Ja és nem bázis csomagon vagyok, hanem ISDN Net
csomagon, ami nekem a két év alatt havi 4500Ft.
Mondjuk ennyit még fizetnék továbbra is, de 6600Ft-ot már nem.
Hát igen 9000 az mégsem 30000 ezer. De a számomhoz persze ragaszkodom. Az analógról ISDN-re váltáskor is hozhatttam magammal.
Megnéztem a szerződést, abban az van, hogy 15 napos felmondással én is felmondhatom a szerződési időszak leteltével bünti nélkül. Ha egyik fél sem mondja fel, akkor a szerz. határozatlan idejűre módosul. Arról, hogy lehet-e migrálni ISDN-ről analógra nincs benne szó.
> Mert eszembe sem jutott, hogy a kétéves lejárata után nem állhatok vissza bázis csomagra.
Miért, az isdn-el nem bázis dijcsomagon vagy? (Vagy esetleg csevegön?)
De az tényleg igaz, hogy nem lehet simán visszaváltani analógra. Ha lemondod az isdn-t, uj analóg vonalat kell venned. (Volt ugyan kb két hónapig lehetöség arra, hogy visszaválts ingyen analógra, de ez már megszünt.)
Azért mégsem olyan vészes a dolog, mert most 9000 az analóg vonal a matávnál, amit három hónap alatt lebeszélhetsz, és igy tulajdonképpen ingyen van az új vonal.
A számmegtartás már nehezebb eset, de ha keresel egy belevaló matáv üzletkötöt, aki végigviszi neked a dolgot, akkor ez sem lehetetlen dolog.
Naná, hogy nem adtam be. Mert eszembe sem jutott, hogy a kétéves lejárata után nem állhatok vissza bázis csomagra. Ez olyannyira középkori gondolat, hogy eszembe sem jutott. Ha leasingelek egy Accordot, akkor a szerződés kifutása után nem mondhatom meg a cégnek, hogy na jó mostantól Civic-kel is megelégszek???
-A Pohly Ferenc fórumán írt valaki ilyesmit.
-OKOK, asszem jobb lesz ha előhalászom azt a szerződést.
Szerintem NEM. Kitől hallottad ezt? Azoknak, akik kihasználva az augusztus végéig tartó lehetőséget, visszamigráltak ISDN2-ről analógra (nem feltétlen járt ugyebár ez tachnikai váltással, de jogilag, szerződést és annak következményeit tekintve visszatérés a Bázi díjcsomaghoz - onnan meg akármi a szokásos módon és lehetőségekkel), egy árva kanyit sem kellett fizetniük. A technikai visszaalakítás is ütemezési (logisztika) okok miatt halasztódik ilyenkor a tényleges lejárathoz közeli időpontokra. (Szvsz a tényleges lejáratnál tovább nem szerződők, analógra visszatéről közül is első körben a többség marad fizikailag ISDN-nél, egy MSN-nel és data connect engedély tiltással stb.).
Olvasd el a szerződést, ha abban ilyen pont (vagy erre utaló pont) nem szerepel - tudtommal, sajátomból gondolva, nem szerepel -, akkor nincs okod aggodalomra :-)
Igaz az, hogy ha decemberben lejár a kétéves ISDN2 szerződesem
nem válthatok vissza analógra vagy ISDN1-re, csak ha újra befizetem a 30 valahányezer belépési összeget és új számot kapok?
természetesen be fogom adni, talán még a mobilszámlákat is mellékelem mellé :)
Örülni fognak nekem, a szeptemberi telefonszámlát már megreklamáltam, mert kiszámlázták az ISDN-t egész hónapra, holott én már júliusban lemondtam, illetve kiszámláztak 10 nap mindenkinek csomagot (aug. 1. - aug. 10.), holott aug. 1-i hatállyal felmondta a szerződést a Matáv.
A kis külső doboz viszont itthon feltűnően NINCS! Pedig a tenderben ez a tétel is szerepelt.
Az 50 EUR-os ára átszámítva pedig (14 ezer Ft) sokak számára reálisnak tűnhetne - nem is beszélve a kellemesebb használat előnyeiről!
Szvsz szépen add be hivatalosan a kötbér-igényedet!
