A vampir-mitologia scifi megkozelitesben. Egy bakteriumtol minden ember vampirra valtozik, kiveve a fohost, akinek azzal telnek a napjai, hogy az ejszakara keszul, amikor a vampirok megostromoljak a hazat.
Szerintem nagyon jo, olvasta esetleg valaki?
Filmet is csinaltak belole, bar ott vampirok helyett mutansok vannak. A cime Omega Man, a foszereplo Charlton Heston.
Meg egy konyv eszembe jutott, amit 2-3 eve olvastam:
Pat Murphy: The City, Not Long After Ez a legvidamabb a temaban (szvsz). A vilag x %-at (x > 90) valami jarvany kipusztitotta. A tortenet viszont San Francisocban elo muveszekrol szol es az o paintball-os, narkoval telitettt kamu-haborujukrol. Ez leginkabb egy hippi antiutopia.
Ezeket nem olvastam de jokat hallottam roluk:
Gregory Austin: Fallen City (A kipusztult Foldet elesztik ujra benne.)
Martha Wells: City of Bones (A Waterworld ellentet: az oceanok kiszaradtak.)
Tul keson kapcsolodtam ehhez a temahoz, igy majdnem az osszes cimet kilottetek mar amit ismerek. Es van egy csomo meglepetes nekem kozte. Tenyleg mikor rakod fel az ujabb osszesitett listat?
Segitene nekem valaki felidezni egy film cimet. Sajnos nem sokra emlekszem belole. Eloszor valami fedett varosban van egy prosti szeru no kenyszerul elmenekulni a stricije elol. Ugyanis ez utobbi egy bergyilkost szabadit ra. Aztan a lany es a bergyilkos egyutt menekulnek es sokaig autoznak egy foldalatti uthalozaton. Utkozben talalkoznak egy orulttel, aki eloszor majdnem meggyilkoklja oket, de kesobb segit nekik. Ez az alak 15-20 centis nyulos larvakat vagy piockat eszik, amik a foldalatti rendszeren elnek es amugy mindent szetmarnanak. A szineszno egy ismertebb holgy volt, de nem tudom, hogy ki. Egy ido utan kiernek a felszinre, ahol egy hazirepulo segitsegevel eljutnak egy kis hegyi faluba, ahonnan a srac valo. Meg kesobb poedig eljutnak egy foldaltti elit taborba a csajszi szarmazasi helyere, ahol a muveszeteket orzi egy maroknyi csapat. Konyv es szobor-tar van ott. De sajnos utanuk mennek az uldozok es elpusztitjak a targyakat. Valakinek beugrik ezek alapjan?
Ugy latom, hogy a 12 majom eredetije sem szerepel meg a listan. Az 1962-es La Jetée is eleg formabonto. A tortenet majdnem egy az egyben ugyanaz, mint a 12 majom-e. Viszont ez a 29 perces mu kizarolag allokepekbol all. (Es ha jol emlkeszem mind fekete feher.) Az attuneseken kivul semmi mozgas nincsen benne.
viszont ha már szóba került a posztapokaliptikus antiutópikus Anglia, akkor nem szabad lehagyni a listáról Alan Moore képregényét, a V for Vendetta-t sem; itt az atomháború utáni Angliában egy fasiszta rezsim jut hatalomra és csak egyetlen ember száll szembe a hatalommal, a különleges képességekkel rendelkező anarchista komédiás, V.
Húúú... Anglia alkonya! Láttam azt a filmet (is), Tilda Swinton a kedvenc szinésznőim egyike :) (bár ebben alig szerepel).
Szerintem inkább a jelenlegi Anglia torz tükörképe akar lenni, vagyis inkább hogy ez ide fog fajulni. Ezért aztán én azt mondom: határeset, elfogadom!
