Vannk azért olyan ösgermán nevek, amik már meghonosodtak a magyar nyelvben (Róbert = "fénylö hírnév", Richard = "bátor erö", Norbert = "északi fény", és van még biztosan egy pár). Mondjuk egy magyar Ansgar vagy Walburga tényleg hülyén venné ki magát. Ezek a nevek egyébként német nyelvterületen is egzotikumnak számítanak.
egyebkent egeszen döbbenetes, h az ember a legvadabb neveket is hogy megszokja.
a fiam legjobb baratja (16 eve) egy perzsa fiu Saman (Szaman). nekünk mar teljesen termeszetes, de ha magyarul hallanam aze csak megrökönyödnek ...
egy kolleganöm Anka. ez a "rendes" neve es nekem sem jut egy percig eszembe, h becenev lenne, inkabb csak, h olyan kedves. mivel egy tenyleg nagyon kedves nö igy passzol is.
igazabol az ösgerman nevek azok amiktöl kiraz a hideg.
Az bennük a vicces, hogy mennyire komoly nevek (persze a Lola kivételével), egy Mórnak meg egy Timótnak szerintem Gergőként majd köszönhetek én előre :)
Hallottam két nevet múlt héten, de a kislányét azonnal elfelejtettem, de a kisfiú: Raluka. A kislány hasolnó, de V-vel kezdődik, talán Verilke. És ezek az anyakönyvi nevük, mert rákérdeztem, hogy ezek minek e becézett formái, mire mondta az anyjuk, hogy ez a rendes nevük. Na, igen...szegény gyerekek!
Én is ki tudom ejteni így is, de a gyakorlatban mennyi ilyen nevű ismerősöd van, akit így is szólítasz?
Én az ilyen nevű ismerőseimnél kerülöm a néven szólítást. A "hivatalos" nevüket kicsit kimért, távolságtartónak tartom, a becenevüket meg egy bizonyos koron túl gyerekesnek.
Márkról egyezik a véleményünk. Pál-Paul nekem sehogy se jön be. Márk/Pál/Görgy egy kategória nálam.
Ö is Baradlay Richardról nevezte el, mint mi? Én többek között ezért sem tudnám Ricsizni :) (És bárcsak inkább "Jenö" lenne a neve, még ha az ronda is, mert én még egy ilyen makacs, rámenös, türelmetlen, tüzeleven, vakmerö gyereket még nem ismertem, mint a kisebbik Fiamuramat... sokkal jobban meg kellett volna fontolni azt a névadást, most kevesebbet enne az ideg! :DDD)
Szerintem is. Gyuszi-Gyuszkó is elmegy, a Gyula nem tetszik.
Szerintem a -kó nagyon jó bece-képző.
Nekem a Pál-György kategória még a Károly, Róbert, Norbert, Richárd is. Nem nagyon ismerek olyant, akit így hívnak, és nem lettek szinte automazikusan becézve.
a Matyas nekem Matyas, de a Gyurit en is automatikusan. egyebkent szinte kimondhatatlan. nekem egyebkent az egyik horror ferfinev ... elnezest mindenkitöl akinek tetszik. csak csupa undorito Gyurikat ismertem ...
masik a Laszlo ... amit szinten csak lacinak mondok, mert meg senkit nem simertem aki Laszlonak hasznalna. (hat mondjuk ugy sem szep, meg igy sem...)
de ugy altalaban az eredeti allapot tetszik mindig sokkal jobban.