A természetben nincsenek kártevők és olyan sincs, hogy gyom. Olyan van, hogy bizonyos környezetben, bizonyos állatok vagy növények kártékonynak minősülnek az ember számára, ezért elnevezte kártevőnek és gyomnak. A hangya kártevő a lakásban, de jótevő a kertben. A rozs gyomnak minősül egy búzatáblán, a rozstáblán meg értékes növénynek. A lándzsás utifű gyomnak minősül a gyepedben, okosabb helyeken viszont értékes gyógynövény, amivel embereket lehet gyógyítani.
Minden nézőpont, és adott szituáció kérdése. A macska Zsurnál dédelgetett kisbaba, másnál meg kártevő. Eccerű ez, csak fel kéne fogni.
Es nem fogod fel a valaszomat. Nem hasznalok, nem is fogok hasznalni semmilyen kerites - lathatatlant sem - mert nincs ra szuksegem - amig ide nem koltozol a szoszedba, igy is marad.
Kedves topiktars, addig amig nem vagyok durva, olyan megszolitast hasznalok - mert ontorvenyu vagyok - amilyen eppen jolesik. . .OK, van benne kicsi macera, de tisztelet tudoan. :))
Mindeki ugy el ahogy megengedheti maganak, ahogy jol tudja erezni magat.
Ha elismered, hogy ontorvenyu vagy. .. miert zavar, ha mas is az?
En ugyan nem reagalok igy az en otthonomra, nincs ra szuksegem - ennek ellenere senki nem akar dirigalni, diktalni, hogy hogyan elek. Velemenyt szivesen hallgatok meg, fogadom el ha magameva tudom tenni - es "Full Credit"-et adok az ajanlojanak. . .
De hat nekem is van sajat elkepzelesem, nem szeretnem atengedni ezeket egy masik ember kezebe - mintpl a tiedbe - hogy eldontse, hogy hogyan tarthatnam a macskaimat. Tudom a torvenyt, betartom, tudom, hogy segitek az allatokon, maskepp elpusztultak volna - ennyi.
Neked ott vannak a madaraid. Jut is marad is allat amire vigyazni kell, gondoskoni kell, regulalni kell. . . nagy a vilag, belefer. Es sokkal kellemesebben el az ember tole.
PL ha kimegyek a tohoz vagy a fuggoagyhoz, nem kell aggodnom, hogy leskelodik a kerites felett a szomszedasszony :)).
Emlékeim szerint kaptál egy kérdés (mitöbb, sokszor kérdezték már tőled), hogy ha nincs kerítés, akkor a kutyát mivel tartjátok ott ahova tartozik? Namost ha ezt megválaszoltad, akkor már válaszoltál is magadnak arra a kérdésre, hogy te -vagy mások- hogyan tudjátok majd bezárni a babáitokat a kertetekbe.
Szted a tüskés kerítés mi volt? Nomost azt félrtéve, hogy ugye a pici babáidat félted a csúnya tüskéktől, ezért számodra persze ez sem jó.
Valakitől még linket is kaptál, ahol leírják, hogy hatékony. Egyedül neked nem jó, de azt meg már tudjuk rólad, hogy neked semmi se jó, ami részedről bármilyen apró elmozdulást jelentene a megoldás irányába. Te itt még soha, egyetlen ötletre sem mondtad legalább azt, MEGPRÓBÁLOM! Csak a kifogás, meg a hiszti megy, két babuci cuculi, marcika cirógatás között. ;-)
Picinyem - nem Harlemben elek :)), talan ez az oka? Tudod, ahogy az angol mondja amikor hazat, lakast veszel: location, location, location. . .ezt a harom fontos dolgot tartsd szem elott, es akkor nem sok bajod lesz.
:)) amig nem jon a varosi hatosag, es kotelez arra, hogy levagd es gyomtalanitsd a fuvedet. Ha nem teszed, akkor megteszik ok - es neked szamlaznak. Itt jon az ontorvenyuseged. . .mondd, nem vagy te macska veletlenul??? :))
Nem egeszen . . . nem en voltam az elso ezen a lakoteruleten - a szabalyok mar keszen vartak, en csak elfogadtam oket. Nem en vagyok az egyetlen macska tarto. . .itt az a modi, hogy mindenki a sajatjat vedi - de nem a masik rovasara. Talan ez az ujdonsag nektek, ezert nem ertitek, hogy a csudaba lehet az, hogy a magad erdekeit veded, kepviseled, es megis jol kijossz a szomszedokkal - es ok is ugyanezt teszik! No meg a tisztelet hogy jon ide?
En tudom, mit akarok, nem a szomszedomtol varom, hogy valamit vegyen nekem - nem en osztom be az o jovedelmet, nem? A szomszedom is hasonloan tudja, hogy mit akar, mi az amit megtesz - es a tisztelet, a tolarencia is ott van benne. . .
Lehet, hogy ez az egyutt elesi forma uj koncepcio lenne neked??? Kepviselhetem a sajat erdekeimet es megsem hagom at a tolerancia es tisztelet hatarat? Es mukodik - a jo szomszedi viszony a pelda ra.
Itt is vannak-voltak osszetuzesek, lesznek is, de erdekes modon meg lehet oket oldani anelkul, hogy megrontana a viszonyt.
Az a baj, hogy egészen nyilvánvaló, hogy ezek a szabályok a TE szabályaid. LEHETŐLEG úgy irányítod, hogy toleráld a szomszédokat - ha nem megy, hát nem megy? De persze a te macskáidat mindenkinek tolerálni kell, mert csak. Szerencséd van a szomszédaiddal, csak ezt tudom mondani. De komplikáltnak tényleg nem komplikált.
