Ma kíváncsiságból vettem kínai gesztenyét (T*sco 1.300 Ft), bevagdostam, megsütöttem gázelosztón.
Nagyszemű volt, nehezen sült át. Nem volt olyan igazán gesztenye ízű. Viszont a belső héja az asszony szerint nem olyan keserű, mint a saját gesztenyénknek volt.
Az anyafát azért kérdeztem, mert úgy tűnt, mintha a BB terméssel Te is most ismerkednél.
Én olasz faiskolással beszéltem, és ő azt mondta, hogy hihetetlen ez a fajta. Ott 3-600m között van a "castaneum" öv. Abba a magasságba ültetik a fákat . A BB-t 100m-re is ültetik, és a tengerpartra is. Ő már csak ezt a fajtát szaporítja, mert nem csak a kéregráknak és a tintabetegségnek áll ellen, hanem a gubacsdarázs sem támadja meg.
A BB tökéletesen tisztítható. Csak nekem van Magyarországon 7 fajta szelídgesztenye-anyafám. Köztük BB is.
Na azt mesélték nekem ma, hogy gyakorta előfordul, a B de B fa "léha" termést terem kicsiny hazánkban ha nem optimálisak a feltételek, és ezekből nem is lesz soha rendes termő fa. (?) Nem tudom mi lehet ebből igaz...
Attis! Írtam önnek egy levelet a napokban ,de nem kaptam rá választ. Írna nekem egy érvényes/használatban levő e-mail címet ,hogy fel vehessem önnel a kapcsolatot?
Ez esetben még azt is meg kérdezném ,hogy milyen rezisztens szelídgesztenye oltványok kaphatók önnél illetve ,hogy milyen kiszerelésben kaphatók ezek az oltványok és ,hogy mely fajtákat tartja a legjobbaknak?
Nagymaroson próbálkoztak a hipovirulens gombával történő kezeléssel. Volt ahol szépen gyógyultak a sebek, volt ahol elvitte az egészet. Keresd fel Zeller Zolit!
Presztiskérdéssé vált számomra a gesztenye ügy, mert vettem Nagymaroson egy zártkertet tavaly októberben. Sajnos az új földtörvény szerint közel egy évet kell várni, míg átfut a hivatalokon. Így ez év őszén már nem lesz lehetőségem ültetni. Talán jövőre. Azt mondják az ott lakók, amikor kitört a kéregrák, a szakemberek mindent elkövettek, hogy a híres nagymarosi termőhelyeket megmentsék. Pl. nagy injekciós tűkkel is próbálkoztak, de hiába. Egész gesztenyeerdők pusztultak ki. Ezért nem is merek a hagyományos magyar fajtákkal kísérletezni.