IGen, IGen, ez az. Nagyon tetszett. Annyi rétege, síkja van, hogy nagyon sokfélét lehet érteni rajta. El kell mégegyszer olvasnom, nem nagyon emlékszem, meg túl gyors volt az első.
Egyébként nem az a cinizmus. Vonnegutnak nem mindegy, hogy mi a jó és mi a rossz. Szerintem ő hisz abban, hogy egy csomó mindennek értelme van. Számomra nagyon katartikus volt, amikor kinyitja a Kékszakállban a pajtát. (Nem akarom direktebben írni.)
Igen, igen, igen. Jómagam tíz éve elfajzott Vonnegut-imádó vagyok, minden könyvét elolvastam minimum tucatszor, és ép attól nem egyszerű a pali, hogy szűz" aggyal tudom olvasni mindahányszor a könyveket, mintha sose hallott-olvasott gondolatok lennének.
És egyre jobb. A Galápagost és az Utópiát először utáltam, de egyre többet tárnak fel magukból azok is, ahogy újra és újra elolvassa az ember.
Egy nagyon régi Playboyban volt egy többoldalas beszélgetés Von. és Hellerrel, mármint ők beszélgettek egymással, nem volt riporter. Érdemes elolvasni, ha valahol még meg lehet szerezni. K. V. + J. H. + cicik - nagyon jó szám volt!
IGen, és azt hiszik róluk, hogy mongol idióták. Aztán amikor elkezd változni a gravitáció a földön, akkor szétesik a civilizáció, és a fiúból az egyesült államok elnöke lesz. Szomszédjában pedig Manhattan hercege uralkodik. A kínaiak pedig feltalálják, hogyan lehet az emberek méretét csökkenteni.
A Majomház-ban sokkal jobb sci-fi novellái voltak. Az Utópia rémunalmas. Vagy a Titán szirénjei is nagyon jó, csak kicsit öngyilkosságra tesz hajlamossá.
Érdekes, hogy Heller csak egy jó könyvet bírt írni. Vonnegut meg sokat. És majdnem mind jó. Legalábbis többségében. Vian is így van, végülis csak egy rossz könyve van: A minden hulla fekete.
Valaki megjegyezte, hogy a Vonnegut topik elsüllyed, mert nincs benne vita és mindenki egyetért. Igaz lehet, én is kezdek már áttérni a sokkal botrányosabb Boris Vianra. Érdekes.
Örömmel látom, hogy jópáran szeretjük Vonnegutot. Én sem vagyok kivétel... ;-)))
Az én kedvenceim a Mesterlövész, az Éj anyánk és az Időomlás, de a többi se rossz. Amúgy a környezetemben levőkre és rám is igaz: az először (legfeljebb másodszor) olvasott regény a kedvenc.
Ennek talán az lehet a magyarázata, hogy ezekben a könyvekben a történet (amely legalább három különböző szálon és idősíkban zajlik fütyülve minden hagyományos szerkesztési elvre) csak valami keretet ad általánosabb (és az életműben mindig visszatérő) szereplők, helyzetek és konfliktusok számára. Némely kritikusok szerint nem is szabad regényeit külön-külön értelmezni, csak az életmű egészét. Megértéséhez pedig nem árt az életrajz ismerete sem...
Azzal viszont vitatkoznék, hogy cinikus lenne. Sokkal inkább arról szól: mennyire hamisak tabuink és mindennapi pátoszaink, hogy meg kell tanulni kínunkban is nevetni a dolgokon.
Amúgy adtak ki tőle könyveket mostanában is, méghozzá normális kötésben, ami manapság nem semmi. Kár, hogy az Időomlást utolsó könyvnek írta...
Azt hiszem az ikres a Börleszk. Egy ikerpár egyik fele az elnök, a másik fele egy beszélni alig tudó nő, akik ha összekerülnek zseniális dolgokra képesek. Nem bírtam letenni, de tényleg. Máig emlékszem, hogy reggel 4-kor fogyott el.
Jó a Mesterlövész is. Az Utópia nekem se nagyon tetszett.
Az a jó bennük, hogy többször elolvasva mindig más fogja meg az embert, új és új oldalai derülnek ki.
Eletemben eloszor netchatelek; talan ezert is oly sommas az iteletem, elore is bocs. Mintha Ti egy kicsit tul-istenitenetek a lazasagot. Ezt latjatok V-ban is. Szerintem is zseni. A nyelven es a humoron tul azert amit predikal. Ti. BEKE, SZERETET, TESTVERISEG, etc. Mivel ez nagyon nyalasan hangzana direktben, az egeszet ironiaba oltozteti. Tehat nem arrol van szo, h. vki, aki korabban egesz jol irt ossze-vissza ures hulyesegeket, most az Idoomlast ugy csinalta meg, h mosogepben osszekeverte korabbi muveit, es rosszul sikerult; hanem epp ellenkezoleg, arrol, h ugyanazt sulykolja, mint azelott, csak annyira leparolt esszenciaban, ill. nehol annyira absztrakt modon, h aki csak a formai humorat kapiskalta /he-he, kuc-kuc/, az azt hiszi, h "ezt mar olvastam". Egyebkent ahol V azt irja, h "Igy megy ez", uazt irja, mint Parti Nagy, mikor igy beszelteti a szereplot:"Eleg sajnos.." azaz egy attitudot - itt a V a kozonyt- parodizalja.
didé.
Az így megy ez nem csak egyetlen könyvére jellemző.
Azér ez az egyszerűség az már túlzás vele kapcsolatban.
Bármelyik író kiéghet ennyire. Bármelyik ember. Olvasd el Hellertől a Zárórát. Egy nagy rakás szar a 22-eshez képest.