Emlékszem, az elején a narrátor mond egy nagyon jó szöveget, hogy .... reggel kibotorkálunk a jéghideg fürdőszobába... a holnap érdeklődés hiányában elmaradt... Ami még nagyon megmaradt bennem, az egy fényes bevásárlókocsi félig elsüllyedve valami folydogáló sűrű trutymóban.
Régóta tervezek egy kis önértelmező összefoglalást írni a sok-sok felmerült filmről, mert ezek kategóriákba sorolhatók, és ebből csak egyik ami szorosan véve topicunk témája, de egyáltalán nem baj hogy ezek is felmerültek. Nagymértékben segítik a "téma megértését" :))
A kategóriáim:
1) A történet valójában arról szól, hogyan tör ki az atomháború vagy katasztrófa, az apokalipszis tkp. a film végén van. Ennek tipikus példája filmek közül a Dr.Strangelove, könyvek közül ide tarozik Vonnegut Macskabölcsője.
2) Nem történt semmi súlyos apokalipszis, a történet inkább antiutópia. A jelenlegi társadalom minden durva behatás nélkül, magától anarchisztikus viszonyok közé süllyed. Könyvben ilyen Vonnegut: Börleszk, avagy nincs többé magány regénye, filmben ilyen szerintem A jövő hírnöke, és Umberto Eco: Az új középkor c. esszéje is ezt írja le.
A Mad Max sorozat egyértelműen ide tartozik.
Sőt, tkp. a Mátrix is ilyen, meg a Terminátorok, bár ezekben van egy olyan momentum, hogy "mióta a gépek átvették az uralmat", úgyhogy ez inkább egy alkategória.
Valószínűleg ez a legnépesebb kategória.
3) igazi apokalipszis utáni játszódó művek, a cizilzáció megsemmisült, a romokon kezd új világ kialakulni. Ezeket szétbonthatjuk
- nukleáris háború utáni
- valamilyen más apokalipszis utáni
alkategóriákra. Az elsőre a Fallout a díszpélda, irodalmi példa Szentmihályi Szabó Péter: A tökéletes változat. A másodikra jó példa Fritz Leiber: Egy vödör levegő c. novellája.
4) besorolhatatlan kategóriájú alkotások. pl. filmben: Elveszett gyermekek városa, regényben: Vonnegut: Második édenkert (Galapagos)
Most latom, hogy ez sincsen meg ott filmek kozott: "The Last of England" (Anglia alkonya cimmel jatszottak MO-n). Ezt Derek Jarman rendezte, akinek vagy 4-5 filmjet is vetitettek hazankban. Ez egy eleg szurrealis, avantgarde film ezert nem biztos, hogy belefer a kategoriadba. Az biztos, hogy az elso fele valami szemet vagy roncstelep szerusegen jatszodik, ami aakr egy vilaghaboru utani taj is lehet. Tekintve, hogy nincsen igazi tortenet a filmnek, sem karakterei igy nem lehet eldonteni (illetve nekem nem sikerult), hogy a nyolcvanas evek angliajanak egy torz tukorkepe akar lenni vagy pedig egy esetleges negativ jovokepet abrazol.
A filmek kozul most csak a "Quiet Earth" jut az eszembe azok kozul amik nem szerepelnek meg a listadon. Bar ez sem teljesne passzol. Arrol szol ez az 1985-os ujzelandi film, hogy egy pasas egy nap arra ebred, hogy o az utolso ember. Sima hetkoznap van de minden ember eltunt a Foldrol. Mas pusztitasnak nincsen nyoma. Jarkal az ures varosban, istennek kepzeli magat, berendezkedik egy elokelo hazban ilyesmi. Aztan egy ido utan ratalal meg egy tulelore, egy lanyra, majd egy harmadikra is. Es igy harman probalnak valamit csinalni, hogy egy masik szornyu tragedia ne kovetkezzen be. A nap ugyanis pulzal es ugy tunik, hogy eltunhet vagy felrobbanhat. Gyonyoruen fenykepezett darab es jo kis moralis jatek az emberi kapcsolatok fontossagarol.