Ugyanis itt nem technikai hiba történt: nem áll tehát a 3 napos (munkanapos) kijavítási türelmi idő. Minden egyes napra, amikor nem volt telefgnod, jár a kötbér! És ráadásul arra az időre a havidíjat is vissza kell téríteniük.
Van már tapasztalatom ISDN-ről analógra való visszamigrálás témakörében :(
Még júliusban elküldtem a levelet a matávnak, amiben kértem a visszamigrálást, minimál díjcsomaggal.
Csütörtökön eltűnt a vonalam, úgyhogy felhívtam a hibabejelentőt, majd pénteken és szombaton is. Igérgették, hogy utánanéznek, meg kiküldik a műszerészt meg stb. Szombat délután azt mondta a nő, hogy látja a gépben, nem hozzájuk tartozik a hiba, benne is van a gépben, hogy hívniuk kell engem telefonon. Vasárnap délután felhívott egy nő a hibabejelentőből, hogy nem hibáról van szó, hanem folyamatban van a visszamigrálás. Kb. fél óráig tartott, amíg elmagyaráztam neki, hogy a visszamigrálás miatt nem kellene csütörtök óta telefon nélkül lennem. Megígérte, hogy utánanéz, mi történt és kb. 1 óra múlva fel is hívott, hogy megtalálták a hibát, az ügyfélszolgálat rosszul indította el a visszamigrálást és csak leszerelést rendelt. Azt mondták, hívjam az ügyfélszolgálatot. Hétfőn reggel hívtam az ügyfélszolgálatot, akik semmit sem tudtak mondani, mert a hétvégi adatkarbantartás elhúzódott. Hétfőn késő délután sikerült beszélnem az ügyfélszolgálattal, akik kiderítették, hogy tényleg rosszul indították el a dolgot és megígérték, hogy intézkednek. Bő másfél óra múlva felhívott az ügyintéző a telefonközpontból, hogy elnézést kér és visszakapcsoltatta a vezérszámot. Persze azóta sincs vonal, úgyhogy nem sikerült a visszakapcsolás. Elmondta azt is, hogy új számot kell adniuk a vonalra és ha az megvan már és működik, akkor tudják visszatenni a régi számra. Ma délelőtt járt nálam egy műszerész, de nem egyeztettek előtte időpontot, úgyhogy nem voltam itthon. Hagyott egy névjegyet az ajtón, viszont megszűnt az adsl-kapcsolatom is. Felhívtam a központot, ahol a nő azt mondta, hogy megsürgeti a visszalakítást, holnap jön a műszerész, majd felhívta az adsl-csoportot, hogy mi van adsl-vonalon, miért nincs kapcsolat. Az adsl-csoport azt mondta, hogy kikapcsolták, mert megkapták az utasítást a leszerelésre. Azt mondta a nő, hogy telefon lesz holnap, de adsl-re nem tud semmit igérni, majd akkor, ha már működik az analóg vonal.
Nemrég értem haza újra és nagy örömmel láttam, hogy az adsl újra működik, ezt legalább sikerült elintézni, talán holnap lesz telefonvonalam is.
Az analóggá való visszaalakítás azért kell, mert minimál díjcsomagot csak arra tudnak rakni, egyvonalas isdn-re nem.
Szóval a visszamigrálásom azzal jár, hogy csütörtök óta nincs vonalam, kb. nettó két órát kellett telefonban veszekednem és vagy 10 különböző embernek elmagyaráznom, hogyan is működik a visszamigrálás technikailag stb.
A Telekom Austria kedden üzembe helyezte SMS- küldési szolgáltatását vezetékes telefonhálózatán. Az erre alkalmas telefonkészülékekről SMS-eket lehet küldeni másik vezetékes készülékre, mobiltelefonra, elektronikus levélcímre, illetve faxkészülékre. Az első hónapban a rendszer használata ingyenes. Ezután egy legfeljebb 160 karakterből álló üzenet küldése 9,90 eurócentbe kerül. A rendszer alkalmas 640 karakter hosszúságú SMS-ek kezelésére is, ezek díja azonban 19,80 cent.