Szóval hogy is volt azzal a kutya visszatartó izével? Macskára is van olyan, ugye? Most arra indultam rá, az tök jó megoldás lehetne...
Kösz a megerősítést! Egyértelmű, hogy működik a dolog, csak persze ha valaki félti a "gyerekeit" a tüskés bokortól, akkor nyilván azzal fog visszavágni, hogy az sem jó. És persze mindenki hülye, csak a macskatulajdonos helikopter.
Megnéztem a linket. Hú de tetszik! Különösen az madárvédelmi része,
"Városi kertekben, parkokban, a falvak és tanyák környékén az egyik legveszedelmesebb madárellenség a macska. Nemcsak az elvadult, gazdátlan példányok, de azok a jól táplált, dédelgetett cirmosok is, amelyek, nem hazudtolva meg ragadozó voltukat, éjszakánként a rágcsálók mellett főleg a fészekben ülő, illetve az otthonukat csak nemrég elhagyott, tapasztalatlan és ügyetlen fiókákat tizedelik.
A macskák madárpusztítása ellen nehéz védekezni. A házi cicát éjszakára a lakásban kell tartani, a vadon kóborlók ellen védelmet nyújthat a kertben szabadon szaladgáló kutya. A fákon lévő fészekodúk védelméről már volt szó, a kertbe szokott kóbor macskákat pedig egy e célra készített ládacsapdával (elevenen fogó) lehet viszonylag könnyen ártalmatlanná tenni."
Kössz a linket, van itt konkrét ötlet is bőven. Élvefogó csapda kell, a befogott macskát meg el kell vinni vagy sintértelepre, vagy ha összegyűlt 5-10db, akkor kocsival kb. 10km.-re. Nem bántottuk őket, BIO módszer. Idővel csak elfogynak a környékről.
Nem a te eletedet iranyitom, hanem a magamet - felelosseggel. Szabalyok szerint elek - es itt a szabaly az, hogy ha gondoskodom a macskaimrol, akkor lehetnek macskaim a kertben. . . Naaaaa. . nem olyan komplikalt ez!
Aztan lehetoleg ugy iranyitom, hogy toleraljam a szomszedaimat - mert ok is toleralnak engem. . . mert ha hiszed, ha nem, mindenkinek van valami amit a masik szivesen kihayna. Igy aztan minden szomszed bekeben el - mert nem az a celnunk, hogy jol folkavarjuk a kedelyeket, hogy hanyinger fogjon el ha meglatjuk egymast.
Ahogy láttam, te nem sok konstruktív javaslattal álltál eddig elő, nem is értem, mit akarsz tulajdonképpen? A puszta vita kedvéért lovagolsz lényegtelen dolgokon, vagy van más, fontosabb célod is?
A villanypásztorral kapcsolatban nem sok okosat mondtál, olyan nincs, hogy egy macskát távoltart, egy széncinege pedig meg sem érzi az áramütést. Másrészt, az elektromos sokkot nevezhetjük hatékonynak, de állatbarátnak aztán semmiképpen, úgyhogy ezt az érvet egy állítólagos állatbaráttól olvasni ismét nem hangzik túl szépen.
Igen, akkor nálad valóban nem alkalmazható. Ebben az esetben nagyon érdekelne, hogy nálatok hogyan tartják a telken belül az egyéb állatokat, például a kutyát? Nem lehetne valamilyen olyan megoldást találni, ami ezeknél az állatoknál már bevált kerítés nélkül?
Amennyit visszaolvastam ebből a rettenetből ami itt folyik, abból nekem az jött le, hogy itt elsősorban hazai problémáról van szó. Mivel nálunk általában van kerítés, talán mégsem elvetendő az ötlet. Idehaza a kutyát is kerítéssel szokás bezárni a telekre, nem is tudom miként lehetne még, ezért úgy gondolom, kicsit több akarattal ezt macskatartók is megcsinálhatnák az említett tüskés védősáv kialakításával.
Magam részéről igyekeznék a megoldásra fókuszálni, a semmire se jó sárdobálás helyett, de szeretném figyelembe venni azoknak az embereknek az elvárásait is, akiknek problémát okoznak a macskák.
Lehet, pont én leszek a teszpéldány, mert a feleségem szeretne macskát a későbbiekben, én viszont nem szeretnék emiatt másokat zavarni. Még csak most készül a kerítésem, és talán jó is, hogy benéztem ide, mert most kihívásnak tekintem a dolgot. :-) Meg kell terveznem és építenem egy olyan kerítést, amin keresztül nem tud elszökni a macska. Jó nagy a telkem, tele hatalmas fákkal, most már komolyan érdekel, meg lehet e oldani! :-)
"Kimaradt belolem az osszeszerelesnel az a hatartalan nagy iranyithatnek. . ."
Ööö... ehhez képest jól megmondtad, többször is, hogy jogod van azt csinálni, amit akarsz... meg a macskáidnak is, nyilván. :) Ezzel ugyan másokat esetleg korlátozol, de az nem baj. Vagy az máááás? :)
Hmm. A kutyára érdekes módon tudtak megoldást találni kerítés nélkül is, a macskára miért ne? Jó, neked nem kell, hiszen a szomszédaidat nem zavarja, de ezek szerint azért meg lehetne oldani, nem?
Oszinten - nem a macska miatt nem tartom oket bennt, hanem magam miatt. Nem tudom elviselni, ha bennt vannak egy lakasban - mert az bezartsag. Allatkertbe szinten nem megyek, olyannak erzem mintha bortonlatogatasra mennek.
Nekem kell az az elmeny, hogy a macskam macska, onallo, el velem, nem fugg tolem. Kimaradt belolem az osszeszerelesnel az a hatartalan nagy iranyithatnek. . .