Ez is majdnem beleillik:
Cynthia Felice, Connie Willis: Light Raid Valamikor ebben a században mind az USA mind Kanada sok részre szakad. Quebec harcban áll az USA nyugati államaival. A semleges Victoria-ban egy gonosz mostohánál él egy Denverbõl kimenekített 17 éves lány. Amikor a szülei bajba kerülnek Denverben a lány hazaszökik, majd sok kaland és ármány után megmenti, akit meglehet, belleértve a világot. A cím egyébként a háború módjár utal, mert távolsági lézerágyúval irtják egymeas városait a harcban álló felek. Szórakoztató könyv két hölgy közös tollából. Gondolom õk is jól szorakoztak az írás közben, például akkor, amikor a fejezetek között található ál-tabloid híreket írták.
Octavia E. Butler "parable" trilogiaja kifejezetten egy nuklearis holokausut utani Foldrol szol. A sorozat 2 kotetet olvastam csak "Parable of the Sower" es a "Parable of the Talents"-et. A szerzo egy neger no es a fohos is. Raadsaul az utobbi egy kis telepet alapit ebben alehetetlen helyzetben, egy csendes zigetet ahol az emberek segitik egymast mig kivul ember embernek farkasa. Az egesz mondanivaloja az a fohos altal alapitott vallas korul mozog, melynek fo tetele, hogy a valtozas az Isten.
Most talaltam erre a topikra. Berakok nehany konyvet ajanlas gyanant, aztan majd eldontod, hogy felveszed-e a listadra.
Brendan DuBois: Resurrection Day (Amazon) Arra a kérdésre kapunk egy lehetséges választ ebben a kalandregényben, hogy mi lett volna, ha 62-ben,a hidegháború (egyik) csúcsán mégis elsül egy két nukleáris bomba. A szerzõnõ szerint, ha 'csak' néhány nagyvárosa semmisült volna meg az USA-nak akkor egyrészt retorzió gyanánt elpusztított volna minden nagyobb szovjet várost és célpontot, másrészt viszont viszasüllyedt volna a második (azért mégnem a harmadik) világ gazdasági színvonalára és katonai diktatúra lépett volna érvénybe. A könyv tulajonképpen nem is errõl szól, ez csak a keret. A fõhõs egy volt katona ki újságíróként keresi a betevõt és mikor egy öregember meggyilkolásáról szóló cikkét a cenzúra kihúzza a lapból nem tud nyugodni és utánajár a dolognak. Közben megismerkedik egy csinos, fiatal (és mint utóbb kiderül kém) újságírónõvel és együtt derítik, hogy mi is folyik az ország hátterében. Elég sok szenny. Persze a végér mindenre fény derül és még a hazafias érzelmeink is megerõsítettnek.
Eh nekem tetszett bár kicsit volt benne egy kis romantika meg ilyesmi szokásos amcsi film részek(néha kicsit túl sok is) de a fallout feeling sztem nagyon ott volt :))
Okok de ez a kedvencem:)) ebbe a zene is belejátszik meg is van mp3ban az egész soundtrack:)
Jut eszembe Galocza az oldalon kilinkelheted a 12 majom linkeket ha gondolod.
Persze, mega! :))
Föltöltöttem, nagy csodát azért nem várj tőle. A 200kbps iszonyú alacsony, és a hang is jól le van butítva. Ilyen rátával az egész film 250MB lenne. Ha van hely bőven, meg a hálód is gyors, akkor föltehetek jobb minőséget is, de neten közzétett részletek ennél nem nagyon lehetnek jobbak (egy modemes még ebbe is beleun).
köc, mondok egy e-planetes címet még Soad legújabb albuma volt ott fön de már tök üres:
Szerver: ftp://eplanet.hu
Felhasználónév: free-sta
Jelszó: soadforever