Jelenleg kétféle, a rendszer használatát lehetővé tévő vezetékes készülék kapható Ausztriában. A Siemens által gyártott telefon 150 euróba, a Sagem készüléke 100 euróba kerül. Ezen kívül kapható még egy SMS-Box nevű készülék is, amely gyakorlatilag egy kijelzővel ellátott billentyűzet; ezt a hagyományos vezetékes telefonkészülékhez lehet csatlakoztatni. Ennek ára 50 euró. Fogadni hagyományos telefonkészülékeken is lehet SMS-t; ebben az esetben az üzenetet számítógép olvassa be. A Matáv szeptember elején vezetett be hasonló szolgáltatást itthon.
Ahhoz képest, hogy annak idején (múlt év vége, ez év eleje?) a Matáv BI tendert írt ki ilyen készülékek illetve előtétek (ISDN és analóg) beszállítására, nem mondanám, hogy nem a Matáv speckója alapján készültek :)
Én egyébként - a szabvány szórólapon és a honlapon (epont) - csak 3 készüléket látok:
Akciós ár: 24 900 Ft
ASCOM AVENA 235M SMS DECT
Ár: 47 100 Ft
Akciós ár: 29 900 Ft
ASCOM AVENA 265M SMS DECT ÜZRÖGZ.
Ár: 56 600 Ft
Akciós ár: Ft
ASCOM EURIT 25 SMS
Ár: 24 790 Ft
Aztán, hogy ez az SMS-FSK mennyire univerzális vagy speciális, nem tudom :-O
Vag yén voltam félreérthető, vagy Te nem voltál figyelmes ;-)
Van egy SMS küldő/fogadó központ (vö. hangposta), melyet a készülék (06-41-xxxxxx számon) felhív és leadja a küldendő SMS-t _beszédkapcsolatban_, a fogadandó SMS-t pedig, amennyiben az adott vonalra felregisztráltak a készülékel (itt most a fogadó oldali előfizetőre értve természetesen), az adott célállomást felhívja az SMS központ és ugyancsak beszédkapcsolatban FSK-val "ledumálja" a küldendő SMS-t. Ha nincs arra a számra felregisztrálva ilyen készülék (gondolom az tök logikus, miért a készülékhez küötöm: ui. nélküle küldeni sem tudsz, ergo regisztrálni sem :-) ), melyre SMS-t küldtek, akkor az SMS központnál a hangbemondó/szintetizátor kapcsolódik eleve fel a beemelés után.
Ami a CLIP-képességet illeti:
CLIP azért kell a fogadó oldalon (szöveges forma esetén), hogy a készülék azonosítani tudja az üzenetközpont számát, és ennek megfelelően ne csengessen hanem "Transfer message" módban vegye az SMS-t
(Ezzel revideálom előző hozzászólásomban azt az állítást, hogy a CLO-R-nek kikapcsolva, azaz a számküldésnek engedélyezettnek kellene lenni: ehelyett a letiltott szám is megjelenik az SMS küldőjét azonosítandó, akkor is, ha le van tiltva a számküldés!!! No ez a momentum tévesztett meg amikor azt írtam, hogy nem lehet tiltva :-/ )
Szóval, mesterem, itt egy beszédkapcsolat alatt lefutó FSK jelzésváltásról van sz és ENNEK nem áll módomban megadni a leírását. Mivel ezt a DT fejlesztette ki, nem is lehet benne az ETSI egyik dokujában sem :-D
Egyébként, ha átérzed a telefon(központ)-rendszerek integritásáért folytatott fejlesztési küzdelmet, akkor Te sem gondolhattad komolyan, hogy az alkalmazott (azaz 5-10 éves kapcsolás-technikán alapuló) főközpontok bármilyen adatkommunikációt fognak lekonvertálni csengetéskor "bejátszott" SMS-ek küldéséhez (160 karakter!). Ennek sem adatátviteli, sem szoftver-kompatibilitási, sem ár/teljesítmény viszony szerint nem lenne értelme (nem is lehetséges igazán) - sőt az ETSI CLIP ajánlásaival szöges ellentétben is állana ...
hangkártyával már láttam szoftvert ami a DTMF jeleket produkálja, illetve dekódolja. vannak olyan progik, ami pl a repülők adatait veszik ( persze megfelelő rádióvevő hangfrekis kimenetére kötve), akkor gondolom ez sem lehet egy műszakilag megoldhatatlan probléma. És ehhez ugye nem kell céláramkör meg ilyenek.