Objektíve: Gondolatilag ezek mondanak a legtöbbet.( A bajnokok a legcinikusabb könyv, amit valaha is olvastam. A legcinikusabbbbbb.)
ouzó
Az utópia se szar. Annyira. Sci-fi íróként indult, valahogy el kellett kezdenie. Annyiban más, hogy ebben nincs meg - az a jó értelemben vett - tömény marhaság, mint a későbbi könyveiben. Néhol meg kicsit nyálas is. De ezt bocsássuk meg neki. Bocsássuk meg.
A cinikus sorrend: K.V., Heller, Vian. Szerintem, persze. Amúgy meg a hármuk munkái közül (attól függetlenül, hogy K.V. a kedvenc íróm) a 22-es csapdája a legjobb.
Heller a totális groteszk. (Na ja, mondjuk, ha a három könyve közül, ami ér valamit, csak a 22-est nézzük.)
igen getom! ez az, amiről próbáltam valamit kinyögni! ám úgy emlékszem az "így megy ez" kezdetű nem épp felemlő ismétlődés már az ötös számú vágóhídban is felbukkan. sokszor, nagyon sokszor. ha nem lenne az öreg ennyire egyszerű, más lenne. megkockáztatom: jobb.
éghet ki egy író ennyire?
aki sci-fi-vel foglalkozott sokáig, annak könnyen az agyára mehet (kivétel ezek alól asimov apó - nem a halottakról jót vagy semmit elméletről beszélek...).
ne haragudj getom. nem bántásnak szántam. tisztelem gondolataid. miért mondod objektíven?
az ikres könyvről nem ugrik be semmi. talán más, okosabb embernek majd igen.
egyáltalán: bocsánat, hogy megnyitottam ezt a témát...
(látta már valamelyikőtök pollock / kékszakállból/ festményeit? nézzétek meg ha van valamicske időtök. www.artchive.com.)
A vitához kapcsolódva: Tényleg úgy néz ki Vonnegut, mint egy mutogatós öregember. És a szélsőjobbosoknak még egy adat : Vonnegut zsidó. Ezt még egy Galaktikában olvastam régen, amely számot teljes egészében az ő műveinek szánták.
Ja és szerintetek ki a cinikusabb: Vonnegut, Boris Vian, vagy Heller?
És a Mesterlövész nem tetszik senkinek? Pedig az olyan cinikus. Meg azért az ÉJ anyánk is nagyon jó. Meg a börtöntöltelék. Meg a Bajnokok Reggelije. Meg az ötös számú. De nekem tetszett a Titán Szirénjei is. De a Macskabölcső nem annyira. Az Utópia kifejezetten szar. Viszont a Börleszk nagyon jó. Kár hogy nem adják ki újból őket. A XX. század legnagyobb írója Vonnegut. Na meg Boris Vian. De ha meg akarod szerezni a könyvüket, ölni kell érte. Ez bosszantó.
A kékszakállat még nekem is el kell lopni a könyvárból. (Hehe.)
A két number one pedig a bajnokok ... és az 5-ös sz. vágóhíd. Eztet higgyétek el nekem. Objektíve mondom.
Melyik az ikres könyve? Van ikres könyve? Hol? Ki írta?
És: hogy ez a topic meg ne bukjon: K.V. mostanra már csak egy kiégett vén grafomániákus farok. Ha olvastátok az Időomlást, tudhassátok.( Így megy ez. Ésatöbbi.) De mi mást is mondhatnánk erre, mint?: Csip-csirip.
Asszem volt már Vonnegut topik, amiatt bukott meg, mert mindenki imádta, nem alakult ki vita...mind1.
Nálam a Macskabölcső és a Börleszk rulzik. Ezt a Kékszakállt viszont sehol se látom, hol a fenében lehet ehhez hozzájutni? Pedig az antikvárokba is be szoktam nézni, néhány K.V. könyvet már sikerült onnan kitúrni. Ha valakinek van tippje vagy egy eladó példánya, írjon má' lécci, mert rohadtul kíváncsi vagyok rá. Hehe. Kuc-kuc.
kicsit haragszom erre az emberre.
sok könyvét olvastam, interjúit szintén. eleinte szimpatikus volt, nagy kedveltem.
pesten, az egyik éjszaka mialatt Kékszakállját olvastam, összedőlt bennem egy világ. miért? nem tudom. azóta sem értem.
Köszi a tippet, én is megnézem. A Mesterlövész nagyon is esélyes, mert olvastam :) (Szerencsémre nem olvastam olyan nagyon sokat, így jónéhányat ki tudtam már zárni.)
És mi a véleményetek az Időomlásról, mint állítólagos legislegutolsó könyvről, he?
(Nem is csak mint legislegutolsóról, hanem, mint könyvről egyáltalán.)
Szerintem Asimov a sci-fi Stephen Kingje, Vonnegut meg az irodalom Vonnegutja. :-))
Gondolati mélység dolgában nem igazán állnak egy szinten.
Volt egy korai könyve, Utópia 14 címmel jelent meg. Tényleg nem túl jó. De az Ötös számú vágóhíd, az zseniális. Nem túl közismert a belőle készült film, én is egy kis stúdióvetítésen láttam. Az ember azt hinné, hogy egy ilyen könyvet lehetetlen megfilmesíteni. Ahhoz képest egészen jó az a film.
Amúgy Vonnegut sohasem ugatott senkinek a hazája ellen. Örök emberi dolgokról ír.
Találtam magamnak egy helyet, ahol jót tehetek anélkül, hogy ártanék: feltámaszthattam majd' egy hetes tetszhalálából ezt a topicot.
Még akkor is megérte, ha esetleg nem pontosan idéztem.