Meg nagy kár, hogy a füzetbe se ebből a hajas photoshoot-ból, se a Bio-sból nem került egy se. Sose értettem azt, amikor készel egy rakás fotó, és az album füzetébe semmit se használnak fel belőle. Ez különsen akkor kár, mikor jobbnál jobb képek készülnek.
A Debut-val és a Medúlla-val dettó ugyanígy vagyok én is manapság. (Lám, nem csak az én ízlésem változik idővel....)
Mikor pár hónapja elővettem a Debut-t évek után, jobban tetszett, mint valaha. Én is pont az egyszerű, és poppos hangzását tudtam már értékelni, míg régen pont emiatt nem szerettem. Amúgy a Post is sokkal jobban tetszett most, évek után.
A Bio hatására ugye nekiláttam újra meghallgatni a Björk albumokat.
Lám, mi mindenre jó még egy ilyen "lesajnált" korong is :)
Az elmúlt 2 napban:
Debut: ez most nagyon bejön! idáig a túlzott slágeressége, mai füllel nem annyira izgalmas hangszereltsége okán vagy a túl közérthető dalformák miatt, valahogy eléggé mellőztem ezt a korongot. azt most meg baromira bejött! a hét kedvence! :)
Volta: ezt ma is meg kellett hallgatnom. továbbra is imádom.
Medulla: noja, ha nagyon kell, akkor én ezt állítanám párba a Bioval. ez az album is, talán túlságosan kísérleti. a dalok jó része egyáltalán sehogyan sincsen meghangszerelve, a maradék meg... hát..., azokhoz hangulat kell (korábban volt is, most valahogy éppen nincs ezekhez)
addig-addig, h most kettes számú kedvencemmé lépett elő a hölgyike (ráadásul a tegnapi és mai hallgatási adatok innen még hiányoznak is):
A Mutual alatt milyen brutál fortyogás van...áááá. De a kozmodzsoni alatt is eszméletlen jó hangok vannak. Tudom bónusz track ellenes vagy, de a Comet Songon is csavart egyet, az is újra lett keverve. Ja és a mumus Hollow alatt is nem semmi effektek vannak...jó befejeztem. Akinek meg nem jön be, az Björk pótlónak halgassa meg az új St. Vincent-et, szerintem pofátlan a hajazás a 90's Björkre. Egyébként pedig nem rossz...sőt.
Basszus! Pont a múltkor gondolkoztam az új Moby és az új Björk párhuzamon. Mindkettő jó, mégis mindkettő megosztó. A Bio azért inkább pozitívabb kritikákat kapott (persze nem a korábban említett Pitcforktól). Egyébiránt én is túl vagyok az x-edik meghallgatáson és nekem bejön ez az anyag. Én mostanában egyébként is sok minimál zenét hallgattam (Four Tet, Zomby), szóval engem meg pont nem zavar a minimalista felépítés. Ennyire csupasz még nem volt egy album se, ilyen oldalról pedig abszolout nem hasonlítható a többihez. Persze-persze Vespis hangzás, csilingelés, hárfapengetés, miegymás, lehetne az ellenérveket sorolni. Ettől függetlenül előnye: minimalista, háttér effektek (ezek azért elég lúdbőrözősek), sztem dallamos, és hálIstennek nem pop-os (ohne Timbaland feat.). A kérdés az, hogy klasszikus lesz e, ezt pedig úgy is az idő dönti el.
azt hiszem, a surrounded kapcsán múltkor csak a petrolatumot linkeltem be. a surrounded néhány dalának 5.1-es mixe különbözik az eredeti változattól. (magyarázatok a surrounded wiki oldalán.) a legtöbb különbség nem túl érdekes, de az "új" in the musicals vége nekem jobban tetszik, mint az eredeti:
köszi szépen hogy úgy basztattok a hozzászólásom utolsó bekezdéséért, mintha nem azzal kezdődne, hogy
"Plusz szerintem pont Björkre nem vonatkozik már rég, és talán soha nem is vonatkozott, de a klasszikus popzene szerintem pontosan attól lenyűgöző, ha jó ÉS népszerű..."
korai kongatni a vészharangot a cd felett, még mindig azon adják el a legtöbb zenét. és ha a letöltések pár év múlva le is nyomják a cd-t, még minidg érdemes lesz gyártani: alacsony előállítási költség, multifunkcionális (cd, cd-rom, dvd, bluray, stb) lejátszók. a bakeliteladások évről évre nőnek, ennyi lemezt, mint most, utoljára a '80-as években adtak el. a cd-singlekre, kazettákra, dvd-audiókra és sacd-kre igaz, hogy százalékban kimutathatatlan az eladási arányuk.
köszi, őszinte volt, kötelező köröktől mentes. annyit javítanék a végén, hogy a dobogót 4 lépcsősre bővíteném és beraknám a Vespertine-t negyediknek (nem feltétlenül a negyedik helyre, mint ahogy a tél is egy a négy évszak közül, és ez pedig nekem is egy amolyan "téli" zene).
Pontosan! A CD még legalább 10 évig nem fog eltűnni szerintem, vagy legalábbis addig, amíg ez a bizonyos CD vásárló generáció megvan még, akiknek érdemes kiadni pár ezer CD-t. Pl. a gagyi pop előadók CD-i se fognak még eltűnni jó ideig, mert az kell a népnek, ill. az olyan nagy előadók/együttesek, akik még mindig masszív rajongótáborral rendelkeznek világ viszonylatban, mint pl. DM, PSB, Erasure, Björk, U2...stb még jó ideig fognak kiadni CD-t, mert megéri. Szerintem legalábbis, és remélem is hogy így lesz!
Egyébként én egy valamit nem tudok soha megérteni, hogy mért van mindenki oda állandóan az újítás hiánya miatt (Bio esetében egyébként én pont nem érzem ezt, első hallgatáskor csak kapkodtam a fejem, hogy micsoda új hangok és hangzások vannak benne, mondtam is, hogy ez tiszta ufo lemez). Ha jó az adott album, engem totál nem érdekel, hogy magához képest nem újított semmit az adott előadó. Attól, hogy csupa soha nem hallott hangok lesznek egy új albumon, még nem feltétlen lesz jobb egy album. A dalok legyenek jók (Bio esetében pedig számomra maximálisan azok), ne pedig csak újítgasson állandóan valaki. Szóval felőlem aztán lehet önismétlő egy előadó, ha viszont jó dalokat gyárt számomra (erre a legjobb példa Moby).