Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Nagyon sajnálom (én egy kumkvatommal jártam ugyanígy).
FB-n Bodó Tamás most hozott be egy szállítmányt, tehát a szállítás működik. Viszont szerintem az ilyen különlegesebb citrusokat külön kell rendelni, nincs benne a szokásos kínálatban. De egy kérdést megér.
Azt megkérdezhetem, a chinottot miért gyökerezteted? Úgy olvastam nem túl jó a növekedési erélye saját gyökéren. Oltva nem jobban növekedne? A mikrocitrusról nincs képed? Én is próbáltam a metszett gallyakból szaporítani, de nálam nem eredtek meg... Viszont eszerint sikerülhet, majd még próbálom.
Egy banánfás kérdés: tudom, hogy inkább ősszel ajánlott leválasztani a banánfa sarjakat az anyáról, de szerintetek nagy bajt okoznék vele, ha mostanában tenném? Pár napja kezdett el hajtani mindkettő. Köszi!
A csodacitrus tényleg sok szempontból csodás volt - mint pl. könnyű volt teleltetni,
csodásan virágzott, sokat kötött, nem szórta el a termését. Nekem a terméssel volt némi gondom: rágós, vastag volt a héja, hasonlóan a kubai narancshoz.
Az idei telet eléggé eltoltam, volt, ami kimaradt a locsolásból, és volt, amit korán raktam ki, és jobban lehült, mint vártam.
Viszont vetettem mangót, grapefruitot, szivárvány eukaliptuszt és pomelomagot, vásárolt gyümiből. Két gyümit vettem, mindkettőben volt 1-1 mag. Az egyik gyümölcs kb kilós volt, pink belű, a másik fehérhúsú, ovális.
Bombaba, itt a csodacitrusod, keményen nő, 3 nagyobb termés átvészelte a telet, még ősszel is virágzott, abból 2 pici termés lett az is áttelelt, és megint dugig van virággal:)
Ez pedig a pomeló amit megpróbálok bujtani majd, most hozza a sok virágot:)
Én egyet ki is szárítottam... Addig nézegettem, hogy á, még nem kell locsolni, habár kissé kanalas a levél, hogy feladta és leszáradt pár nap alatt. Gondolom, ez is egy folyamat a tapasztalatszerzésben: először a túllocsolás, aztán a kényesebbeknél (nálam kumkvat volt) a nem merek locsolni, majd végül a a jól eltalált teleltetés. Legalábbis remélem. :)
Tavaly hozzám került (nem akartam ilyet tartani, ajándékként költözött be) egy citrom fa. Utána olvasva láttam, hogy nem egyszerű növény. Próbáltam megoldani a teleltetését (fűtött panel...-en kívűl) az erkélyen... és sikerrel... meh... nem szabadultam meg tőle :) Most ott tartunk, hogy tele van bimbóval. Milyen természetes tápot ajánlotok, hogy termésben is reménykedhessek?
Visszaolvastam itt a fórumban, rákeresve a "tápozás" "természetes" "biotáp" szavakra, de nem lettem okosabb. Csak bolti tápokról szóló írásokat találtam... A lényeg: vegyszermentesen szeretnék kedvezni a növénynek, ha már kibírta eddig...
Sziasztok!Szeretnék tanácsot kérni tőletek, Ezt a lipo-t kb. egy hónapja vettem. Nagyon vizes foldben érkezett, pici cserépben. Sok bimbót ledobált, azóta, átültettem, épphogy locsolom. így nézett ki a mai zuhanyozás előtt és után.
A többieknek semmi bajuk. Ők még csak most kezdenek indulni. Talán a meyer indult be legkorábban.
Hogy segíthetek rajta? Gondoltam levágom az ágak végét, hogy megkönnyebbüljön kicsit. Nagyon nagyon sok bimbó kezdemény volt rajta.
Az, hogy most frissen nem látszik semmi károsodás, még nem jelenti, hogy esetleg a gyökérzete nem fázott meg, ami majd csak napok múlva jelentkezik. Az olaszoknál, görögöknél szabad földben lévő citrusok alkalmanként elviselik a -4-5 fokot, de az más. Egyrészt nagyobb, öregebb, edzettebb fák, másrészt a talaj hője megvédi a gyökérzetüket, hisz ott annyira nincs hideg, hogy a talaj is átfagyjon.
A cserepes, dézsás növényeknél viszont 1-2 éjszaka alatt teljesen átfagyhat az a kis talaj a gyökerekkel együtt. Ráadásul a felszívást végző friss, új gyökerek nagy része pont az edény falánál, a külső hőmérséklettel leginkább változó részen van. (Ez a nyári melegre is ugyanúgy érvényes.)
Aztán a pillanatnyi fenológiai állapot mellett gondolom az is számít, milyen klímán él eredetileg, illetve milyen alanyra oltották az adott citrust és a fene tudja mi minden még...
Drukkolok, hogy szerencséd legyen és majd figyelem pár nap múlva a beszámolóidat.
A citrusaim hősiesen túlélték a -4-5 fokot.Most végre van tapasztalatom, meddig bírják a minuszokat, mennyire kell aggódni értük. Még sosem tettem próbára a növényeket.
A Buddha keze , az Etrog, a Korzikai nem örültek a minusznak, de kis megrázkódtatással túlélték, a Máltai lime termések kicsit mintha megfagytak volna, de nem puhultak meg. A kumkvatoknak, limakvatoknak semmi baja.
Így eléggé sivár, nyáron a virágdömpingben lévő gránátalma, fanyarka, a citrusok dömpingje, a sziklakerti virágdömping, a kerti tavi virágok, stb barátságosabbá teszi a kertet.