindegyik fajta alkalmas erre a fajta művelésre? Bocs a kérdésekért,de ez is felvetődött bennem. 

CBNora Creative Commons License 2017.10.29 0 0 2841

Talán jó, de nekem nincsenek egymás közelében.

A 60 szerintem jó lesz. Idővel meg majd úgyis mindenütt fognak nőni.

Nekem nincs Fertődim.

Előzmény: Zsu_1985 (2840)
Zsu_1985 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 2840

Akkor ha 2-3 méterre ültetem a másik fajtát, az már jó? A tőtávolság egyes fajtán belül az maradhat 60 körül? A kert másik oldalára is tudom. Milyen a Fertődid?

Előzmény: CBNora (2838)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!