> a ja, kivéve, ha pl. azon biteken továbbítják mondjuk az infót ami a szolgáltató vagy a gyártó számára fenntartott egyedien felhasználható bitsor,
Ahogy elnézem a hozzá ajánlott készülékeket, nem valami matáv számára külön gyártott cuccról van szó, hanem 'közönséges' sorozattermékr?l, ezért minden valószínüség szerint nincs ilyen egzotikus dolog benne.
Na ja, kivéve, ha pl. azon biteken továbbítják mondjuk az infót ami a szolgáltató vagy a gyártó számára fenntartott egyedien felhasználható bitsor, innnentől lehet sakkozni. Persze lehet, hogy ebben az ajánlásban épp nincs ilyen bitsor, és akkor nyert ügye van az embernek.
> nem jelenti, hogy összefüggés lenne az adott végberendezés ilyetén tudása (CLIP) és az SMS fogadási képesség között.
Nem is hiszem, hogy ettöl függene, de - feltételezem - ugyanúgy figyelmeztetö csengetéssel FSK küldi ki a központ az sms-t, mint a hívószámot (hiszen mi másért kellene hozzá a szolgáltatást megrendelni?). Akkor a clipképes készülékek miért ne vennék?
> de ha rendelkezésemre állna, érthető okokból akkor sem adnám ki
Ezt nem értem, az ETSI szabványok mióta ilyen titkosak?
Pl. jó kiindulás az ETS 300 659-1
De különben a tisztességesebb készülékeknek meg szokták adni a doksijában, hogy milyen szabványoknak felel meg, onnan is ki lehet nézni, hogy mit kell levadászni a netröl.
(www.etsi.org - ETSI Standards can be downloaded free of charge on an individual basis on the Publications Download Area)
Mivel ezt a szolgáltatást tavasz óta jómagam (is) teszteltem, vállalnám a válaszadást:)
Az SMS kommunikáció ugyanazt az FSK jelet használja (természetesen kétirányban, de félduplexen) amit a CLIP továbbítására használnak a főközpontok (is).
Amikor az SMS-szolgáltató számát felhívod, egy FSK füttyöt hallasz, erre kell az ellenoldali készüléknek reagálni. ÖNMAGÁBAN tehát az a megállapítás, hogy a CLOR tiltva (!) kell legyen, nem jelenti, hogy összefüggés lenne az adott végberendezés ilyetén tudása (CLIP) és az SMS fogadási képesség között.
Mindazonáltal szívem szerint mindenkit buzdítok arra, hogy FSK IC-kből a modeme elé-mögé-bele ügyeskedjen ilyen berendezést, vagy egy egyszerű klaviatúra, egy PIC mikorvezérlő (például) és az FSK chip-(ek) segítségével hozzon létre saját SMS-fogadó/küldő készüléket!
Mivel nem áll rendelkezésemre infó a handshake-ről (lévén én a rendszertechnikát, a megbízhatóságot és a távközlőhálózati integráltságot teszteltem - de ha rendelkezésemre állna, érthető okokból akkor sem adnám ki), kell némi ügyeskedés. Viszont az SMS szervíz szám ingyenesen hívható, tehát érdemes próbálkozni (ha nem mondanám, akkor is megpróbálják majd páran :)) ).
Mivel a Matáv által (akciósan!) kínált berendezések árai (egyelőre) magasak és a választék még kívánni valót hagy maga után (nem látni még analógra előtét berendezést például), így ez lehet egy ügyes alternatíva.
Csak arra vigyázzon mindenki, hogy ne okozzon problémát a matáv hálózatban, ui. ezt a Hkt. alapján (is) meglehetősen komolyan szankcionálják!
szept 1-től matáv-westel viszonylatban sms-t lehet küldözgetni. Ennek feltétele, hogy a hívószámkijelzés meg legyen rendelve a vezetékes végre, és megfelelő készülékkel rendelkezzél. (Analóg vagy ISDN vonalon egyaránt) Kérdésem , modemmel -ami persze tudja a CLIP funkciót lehet-e SMS-t venni, illetve ami érdekesyebb: lehet-e küldeni vmilyen szoftverrel. ( A vétel azért nem fontos, mert ha a vezetékes telefonod nem CLIP funkciós, a központban lévő karakter/hang konverter felolvassa az üzenetet)